gluten

mzb

Gluten - dlaczego i komu szkodzi? Na czym polega dieta bezglutenowa?

Gluten - dlaczego i komu szkodzi? Na czym polega dieta bezglutenowa?

O glutenie w ciągu ostatnich kilku lat zrobiło się naprawdę głośno. Dziś nie mówimy o nim wyłącznie wtedy, gdy myślimy o celiakii. Pojawia się on także w kontekście mody na dietę bezglutenową, która ma wpłynąć na wagę, a i poprawić stan zdrowia, eliminując różne dolegliwości. Czym właściwie jest gluten, dlaczego niektórym szkodzi i na czym polega dieta bezglutenowa?

Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Celiakia, alergia na gluten i nietolerancja glutenu mają cechę wspólną - organizm nieprawidłowo reaguje na pokarmy zawierające gluten. Jednak są to różne schorzenia, nazw nie powinniśmy używać na zasadzie synonimów.

Dieta bez glutenu. Porzuć muesli i żelki!

Ta dieta jest najtrudniejsza. Nagle zmieniają się wszystkie podstawowe produkty. Ponieważ gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie - musisz zrezygnować ze zwykłego chleba i zwykłej mąki. To wymusza zmianę bardzo wielu przyzwyczajeń.

Zobacz wideo

Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

Dieta bezglutenowa: wskazania Wskazaniem do diety bezglutenowej jest celiakia (poważna choroba utrzymująca się przez całe życie, która wymaga absolutnego wykluczenia glutenu), nietolerancja glutenu nie spowodowana celiakią (tzw. nieceliakalna nietolerancja glutenu), alergia czy nietolerancja

Uczulenie na gluten u dzieci i dorosłych. Co jeść, a czego unikać?

Uczulenie na gluten u dzieci i dorosłych. Co jeść, a czego unikać?

Uczulenie na gluten , jeden z powszechnych i silnych alergenów, występuje bardzo często. Z informacji podanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wynika, że alergia na gluten dotyczy nawet 25 % osób z alergią pokarmową. Co to jest gluten? Gdzie występuje? Gluten

Kłopot z glutenem

Nic się nie stało. Według aktualnych zaleceń gluten zaczynamy wprowadzać do diety niemowlęcia karmionego piersią w 5.-6. miesiącu, a karmionego butelką w 5. miesiącu. Dodajemy pół łyżeczki dziennie kaszy manny (ugotowanej osobno) np. do zupki jarzynowej albo do odciągniętego mleka mamy lub mleka

Gluten

, że dla profilaktyki celiakii lepiej będzie przyspieszyć moment wprowadzenia glutenu do diety.

Gluten w diecie niemowlęcia - czy później to lepiej?

Gluten w diecie niemowlęcia - czy później to lepiej?

Gluten to białko znaj-dujące się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Przez wiele lat w Polsce obowiązywała zasada późnego wprowadzania glutenu. Rzecz w tym, że to białko może powodować alergię, a u niektórych (nielicznych) dzieci wyzwala celiakię, poważne i trwające całe życie schorzenie

Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

Do niedawna dieta bezglutenowa kojarzyła się wyłącznie z celiakią i alergią, jednak od pewnego czasu zwolennicy rezygnacji z glutenu podkreślają, że to białko roślinne, znajdujące się m.in. w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia, jest ciężkostrawne, może uszkadzać jelita, a człowiek byłby zdrowszy

Rozszerzanie diety o gluten, mleko i twaróg

Nie ma powodów, dla których nie miałaby Pani wprowadzić glutenu między 10. a 11. miesiącem życia dziecka. Jeśli chodzi o przetwory mleczne, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana - w Polsce zaleca się wprowadzanie serów (wszelakich) po ukończeniu 12 miesięcy życia, ale warto sobie zdawać sprawę

Tropimy gluten

Gluten może znajdować się w wielu produktach spożywczych, takich, których nigdy byś o to nie podejrzewała. Jeżeli na produkcie nie ma symbolu przekreślonego kłosa, trzeba bardzo dokładnie przeczytać etykietę. Jeśli widnieje na niej skrobia lub białko roślinne niewiadomego pochodzenia, to lepiej

Wysypka po glutenie?

