dania bogate w żelazo

materiały prasowe

Smaczne i zdrowe przekąski do szkoły dla Twojego dziecka

Smaczne i zdrowe przekąski do szkoły dla Twojego dziecka

Nowy rok szkolny to kolejne wyzwanie dla dzieci, ale i rodziców. Dla tych drugich - zwłaszcza w kwestii kulinarnej. Jak wynika bowiem z raportu Polskiej Federacji Banków Żywności z 2015 r., do szkolnego kosza trafia nawet ponad połowa kanapek (58 proc.). Prawie 3/4 uczniów, którzy nie jedzą drugiego śniadania w szkole twierdzi, że nie smakuje im to, co przygotowują dla nich rodzice (70 proc.), bądź to, co oferuje szkolna stołówka (50 proc.). Niestety, główną przyczyną marnowania żywności przez uczniów jest to, że wolą oni zjeść słodycze i przekąski. W jaki sposób przygotować więc zdrowe i jednocześnie pyszne drugie śniadanie dla dziecka? Marka Delecta ma na to odpowiedź.

Jak zrobić omlet - porady, przepisy i właściwości odżywcze

Omlet to danie dla smakoszy. Choć jest prosty w wykonaniu, można go przygotować na wiele sposobów. Posmakuje zwolennikom słodkich i słonych smaków, jak też wytrawnych i pikantnych. Jak zrobić omlet, ile ma kalorii i jakie ma właściwości odżywcze?

Seler naciowy - jak i po co go jeść?

Seler naciowy znano już w starożytności. Kiedyś uznawany był za doskonały środek uspokajający oraz lek na poprawę libido, traktowany jak roślina rytualna - wieńcami z liści i łodyg selera dekorowano głowy zwycięzców igrzysk nemejskich. Dziś, choć seler naciowy wciąż traktowany jest jak "warzywo miłości", częściej kojarzy się ze zdrową przekąską dla osób dbających o zgrabną sylwetkę i odchudzających się. Jakie właściwości i walory ma seler naciowy? Jak go jeść?

Zobacz wideo

Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

1,2 g białka , 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów , 1 g błonnika . Z tego względu cenione jest przez dietetyków. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, gdyż jest bogata w żelazo , potas i magnez , ma sporą dawkę witaminy C , K , PP i B1 oraz beta karoten . Pozytywnie wpływa

Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru

Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru

dla podkreślenia smaku oraz jako substancję konserwującą. Obecnie mamy mnóstwo innych przypraw, za pomocą których możemy doprawić danie. Do czego jednak sól jest potrzebna naszemu organizmowi? Choć nie ma cennych składników odżywczych, to pomaga w zachowaniu równowagi elektrolitowej. Poza tym jest

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

odżywcze: Wartość energetyczna - 83 kcal Białko ogółem - 3,08 g Tłuszcz - 0,24 g Węglowodany - 18,58 g (w tym cukry - 0,10) Błonnik - 4,5 g Kasza bulgur - jak ją jeść? Ze względu na cenne właściwości i atrakcyjny smak, kasza bulgur coraz częściej zastępuje w daniach obiadowych najpopularniejsze jak dotąd

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

doskonałe źródło wielu substancji mineralnych. Jest bogata m.in. w wapń, potas, żelazo, fosfor, lecytynę, która poprawia pamięć oraz rzadko spotykany w pożywieniu krzem, odpowiadający za kondycję skóry, włosów oraz paznokci, a dodatkowo za stan naczyń krwionośnych i kości. Kasza jaglana jest jedną z dwóch

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso

życia.Ponieważ żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C , warto mięso podawać z warzywami bogatymi w tę witaminę (np. pomidory, ziemniaki, papryka, kapusta). Ile mięsa podawać niemowlęciu i małemu dziecku? Rozszerzając dietę, wprowadzając mięso do jadłospisu niemowlaka, podaj go niewiele

Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia

Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia

. Opisując jej smak należy pokreślić, że powinien być on subtelny i czekoladowy, kakaowy, a nie kawowy. Po przełamaniu jej na kawałki powinien dać się usłyszeć dość specyficzny trzask, a w miejscu złamania pozostaje gładka. Tabliczka nie powinna się kruszyć bądź wyginać - w przeciwnym wypadku oznacza to

Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

w daniach obiadowych, jak i w deserach. Jednak soja, czyli główny składnik, z którego powstaje tofu ma również swoją ciemną stronę. Chodzi tu o jej właściwości uczulające. W zbyt dużej ilości może także zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Dlatego dietetycy ostrzegają, by w spożywaniu soi zachować

