celiakia

rad

Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Celiakia, alergia na gluten i nietolerancja glutenu mają cechę wspólną - organizm nieprawidłowo reaguje na pokarmy zawierające gluten. Jednak są to różne schorzenia, nazw nie powinniśmy używać na zasadzie synonimów.

Uczulenie na gluten u dzieci i dorosłych. Co jeść, a czego unikać?

Uczulenie na gluten nie jest tym samym co celiakia, choć wiele osób je myli, ponieważ istotą obydwóch jednostek jest toksyczne działanie białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, nazywane dla uproszczenia glutenem. Podstawą leczenia uczulenia na gluten jest wykluczenie go z diety. Jakie są objawy alergii? Co jeść, a czego unikać? Na czym polega dieta bezglutenowa?

Zespół jelita drażliwego u dziecka. Jak sobie z nim radzić?

Zespół jelita drażliwego to trwająca co najmniej trzy miesiące, idiopatyczna choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Typowymi objawami są przewlekłe lub nawracające bóle brzucha, wzdęcia oraz zaburzenie rytmu wypróżnień, których przyczyna nie jest znana. Choć zespół jelita drażliwego nie zagraża życiu, potrafi je uprzykrzyć i zdezorganizować. Jak sobie z nim radzić?

Zobacz wideo

Choroby autoimmunologiczne u dzieci - rodzaje, objawy, leczenie

Choroby autoimmunologiczne u dzieci - rodzaje, objawy, leczenie

innych chorób autoimmunologicznych możemy leczyć tylko objawy - w chorobie Gravesa-Basedowa objawem tym jest właśnie nadczynność tarczycy. Terapia powinna być prowadzona przez lekarza endokrynologa. Przewlekłe nieżyty jelit Celiakia i choroba Leśniowskiego-Crohna są chorobami autoimmunologicznymi, w

Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

Do niedawna dieta bezglutenowa kojarzyła się wyłącznie z celiakią i alergią, jednak od pewnego czasu zwolennicy rezygnacji z glutenu podkreślają, że to białko roślinne, znajdujące się m.in. w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia, jest ciężkostrawne, może uszkadzać jelita, a człowiek byłby zdrowszy

A może to celiakia?

Wrodzona nietolerancja na gluten, czyli celiakia, jest często mylona z alergią na gluten. Celiakia najczęściej pojawia się u dzieci w drugim roku życia, zwykle po kilku miesiącach jedzenia pieczywa, makaronu, płatków czy kasz. U cho- rych dzieci cząsteczki glutenu wyzwalają reakcję układu

Celiakia (choroba trzewna)

U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nabłonka jelita, gluten uszkadza komórki nabłonkowe, powodując zanik kosmków jelitowych. Ich brak uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wartościowych składników. Celiakia pojawia się w 4-6 tygodni po wprowadzeniu do diety dziecka jedzenia

Zalety karmienia piersią

Zalety karmienia piersią

może zapobiegać m.in. wystąpieniu choroby trzewnej (celiakii). (Korzyści dla matki Kobiety mają bardzo różny stosunek do karmienia piersią - niektóre traktują je jak uporczywą konieczność, inne bardzo pragną tego doświadczenia. Początki karmienia naturalnego bywają trudne. Tylko część mam karmi bez

Gluten - dlaczego i komu szkodzi? Na czym polega dieta bezglutenowa?

Gluten - dlaczego i komu szkodzi? Na czym polega dieta bezglutenowa?

aktywują układ odpornościowy i uszkadza przewód pokarmowy. Nieprawidłowymi reakcjami na gluten są celiakia, alergia na gluten, nadwrażliwość na gluten. Celiakia - trwała nietolerancja glutenu Celiakia, nazywana również chorobą trzewną to trwała nietolerancja glutenu, który prowadzi do upośledzenia (a w

Alergia na gluten

, być może na gluten. Takie uczulenie pojawia się u starszych niemowląt, które zaczęły jeść pieczywo. Można próbować to ustalić, choć nie ze stuprocentową pewnością, wykonując badanie krwi na IgE specyficzne dla glutenu. Warto też zrobić badanie w kierunku celiakii (IgAEmA i transglutaminaza