Najwcześniej może Pani taką próbę wykonać po 6 miesiącach od stwierdzonej przez Panią reakcji alergicznej. Radziłbym jednak jak najszybciej skontaktować się z alergologiem w celu wykonania testów alergicznych (specyficzne dla glutenu IgE), a także po to, aby ponowne wprowadzenie glutenu do diety

Jadłospis na kwiecień

Jadłospis na kwiecień

, witamin B1 i PP Płatki jęczmienne - zawierają sporo błonnika i witaminy PP. Doskonałe jako dodatek do muesli. Kasza kukurydziana - zawiera łatwo przyswajalne białko i węglowodany, witaminę B1 i żelazo. Można ją podawać nawet niemowlętom (powyżej szóstego miesiąca życia), gdyż nie zawiera glutenu. Rzadko

Kiedy podawać gluten

Gluten zawarty jest w powszechnie znanej i dawniej stosowanej kaszce mannie. Gluten zaczynamy wprowadzać do diety niemowlęcia karmionego piersią w 5.-6. miesiącu, a karmionego butelką w 5. miesiącu. Dodajemy pół łyżeczki dziennie kaszy manny (ugotowanej osobno) np. do zupki jarzynowej albo do

Bez mleka, bez glutenu

Bez mleka, bez glutenu

Humana rozszerza asortyment o kaszki bezmleczne oznaczone symbolami SL (bez mleka) i HA (hipoalergiczne). Ich skład opracowano z myślą o niemowlętach z alergią pokarmową i nią zagrożonych. Kaszki są bezglutenowe. W ofercie: kaszka bezmleczna ryżowo-kukurydziana i kaszka bezmleczna ryżowo-kukurydzian

Utrata apetytu

Utrata apetytu

łaknienia) oraz nietolerancja mleka krowiego lub glutenu. Radziłbym zwiększyć w diecie ilość podawanego tłuszczu - warto na przykład dodawać oliwę z oliwek do zupki. Jeśli poza tym córka jest wesoła, żywa i ruchliwa, to można ją na razie tylko obserwować, analizując krzywą masy ciała co dwa tygodnie. Jeśli

Alergia na gluten

Jej policzki są suche i czerwienią się w trakcie jedzenia. Niepokoją mnie też luźne stolce, które utrzymują się już drugi tydzień. Córka nie ma apetytu, jest blada i ma fioletowe sińce pod oczami, a czasem nawet opuchnięte oczka. czy to może być reakcja na gluten? (Anna) Wiele wskazuje na alergię

Owoce w tubie

Owoce w tubie

Codzienny jadłospis dzieci warto uzupełniać musami owocowymi. Musy BoboVita w poręcznych, zakręcanych tubkach są smaczne, a przy tym sprawią wiele satysfakcji dzieciom, które uczą się jeść samodzielnie. Stworzone ze świeżych owoców nie zawierają glutenu, białka mleka krowiego, laktozy, sztucznych

Od kaszy człowiek zdrów

Od kaszy człowiek zdrów

np. do bulionu. Gdzie jest gluten? Kasze bezglutenowe ryżowa kukurydziana jaglana gryczana Kasze glutenowe jęczmienna (pęczak, kasza perłowa, mazurska) pszenna (manna, kuskus) Kaszka z buzią Kaszkę ryżową, pszenną lub kukurydzianą (bez dodatków smakowych) zrób według przepisu na opakowaniu (w

Semolina

Mąka z pszenicy durum (zawiera gluten). To z niej powstają typowe włoskie makarony - szlachetne, smaczne, półtwarde i niesklejające się po odpowiednim ugotowaniu. Wyroby z pszenicy durum mają niższy indeks glikemiczny niż te ze zwykłej białej mąki pszennej, są więc polecane osobom dbającym o

Pszenica

. Pszenica ma najwięcej glutenu spośród wszystkich zbóż - jest zabroniona w diecie bezglutenowej. Dzieciom zdrowym podajemy minimalne dawki pszenicy od 5.-6. miesiąca życia, stopniowo zwiększając jej porcje.

