co zawiera żelazo

mzb

Źródła żelaza w diecie. Skąd je pozyskiwać?

Źródła żelaza w diecie. Skąd je pozyskiwać?

Źródła żelaza to temat, który jest bliski zarówno osobom, którym dokucza niedobór tego pierwiastka jak i tych, którzy walczą z jego nadmiarem. Jakie produkty są najlepszym źródłem żelaza w diecie? Które należy włączać bądź wykluczać? Gdzie można znaleźć ten pierwiastek?

Żelazo w diecie ciężarnej i karmiącej - o czym warto wiedzieć?

Żelazo w diecie ciężarnej i karmiącej pełni ogromną rolę. Jest ważne zarówno dla zdrowia matki, jak i dziecka - zapewnia optymalne warunki do jego rozwoju. Tymczasem okazuje się, że zarówno u przyszłych, jak i świeżo upieczonych mam, zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Zdecydowanie więc warto zadbać o żelazo w diecie ciężarnej i karmiącej, by uniknąć niedoborów. Gdzie go szukać?

Włosy osłabione po ciąży? Te owoce i warzywa mogą pomóc

W ciąży włosy zyskują objętość i blask. To dzięki żeńskim hormonom pasma stają się mocniejsze i grubsze. Zaraz po porodzie ten efekt, wraz ze spadkiem hormonów znika. Możesz jednak zrobić wiele, aby utrzymać włosy w dobrej kondycji lub przywrócić im zdrowy i atrakcyjny wygląd. Pomóc w tym może zmiana nawyków żywieniowych. Oto warzywa i owoce, które warto wprowadzić do jadłospisu, aby włosy zachwycały tak jak w ciąży.

  • Pokrzywa w ciąży jest bezpieczna? Można ją pić tylko po konsultacji z lekarzem
  • Co może jeść 10-miesięczne dziecko? - ABC menu niemowlaka

    Co może jeść 10-miesięczne dziecko? - ABC menu niemowlaka

    warto pamiętać?  Dieta 10-miesięcznego dziecka nie powinna zawierać czystego mleka krowiego , nadal istnieje duże ryzyko wystąpienia alergii . Co więcej, krowie mleko zawiera dużą ilość białka, które obciąża przewód pokarmowy. Mleko w diecie może też spowolnić proces wchłaniania żelaza, co

  • Anemia (niedokrwistość) u dzieci - przyczyny, najczęstsze objawy, zapobieganie anemii
  • Farbujesz włosy w ciąży? Czy może to wpłynąć na ich osłabienie i w konsekwencji wypadnie po ciąży?
  • Joanna Krupa ogłosiła, że jej córka będzie wegetarianką. Dietetyczka wyjaśnia, czy diety bezmięsne są bezpieczne dla dzieci
  • Od czego zacząć, aby polepszyć kondycję zniszczonych włosów podczas ciąży?
  • Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby? Właściwości grzybów

    Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby? Właściwości grzybów

    korzystny wpływ na stan zdrowia. Obecnie specjaliści przekonują, że grzyby, które są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych, mogą stanowić ważny element diety ciężarnych kobiet, między innymi pomagając chronić przyszłą matkę przed anemią oraz wspomagając prawidłowy wzrost dziecka

  • Truskawki dla kobiet w ciąży - jeść czy nie jeść? Obalimy mity, by spojrzeć na fakty
  • Co podawać dziecku do picia? Smaczne alternatywy dla wody

    Co podawać dziecku do picia? Smaczne alternatywy dla wody

    owoców, np. 100 proc. soki NFC (takie, które nie są robione z koncentratu „NFC-Not From Concentrate”). Uzyskuje się je poprzez bezpośrednie wyciśnięcie surowych owoców. Soki NFC można rozcieńczać z wodą lub dodawać dziecku do herbaty. Nie zawierają dodatków, przez co uznać je można za

  • Supermoc każdej mamy, czyli co musisz wiedzieć o kobiecym mleku?

    rozwoju mózgu i wzroku oraz żelazo dla rozwoju poznawczego. Laktoza, DHA, witaminy, żelazo, wapń oraz nukleotydy naturalnie występują w mleku matki. Mleko matki zawiera dodatkowo unikalne składniki, w tym m.in. przeciwciała, hormony i enzymy. [2] Bebilon 2 zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy

  • Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

    Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

    Co zamiast cukru? Zamienniki cukru Biały cukier, czyli sacharoza, powstaje z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Dostarcza organizmowi sporo energii, dodaje słodyczy potrawom i napojom, ale nie zawiera żadnych składników odżywczych. Spożywany w dużych ilościach jest szkodliwy. Cukier nie bez

  • Szpinak, pomidory, jajka - co jeszcze trzeba jeść, żeby zajść w ciążę? Dieta dla płodności dotyczy też panów
  • Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    : magnez , cynk , żelazo , jod, potas czy mangan. Zawierają też duże ilości błonnika. Najbardziej popularne są otręby owsiane, uznawane za najzdrowszy rodzaj otrębów. Zawarty w nich tłuszcz składa się w 40% z kwasu linolowego. Otręby owsiane i pszenne - właściwości i działanie Otręby pszenne wyróżnia

  • Czym myć dłonie?

    Czym myć dłonie?

    być bardzo delikatne, aby nie podrażniły delikatnego naskórka. Oprócz oczyszczania mają za zadanie pielęgnowanie – nawilżanie i delikatne natłuszczanie. Nie mogą zawierać składników uczulających, barwników ani konserwantów. Świetnie sprawdzą się do mycia przesuszonej i wrażliwej skóry dłoni

  • Dieta przed ciążą i suplementacja. Co trzeba wiedzieć?

    Dieta przed ciążą i suplementacja. Co trzeba wiedzieć?

    mikroelementy najważniejsze jest przed ciążą oraz na jej początku. Stąd wynika potrzeba zwracania szczególnej uwagi na odpowiednie przygotowanie do poczęcia. W tym kontekście bardzo ważna jest zarówno dieta, jak i suplementacja niektórych składników. Dieta przed ciążą. Na co zwracać uwagę? Dieta przed ciążą

  • Warzywa strączkowe - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
  • Wybór mleka następnego dla półrocznego dziecka - mleko modyfikowane a ekologiczne mleko modyfikowane
  • Czekolada - co zawiera, jakie ma właściwości i kiedy można ją włączyć do diety dziecka?
  • Suplementy w ciąży. Tak czy nie?

    Suplementy w ciąży. Tak czy nie?

    ciąży, gdyż niedobór może wpłynąć u dziecka na większą podatność na infekcje, osłabić funkcjonowanie jego mięśni oraz wytrzymałość kości i zębów. Zalecana dawka witaminy D3 w suplementach to 1500-2000 IU na dobę dla osób dorosłych. Żelazo - W trakcie całej ciąży organizm przyszłej mamy potrzebuje więcej

  • Ciąża i urlop macierzyński to też czas dla mamy. Domowe sposoby, które wzmacniają zniszczone włosy
  • Jadłospis na kwiecień

    gryczana - zawiera białko, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1 i PP. Stanowi też niezłe źródło błonnika. Niekiedy można również kupić płatki i kleiki gryczane. Kasza jaglana - robiona z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Znakomite źródło błonnika, witamin B1 i PP oraz żelaza, błonnika

  • Jak pokonać dietą zimową chandrę?

    - aminokwasu, który powinien być codziennie dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Należy dodać, że jego braki w organizmie mogą także być związane z prowadzeniem stresującego stylu życia. Najwięcej tryptofanu zawierają produkty białkowe, czyli mięso, ryby, mleko i jego przetwory oraz jaja. Obecny jest

  • Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

    Kakao - wartości odżywcze Kakao jest produktem roślinnym, zawierającym ponad 300 różnych składników. Są to m.in.: masło kakaowe (składające się z kwasów tłuszczowych, głównie oleinowego, stearynowego i palmitynowego), minerały, jak magnez, potas, wapń, żelazo i cynk, polifenole, epikatechiny

  • Fit&Easy Szpinak - NOWOŚĆ

    szpinaku mają właściwości antynowotworowe, chronią przed miażdżycą, zawierają w sobie wiele witamin:  żelazo, potas, magnez oraz kwas foliowy.   Masa: 200 g Cena: 4,49 www.fitandeasy.pl

  • Czy wiesz, czym jest tzw. responsive feeding?