Zdrowy smak natury: Przepis na zielone kieszonki z wędzonym twarogiem i pastą z pestkami słonecznika, ogórkiem i koperkiem

Zdrowy smak natury: Przepis na zielone kieszonki z wędzonym twarogiem i pastą z pestkami słonecznika, ogórkiem i koperkiem

pomysłem na pyszne kulinarne podboje dla dzieci i dorosłych. Jednym z podstawowych składników pasty jest słonecznik – ziarno bogate odżywczo, zawierające witaminy A, C, E, B6, a także minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk.  Pasta zawiera błonnik, który pomaga w

Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne

Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne

  Potas - 325 mg Sód - 78 mg  Cynk - 0.35 mg Burak - właściwości prozdrowotne Bogactwo minerałów Buraki zawierają szereg wartościowych minerałów - m.in. potas, który bierze czynny udział w regulowaniu ciśnienia krwi, magnez i żelazo, odpowiadające za poziom cholesterolu . Wapń, którego

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

- właściwości prozdrowotne Kapusta ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Z uwagi na zawartość substancji przeciwutleniających może działać antynowotworowo. Regularne spożywanie kapusty działa prewencyjnie w przypadku zachorowań na raka piersi, prostaty i okrężnicy. Dieta bogata w kapustę zmniejsza

Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

? Mizeria z ogórków jest uniwersalna - pasuje do większości dań obiadowych. Świetnie się komponuje z mięsami, zarówno w wersjach swojskich, takich jak kotlety schabowe czy mielone, jak i w bardziej wyrafinowanych potrawach i kompozycjach. To doskonały dodatek do pieczonego schabu, roladek schabowych

Zdrowie w tabletkach? Ginekolog o suplementach diety dla kobiet w ciąży

Zdrowie w tabletkach? Ginekolog o suplementach diety dla kobiet w ciąży

ciężarna, dostosować należy do danego okresu ciąży. Preparaty powinny zawierać 20-30 mg dobrze wchłanialnego żelaza. Inne składniki Do preparatów witaminowo-minerałowych dla kobiet w ciąży dodawane są też inne składniki, takie jak imbir, witamina A, witamina C, cholina itp. Problem w tym, że w polskiej

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To roślina strączkowa od dawna znana i doceniana w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnomorskiego. Cieciorka - właściwości i walory prozdrowotne Cieciorka jest bogatym źródłem białka

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

, koktajlowe - dają duże pole do kulinarnych popisów. Doskonale smakują z bazylią, awokado, serami: tak fetą, mozzarellą, jak i twarogiem. Można je jeść w sałatkach czy na kanapkach. Doskonale nadają się do szaszłyków oraz jako dodatek do dań na każdą okazję. Z pomidorów robi się ketchup, przeciery, passaty

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

jest ona idealnym produktem dla osób chorujących na cukrzycę. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu. Jest bogata w błonnik , który pomaga regulować stężenie glukozy we krwi . Dla kobiet w ciąży Według zaleceń Ministerstwa Zdrowia dieta kobiety w wieku rozrodczym powinna zawierać 400 mikrogramów kwasu

Anemia u dzieci - jak jej zapobiec?

Anemia u dzieci - jak jej zapobiec?

kaszki przeznaczone dla niemowląt w drugim półroczu życia. Jeśli przyczyną anemii jest niedobór kwasu foliowego, wskazane dla dziecka są dania z dodatkiem zielonych warzywa liściastych (obfitują w kwas foliowy). Jeżeli natomiast niedokrwistość wynika z niedoboru witaminy B12, pomóc może dieta bogata w

Wczoraj wołowinka, dzisiaj cukinka. O bogactwie smaków w diecie dziecka.

Wczoraj wołowinka, dzisiaj cukinka. O bogactwie smaków w diecie dziecka.

kutry. Także jaja stanowią skarbnicę niezbędnych do zdrowego wzrostu i rozwoju składników mineralnych (m.in. żelazo, magnez, cynk) oraz witamin A, D i z grupy B. Ich obecność w zupce czy placuszkach pozwoli na poszerzenie jadłospisu dzieci o nowe, atrakcyjne dla nich dania. Nie należy zapominać o

Rozszerzanie diety niemowlaka... od kuchni

Rozszerzanie diety niemowlaka... od kuchni

odcedzone z wywaru mięso.  Od kiedy można podawać dziecku jajecznicę? Pod koniec pierwszego roku życia, zrobioną na parze i mocno ściętą. Żółtko jaja ugotowanego na twardo możemy wprowadzać już od 5.-6. miesiąca i jest to ważny składnik diety (bogaty w żelazo, witaminy, kwasy tłuszczowe). W