Ryż

pierwsze gładkie konsystencje, można do jego menu włączyć ugotowany na miękko ryż ziarnisty. Ryż jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu, ale - uwaga - działa zapierająco, więc nie należy go podawać w nadmiarze dzieciom z tendencją do zaparć. Warto pamiętać, że biały ryż, podobnie jak biała mąka, jest

Manna

Kasza pszenna, glutenowa. Do niedawna lekarze zalecali wprowadzenie jej do diety nie wcześniej niż w 10. miesiącu życia (sądzono, że taka ostrożność zmniejszy zapadalność dzieci na celiakię). Ale obecnie zmieniło się podejście specjalistów do wczesnego podawania glutenu. Po pierwsze - w innych

Schemat żywienia niemowląt karmionych sztucznie

] Rodzaj posiłku: mleko następne z kleikiem lub kaszką (bez glutenu!); zupa jak w 6.mies.; kaszka bezglutenowa na mleku następnym z owocami; przecier owocowy lub sok; pół żółtka co drugi dzień. 8. miesiąc Sugerowana liczba posiłków, objętość porcji: 5 [przypis 5] Rodzaj posiłku: jak w 7. miesiącu

Dziesiąty miesiąc

drugie danie o 14, w zależności od waszego rozkładu dnia - już po drzemce albo po spacerze. Nareszcie możesz wprowadzić do diety produkty zawierające gluten (kasze, kluski, pieczywo) i całe bogactwo warzyw - awokado, bakłażany, świeże ogórki, paprykę, rzodkiew, soję, pomidory, fasolę, bób, ogórek

Jęczmień

Zboże nie zawierające glutenu, spożywane głównie w postaci kasz (pęczak, kasza łamana, perłowa), otrąb i płatków, a także używane do produkcji słodu (potrzebnego do wytwarzania piwa i whisky). Kasze dla dzieci są jak najbardziej wskazane, płatki i niewielkie ilości otrąb mogą zapobiec zaparciom.

Jaglana kasza

Pozyskiwana z ziarna prosa, nie zawiera glutenu. Stanowi miłe i zdrowe urozmaicenie posiłków. Można ją dawać już półrocznemu niemowlęciu. Dobrze smakuje na słono i na słodko (np. z podduszonymi owocami suszonymi). Zwolennicy medycyny naturalnej przypisują jej dobroczynne działanie wykrztuśne przy

Bezglutenowe żelki

Na szczęście w sklepach można znaleźć sporo produktów zastępczych. Bezglutenowe są np. takie żelki Haribo, jak Złote Misie, romantyczne Serca, owocowe Tropifrutti czy dropsy Roulette. www.haribo.com. Ceny: Złote Misie - 2,84 zł, Słodkie serca - 2,84 zł

Kasza w diecie niemowlęcia

glutenu i bardzo rzadko wywołują alergię. Pozostałe kasze zawierają gluten, ale są też źródłem cennych składników. Kasze jęczmienne (perłowa, pęczak, krakowska) obfitują w witaminę PP i błonnik, sporo jest w nich witamin B1 i B6, żelaza i magnezu. Kasza manna jest dość bogata w magnez, zawiera też pewne

Matka dla dwojga

, to pierwsza w godzinach 1-2, druga między 4 a 6. Od czego to zależy? Nie wiem! Dietetyczna łamigłówka Czas rozszerzać dietę dzieciaków... I zaczęło się - jakieś gluteny, nie gluteny, kaszek 150 rodzajów! Wrr Ledwo połapałam się w zupkach jarzynowych i owocach, a już rozszerzamy dietę o mięso. Muszę

Pora na nowości

) przecieru z warzywa lub z owocu. Na początek dobre są np. marchewka, ziemniak, jabłko. Można też podać bezglutenową kaszkę (kukurydzianą lub ryżową) na wodzie albo na mleku mamy. Nie ma znaczenia, co zaserwujemy na początek. Ważne, by był to jeden rodzaj pokarmu i by było go niedużo. A co z glutenem? Gluten

Co na deser?

Podążając za nowymi zaleceniami specjalistów firma Gerber wprowadziła dwa nowe deserki w słoiczkach: jabłka z kaszką manną i winogrona i jabłuszka z twarożkiem. (deserki nie są dosładzane). Wiele cennych informacji o rozwoju i żywieniu dzieci można znaleźć na stronach www.gerber.pl, a także w serwis

Zupa z mąki czy przecier z marchewki? Karmienie niemowląt dawniej i dziś

(oprócz owoców cytrusowych i truskawek również orzechy i czekoladę). Z tego samego względu o wiele później wprowadza się do diety dziecka mleko i jego przetwory, a także produkty zbożowe zawierające gluten, które dodatkowo pociągają za sobą ryzyko celiakii. Z kolei niegdyś uważane za niezdrowe dla

