celiakia u dorosłych

użytkownik

Czy celiakia może być dziedziczona?

Czy celiakia może być dziedziczona?

Jako mama u której podejrzewana jest celiakia, pytam Panią czy prawdą jest, że moje dzieci również są w kręgu podejrzeń? Podejrzenie jest takie, że jeden lekarz stwierdził celiakię, a gastrolog kwestionuje. Jakie powinnam zrobić badania dzieciom, by uzyskać odpowiedź czy mają celiakię? Czy celiakia może u nich nie wystąpić teraz, ale w przyszłości? Czy powinnam to u nich monitorować co jakiś czas (jaki czas)?

Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

Produkty spożywcze z przekreślonym kłosem są już w prawie każdym sklepie, powstają "bezglutenowe" blogi, restauracje i książki kucharskie. Sprawdzamy, czy ta moda ma sens i komu rzeczywiście może pomóc.

Afty u dzieci

Afty to bolesne owrzodzenia lub nadżerki śluzówki jamy ustnej. Afty pojawiają się z różnych przyczyn, ale ich leczenie jest podobne.

Mali Polacy uczuleni na mleko, Amerykanie na orzeszki ziemne, a co uczula dzieci w innych krajach?

Mali Polacy uczuleni na mleko, Amerykanie na orzeszki ziemne, a co uczula dzieci w innych krajach?

Dane szacunkowe mówią, że w przypadku dzieci aż 9 na 10 reakcji alergicznych wywoływanych jest przez białko krowie, jaja kurze, orzechy (w tym orzeszki ziemne), soję i jej pochodne oraz gluten (np. pszenicę). Dorośli częściej uczuleni są na ryby, skorupiaki i orzechy. Dobra wiadomość jest taka, że

Zboże na talerzu

Zboże na talerzu

Produkty zbożowe to dla nas, dorosłych, podstawa diety. Zawierają dające energię węglowodany, cenne białka, witaminy i składniki mineralne. Jemy je codziennie w postaci pieczywa, kasz, płatków, klusek. Kiedy te produkty wprowadzić do diety malca? Kłopotliwy gluten Problem w tym, że

Złe wchłanianie

Złe wchłanianie

jest tylko dziecięcą przypadłością. Zaburzenie to dotyka także dorosłych, choć czasem długo nie daje widocznych objawów. Chore jelito osoby dorosłej może dość długo dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białek, tłuszczów, węglowodanów i kalorii, jednak szybko rozwijający się organizm malucha ma

Zespół złego wchłaniania

krowiego lub nietolerancja glutenu (czyli celiakia). Zespół złego wchłaniania nie jest tylko dziecięcą przypadłością. Zaburzenie to dotyka także dorosłych, choć nie musi dawać bardzo widocznych objawów. Chore jelito osoby dorosłej może dość długo dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białek, tłuszczów

Moc z ziaren

Moc z ziaren

mogą jadać kasze dla dorosłych? Niemowlęta powinny jeść kasze przygotowane specjalnie dla nich. Kaszki mleczne zawierają mleko modyfikowane, ich konsystencja jest dostosowana do możliwości dziecka w określonym wieku (warto stosować się do proporcji, jakie sugeruje producent), są często wzbogacone o

Jak się rozwija niemowlę - piąty miesiąc życia

Jak się rozwija niemowlę - piąty miesiąc życia

Z biegiem czasu coraz więcej się po dziecku spodziewamy. I niecierpliwie wyglądamy pierwszych "dorosłych" umiejętności, takich jak siadanie i przemieszczanie się. Tymczasem właśnie na ich opanowanie niemowlę ma dużo czasu i nie należy go w rozwoju poganiać. Rozwój niemowlęcia Okna

Nowy schemat żywienia niemowląt: "Dieta musi być smaczna i akceptowana przez dziecko" [WYWIAD]

Nowy schemat żywienia niemowląt: "Dieta musi być smaczna i akceptowana przez dziecko" [WYWIAD]

ich dzieci jedzą za mało. - W poprzednich zaleceniach było wyraźnie określone, jaką objętość ma mieć każdy posiłek i matki denerwowały się, jeśli dziecko nie wypiło tych zaleconych 180 ml mleka. I karmiły na siłę, a my później mieliśmy małych pacjentów z zaburzeniami karmienia, bo dorośli zmuszali

Dlaczego tak słabo rośnie?

