azotyny

DD

Dodatki do żywności - które "E"  są szkodliwe dla zdrowia?

Dodatki do żywności - które "E"  są szkodliwe dla zdrowia?

Dodatki do żywności to w większości przypadków substancje konserwujące, mające na celu zwiększenie trwałości produktów spożywczych i polepszacze smaku. Część z nich jest pochodzenia naturalnego, a część stanowią substancje chemiczne. Które z nich są bezpieczne, a które szkodliwe?

Pediatrzy przestrzegają rodziców: Przestańcie podawać dzieciom jedzenie w plastikowych opakowaniach! Są szkodliwe

Woda pita z nagrzanej plastikowej butelki, kasza gotowana w foliowej torebce, mleko podgrzewane w plastiku w mikrofalówce. To szkodzi - ostrzega Amerykańska Akademia Pediatrii. Plastik stosowany w żywności nie jest bezpieczny.

Zdrowe zamienniki

Jak gotować zdrowo i smacznie? To kwestia wprawy i kilku prostych trików.

Zupka dla niemowlęcia

Zupka dla niemowlęcia

środków ochrony roślin (mogą przeobrazić się w niebezpieczne azotyny). Szczególnie dużo azotanów i pestycydów zawierają nowalijki. Mogą powodować silne uczulenia. Alergię mogą wywołać także środki chemiczne, którymi zabezpiecza się warzywa importowane. Bardzo niebezpieczne są metale ciężkie, którymi mogą

Marchewka marchewce nierówna? Sprawdzamy, gdzie kupować warzywa i owoce

Marchewka marchewce nierówna? Sprawdzamy, gdzie kupować warzywa i owoce

urzędowej kontroli żywności na obecność zanieczyszczeń środowiskowych np. metali szkodliwych dla zdrowia (głównie kadmu i ołowiu) oraz pestycydów, azotanów i azotynów. Wyniki tych badań potwierdzają, iż przekroczenia dopuszczalnych najwyższych poziomów zanieczyszczeń zdarzają się sporadycznie - twierdzi

Mięso w diecie dziecka

Mięso w diecie dziecka

konserwantów i najlepiej bez soli lub z niewielkim tylko jej dodatkiem. Najlepiej unikać powszechnie sprzedawanych różowych wędlin z dodatkiem azotanów i azotynów i serwować maluchom przygotowywane w domu pieczone mięso na zimno. Czym można zastąpić mięso? Częściowo mogą je zastąpić produkty mleczne, ryby

Jem jak dorosły

Jem jak dorosły

wędliny zawierają dużo soli, azotany i azotyny, a często także szkodliwe składniki dymu wędzarnianego. Dużo lepiej na kromkę chleba położyć upieczone w domu (w przyprawach i ziołach) mięso: schab, pierś indyka, szynkę. Taka zimna pieczeń doskonale smakuje, dość długo utrzymuje świeżość i zawiera tylko te

Dieta niemowląt - prawdy i mity

, ale - uwaga, nie zawsze można ufać w to, co sugeruje producent. Zasada jest prosta: jeśli wędlina jest różowa, to znaczy, że dodano do niej azotany lub azotyny. Bez ich udziału szynka byłaby szara jak pieczony w domu schab i szybko by się psuła. Dziecku warto więc podawać mięso przygotowywane w domu