Tydzień 41

Jeśli twoje dziecko dostawało już wcześniej małe dawki glutenu, możesz mu zaproponować glutenowego biszkopcika czy miękisz chleba. Jeśli dotąd glutenu unikaliście, trzeba go wprowadzać powoli, ostrożnie, małymi porcjami, najlepiej w postaci odrobiny kaszy manny dodanej do zupy. W tym miesiącu w

Nowy gatunek

był uczulony i to ja to zauważyłem. - A ja odkryłam, że był uczulony na gluten - dorzuca swoje trzy grosze mama Pitulka. - A Zosia była uczulona na mleko - potwierdza tata Zosi. - O, a jakieś kłopoty z kupką były? - troszczę się (czy jeszcze półtora roku temu przyszłoby mi do głowy pytać dopiero co

Jem już wszystko

Jeżeli maluch nie jest alergikiem, pewnie je już produkty zawierające gluten, białko jajka, owoce cytrusowe, mleko krowie i jego przetwory. Lepiej jednak nie przesadzać z ich podawaniem. Mimo że dziecku można już dawać większość "dorosłych" potraw, powinny one być przygotowywane bez

Kasza dla dziecka

lub modyfikowane. (1 porcja) Zupa marchewkowa z odrobiną glutenu (po 4. miesiącu) marchewka woda źródlana (niegazowana niskozmineralizowana) łyżeczka kaszy manny łyżeczka masła, oleju rzepakowego lub oliwy Marchewkę umyj, obierz, pokrój na kawałki, zalej połową szklanki wody i ugotuj do

Kaszki dla niemowląt

mleka ma pod dostatkiem. Warto pamiętać, że kaszka na wodzie jest także wartościowym posiłkiem, a z dodatkiem owoców świetnie smakuje. Kaszki mleczne to dobre uzupełnienie diety dziecka, które niechętnie pije samo mleko. Taką kaszkę można podać starszemu niemowlęciu 2 razy dziennie. Glutenu tylko

Żurek i chrzan dla niemowlaka? Wielkanocne menu dla najmłodszych

tatarskim z kolei są konserwowane octem korniszony i ostre przyprawy. ŻUR I MIĘSIWO Dziecku, które je już produkty zawierające gluten, można dać do spróbowania kilka łyżek żurku, jeśli tylko jest przygotowany na zakwasie (a nie "z papierka") i na wywarze warzywnym (a nie mięsnym). Można też bez

Rodzaje kaszek dla niemowląt

mleczny, można sięgnąć po kaszki mleczno-ryżowe, które przyrządzamy na wodzie. Tu wybór jest bardzo duży. Im maluch jest starszy, tym bardziej wyszukane smaki możesz mu zafundować. Mniej więcej od 10. miesiąca w diecie niemowlęcia może pojawić się solidna porcja glutenu. Pora na kaszki pszenne i

Nowe kaszki

Wszystkie kaszki zostały wzbogacone w probiotyki Bifidus BL oraz w składniki, które pomagają wspierać naturalną odporność dziecka. Nie zawierają cukru i pozwalają w łagodny sposób wprowadzić gluten do diety dziecka. Ceny: ok. 9 zł.

Rozszerzanie diety

właściwościach alergizujących powinno się wprowadzać dopiero pod koniec pierwszego roku życia (kasze, mąki i ich przetwory zawierające gluten, owoce cytrusowe, truskawki, białko jaja kurzego, wywary z mięsa). Posiłki bezmleczne powinny stopniowo zastępować mleko, tak by pod koniec pierwszego roku życia dziecko

Bezglutenowe

Pozbawione białka zbożowego zwanego glutenem. Gluten występuje w czterech zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Zbyt wczesne wprowadzenie tych zbóż do diety niemowlęcia może spowodować ujawnienie się alergii na gluten. Dlatego w pierwszych miesiącach życia niemowlę otrzymuje produkty

Alergeny pokarmowe

białko mleka krowiego jaja kurze cielęcina, wołowina, wieprzowina podroby ryby owoce morza pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty zboża - pszenica, żyto, jęczmień, owies (rzadziej) wiśnie, brzoskwinie, truskawki, ananasy, mango, kiwi pomidory, kapusta, szparagi, seler, por ziarna soi

Skaza białkowa

bakteriami i wirusami, ale także przeciw substancjom obecnym w pożywieniu, najczęściej przeciw białku mleka krowiego. Inne powszechne alergeny to jaja, ryby, cytrusy, orzechy, soja, kakao, gluten - białko obecne z ziarnach zbóż. Zaalarmowany organizm dziecka reaguje stanem zapalnym. Choć mechanizm reakcji