Zespół złego wchłaniania

krowiego lub nietolerancja glutenu (czyli celiakia). Zespół złego wchłaniania nie jest tylko dziecięcą przypadłością. Zaburzenie to dotyka także dorosłych, choć nie musi dawać bardzo widocznych objawów. Chore jelito osoby dorosłej może dość długo dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białek, tłuszczów

Spis treści czerwiec 2011

Spis treści czerwiec 2011

Okrzesik Przychodzi niemowlę do dietetyka. Dziecięce jadłospisy pod lupą Mały stołownik. Zasady zdrowej diety malucha Zdrowie Probiotyki, prebiotyki. Czemu służą, czym się różnią? Bez glutenu. Dieta przy alergii i celiakii Umyj rączki. Higiena na wesoło Słońce - blaski i cienie. Jak chronić skórę

Nietolerancja laktozy u dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży: objawy, przyczyny i leczenie

Nietolerancja laktozy u dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży: objawy, przyczyny i leczenie

laktozy może  wynikać z różnych powodów, zarówno z uwarunkowań genetycznych, jak i poważnych chorób, wymagających zmiany dotychczasowej diety, jak np. celiakia . Ustalając przyczynę dolegliwości, pomoże podjąć odpowiednie leczenie. W zależności od przyczyny, wymienia się cztery różne typy

Zespół Turnera - przyczyny, objawy i leczenie

Zespół Turnera - przyczyny, objawy i leczenie

, autoimmunologiczne zapalenia jelit, celiakia , osteoporoza oraz otyłość. Dla noworodków i niemowląt z zespołem Turnera typowy jest poduszeczkowaty obrzęk limfatyczny dłoni i stóp. Osoby z zespołem Turnera w większości przypadków są w pełni sprawne intelektualnie. Zespół Turnera - diagnostyka i leczenie  

Senność - jakie są jej najczęstsze przyczyny? Jak sobie pomóc?

Senność - jakie są jej najczęstsze przyczyny? Jak sobie pomóc?

, niedokrwistość , niedobory pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, choroby o podłożu autoimmunologicznym (na przykład Hashimoto , celiakia , cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów), choroby układu pokarmowego (na przykład zapalenie dróg żółciowych, przewlekłe zapalenie wątroby, zakażenia WZW), choroby

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

całkowicie wchłonie wodę. Kasza bulgur a możliwe alergeny Dobrze wiedzieć, że bulgur zawiera gluten , więc nie jest wskazana dla osób z nietolerancją lub chorych na celiakię . Dodatkowo może zawierać także śladowe (ale jednak wykrywalne) ilości innych alergenów, takich jak: orzechy, sezam, soja czy mleko

IgE - czym jest IgE całkowite i swoiste? Kiedy należy je zbadać?

IgE - czym jest IgE całkowite i swoiste? Kiedy należy je zbadać?

, takie jak mukowiscydoza , zespół nerczycowy, małopłytkowość samoistna, celiakia , podejrzenie chorób autoimmunologicznych. Tym samym wskazaniem do zbadania poziomu immunoglobuliny typu E (IgE) jest podejrzenie chorób pasożytniczych, alergii, chorób płuc np. astmy, białaczki , chorób skóry . IgE

Gluten

Białko roślinne znajdujące się w otoczce ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Jego obecność w diecie wywołuje u osób chorych objawy celiakii (glutenozależnej choroby trzewnej). Do niedawna produkty glutenowe wprowadzało się do diety niemowląt w 10. miesiącu życia, obecnie polscy lekarze uznali

Słaby przyrost wagi u dziecka - kiedy naprawdę trzeba się martwić

Słaby przyrost wagi u dziecka - kiedy naprawdę trzeba się martwić

częste powody słabego przybierania na wadze: celiakia (choroba trzewana) - u małych dzieci często daje intensywne objawy ( bóle brzucha , biegunki , zmiany skórne), u starszych zdarza się, że trwała nietolerancja glutenu objawia się głównie zaburzeniem wagi, wzrostu, wahaniami nastroju, problemem z

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII - V edycja Edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII - V edycja Edukacja i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych

programem objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne

Fosfataza zasadowa - norma, badania, wyniki

Fosfataza zasadowa - norma, badania, wyniki

przebiegające z zaburzeniami wchłaniania (np. celiakia ), brak prawidłowego odkładania się wapnia w kościach (hipofosfatazemia), niedoczynność tarczycy, niedożywienie, niedobory mikroelementów i witamin (cynku i magnezu), nadmierną podaż witaminy D, długotrwałą antykoncepcję hormonalną, zaburzenia wzrostu

Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

Dieta bezglutenowa: wskazania Wskazaniem do diety bezglutenowej jest celiakia (poważna choroba utrzymująca się przez całe życie, która wymaga absolutnego wykluczenia glutenu), nietolerancja glutenu nie spowodowana celiakią (tzw. nieceliakalna nietolerancja glutenu), alergia czy nietolerancja

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

. Kto powinien sięgać po komosę ryżową? Co ważne quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i być jedzona przez wegetarian i wegan. Co istotne komosa ryżowa nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób chorych na celiakię bądź cierpiących z powodu nietolerancji glutenu

Pieczywo dla dzieci - biała bułka czy chleb razowy? Jakie pieczywo jest najlepsze dla dziecka?

nikt z najbliższej rodziny nie jest genetycznie obciążony celiakią . Wówczas radzi się, by zacząć od chleba białego, pszennego lub niewielkiej bułki dobrej jakości. Pediatrzy nie widzą przeciwwskazań, by podawać dziecku pieczywo w formie kanapek. W tym przypadku lepiej jednak odkroić z chleba skórę

Witamina E - jakie funkcje pełni w organizmie? Gdzie jej szukać?

się znaleźć w posiłku. Witamina E - objawy niedoboru Niedobór witaminy E w organizmie pojawia się rzadko, najczęściej u chorych na mukowiscydozę oraz celiakię, zmagają się z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu. Degradacji witaminy sprzyja E dym tytoniowy. Niedobór witaminy E jest groźny szczególnie u

Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

także może cię zainteresować: Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią Kaszka kukurydziana dla niemowląt: częsty wybór przy rozszerzaniu diety Zatrucie pokarmowe u dziecka: przyczyny, objawy, leczenie

Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna ma lekko ziemisty posmak, przez co doskonale odnajduje się w polskiej kuchni. To kasza, po którą sięgamy najchętniej. Mogą i powinni ją jeść wszyscy, z wyjątkiem osób chorych na celiakię , ponieważ zawiera gluten . Kasza jęczmienna szczególnie polecana jest diabetykom i osobom na

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

mięsa oraz dla osób w podeszłym wieku i dzieci. Należy jednak pamiętać, że kasza manna, w odróżnieniu od np. kaszy jaglanej czy gryczanej , zawiera gluten . Nie jest zatem produktem przeznaczonym dla chorych na celiakię , bądź dla osób z nietolerancją glutenu. Kasza manna - wartości odżywcze Kasza

Biegunka u dziecka: przyczyny, objawy, leczenie

wyrostka robaczkowego - biegunce towarzyszy ból brzucha w okolicy pępka, który nasila się i promieniuje do prawej pachwiny Przyczyną biegunki przewlekłej u dziecka może być: obecność pasożytów (lamblie, glista, tasiemiec), zapalenie jelita cienkiego (nadwrażliwości na składniki pokarmowe), celiakia

Manna na mleku modyfikowanym

Wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety dziecka po ukończeniu przez nie 4 miesięcy, a przed ukończeniem 6 miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Pół łyżeczki kleiku glutenowego rozprowadzamy raz dziennie w 100 ml przecieru jarzynowego lub

Żelazo w diecie dziecka - niedobór żelaza, jego objawy i leczenie

dostarczania niezbędnych składników lub niewłaściwego rozszerzania diety. Przyczyną niedoboru żelaza u dziecka są także choroby, które obniżają wchłaniania żelaza lub zwiększają jego wydalanie. Są to m.in.: zapalenie jelit, celiakia , krwotoki. Niedobór żelaza wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Kiedy ta

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana polecana jest osobom, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ jest bardzo delikatna i lekkostrawna. Z tego powodu jest jednym z pierwszych produktów polecanych przy rozszerzaniu diety niemowląt. Nie zawiera glutenu i może być stosowana przez osoby z celiakią . Ma również działanie

Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

chorych na celiakię W przeciwieństwie do tradycyjnych makaronów, kasza gryczana nie ma w sobie ani grama glutenu . To dobra wiadomość dla osób, które są zmuszone wykluczyć z diety ten składnik, ponieważ ich organizm źle go toleruje. Kasza gryczana - jak ją dobrze ugotować? Aby ugotować kaszę we właściwy

