cholesterol ldl

mzb

Cholesterol - co warto o nim wiedzieć? Normy, badania, przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol - co warto o nim wiedzieć? Normy, badania, przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego poziom zależy od wielu czynników, między innymi diety, aktywności fizycznej, ale i ogólnego stanu zdrowia. Jakie są normy cholesterolu? Co wiemy o cholesterolu dobrym i złym? Kiedy zrobić badania? Dlaczego wysoki cholesterol jest niebezpieczny?

Trójglicerydy - czym grozi ich nadmiar? Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?

Trójglicerydy są cząsteczkami tłuszczu, które pełnią w organizmie ważne funkcje. Stanowią materiał energetyczny dla całego organizmu, zapewniający mu prawidłowe funkcjonowanie. Trójglicerydy dostarczają energii i ją magazynują, jednak ich wysoki poziom stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Dlatego utrzymanie trójglicerydów na odpowiednim poziomie jest tak ważne? Czym grozi ich nadmiar? Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?

Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?

Orzechy są smaczne oraz zdrowe i to wie właściwie każdy. Ale czy wiemy, które z nich mają najwięcej cennych właściwości odżywczych?

Zobacz wideo

Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

przeciwzapalne. Jego regularne spożywanie obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL) i triglicerydów we krwi, a może też zwiększać poziom "dobrego" cholesterolu (HDL), poprawia krążenie, wspomaga naturalną odporność organizmu, łagodzi ból stawów, chroni wątrobę, niektóre składniki oleju

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

, wspiera układ krążenia - zawiera wiązki siarki, które działają ochronnie na serce, zmniejszają lepkość krwinek, obniżają ryzyko powstawania skrzepów, obniża stężenie złego cholesterolu LDL i reguluje ilość dobrego cholesterolu HDL, pomaga leczyć trądzik, wspiera leczenie czyraków, ropni, ułatwia gojenie

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

leczeniu chorób jelit. Obniża ryzyko zachorowania na raka jelit, pozytywny wpływ na skórę i włosy, działanie obniżające poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, odbudowujące poziom dobrego cholesterolu HDL, Cieciorka przeciwdziała zawałom serca oraz miażdżycy, właściwości obniżające ciśnienie krwi

Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

we krwi (cholesterolu LDL) oraz trójglicerydów . Otręby owsiane wzmacniają również układ immunologiczny. Do czego używać otrębów? Otręby znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je dodawać do każdego posiłku, jeść na sucho, a i traktować jako dodatek. Są doskonałe do: jogurtu, mleka, kefiru

Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

" cholesterolu LDL, oraz jednocześnie zwiększeniu "dobrego" cholesterolu HDL. Ta korzysta zmiana proporcji w znacznym stopniu eliminuje ryzyko zapadnięcia na dolegliwości związane z układem krążenia. Olej lniany działa przeciwzapalnie Olej ten zawiera kwas alfa-linolenowy, który zapobiega

Estrogeny - hormony kobiecości. Jaka jest ich rola w organizmie kobiety?

Estrogeny - hormony kobiecości. Jaka jest ich rola w organizmie kobiety?

lipidową, zwiększając poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) i obniżając poziom cholesterolu "złego" (LDL). Estrogen - zaburzenia Nieprawidłowe miesiączkowanie, nadmierne owłosienie czy niepłodność są sytuacjami, które mogą wskazywać na zaburzenia produkcji estrogenów. Ich nadmiar lub

Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

obniżeniem poziomu enzymów AST, ALT, LDH. Dodatkowo syrop klonowy wywołuje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób, u których stwierdza się niedobór manganu. Syrop klonowy - kaloryczność i indeks glikemiczny Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier, dlatego jest dla nich świetną

Siemię lniane - właściwości, zastosowanie

Siemię lniane - właściwości, zastosowanie

, zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL), obniża poziom glukozy we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia, redukuje ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę, zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, reguluje pracę układu hormonalnego, ma wpływ na jakość życia kobiet w okresie menopauzy

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

także poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi. Kapusta to także bogactwo witamin - szczególnie K ,  C ,  E i witaminy z grupy B (B1, B5, B6 ). Porcja o wadze 150 gramów pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i w 50% na witaminę C. Jeśli chodzi o zawartość

Olej palmowy - tak bardzo popularny, a jednocześnie tak szkodliwy. Czy da się go uniknąć?