Dodatek specjalny: rozszerzanie diety [pobierz i wydrukuj]

Wokół rozszerzania diety przez lata narosło mnóstwo teorii, zaleceń i obaw. Jeszcze parę lat temu specjaliści trzymali się tabel i kazali rodzicom odmierzać po kilka gramów glutenu do zupki. Szczęśliwie zalecenia są coraz bardziej przejrzyste i liberalne. Ale nadal słyszy się sprzeczne opinie

Spis treści czerwiec 2011

Okrzesik Przychodzi niemowlę do dietetyka. Dziecięce jadłospisy pod lupą Mały stołownik. Zasady zdrowej diety malucha Zdrowie Probiotyki, prebiotyki. Czemu służą, czym się różnią? Bez glutenu. Dieta przy alergii i celiakii Umyj rączki. Higiena na wesoło Słońce - blaski i cienie. Jak chronić skórę

Zdrowe przekąski dla maluchów

z mlekiem czy sokiem. To będzie porcja glutenu, który zgodnie z zaleceniami w niewielkich ilościach możemy podawać już od 5. miesiąca. Nie: drożdżówka, rogalik francuski, zwykłe ciastka, chipsy ziemniaczane, lizaki, cukierki, żelki w cukrowej posypce, nadziewany baton, orzechy solone lub w polewie

Celiakia (choroba trzewna)

U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nabłonka jelita, gluten uszkadza komórki nabłonkowe, powodując zanik kosmków jelitowych. Ich brak uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wartościowych składników. Celiakia pojawia się w 4-6 tygodni po wprowadzeniu do diety dziecka jedzenia

Podtuczyć niejadka

Pięciomiesięczne niemowlę jest za małe na kaszę mannę. Gluten w tak skoncentrowanej formie zaleca się dopiero od 9.-10. miesiąca życia. Jeśli chce Pani podtuczyć małą, to lepiej dawać jej kaszkę ryżową lub kukurydzianą (na zmianę). Można też dawać małej zupki wzbogacone łyżeczką masła lub oliwy z

Pora na zupę

pojedynczo i w kilkudniowych odstępach. Szczypta glutenu Nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 6. miesiącu życia dziecko powinno zacząć jadać niewielkie ilości kaszki glutenowej (manny). Wygodnie jest dodać odrobinę ugotowanej kaszki do zupki jarzynowej (pół łyżeczki na 100 ml). Mannę traktujemy jak

Rozwój dziecka: 6. miesiąc. Ruszyć przed siebie

Już pora na gluten? Parę lat temu zmieniły się zalecenia dotyczące wprowadzania glutenu (białka niektórych zbóż) do diety dziecka. Obecnie zaleca się, by od 6. miesiąca podawać dziecku codziennie po pół łyżeczki ugotowanej na wodzie kaszy manny (np. do jarzynowego purée). Niektórzy rodzice wolą

Żywieniowy ból głowy

jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Inny powód to niedobór żelaza, który skutkuje anemią. Przejawia się ona właśnie spadkiem apetytu, ale także osłabieniem, bladością, zmniejszoną aktywnością dziecka, a zdarza się także, że również nieco nietypowym zachowaniem dziecka, które co prawda odmawia

Dieta karmiącej mamy. Czy trzeba jeść więcej? Czy warto eliminować alergeny na wszelki wypadek?

Maleństwo przez pierwsze kilka tygodni niemal bez przerwy jest przy piersi. Je i rośnie. Jak na drożdżach. Nic dziwnego, mleko mamy to wyjątkowo odżywczy pokarm. Aby go wyprodukować, jej organizm pracuje na najwyższych obrotach. I jeśli mama nie zadba w tym czasie o siebie, może poczuć się osłabiona

Moc z ziaren

Kiedy w diecie niemowlęcia powinna pojawić się pierwsza porcja kaszki? Zgodnie z aktualnymi zaleceniami kaszkę zawierającą gluten (zwykle jest to manna) możemy podać dziecku między 4. a 6. miesiącem życia. Zaleca się, aby początkowa zawartość glutenu była niewielka i nie przekraczała 2-3 g dziennie

Kaszka kukurydziana dla niemowląt: częsty wybór przy rozszerzaniu diety

kukurydziana: zalety Jej inna nazwa to polenta. Nie uczula i jest lekkostrawna . Swoimi właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę, jest zalecana w dietach lekkostrawnych i ubogoresztkowych. Nie zawiera glutenu, jest wybierana przez rodziców małych dzieci i przez alergików. Ma także więcej węglowodanów niż

Dobre rady

problemy z połykaniem, nie nalegaj. Odczekaj kilka dni i spróbuj ponownie. Jeśli dziecko odziedziczyło skłonność do alergii, szczególnie ostrożnie rozszerzaj jego dietę. To nieprawda, że w tym wieku uczula tylko mleko i gluten - coraz więcej dzieci reaguje alergią np. na marchewkę.