Dieta eliminacyjna u dziecka, czyli metoda leczenia alergii pokarmowej. Dlaczego nie powinno się jej stosować profilaktycznie?

sugerował alergię pokarmową. Tymczasem to rozwiązanie nie zapobiegło wielu problemom. Przykładowo: przedwcześnie za alergię brano inne jednostki chorobowe, np. celiakię , a eliminacja glutenu z diety dodatkowo opóźniała prawidłową diagnozę. Wielu rodziców miało (i wciąż ma) problemy ze zrozumieniem diety

Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, również owsa. Dawniej uważano, że sposób wprowadzenia glutenu do diety dziecka wpływa na ryzyko wystąpienia u niego celiakii. Badania tego jednak nie potwierdziły. Według aktualnych zaleceń produkty zawierające gluten należy wprowadzić w pierwszym roku życia. Tak jak w

Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

diety dziecka wpływa na ryzyko wystąpienia u niego celiakii. Badania tego jednak nie potwierdziły. Według aktualnych zaleceń produkty zawierające gluten należy wprowadzić w pierwszym roku życia. Tak jak w przypadku pozostałych produktów rozszerzających dietę, nie wcześniej jednak niż przed końcem 4

Jak poprawić stan flory bakteryjnej dziecka?

osłabienia układu odpornościowego niemowlęcia. Poza tym, zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju chorób immunologicznych, schorzeń o podłożu metabolicznym, otyłości, astmy oskrzelowej, celiakii i cukrzycy typu 1. Karmienie piersią a flora bakteryjna jelit dziecka Jednym ze sposobów na usprawnienie flory

Chłoniaki u dzieci - objawy, przyczyny występowania i leczenie chłoniaków

, są zakażone HIV, bakterią Helicobacter pylori, wirusem HCV a także miały kontakt z niektórymi chemikaliami oraz chorujące na inne choroby m.in. astmę , alergię, celiakię , gruźlicę . Diagnozowanie chłoniaków Przy podejrzeniu chłoniaka lekarz może zlecić szereg badań, które pozwalają potwierdzić

Anemia (niedokrwistość) u dzieci - przyczyny, najczęstsze objawy, zapobieganie anemii

witamin niezbędnych do jego syntezy), niedawnych infekcji, wpływu toksyn, zażywania leków mających wpływ na morfologię krwi , chorób układu trawiennego, zaburzających wchłanianie niezbędnych składników (np. celiakii ), niektórych chorób nowotworowych. Dobór metody leczenie anemii zależy od jej przyczyny

Mięso z rosołu - jak je wykorzystać? [PRZEPISY]

. Jak wykorzystać mięso z rosołu? Oprócz przygotowania wyżej wymienionych potraw możemy je po prostu... zjeść w pojedynkę lub zagryzając kromką chleba czy bułki. To także może cię zainteresować: Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią Chrupki

Czerwone policzki u dziecka - przyczyny, jak zapobiegać

, zmiany alergiczne... Jak temu zaradzić? Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Podpowiadamy, jak je od siebie odróżnić Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Fizjologiczny spadek masy ciała - co to takiego? Czy utrata masy ciała noworodka jest powodem do niepokoju?

u dzieci? Lekarze znaleźli związek Niedożywione dzieci? W Polsce więcej jest tych z nadwagą. Profesor: Celem już nie jest redukcja wagi, a zatrzymanie otyłości Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią Niemowlak niejadek. Gastrolog: Matka

Afty u dzieci

niedobór witamin (zwłaszcza A, B i C). Problemem może być też niski poziom żelaza lub kwasu foliowego. Afty – celiakia i pasożyty Afty mogą być też wywołane przez zakażenia wirusowe lub bakteryjne, a także zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Ich pojawienie może być też symptomem innych chorób – m.in

Mali Polacy uczuleni na mleko, Amerykanie na orzeszki ziemne, a co uczula dzieci w innych krajach?