Olej palmowy - tak bardzo popularny, a jednocześnie tak szkodliwy. Czy da się go uniknąć?

nasyconych, które podnoszą poziom "złego cholesterolu" LDL we krwi, obniżając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu (HDL), zaś to może prowadzić m.in. do zawału serca i innych chorób serca, miażdżycy, udaru mózgu.Regularne spożywanie tłuszczów trans wiąże się z szybszym przybieraniem

Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

, pomaga zwalczać komórki białaczkowe, wspiera leczenie i regenerację organizmu, reguluje glikemię poposiłkową, obniża poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wspomaga układ odpornościowy, zwiększa odporność, wspiera serce, obniża ciśnienie

Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

także zaburzenia koncentracji. Cukier podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, wpływa na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego Najpopularniejsze zamienniki cukru Ponieważ biały cukier ma fatalne wypływ na zdrowie, po zamienniki cukru sięgają dziś nie tylko

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

krwionośnych - tym samym chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, obniżają poziom złego cholesterolu LDL (jeśli nie spożywamy ich zbyt dużo), stabilizują ciśnienie tętnicze, łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych (RZS, toczeń), w życiu płodowym odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego

Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

: obniża stężenie triglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL), obniża krzepliwość krwi ,  zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy, reguluje nadciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych wspiera prawidłową pracę

Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

funkcjonowanie pracy serca i zaopatruje mózg w tlen. Migdały dla cukrzyków Spożywanie migdałów w znaczący sposób obniża poziom cukru we krwi oraz niweluje poziom "złego" cholesterolu (LDL) u osób ze stanem przedcukrzycowym, zmniejszając w konsekwencji ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

stymuluje śmierć komórek ludzkiego nowotworu jelita grubego HT-29; miażdżycy i związanych z nią chorób serca, m.in. choroby wieńcowej. Dzięki zawartości w nasionach saponin steroidowych, nasiona kozieradki przyczyniają się do obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu: "złego" cholesterolu LDL

Inwestycja w zdrowie - lista badań profilaktycznych, które powinnaś robić regularnie

Inwestycja w zdrowie - lista badań profilaktycznych, które powinnaś robić regularnie

stadium, kiedy jest jeszcze w pełni uleczalny. W badaniu ginekologicznym lekarz może też wykryć mięśniaki macicy i guzy przydatków. Ocenę macicy i jajników umożliwia USG, wykonywane sondą dopochwową. Zbadaj serce Jeśli masz więcej niż 35 lat, zrób EKG, zbadaj poziom cholesterolu i jego frakcji HDL i LDL

Kwasy tłuszczowe

to budulec tłuszczów. Kwasy tłuszczowe różnią się budową i dzielą na nasycone (znajdują się w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego i oleju palmowym, zwykle w naszej diecie jest ich zbyt dużo, podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL), jednonienasycone (ich źródłem są np. oliwa z oliwek i

"Najszybciej zachodzą w ciążę kobiety, których waga mieści się między 20 a 24 BMI". Dieta na płodność - nowa moda?

"Najszybciej zachodzą w ciążę kobiety, których waga mieści się między 20 a 24 BMI". Dieta na płodność - nowa moda?

badaniach i stwierdzonych brakach wit. E w organizmie rozważyć suplementowanie. Niedobór tłustego nabiału w naszym jadłospisie zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, a nadmiar tłustych produktów mlecznych ma niekorzystne działanie na poziom we krwi cholesterolu frakcji LDL, zwiększa ryzyko miażdżycy

W zdrowym ciele...

W zdrowym ciele...

cholesterolu i jego frakcji HDL i LDL w surowicy krwi, a przy okazji zmierzyć ciśnienie. Dotyczy to szczególnie kobiet, które mają nadwagę, palą (zwłaszcza jeśli przy tym przyjmują doustne leki antykoncepcyjne) i są zbyt zajęte pracą, by znaleźć czas na aktywny wypoczynek. Wcześnie wykryte odchylenia od normy