Fosfor - rola, odmiany i występowanie

Fosfor - rola, odmiany i występowanie

wapnia i witaminy D jest odpowiedzialny za zdrowe, mocne kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jednocześnie, wraz z azotem i potasem jest jednym z trzech głównych makroelementów potrzebnych do życia roślin. Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni fosfor? Jakie produkty są bogate w ten

Co może pić kobieta w ciąży

Co może pić kobieta w ciąży

lub porzeczkowy pity podczas jedzenia dania mięsnego czy rybnego wspaniale poprawia przyswajanie żelaza. Mleko i napoje mleczne Dostarczają wapń, niezbędny dla mocnych kości mamy i dziecka.Koktajle z kefiru lub jogurtu i owoców wzbogacają dietę w witaminy i antyoksydanty. Nasza rada:Nie musisz pić

Chore dziecko nie chce jeść? Kilka propozycji posiłków po które sięgnie z przyjemnością

pomogą szybko stanąć na nogi. Pomocna w walce z chorobą może być także zupa marchewkowa, szczególnie taka wzbogacona o imbir i sok z pomarańczy. Natomiast koktajl ze szpinaku i pomarańczy to źródło bardzo przydatnych podczas choroby żelaza i witaminy C. Nawodnienie na wagę złota Nie możemy zapominać o

Jak przygotować malucha na przedszkolne wyzwania?

, tym lepiej – dania będą ciekawsze, a jednocześnie zapewniać będą szerszy wachlarz składników odżywczych niezbędnych dziecku. Warzywo lub owoc powinny być uwzględniane w każdym posiłku w ciągu dnia. Aby nieco urozmaicić formę ich serwowania, warto podawać je, np. w postaci kolorowych sałatek i

Produkty mleczne dla małego dziecka

mało żelaza. Dlatego nie należy podawać go jako główny napój i produkt mleczny w 1. roku życia. Można je stosować tylko w małych ilościach, np. jako uzupełnienie do potraw. Dania, które wymagają większej porcji mleka, lepiej przyrządzać na mleku modyfikowanym. Jak to zrobić, skoro nie można go gotować

Wegetariańska dieta dziecka

jajek i produktów roślinnych (tzw. niehemowe) jest gorzej przyswajalne niż to z mięsa. Aby zatem pokryć zapotrzebowanie na żelazo, osoby na diecie wegetariańskiej muszą spożywać więcej produktów bogatych w ten pierwiastek. Eksperci zalecają, by zapotrzebowanie organizmu na żelazo przemnożyć przez 1,5

Sardela

Mała rybka, bliska kuzynka śledzia i sardynki, znana na świecie jako anchois. Sardele jada się świeże, suszone, wędzone i solone - pod tą ostatnią postacią w Polsce można ją spotkać najczęściej (kupuje się ją w puszkach lub słoiczkach). Jest bogata w wapń i żelazo, aromatyczna, niezbędna w wielu

Szpinak

dobrze przyrządzony wcale nie musi dla dziecka być kulinarną zmorą. Można go jeść w sałatkach na surowo lub lekko tylko obgotowany, doprawiony ziołami i czosnkiem lub jako składnik pysznych dań (lasagne, pierożki, naleśniki, zapiekanki, sosy). To bogate źródło witamin (moc beta karotenu, witamina C

Dieta w ciąży: co wolno jeść, a czego lepiej unikać?

, jednak można je zastąpić innymi produktami, takimi jak jaja, fasola i zielone warzywa - szpinak, brokuły, szczaw. Bardzo bogata w żelazo jest również wątróbka, ale zawiera ona także dużo witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla dziecka. By zapobiec anemii, często w tym okresie ciąży podaje

Twój maluch dość często przyjmuje antybiotyki? Sprawdź, jak poprawić jego odporność!

powinno się również unikać ryb, które są cennym źródłem kwasów omega wpierających układ immunologiczny oraz mięsa bogatego w żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.