Azji - dotyczy to całego kontynentu. Wg. statystyk nawet 15-20 proc. populacji może mieć objawy uczulenia na gluten. Dużym problemem jest również celiakia - w ramach profilaktyki tej choroby niemowlętom wprowadza się do diety niewielkie ilości glutenu już w 5-6 miesiącu życia. Eliminacja glutenu z

Manna

Kasza pszenna, glutenowa. Do niedawna lekarze zalecali wprowadzenie jej do diety nie wcześniej niż w 10. miesiącu życia (sądzono, że taka ostrożność zmniejszy zapadalność dzieci na celiakię). Ale obecnie zmieniło się podejście specjalistów do wczesnego podawania glutenu. Po pierwsze - w innych

Magazyn Dziecko - nowy numer w kioskach od 8 października

delikatne proszki, płatki, orzechy i kule piorące. Wyniki zupełnie nas zaskoczyły! Bezglutenowe przepisy Przepisy na pyszne dania (i wypieki) bezglutenowe, mnóstwo praktycznych podpowiedzi dla rodziców dzieci z celiakią i alergią na gluten. Po porodzie - powrót do formy Kiedy po porodzie można zacząć

Przepuklina pępowinowa - przyczyny, diagnoza, rokowania

dziedziczenie grup krwi? Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Degustino - na ostro i ze smakiem

certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej. Dlatego na opakowaniach kiełbasek DEGUSTINO widnieje symbol przekreślonego kłosa, którym mogą posługiwać się tylko i wyłącznie bezpieczne i zdrowe certyfikowane produkty. Jednak, co potwierdzają konsumenci, największymi zaletami

Zboże na talerzu

najpopularniejsze w Polsce zboża: pszenica, żyto i jęczmień, zawierają białko roślinne zwane glutenem, które często wywołuje alergię. Niekiedy wyzwala też celiakię, poważną, trwającą całe życie chorobę. Trzeba więc wprowadzać go do diety malca ostrożnie. Kiedyś polscy pediatrzy zalecali, by produkty zbożowe

Czy odporność wywodzi się z jelita? Rola mikroflory jelitowej w stymulacji odporności

, zaburzeniach mikroflory jelit, leczeniu żywieniowym i suplementacji u pacjentów z miażdżycą, celiakią oraz wieloma innymi jednostkami chorobowymi. W swojej pracy zajmuje się praktycznym aspektem żywienia dzieci z alergiami pokarmowymi oraz chorobami przewodu pokarmowego. Realizuje projekty szkoleniowe i

Test prowokacji

Myślę, że jeśli nie podejrzewano celiakii, tylko alergię na gluten, spokojnie może Pani spróbować podać dziecku gluten. Proszę tylko pamiętać, że na początku dawki glutenu powinny być jak najmniejsze i bardzo powoli należy je zwiększać, na przykład radziłbym zacząć od okruszka chleba Musi Pani

Ściągawka

ryzykiem celiakii, możemy go podawać bez specjalnego ceremoniału i odmierzania porcji; Jeśli dziecko zje najpierw banana czy brokuł i będzie z tego powodu zadowolone, wszystko jest w porządku; to, czy najpierw podamy samo żółtko, czy całe jajko. Tym w ogóle nie należy się przejmować! jeśli dziecko nie

Bezglutenowe

bezglutenowe, najpierw kukurydziane i ryżowe kleiki, kaszki i chrupki, a później kasze, zaczynając od gryczanej. Diety bezglutenowej muszą, niestety, przez całe życie przestrzegać osoby chore na celiakię. Choroba ujawnia się przeważnie we wczesnym dzieciństwie m.in. spadkiem wagi i biegunką. Stosowanie się do

Gluten w diecie niemowlęcia - czy później to lepiej?

Gluten to białko znaj-dujące się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Przez wiele lat w Polsce obowiązywała zasada późnego wprowadzania glutenu. Rzecz w tym, że to białko może powodować alergię, a u niektórych (nielicznych) dzieci wyzwala celiakię, poważne i trwające całe życie schorzenie

Złe wchłanianie

białko mleka krowiego czy na pszenicę), nietolerancja glutenu (czyli celiakia), przewlekłe infekcje jelitowe (bakteryjne i wirusowe), zakażenie pasożytami, kuracja antybiotykowa, a także długotrwałe niedożywienie, biegunka autoimmunologiczna czy tzw. zespół krótkiego jelita. Zespół złego wchłaniania nie