Dlaczego tak słabo rośnie?

centylowym (lub w dwóch sąsiednich), to znaczy, że dziecko rozwija się harmonijnie. Przy większych skokach w górę czy w dół należałoby zwrócić się do lekarza. Dlaczego nie rośnie Drobne, masywne, szczupłe, pulchne... Dzieci, tak jak dorośli, nie są spod jednej sztancy. Niepokój powinien budzić dopiero

Dlaczego nie rośnie?

Dlaczego nie rośnie?

rówieśnikami nie wystarczy, by stwierdzić, że maluch rośnie nieprawidłowo. Dzieci mają prawo się różnić, a różnice związane ze wzrostem zaczynają się już w okresie prenatalnym. W genach zapisany jest indywidualny plan wzrostu, czyli to, jaką wysokość ostateczną może osiągnąć dziecko w wieku dorosłym, ale też

Żywieniowy ból głowy

Żywieniowy ból głowy

. Tzw. puste kalorie są bowiem jedną z głównych przyczyn otyłości u dzieci. A ta występuje u maluchów coraz częściej i coraz trudniej jest z nią walczyć. Co więcej, nadwaga, a nawet otyłość w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób już w wieku dorosłym

Rozszerzanie diety dziecka: czym kierują się mamy z różnych krajów?

Rozszerzanie diety dziecka: czym kierują się mamy z różnych krajów?

rozdrabniałam widelcem, a miękkie jadła sama. Obie córki są zdrowe, dobrze przybierały na wadze i od dawna jedzą dorosłe, przyprawione posiłki. U nas gotuje mąż i nigdy nie gotował dla nich oddzielnie. Nasze dzieci od zawsze (poza pierwszymi 4-5 miesiącami życia) jadają też z nami przy stole. To dla mnie ważny

Prawdy i mity o mleku

Prawdy i mity o mleku

dwulatek często mają mleka w diecie za mało - dziecko jest wówczas bardziej zainteresowane nowymi smakami i "dorosłymi" potrawami. Warto zadbać, by na jego talerzu i w kubeczku pojawiały się atrakcyjnie podane produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery żółte, białe, topione). No i pamiętać

Powody braku apetytu

Powody braku apetytu

może dorosłych wprawiać w stan paniki lub irytacji - cieszy się z tego, że obejmuje rządy w domu. W takiej sytuacji warto mniej uwagi zwracać na kwestie żywieniowe, a problem z czasem sam się rozwiąże. 10. Słodycze i przekąski Często między posiłkami podaje się dziecku drobne przekąski, zazwyczaj

Rozszerzanie diety - prawdy i mity

Rozszerzanie diety - prawdy i mity

częściej niż dwa razy w tygodniu. Należy unikać słodyczy. Prawda. Cukier sprzyja próchnicy, a jego nadmiar w diecie może prowadzić do nadwagi. Nie należy więc dziecka do niego przyzwyczajać. Niemowlę nie potrzebuje jeszcze tak silnych doznań smakowych jak dorośli. Oczywiście lubi słodkie potrawy, ale w

celiakia

Celiakia

Celiakia: Celiakia, zwana także choroba trzewną, to uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu - niektóre źródła podają również owies, ale zdania naukowców w tym przypadku są podzielone. Celiakia jest czasem mylnie kojarzona z dziećmi, jednak może dotyczy ona ludzi bez względu na ich wiek. Objawy celiakii są łatwiejsze do zaobserwowania u niemowląt i małych dzieci: po wprowadzeniu glutenu u dzieci pojawiają się bóle brzucha i obfite, cuchnące stolce. Takie objawy mogą jednak oznaczać również alergię pokarmową, a nie celiakię. Przy stwierdzonej celiakii obowiązuje restrykcyjna dieta bezglutenowa, polegająca na eliminacji glutenu z diety chorego. Celiakia jest nieuleczalna. W Polsce stosuje się wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka, w rygorystycznie określonych ilościach, jako profilaktykę wystąpienia celiakii.