Dzień z życia przyszłej mamy - praktyczne porady eksperta

posiłki bogate w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy, a także minerały: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, jod oraz selen[1]. W II trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kcal dziennie, a w III trymestrze - o 475 kcal w stosunku do

Ryby

jedno z podstawowych źródeł białka, żelaza, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych ważnych składników odżywczych. Społeczności, których dieta jest bogata w ryby, rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego. W Polsce do niemowlęcej diety trafiają teraz wcześniej - jeszcze

5 zasad diety dla rozwoju mózgu

rodzinach o niskim statusie socjoekonomicznym lub te z ograniczonym dostępem do produktów bogatych w łatwo przyswajalne żelazo. Także w przypadku fluoru stanowisko EFSA, czyli Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności jest jednoznaczne: w ciągu pierwszego pół roku życia dziecka nie należy mu podawać

Anemia

jest z niedoborem żelaza w diecie, złym jego wchłanianiem lub utratą znacznych ilości krwi. W leczeniu ważna jest dieta bogata w żelazo. Choć znajduje się ono w wielu warzywach i owocach (np. grochu, fasoli, szpinaku, suszonych morelach), organizm nie potrafi go w pełni wykorzystać. Najlepszym źródłem

Czwarty miesiąc ciąży

, zawiesistych zup, dań gotowych). Ogranicz ilość zjadanych słodyczy. Staraj się za to uwzględnić w swojej diecie produkty bogate w błonnik. Pij dużo niegazowanej wody mineralnej. Jedz powoli, dokładnie przeżuwając i spokojnie połykając każdy kęs. Pośpiech przy stole sprzyja połykaniu bąbli powietrza, które

Słodkie witaminy, czyli owoce w diecie dziecka

rozwalniająco. Lepiej nie jeść ich zbyt dużo - mogą powodować wzdęcia. witaminę C. Sok z jagód można stosować przy biegunkach. MALINY - są bardzo bogate w witaminę C oraz minerały. Napar z suszonych malin pomaga przy przeziębieniach. MORELA - zawiera dużo beta-karotenu i błonnika, a także sporo żelaza

Jakie mleko dla dziecka?

nadciśnienia w wieku późniejszym. A więc starsze niemowlę może skosztować mleka (np. w jakimś daniu, które je cała rodzina), ale pić codziennie - nie. Przełomowy drugi rok Od drugiego roku życia dziecka macie wybór: możecie podawać maluchowi dwuprocentowe mleko krowie (gotować na nim dania mleczne czy dawać do

Wartościowe posiłki dla dzieci

źródło witaminy E, cynku i innych składników mineralnych, są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe; Zarodki, pełne ziarna - mąka razowa, czy to pszenna, czy żytnia, zawsze będzie o niebo bogatsza w cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, magnez, żelazo, błonnik niż mąka biała; Warzywa strączkowe

Nie za tłuste, nie za chude - menu doskonałe

witamin i soli mineralnych. Przedpołudniowy posiłek nie może być zbyt kaloryczny, by nie osłabił apetytu na obiad. Starszemu niemowlęciu najlepiej podać owoce z naturalnym jogurtem lub twarożkiem (malec powinien jeść dużo produktów mlecznych, które są bogate w wapń i białko). Nie dosypujmy do nich

Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

za prawidłową perystaltykę jelit. Zmniejszenie jego zawartości nie służy organizmowi. Nieprawidłowe wyeliminowanie produktów zbożowych może skutkować niedoborami witamin i składników mineralnych. Produkty pełnoziarniste - dobrej jakości pieczywo, mąki, makarony czy kasze są bogate w witaminy z grupy

Dieta mamy

(pełne ziarna zbóż, kasze), kwas foliowy, witaminę D (tłuste ryby morskie, tran), witaminę C (cytrusy, czarne porzeczki, kiwi, kapusta, natka pietruszki, czerwona papryka). Do 4. miesiąca w ogóle nie trzeba zwiększać kaloryczności posiłków, za to powinny one być bogate w składniki odżywcze. Krótko

Mleko dla dzieci: krowie czy modyfikowane?

. Zwykłe krowie mleko nie może być głównym pokarmem dla starszych niemowląt. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zawiera mało żelaza, a w drugim półroczu życia dziecko bardzo potrzebuje tego pierwiastka. Wtedy właśnie kończą się rezerwy żelaza zgromadzone jeszcze w okresie życia płodowego i musimy

Karmisz piersią? Ty też masz prawo do smaku!

herbata, ostre przyprawy, ciężkostrawne i tłuste dania, słodycze, potrawy z surowizny: mięsa, ryb czy jajek, a w pierwszych miesiącach także groch i fasola, warzywa kapustne, czosnek. Ach, ta alergia... Dużo więcej jest za to składników, o których należy pamiętać: nabiał, warzywa, owoce, ryby, oleje

Prawidłowe nawyki żywieniowe... zacznijmy od śniadania!

się z przyjemnością, a nie koniecznością spożywania go. Pamiętajmy też, że podobnie, jak każda osoba dorosła i ono ma swoje preferencje smakowe, dlatego słuchajmy i obserwujmy jego poczynania przy stole. Dbajmy też o to, aby produkty, które trafiają do codziennego jadłospisu były bogate w witaminy i

Pora na nowości

polscy i europejscy pediatrzy ustalili, że rozszerzanie diety należy rozpocząć już w 5. miesiącu, a w 7. miesiącu dołączyć pokarmy bogate w żelazo (mięso, ryby, żółtko), którego w tym okresie życia dziecku zaczyna brakować. Co podać na początek? Najlepiej zacząć od niewielkiej porcji (1-2 łyżeczki

Zdrowy tłuszcz - w jakich produktach go szukać?