Bóle brzucha - pediatra radzi

. Zalecałbym więc wizytę u gastrologa, który zaleci odpowiednie badania (w kierunku celiakii, może gastroskopię itp.). Wykluczenie podstawowych schorzeń przewodu pokarmowego pozwoli wziąć pod uwagę wielce prawdopodobne psychologiczne tło dolegliwości (choćby chęć zwrócenia na siebie uwagi w związku z

Przyczyny bólu brzucha u dzieci

, podejrzewać trzeba celiakię - nietolerancję glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu. W razie stwierdzenia choroby konieczne jest przejście na dietę bezglutenową do końca życia. Zapalenie ucha Bóle brzucha i wymioty często zwiastują zapalenie ucha środkowego, które wymaga leczenia

Za drobny?

wprowadzania diety bezglutenowej, zwłaszcza bez wykonania badań wykluczających celiakię. Najważniejsze, żeby w diecie synka nie brakowało tłuszczów (dziecko poniżej trzeciego roku życia powinno dostawać tłuszcze roślinne i zwierzęce). Skąpa w tłuszcze dieta jest bowiem jedną z podstawowych przyczyn słabszych

Krowie nie dla dzieci

gluten, którego zbyt wczesne podanie może spowodować ujawnienie się alergii lub celiakii. Im dziecko jest mniejsze, tym wrażliwość na gluten większa. Jeśli zauważyła Pani, że podawane synkowi mleko modyfikowane nie służy mu, to zalecałbym raczej zmianę mleka na inne i dobranie takiego, które będzie

Niejadek - pediatra radzi

krwi i badanie moczu. Warto też sprawdzić, czy nie mamy do czynienia z jakimś rodzajem alergii lub zespołem złego wchłaniania (np. celiakią). Brak apetytu ma również często podłoże psychiczne. Czasem dziecko w ten sposób manifestuje swoja rodzącą się wolę, swoje "ja". Warto dawać mu okazje

Mąka bez tajemnic

glutenem. Osoby na nie uczulone, a także chorzy na celiakię, muszą wykluczyć te produkty ze swojej diety. Na szczęście przez internet oraz w sklepach ze zdrową żywnością można dziś bez trudu kupić rozmaite bezglutenowe mieszanki mąki o różnym przeznaczeniu: do pieczenia chleba, na naleśniki czy do ciasta

Zupa z mąki czy przecier z marchewki? Karmienie niemowląt dawniej i dziś

(oprócz owoców cytrusowych i truskawek również orzechy i czekoladę). Z tego samego względu o wiele później wprowadza się do diety dziecka mleko i jego przetwory, a także produkty zbożowe zawierające gluten, które dodatkowo pociągają za sobą ryzyko celiakii. Z kolei niegdyś uważane za niezdrowe dla

Jak się rozwija niemowlę - piąty miesiąc życia

jeszcze karmione piersią, zmniejsza ryzyko celiakii i cukrzycy u dziecka. W piątym miesiącu niemowlę ma prawo: intensywnie się ślinić, zwłaszcza jeśli zaczęło ząbkować; wkładać do buzi wszystko, co dostrzeże i chwyci dłońmi. Obserwujemy pierwsze ruchy gryzienia, a zaczyna się od paluszków i dłoni

Moc z ziaren

- pszenica, żyto, jęczmień - zawierają gluten, który u niemowlęcia może wywoływać objawy choroby trzewnej zwanej celiakią. Jeszcze kilka lat temu uważano, że podanie glutenu po 10. miesiącu życia zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby (jej objawy to biegunka i niedokrwistość, a z czasem zahamowanie rozwoju

Tylko placki?

wcale za mało. To prawda, że jego dieta nie jest zbyt urozmaicona, ale do prawidłowego rozwoju wystarczy.Ponieważ wspomina Pani o bólach brzucha, jedyne, co bym zrobił, to badania w kierunku celiakii. Jeśli synek okaże się zdrowy, radziłbym przestać się jedzeniem przejmować i przyjąć taką strategię

Więcej luzu w schemacie, czyli nowy schemat żywienia niemowląt

wprowadzamy małe porcje glutenu, następnie - kaszki bezglutenowe, a potem glutenowe. By zmniejszyć ryzyko celiakii, od 5. miesiąca podajemy dziecku małe porcje glutenu: od?1/4 do 1/2 łyżeczki kaszki pszennej (ugotowanej manny lub glutenowej kaszki instant). Najlepiej rozpocząć, gdy dziecko jest jeszcze

