azotyny

DD

Dodatki do żywności - które "E" ą szkodliwe dla zdrowia?

Dodatki do żywności - które "E" ą szkodliwe dla zdrowia?

Dodatki do żywności to w większości przypadków substancje konserwujące, mające na celu zwiększenie trwałości produktów spożywczych i polepszacze smaku. Część z nich jest pochodzenia naturalnego, a część stanowią substancje chemiczne. Które z nich są bezpieczne, a które szkodliwe?

Zdrowe zamienniki

Jak gotować zdrowo i smacznie? To kwestia wprawy i kilku prostych trików.

Zupka dla niemowlęcia

Wokół żywienia najmłodszych dzieci narosło wiele mitów i wątpliwości. Pytamy więc eksperta o to, jak przygotować pierwszy niemowlęcy obiad.

Marchewka marchewce nierówna? Sprawdzamy, gdzie kupować warzywa i owoce

Marchewka marchewce nierówna? Sprawdzamy, gdzie kupować warzywa i owoce

urzędowej kontroli żywności na obecność zanieczyszczeń środowiskowych np. metali szkodliwych dla zdrowia (głównie kadmu i ołowiu) oraz pestycydów, azotanów i azotynów. Wyniki tych badań potwierdzają, iż przekroczenia dopuszczalnych najwyższych poziomów zanieczyszczeń zdarzają się sporadycznie - twierdzi

Jem jak dorosły

Jem jak dorosły

wędliny zawierają dużo soli, azotany i azotyny, a często także szkodliwe składniki dymu wędzarnianego. Dużo lepiej na kromkę chleba położyć upieczone w domu (w przyprawach i ziołach) mięso: schab, pierś indyka, szynkę. Taka zimna pieczeń doskonale smakuje, dość długo utrzymuje świeżość i zawiera tylko te

Dieta niemowląt - prawdy i mity

, ale - uwaga, nie zawsze można ufać w to, co sugeruje producent. Zasada jest prosta: jeśli wędlina jest różowa, to znaczy, że dodano do niej azotany lub azotyny. Bez ich udziału szynka byłaby szara jak pieczony w domu schab i szybko by się psuła. Dziecku warto więc podawać mięso przygotowywane w domu