(zawiera i jednonienasycone i wielonienasycone). Obecność odrobiny oliwy w jarzynowej zupie, surówce, daniu warzywnym jest nie tylko wskazanym uzupełnieniem dania, ale także zwiększa przyswajalność witamin. Najzdrowiej jest dodawać oliwę do gotowego dania i nie wystawiać jej długo na działanie wysokiej

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Jemy nie tylko po to, by zaspokoić głód, ale też dla zdrowia. O tym, czy pożywienie będzie wartościowe, decyduje zarówno wybór produktów, jak i sposób przygotowania potraw. Świadomie kupujmy O wartości odżywczej jedzenia decyduje w dużej mierze zawartość witamin i minerałów. Ich bogatym źródłem są

Dieta w ciąży - zbudować człowieka

ulegamy apetytowi niż wytycznym dietetyków. W ciąży warto starać się to zmienić, bo teraz zdrowa dieta jest naprawdę ważna - dla was obojga. To nie znaczy, że jedzenie ma być przymusem, a nie przyjemnością. Przecież z pełnowartościowych produktów da się zrobić pyszne dania. Trzeba tylko pamiętać o kilku

Kasza w diecie niemowlęcia

pediatrów dla małych dzieci najlepsze są kaszki przygotowane specjalnie z myślą o nich. Można je kupić w torebkach, kartonikach lub słoiczkach na stoiskach z odżywkami dla niemowląt. Mają one optymalny dla dziecka w danym wieku skład. Są np. wzbogacane żelazem, którego w pewnym momencie karmienia piersią

Ryba? No, chyba!

DRUGIM PÓŁROCZU Wbrew temu, co sądzono kiedyś, ryby to świetne danie dla całej rodziny, także dla małych dzieci. Można je ostrożnie wprowadzać do diety niemowlęcia już w 7. miesiącu życia. Na tak wczesne podawanie ryb dzieciom pediatrzy przystali kilka lat temu (wcześniej serwowano je dopiero dzieciom w

Zimowe menu - pełne witamin

pierwszego roku życia), ponieważ są bogate w witaminę C. Właśnie ta witamina jest dla zdrowia szczególnie cenna - ułatwia wchłanianie żelaza, poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Organizm ludzki nie potrafi jej magazynować, więc trzeba dziecku zapewnić ją w codziennej diecie. Doskonałym jej źródłem jest

"Najszybciej zachodzą w ciążę kobiety, których waga mieści się między 20 a 24 BMI". Dieta na płodność - nowa moda?

sztandarowy produkt sprzyjający płodności? - Unikałabym wątróbki, jest to filtr każdego organizmu żywego i oprócz łatwo przyswajalnego żelaza ma przy okazji całą tablicę Mendelejewa. Wątróbka jest też bogatym źródłem witaminy A, która jest dla nas niezbędna, lecz jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach jest

Owoce sezonowe, które możemy podać niemowlęciu?

. Gruszka w diecie niemowlęcia pojawia się w 7. miesiącu. JABŁKO - bogate w pektyny, które regulują pracę jelit i poziom cholesterolu we krwi. Zawiera także witaminy i składniki mineralne (magnez, żelazo, potas). Jabłko to zwyczajowo pierwszy owoc, który podaje się w Polsce niemowlętom (od 5. miesiąca

Jajko w diecie niemowlęcia

, z witamin - witaminę B2. Nie ma cholesterolu, ale to akurat zaleta dla doros-łych na specjalnej diecie, a nie dla maluchów, które cholesterolu (w odpowiednich ilościach) potrzebują do prawidłowego rozwoju. ŻÓŁTKO PEŁNE ZALET Co innego żółtko. To bogate źródło żelaza, wapnia, fosforu, cynku, witamin

Tuńczyk, jako składnik wiosennej sałatki

następujące gamy produktów, m.in.: konserwy rybne, konserwy mięsne, ryby wędzone, owoce morza, kawiory, ryby mrożone, marynaty, salinaty, sałatki rybne, sałatki warzywne oraz dania obiadowe. Grupa w swoim portfolio posiada marki: Graal, SuperFish, Koral, Kuchnia Staropolska, Gaster.    