Mały stołownik

piersią - w 5. lub 6. miesiącu życia (dziennie 2-3 g glutenowego kleiku lub kaszki). Takie postępowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Jednak niektóre dzieci już wcześniej mają ochotę na coś nowego. Są wyraźnie zainteresowane zawartością rodzicielskich

Dlaczego tak słabo rośnie?

składniki pokarmowe przechodzą z przewodu pokarmowego do krwi (np. z powodu stanu zapalnego jelit, celiakii, chorób pasożytniczych). Konieczne jest wykrycie przyczyny i odpowiednie postępowanie lecznicze. (W przypadku celiakii będzie to dieta bezglutenowa). Choroba nerek - stany zapalne nerek doprowadzają

Jakie mleko modyfikowane dla dziecka?

naturalnym krok w tyle. Trudno przecież dorównać naturze, choć trzeba przyznać, że producenci bardzo się starają. Mleka zastępcze są zróżnicowane, bo rośnie wiedza o potrzebach dziecka z alergią pokarmową, nietolerancją laktozy, niedojrzałym układem trawiennym, celiakią. Rośnie też wiedza o specyficznych

Słaba odporność - kiedy do specjalisty?

przebyło dziecko od początku życia (jak przebiegały choroby, jak było leczone, na ile terapia była skuteczna), na co zostało zaszczepione (czy po szczepieniu miało jakieś niepokojące objawy), czy maluch lub ktoś w rodzinie cierpi na przewlekle schorzenia (np. astmę, katar sienny, alergię, celiakię), a

Anemia u dzieci - jak jej zapobiec?

wynikać nie tylko z wykorzystania jego rezerw i ograniczonych dostaw, ale także z niedostatecznego wchłaniania z przewodu pokarmowego - przyczyną jest najczęściej alergia na białko mleka krowiego lub (u starszych niemowląt i małych dzieci) alergia na gluten bądź celiakia. Alergia pokarmowa może się

Nowy schemat żywienia niemowląt: "Dieta musi być smaczna i akceptowana przez dziecko" [WYWIAD]

gluten? - Podanie glutenu w odpowiednim okresie wiąże się z dwoma celami: zmniejszeniem ryzyka wystąpienia celiakii oraz samej alergii. Z badań obserwacyjnych, ale też niewystarczająco dobrze udokumentowanych, wynika, że wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu w 5-6 miesiącu życia zmniejsza ryzyko ich

Siatki centylowe

o chorobie, np. o celiakii. Siatki centylowe do oceny rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży Opracowanie: Z. Niedźwiecka, I. Palczewska. Zakład Rozwoju Dzieci i Młodzieży Instytutu Matki i Dziecka, Warszawa1999 r. Siatka centylowa masy ciała chłopców warszawskich Siatka centylowa wysokości ciała

Dlaczego nie rośnie?

wchłaniania, celiakia), niedokrwistość, przewlekłe choroby układu oddechowego (np. astma, mukowiscydoza), choroby wątroby, serca, niewydolność nerek, choroby nowotworowe. Wzrost może spowolnić także długotrwałe leczenie sterydami. Warto przyjrzeć się diecie dziecka (dieta eliminacyjna lub niedożywienie hamują

Preparaty witaminowe dla niemowląt

witaminę D. Fe - Żelazo Niektóre niemowlęta muszą dostawać suplement żelaza. Dotyczy to wcześniaków, niemowląt z małą urodzeniową wagą i maluchów cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jej powodem może być np. przewlekłe krwawienie, pasożyty, celiakia, ale także niedobór żelaza w diecie. Przez

Rozszerzanie diety dziecka: czym kierują się mamy z różnych krajów?