    ] , która została wzbogacona o kwas tłuszczowy DHA [6], ważny dla rozwoju mózgu i wzroku [7], aby jeszcze lepiej wspierać prawidłowy rozwój dziecka. Produkt zawiera [8] także m.in.: kompozycję witamin i składników mineralnych, m.in.: wapń i witamina D, niezbędne do prawidłowego rozwoju kości i zębów; żelazo

  • Sok z czarnej porzeczki w ciąży: właściwości i przeciwwskazania

    jadłospis w ciąży przyczynia się do tego, że organizm wyczerpany trudami porodu ma wystarczające zapasy, aby dobrze się regenerować. Dlatego tak ważne jest, aby kobieta ciężarna zwracała uwagę to, co znajduje się na jej talerzu oraz w jakiej ilości. Zbilansowana dieta powinna zawierać produkty bogate w

  • Smaczne i zdrowe przekąski do szkoły dla Twojego dziecka

    właściwościach leczniczych (zawiera m.in. prowitaminę A, B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne, tj.: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, błonnik), nie każde dziecko sięga po nią tak ochoczo, jak po słodką babeczkę. Analogicznie jest z dynią. Tak jak marchew, bogata jest w karoten, który pozytywnie wpływa na

  • Wypadanie włosów w ciąży. Czym jest spowodowane i jak mu zapobiec?

    ;wypadania włosów w ciąży może być anemia i niedobór żelaza. Może powodować przerzedzenie włosów towarzyszące innym objawom: zmęczeniu, nieregularnemu biciu serca, wysiłkowej duszność i bólowi głowy. Kobiety w ciąży są bardziej narażone na rozwój anemii

  • Portfolio kaszek Nestle

    czyni posiłek bardziej atrakcyjnym wizualnie. .        Zawiera niezbędne dziecku składniki odżywcze, m.in.: §        Żelazo ważne dla rozwoju funkcji poznawczych dziecka - 1 porcja dostarcza ponad 50% dziennego zapotrzebowania

  • LITTLE STEPS 2. Nowe mleko następne dla zdrowego rozwoju dziecka

    zaspokoić jego zapotrzebowanie na najważniejsze składniki w okresie rozszerzania diety. Sprawdzi się i u dzieci, które mają ogromny apetyt i u małych niejadków. Zawiera: żelazo*, które przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych; wapń* i witaminę D*, wspomagające rozwój kości oraz inne

  • Mleko mamy - nie ma takiego drugiego pokarmu na świecie!

    Czy wiesz, co tworzy kompletną kompozycję składników w mleku mamy, a w jaki sposób dąży do tego kompozycja składników w mleku modyfikowanym? Lata badań nad kompozycją idealną mówią jedno: mleko mamy to bez wątpienia cud natury! Zawiera szereg unikalnych składników, które wspierają dojrzewający

  • Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

    Szpinak - co to za warzywo? Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. Zielone liście szpinaku są mało kaloryczne - 100 gramów surowych liści zawiera około 20 kcal, oraz niemal 3

  • Jakie mleko podawać rocznemu dziecku?

    źródłem wielu składników odżywczych, których dojrzewający organizm potrzebuje, by móc się właściwie rozwijać. Mleko krowie w swoim składzie zawiera niewiele żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest także ubogie w witaminy A, C i D. Mleko modyfikowane dzięki zawartości m.in. wapnia, żelaza

  • Wzmocnienie włosów i paznokci

    jest znacznie większa niż tych syntetycznych. Na dobrą kondycję włosów polecam picie soku z pokrzywy. Zawiera dużo żelaza oraz witaminę C i kwas foliowy, które pomagają je przyswoić. Sok z pokrzywy najlepszy jest świeży, wyciskany ze zbieranych w maju młodych pokrzyw. W innych porach roku można pić sok

  • Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

    składników mineralnych (siarka, żelazo , potas , magnez , mangan, fluor, wapń , fosfor ). Cebula - co warto o niej wiedzieć? Korzystając z cebuli warto wiedzieć, że: Cebula prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej. Przedstawiające ją rysunki, pochodzące z epoki brązu sprzed około 5000 lat p.n.e

  • Seler naciowy - jak i po co go jeść?

    do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera wiele witamin: C, A , E oraz witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, potas , wapń , cynk , żelazo i magnez . Seler jest bogatym źródłem flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami. Pozostałe substancje odżywcze, które

  • Błędy w żywieniu niemowląt - wyniki najnowszego badania

    podawania pociechom mleka krowiego w pierwszym roku życia dziecka Mleko krowie zawiera większe ilości białka czy sodu niż potrzebuje organizm małego dziecka i nie powinno być podawane niemowlętom w formie napoju. Do 12. miesiąca życia rekomenduje się wprowadzenie przetworzonego mleka krowiego np. w postaci

  • Magnez B6 - jak wybrać najlepszy preparat?