Mama ma jeść!

- zjedzenie sutego dania naraz może skończyć się zgagą. Przed porodem Dziecko rozpycha się w brzuchu tak bardzo, że wiele mam traci apetyt. Ale warto dalej dbać o dobrą dietę. Teraz także z myślą o trawieniu mamy. Dużo błonnika (warzywa, owoce, kasze, razowy chleb, płatki zbożowe), suszone owoce i migdały

Zupa z proszku i mielone - to jedzą dzieci w szkolnych stołówkach

Joanna Schuetz. - Mamy tu albo zupę z warzywami albo drugie danie. Jednak jeśli szkoła nie może z jakiś przyczyn zapewnić dzieciom pełnego posiłku obiadowego, to lepiej, żeby serwowała chociaż jedno ciepłe danie niż, aby w ogóle posiłku ciepłego nie było. Zawsze jednak należy zwracać uwagę na to, aby

Rodzaje kaszek dla niemowląt

dziecka. Producenci zamieszczają na opakowaniu informację, od którego miesiąca można podawać maluchowi dany produkt. Ale nie zawsze należy tej informacji bezkrytycznie ufać. Z rozszerzaniem diety nie należy się spieszyć. Jeśli pediatra nie zaleci innego postępowania, kaszkę najlepiej wprowadzać w 6.- 7

Od kaszy człowiek zdrów

doskonałą bazą dań obiadowych i kolacyjnych. Kasza pysznie smakuje zarówno solo (z kapką oliwy lub strużynką masła), z daniami warzywnymi i mięsnymi, w farszach do warzyw, naleśników i pierogów, jako składnik zapiekanek, legumin, jak i potraw jednogarnkowych. Kasze są zdrowszym "wypełniaczem"

Tajniki prawidłowej diety

kuchenną. Nadmiar soli w przyszłości może być przyczyną nadciśnienia tętniczego. Jeśli potrawa wydaje się nam zbyt mdła, możemy doprawić ją ziołami. Już ośmiomiesięcznemu maluchowi możemy dodać do dania szczyptę majeranku, kminku czy koperku. Miesiąc później sięgnąć po tymianek, cząber, estragon, bazylię

Mięso w diecie dziecka

. miesiącu pora na wieprzowinę, wołowinę. Mięso musi być świeże i przebadane. Dobry wybór to gotowe dania w słoiczkach, bo użyte w nich produkty są na pewno dobrej jakości. Zalet moc Mięso jest najlepszym źródłem wysokowartościowego białka, dostarcza także cynku i witamin A, E i z grupy B

Zdrowa mleczna kanapka i witaminowe landrynki? Dietetyk: "To nieuczciwe" [SŁODYCZE POD LUPĄ]

też zdecydować się na słodycze najlepszej jakości: produkty naturalne lub przygotowane w domu. Jeśli mamy kupić coś w sklepie, najlepiej będzie, jeśli wybierzemy gorzką czekoladę, która jest bogatym źródłem m.in. magnezu, potasu i żelaza, zawiera też witaminy A i E. Udowodniono również, że wzmaga

Karmienie piersią miesiąc po miesiącu: najczęstsze problemy

dni warto ponowić próby i robić to do skutku, proponując nowe dania w różnych sytuacjach, porach dnia, a także w różnej postaci. Niemowlę nadal dostaje pierś, i dobrze, bo dzięki temu ma pod dostatkiem płynów, wapnia, białka, tłuszczów. Ale nie rezygnujemy z prób wprowadzania nowości, bo około

Probiotyki, czyli jasna strona mocy

Bifidobacterium. Pomagają one w trawieniu. Pomocne są głównie przy zaparciach wzdęciach i innych problemach układu pokarmowego. Ułatwiają przyswajanie witamin (zwłaszcza z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim żelaza, fosforu i wapnia). Udowodniono, że odgrywają ważną rolę w skracaniu czasu trwania

Zalewa nas niespotykana wcześniej fala reklamy suplementów dla dzieci. Ekspert: Wychowamy pokolenie lekomanów? To tylko jedna z konsekwencji

. Nadmierna bladość może być objawem przesiadywania przed komputerem, ale także niedokrwistości. Zanim dziecko dostanie preparat z żelazem, trzeba upewnić się czy rzeczywiście jest to anemia, czy jest spowodowana niedoborem akurat tego minerału, a także jaka forma leczenia i dawkowanie w konkretnym przypadku