Kiedy urodziłam pierwsze dziecko, ślepo przestrzegałam wszelkich zaleceń zawartych w schemacie rozszerzania diety niemowląt karmionych piersią. Byłam wyjątkowo skrupulatna w podawaniu córce odpowiedniej ilości glutenu w ramach profilaktyki celiakii, więc zbożową kaszkę odmierzałam na super czułej

Żywieniowy ból głowy

jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Inny powód to niedobór żelaza, który skutkuje anemią. Przejawia się ona właśnie spadkiem apetytu, ale także osłabieniem, bladością, zmniejszoną aktywnością dziecka, a zdarza się także, że również nieco nietypowym zachowaniem dziecka, które co prawda odmawia

W proszku

chleba świętojańskiego. Można go stosować w celiakii, alergii na białka mleka krowiego, a także po to, by do niej nie dopuścić (jako uzupełnienie karmienia piersią lub preparatami mlekozastępczymi). Nadaje się dla dzieci od piątego miesiąca życia. Można go łączyć np. z owocami i warzywami. Mieszanki

Powody braku apetytu

przypadku - cuchnące i tłuszczowe stolce. Chyba najszerzej znanym przykładem zespołu złego wchłaniania jest celiakia, czyli zespół nietolerancji glutenu. Chociaż ta choroba w postaci pełnoobjawowej występuje coraz rzadziej, bo gluten wprowadzany jest do diety później niż kiedyś, jednak nadal może się

Dlaczego warto karmić piersią?

jest najlepszym źródłem wielu cennych substancji i pomocą w walce z alergią. Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi Udowodniono, że niemowlęta karmione piersią rzadziej cierpią na zapalenie uszu, zapalenie żołądka i jelit, na celiakię, biegunki, choroby alergiczne, astmę, a nawet na próchnicę. U

Kasza w diecie niemowlęcia

niemowlętom karmionym piersią niewielkie ilości kaszki manny od czwartego lub piątego miesiąca życia. Dzienna dawka powinna być niewielka (ok. 2 g, czyli mała łyżeczka. Ma to działać trochę na zasadzie szczepienia przed wystąpieniem alergii i choroby trzewnej, zwanej celiakią). Najlepsze dla niemowląt Zdaniem

Prawdy i mity o mleku

, poantybiotykowe, celiakia, alergia pokarmowa) ). Dla takich maluchów przeznaczone są specjalne mieszanki całkowicie bezlaktozowe (na receptę) lub niskolaktozowe. Lepiej, by dziecko piło mleko "prosto od krowy" Nie! Mleko dla dziecka musi być przede wszystkim odpowiednie dla wieku (dla niemowlęcia i

Rozszerzanie diety - prawdy i mity

niego choroby zwanej celiakią. Obecnie większość lekarzy sądzi, wczesne wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety niemowlęcia, może go wręcz chronić przed tą chorobą. Bardzo ważne jest jednak by były to ilości rzeczywiście niewielkie. Najlepiej zagęścić manną zupkę jarzynową (pół łyżeczki kaszki

Biegunka

objawów "przeziębieniowych" u dziecka zaczyna się ostra biegunka, często wymioty i gorączka. Maluch szybko słabnie, gdyż ilość wypróżnień może dochodzić do 20 w ciągu doby; nietolerancja składnika zbóż - glutenu. Choroba zwana celiakią objawia się pod koniec pierwszego roku życia. Biegunki są

Nie tylko mleko

zawierają gluten. U szczególnie podatnych niemowląt może on ujawnić groźną chorobę, zwaną celiakią. Gdy produkty zbożowe wprowadzimy później, to objawy choroby będą łagodniejsze. Jeżeli twój maluch toleruje gluten, nowe potrawy z pewnością mu zasmakują. Pieczywo, kluski, pierogi i wreszcie

celiakia

Celiakia

Celiakia: Celiakia, zwana także choroba trzewną, to uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu - niektóre źródła podają również owies, ale zdania naukowców w tym przypadku są podzielone. Celiakia jest czasem mylnie kojarzona z dziećmi, jednak może dotyczy ona ludzi bez względu na ich wiek. Objawy celiakii są łatwiejsze do zaobserwowania u niemowląt i małych dzieci: po wprowadzeniu glutenu u dzieci pojawiają się bóle brzucha i obfite, cuchnące stolce. Takie objawy mogą jednak oznaczać również alergię pokarmową, a nie celiakię. Przy stwierdzonej celiakii obowiązuje restrykcyjna dieta bezglutenowa, polegająca na eliminacji glutenu z diety chorego. Celiakia jest nieuleczalna. W Polsce stosuje się wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka, w rygorystycznie określonych ilościach, jako profilaktykę wystąpienia celiakii.