    przygotowania roztworu doustnego, żelki, tabletki o zmodyfikowanym uwalnianiu, tabletki, proszek musujący. Każdy z nich zawiera magnez i witaminę B6, która zwiększa jego wchłanianie nawet o 40 procent. Magnez B6 - właściwości  Preparat magnez B6 uzupełnia niedobory magnezu i witaminy B6. Jakie

  • Natka pietruszki. Dlaczego warto ją jeść? Jak hodować natkę w domu?

    i suszone liście pietruszki. Najwięcej właściwości ma natka surowa. Natka pietruszki - wartości odżywcze Natka pietruszki zawiera duże ilości: witamin: A , C , E , K , B2, B3 (PP), B6, B9 ( kwas foliowy ). Natka pietruszki dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy, a łyżka posiekanej natki pokrywa

  • Grzyby: czy można je jeść w ciąży i podczas karmienia piersią

    Grzyby: zalety Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, a także B3) oraz witaminy D , które są niezbędne w czasie ciąży. To także bogactwo minerałów, białka czy błonnika . Kurki, pieczarki oraz boczniaki zawierają żelazo . Niektóre gatunki dostarczają także fosfor

  • Zdrowie w tabletkach? Ginekolog o suplementach diety dla kobiet w ciąży

    anemia . Konsekwencje mogą być groźne: mała masa urodzeniowa i anemia u dziecka, a nawet poronienie lub przedwczesny poród. Aby do tego nie dopuścić, organizm musi codziennie przyswoić ok. 20 mg żelaza. Nie jest to dużo, ale choć żelazo zawierają prawie wszystkie produkty, jest ono słabo przyswajalne

  • Kaszki dla dzieci - co trzeba o nich wiedzieć?

    owoce, zmielone płatki owocowe, sok owocowy, a także witaminy (z grupy B oraz witaminy A , D , E i K ), wapń , probiotyki czy żelazo . Wybierając kaszkę dla niemowlaka warto sięgać po tę, która zawiera cukry naturalnie pochodzące ze zbóż, owoców czy mleka. Tym samym należy unikać tych, które w

  • 8 domowych środków na wypadanie włosów po porodzie

    . Czarna rzepa zawiera drogocenne związki siarki, która jest budulcem włosa. Jest też bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Stosowanie:  Zetrzyj bulwę rzepy na drobnym oczku tarki. Przeciśnij ją przez gazę, a otrzymany sok wcieraj w skórę głowy. Z soku możesz

  • Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

    B6, odpowiadają za lepsze funkcjonowanie mózgu i efektywniejszą przemianę węglowodanów w energię. Istotny jest także poziom żelaza w kaszy - jedna porcja zawiera w sobie niemal 10% dobowego zapotrzebowania organizmu na żelazo . To ważna wiadomość dla osób, które wyłączyły ze swojego menu spożywanie

  • Wątróbka

    bogate źródło żelaza, cynku, witaminy A, witamin z grupy B. Jeśli dziecko akceptuje jej smak, warto co kilka-kilkanaście dni podawać mu porcję wątróbki. Dla dorosłych niewskazana - zawiera dużo cholesterolu.

  • Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

    farmaceutycznych ze względu na zawarte różnorodne składniki odżywcze. Ziarna słonecznika - bomba odżywcza Ziarna słonecznika są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Dzięki swoim właściwościom mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A , witamin E i F, witamin z grupy

  • Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

    , duże ilości białka . Co ważne białko komosy ryżowej zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie umie syntezować, przez co musi przyjmować go z dietą. Quinoa to doskonały zamiennik mięsa w dietach roślinnych. Co ciekawe komosa ryżowa zawiera więcej wapnia niż mleko

  • W trosce o zdrowe macierzyństwo

    . DROGOCENNE DHA Z ALG + ŻELAZO, MAGNEZ, JOD ORAZ WITAMINA K, TO NIEZBEDNY ZESTAW W TRZECIM TRYMESTRZE TRIMID 3 - suplement diety dla kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Oprócz DHA z alg morskich i witamin, zawiera zwiększoną ilość (w stosunku do TRIMID 1 i TRIMID 2) ważnych dla trzeciego trymestru ciąży

  • Jagody - dlaczego warto je jeść?

    smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To głównie: witamina A , witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9), witamina C , E i K , cynk , fosfor, magnez , mangan, miedź, potas , selen, sód, wapń i żelazo , błonnik , garbniki, antyutleniacze i kwasy organiczne

  • Woda z cytryną - dlaczego warto ją pić? Na co uważać?