Jakie owoce powinny jeść dzieci?

niemowlętom, ale dziś żyjemy w świecie bardziej zanieczyszczonym, częściej zdarzają się alergie i nowości lepiej nie wprowadzać zbyt wcześnie. W Polsce najczęściej zaczynamy od podawania jabłek. Dlaczego? Bo są bogatym źródłem witamin i błonnika, są łagodne i rzadko uczulają, jest ich wiele

Sam jem

. Jest niezwykle bogata w prowitaminę A, lekkostrawna i bardzo rzadko wywołuje alergię. Różyczka brokuła - ugotowana do miękkości. Jej atutem jest ciekawy wygląd i kolor. Stanowi też dobre źródło witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza i wapnia. Maluchowi można też podać różyczkę

Dieta karmiącej mamy

malucha. Być może będziesz zaskoczona, ale to, co jesz, tylko w niewielkim stopniu buduje wartość pokarmu. Poziom składników odżywczych w mleku - węglowodanów, białek, tłuszczy - jest stały i niezależny od twojej diety. Podobnie rzecz się ma ze składnikami mineralnymi (wapń, żelazo) oraz z witaminami

Moc z ziaren

ważne są w niej produkty zbożowe. Stanowią przecież jej podstawę. Dlaczego? Bo zboża, w tym kasze, mają najbardziej bogaty i zbilansowany skład. Kaszki dla niemowląt są: bogate w witaminy, sole mineralne, ułatwiający trawienie błonnik, tłuszcze i węglowodany; dodatkowo wzbogacane, np. żelazem, którego

Mleko - jakie jest dobre dla dziecka?

jelitach. Jeśli jednak rodziców na to nie stać, mogą wprowadzić mleko krowie w drugim roku życia malucha (gotować na nim dania mleczne czy podawać je do picia). Ważne jest jednak, żeby poza tym dziecko miało zdrową i różnorodną dietę. Z przetworów mlecznych najlepiej proponować dziecku jogurty, kefiry

Jesienny stół

Czy półtoraroczne dziecko ma jeść to, co dorośli, czy może należałoby gotować dla niego osobno? Radzimy, czym żywić malucha w drugim roku życia. Gdy dziecko kończy rok i zaczyna wyrastać z niemowlęcych papek, rodzice mają często problem, co mu podać? Początkowo sprawę ratują gotowe dania w

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

wymaga krótszego czasu na przygotowanie. Z kaszy można przygotować wiele dań, stanowi świetny dodatek do potraw; można z niej zrobić kleik zalecany w przypadku osób cierpiących z powodu zaburzeń przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych czy nerek. Kleik proponuje się też pacjentom w okresie

Owocowy kubek FIT Delecta - pierwszy, lekki kisiel z superfoods

indeksie glikemicznym. Amarantus jest często nazywany zbożem XXI wieku. Nie ma sobie równych pod względem zawartości żelaza. Stanowi lekkostrawne źródło białka. Acerola (wiśnia z Barbados) to naturalnie  źródło witaminy C (kwasu askorbinowego) w łatwo przyswajalnej postaci. Owocowy Kubek FIT

Dieta dwulatka: tygodniowe menu dla dwuletniego dziecka

Gdy dziecko kończy rok i zaczyna wyrastać z niemowlęcych papek, rodzice mają często problem, co mu podać? Początkowo sprawę ratują gotowe dania w słoiczkach i kaszki. Ale co dalej? Jeśli rodzina je zdrowe i urozmaicone posiłki, a maluch nie jest alergikiem, spokojnie można zaprosić go do stołu

Zaproście mnie do stołu

klarowne zupy (np. pomidorową z ryżem lub rosół z kluseczkami) lub zupy-kremy (np. przetartą jarzynową z dodatkiem ptysiowego groszku). Jeśli na drugie danie podajesz mięso, najlepiej, by było ono pieczone lub gotowane (smażone maluch może jeść najwyżej raz w tygodniu). Pamiętaj jednak, że od czasu do

Co wzmacnia odporność dziecka?

, morelach, śliwkach, figach. W diecie nie może zabraknąć żelaza, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki zapewnimy maluchowi, stosując urozmaiconą dietę. Powinny się w niej znaleźć: odpowiednie do wieku mleko, pełne ziarna zbóż, warzywa (surowe lub gotowane

Ile powinno jeść dziecko - apetyt pod lupą

malec po miesiącu prób nadal nie zjada całego słoiczka zupki lub deseru owocowego odpowiedniego do wieku. Po otwarciu słoiczka czystą łyżeczką przełóżmy nieco przecieru do miseczki, a resztę dania możemy na następny raz przechować w lodówce. Jeśli pięciomiesięczne dziecko stanowczo odmawia jedzenia, nie

Ryby - jakie wybierać?

dawka cennych dla zdrowia witamin A i D (dlatego nasi rodzice i dziadkowie byli w dzieciństwie dręczeni tranem). Ryby dostarczają też witamin z grupy B, witaminy PP, a także składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, selen i fosfor. Społeczeństwa, których dieta jest obfita w ryby (np

Nie tylko mleko

. Pierwsze sygnały Nie przejmuj się zanadto kalendarzem. Dziecko prawdopodobnie samo da ci znać, że już czas na coś nowego. Maluch zacznie domagać się częstszego karmienia. Po opróżnieniu piersi czy butelki nie będzie sprawiał wrażenia najedzonego. Niektóre dzieci nagle zaczynają się budzić w nocy, choć

22. miesiąc życia. Do aktywnych świat należy

zastrzyk sił i pozwala zmobilizować organizm do pracy. W menu muszą znaleźć się pokarmy bogate w witaminy (szczególnie witaminę C i witaminy z grupy B) i minerały (m.in. cynk, selen, żelazo). Dobry wpływ na odporność mają bakterie probiotyczne, bytujące w jelitach. Ich źródłem są fermentowane napoje

Zdrowie w ciąży - I trymestr

lekarza pierwszy dzień ostatniej miesiączki, sprawdź więc tę datę przed wizytą. Jeśli nie jesteś jej pewna, najlepszym sposobem wyznaczenia spodziewanego terminu porodu będzie ba-danie USG. Zlecenie innych badań. Rutynowo w pierwszych tygodniach ciąży zleca się badanie grupy krwi i przeciwciał

Warzywa w diecie niemowlęcia

Warzywa zawierają wiele witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Poza tym są bogate w łatwo przyswajalne białko, cenne aminokwasy i błonnik, który ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Na pierwsze spotkanie malucha z warzywami wybierz te lekkostrawne i

Szósty miesiąc

ani tobie, ani dziecku. Oboje za to potrzebujecie sporej dawki witamin, minerałów (szczególnie wapnia i żelaza), białka, błonnika Zdrowe przekąski lepiej zaspokoją głód i pomogą w utrzymaniu prawidłowej wagi. Poza tym dieta bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, nasiona i suszone owoce

Dom latających zarazków

, pierwszy pokarm, bardzo bogaty w cenne dla zdrowia dziecka składniki, w tym przeciwciała, chroniące w pewnej mierze delikatny organizm przez atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów. I nawet gdy starszy brat lub siostra przywitają długo wyczekiwanego malucha soczystym całusem, nie musicie się bać, że od

Picie od A do Z

moczopędnie (odwadnia i odwapnia organizm) podnosi ciśnienie krwi, zaburza przyswajanie żelaza i działa pobudzająco. Po wypiciu coli dziecko może być niespokojne i rozdrażnione. Odpowiedzialny za bąbelki dwutlenek węgla może działać na delikatny układ pokarmowy malca drażniąco. Zawarty w coli kwas

31. miesiąc - Grunt to zdrowie

. Głowę lepiej od kaptura ochroni przed deszczem ceratowy kapelusz z szerokim rondem. Zdrowa dieta Starajcie się, by dieta waszego dziecka była bogata w witaminy i mikroelementy. Siły obronne organizmu malucha wspomoże zwłaszcza witamina C. Jej bogatym źródłem są nie tylko owoce cytrusowe, ale także

Kilka mitów i prawd o diecie

;naszej diecie, ale w umiarkowanych ilościach. Osłabia bowiem przyswajanie żelaza, wapnia i cynku przez organizm. Jego namiar może więc doprowadzić do niedoboru składników mineralnych, a niekiedy także wywołać biegunkę. Dietetycy twierdzą, że powinniśmy codziennie jeść zarówno pieczywo

Plan naprawczy po porodach. Wraz z dermatologiem wybieramy najskuteczniejsze składniki kosmetyków i zabiegi

i postarać się je wzmocnić, np: - zadbać o to, aby w diecie znalazło się dużo antyoksydantów np. jabłek, truskawek, a także witamin: B, C, dieta powinno też być bogata w żelazo i kwasy Omega 3 - dwa razy w tygodniu warto stosować maseczkę na włosy z białka jaja kurzego i oliwy z oliwek