    toksyn. Jest idealna dla osób zmagających się z anemią , ponieważ wspomaga przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym. Woda z cytryną na odchudzanie? Owszem - ma to związek z tym, że picie wody z cytryną wywołuje uczucie sytości oraz nieznacznie przyspiesza metabolizm, co może pomagać w utracie wagi

  • Żurawina - jakie ma witaminy i właściwości prozdrowotne

    wysoka zawartość witaminy C - 14 mg w 100 gramach świeżych owoców, witamin z grupy B - B1 i B2 oraz witaminy E . Roślina zawiera również kwas foliowy i niacynę. Nie brakuje w niej również minerałów, jak: wapń , żelazo , potas , fosfor i sód oraz błonnika i kwasów organicznych (kwasy

  • Miód - właściwości odżywcze i lecznicze. Jaki miód dla dzieci?

    . Miód jest znany ze swoich leczniczych właściwości od tysięcy lat. Zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak potas , chlor, fosfor , magnez , wapń , żelazo , molibden, mangan i kobalt oraz witamin, takich jaki: A , B1, B2, B6 , B12 , C , kwas foliowy , pantotenowy i biotyna . Oprócz tego

  • Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

    , choć można spotkać również odmiany pomarańczowe, żółte i czarne. Pomidory - właściwości odżywcze. Po co je jeść? Pomidory są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak: likopen - to naturalny przeciwutleniacz, który wykazuje bardzo silne działanie przeciwnowotworowe, hamuje

  • Dieta po 1. urodzinach - dlaczego powinna różnić się od diety dorosłych?

    tłuszczowych czy soli. Co więcej, takie mleko modyfikowane pomaga pokryć zapotrzebowanie na istotne składniki w diecie dziecka po 1. roku życia, m.in. żelazo, wapń i witaminę D[2]. Ze względu na wyjątkowe potrzeby żywieniowe rocznego dziecka powstało Bebiko Junior 3 NutriFlor+, które zawiera m.in. wapń i

  • Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

    całkowicie wchłonie wodę. Kasza bulgur a możliwe alergeny Dobrze wiedzieć, że bulgur zawiera gluten , więc nie jest wskazana dla osób z nietolerancją lub chorych na celiakię . Dodatkowo może zawierać także śladowe (ale jednak wykrywalne) ilości innych alergenów, takich jak: orzechy, sezam, soja czy mleko

  • Mleczna rewolucja

    Po ukończeniu roku maluch powinien nadal dostawać mleko wspierające jego intensywny rozwój. Takim mlekiem jest Nestlé Junior. Zawiera ono odpowiednią ilość białka, składniki mineralne (m.in. wapń i żelazo), aż 13 witamin, a także niezbędne kwasy tłuszczowe. Wzbogacono je również o probiotyki

  • Mak w ciąży: czy można go jeść?

    Mak w ciąży, spożywany w niewielkich ilościach, nie jest zakazany. Najbardziej znany i najczęściej spożywany mak niebieski jest zdrowy. Skąd więc wokół niego zastrzeżenia ilościowe oraz pytania o bezpieczeństwo dla przyszłych mam? Mak: co warto o nim wiedzieć? Mak to roślina powszechnie występująca

  • Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

    kalorycznością (100 g płatków owsianych to niemal 400 kalorii), są dobrym źródłem energii. Doskonale sprawdzają się jako produkt śniadaniowy. Co ciekawe mogą je jeść także osoby na diecie, jednak w ilości nie większej niż 4 łyżki dziennie (te zawierają około 90 kalorii). Rodzaje płatków owsianych Płatki owsiane

  • Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

    różnych rejonach świata: w Azji, Afryce i Ameryce Południowej, czyli tam, gdzie panują sprzyjające jej warunki. Spirulina - właściwości Mówi się, że spirulina to jedyny znany człowiekowi środek spożywczy tak bogaty w substancje odżywcze. Co takiego zawiera? Kwas gamma linolenowy, składnik kobiecego

  • Czy w okresie ciąży możemy pić zieloną herbatę?

    dwie filiżanki herbaty; należy ją pić między posiłkami. Pita w trakcie jedzenia może utrudniać wchłanianie niektórych cennych składników z pożywienia (np. żelaza). Zobacz także: Co może pić kobieta w ciąży Dieta w ciąży: co wolno jeść, a czego lepiej unikać?

  • Hemoglobina - rola, właściwości, normy

    Hemoglobina: rola i właściwości Hemoglobina, oznaczana skrótami Hb lub HGB, jest czerwonym barwnikiem krwi, który zawiera żelazo . To białko wchodzące w skład czerwonych krwinek ( erytrocytów ). Zasadniczo hemoglobina odpowiada za transport tlenu - przyłącza go w płucach, transportuje po całym

  • Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru

    Sól - ogólna charakterystyka Sól jest zdecydowanie jedną z bardziej popularnych przypraw wykorzystywanych w kuchni na całym świecie. Głównym składnikiem soli jest chlorek sodu (NaCl), stanowiący 96-99% jej objętości. Oprócz chlorku sodu sól może również zawierać składniki mineralne. To właśnie od

  • Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

    przeciwzapalne. Jest naturalnym antybiotykiem - zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii (pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców). Czosnek zawiera wiele cennych składników odżywczych, stąd często występuje w roli naturalnego leku. To źródło: witamin z grupy B oraz witaminy C i witaminy A

  • Syrop z cebuli - właściwości i przygotowanie

    zamierza przygotować go samodzielnie. Miód zdradza działanie antybakteryjne, a co więcej obniża ciśnienie. Zawiera również witaminy z grupy B i działa detoksykująco na cały organizm. Taka wersja syropu z cebuli jest w stanie wspierać wątrobę w jej podstawowych funkcjach. Jednocześnie może też zapobiec

  • Arbuz - niskokaloryczny owoc idealny na gorące dni

    składników odżywczych, choć zawiera witaminy i minerały. Znajdziemy w nim m.in. witaminę C , poprawiającą układ odpornościowy oraz stan naczyń krwionośnych. Witamina C uelastycznia również skórę, poprawiając jej kondycję. Kolejną witaminą obecną w arbuzie jest witamina A , pozytywnie oddziałującą na wzrok

  • Mleko sojowe - zdrowa czy niezdrowa alternatywa dla mleka krowiego?

    Mleko sojowe - co to takiego? Właściwości i zalety Choć mówimy i myślimy o mleku sojowym, to tak naprawdę produkt ten jest napojem sojowym. Ponieważ przepisy unijne zakazują używania nazwy "mleko" w kontekście napojów roślinnych, napis "mleko" na napoju sojowym znaleźć się nie

  • Jak zrobić omlet - porady, przepisy i właściwości odżywcze

    ważnych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, wielu witamin ( A , B , D i E ) oraz minerałów ( żelazo , wapń , potas , fosfor, magnez , chlor, miedź czy cynk ). Znajdziemy tam również antyoksydanty, luteinę, a także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne kwasy Omega

  • Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

    dla ludzi. Soczewicę docenia się za wysoką zawartość białka, niewielką ilość tłuszczu i niski indeks glikemiczny . Jest też źródłem węglowodanów złożonych. Zawiera wiele witamin (m.in. witamina A , witaminy z grupy B , C , K ) i minerałów ( wapń , żelazo , magnez , fosfor, potas , sód, cynk

  • Roszponka (roszpunka)

    liściaste, zielone warzywo, świetne na sałatki. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo. Wysiewa się ją wczesną jesienią, zbiera zimą i na przedwiośniu, a więc roszponka może stanowić świetne urozmaicenie ubogiej w witaminy zimowej diety.

  • Idealne gofry z cukrem trzcinowym

    kuchni! Nierafinowany, naturalny cukier o delikatnym, trzcinowy posmaku i świetlisto – brązowym zabarwieniu. Zawiera melasę, która nadaje mu brązowy kolor i oryginalny, karmelowy aromat. Dodatkowo melasa zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, potas i wapń

  • Anemia a dieta

    Nie wiem, czy mogę już dodawać do takiej zupki buraki. A może są jeszcze inne warzywa, które powinny jeść dzieci z niskim poziomem żelaza? (Agnieszka ) Warzywa są niestety kiepskim źródłem żelaza, bo nawet jeśli go zawierają, jak np. szpinak, to jest on stosunkowo słabo przyswajalny. Poza tym ile

  • Czy dziecko powinno pić mleko? Zalecenia specjalistów są jasne

    Mleko krowie w diecie dziecka. Jak to z nim jest? Zalecenia, które dotyczą tego, co powinniśmy jeść, a czego unikać stale się zmieniają. Nic dziwnego, że się w tym gubimy, zwłaszcza jeśli zalecenia dotyczą żywienia dzieci. Każdy rodzic chce, by jego dziecko zdrowo rosło i się rozwijało, dlatego