Mały stołownik

W PIERWSZYM PÓŁROCZU WYSTARCZA MLEKO MAMY Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia najlepiej, żeby niemowlę przez pierwsze sześć miesięcy dostawało wyłącznie pokarm mamy. Dodatkowo pediatrzy zalecają od niedawna wprowadzanie małych dawek glutenu jeszcze podczas wyłącznego karmienia

Skrobia w pieluszce

Panią produktów pszennych nie może spowodować jej obecności w kale. Jeśli dziecko prawidłowo przybywa na wadze i jest z życia zadowolone, to wydaje mi się, że nie ma się czym zajmować. Grudki, ale tylko śluzowe, mogą być objawem alergii na coś, co Pani je (np. mleko, jaja, gluten itp.). Myślę, że

Tylko pierś

początek dobre będzie tarte jabłko, papka z gotowanej marchewki i ziemniaka oraz bezglutenowe kaszki owocowe. Potem listę tę należy stopniowo poszerzać, pamiętając o tym, żeby gluten zacząć podawać nie wcześniej niż w 10. miesiącu życia, a produkty silnie alergizujące, np. przykład cytrusy, dopiero wtedy

Złe wchłanianie

białko mleka krowiego czy na pszenicę), nietolerancja glutenu (czyli celiakia), przewlekłe infekcje jelitowe (bakteryjne i wirusowe), zakażenie pasożytami, kuracja antybiotykowa, a także długotrwałe niedożywienie, biegunka autoimmunologiczna czy tzw. zespół krótkiego jelita. Zespół złego wchłaniania nie

Rozwój dziecka - Mam 10 miesięcy i szykuję się do drogi

się, jak ułożyć świąteczne menu, abyś i ty mógł spróbować kilku wigilijnych potraw. Mój brzuch radzi sobie z coraz większą liczbą dań, mogę już jeść pieczywo i inne rzeczy z glutenem, całą masę warzyw, owoców, chude mięso i ryby. Jeśli tylko nie podasz mi grzybów, ryb smażonych, wędzonych, z octu

Rozszerzanie diety niemowlaka... od kuchni

Teoria jest prosta: zgodnie z zaleceniami ekspertów wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Początkowo nowości podajemy w małej ilości (3-4 łyżeczki). Najpierw możemy podać przecier z march

Kasza w diecie niemowlęcia

pamiętać, że neutralne smakowo kaszki można serwować z dodatkiem przecierów warzywnych lub zagęszczać nimi robione w domu zupki dla malucha. Gluten w małych dawkach Niemowlętom podaje się początkowo kaszki, które nie zawierają glutenu, białka roślinnego często wywołującego alergię. Do kasz bezglutenowych

Nie tylko mleko

zawierają gluten. U szczególnie podatnych niemowląt może on ujawnić groźną chorobę, zwaną celiakią. Gdy produkty zbożowe wprowadzimy później, to objawy choroby będą łagodniejsze. Jeżeli twój maluch toleruje gluten, nowe potrawy z pewnością mu zasmakują. Pieczywo, kluski, pierogi i wreszcie

Wprowadzanie nowości

, marchew, brokuły, ziemniaki, buraki, cebula, kalarepa, kalafior i zielony groszek, sałata, kapusta pekińska, szparagi, cukinia, oliwa z oliwek. Te produkty możesz więc zacząć wprowadzać na początek. Kiedy dziecko skończy rok, możesz mu już dawać mle- ko sojowe, całe jajko, gluten, owoce cytrusowe

Karmienie piersią - lekiem na całe zło

ochronne działanie mleka kobiecego). Uwaga, to podejście różni się od nowych zaleceń propagowanych w Polsce, gdzie zaleca się wcześniejsze wprowadzanie glutenu. 9. Karmić piersią należy przynajmniej do końca 1. roku życia i kontynuować karmienie tak długo, jak dziecko tego potrzebuje, a mama akceptuje. Nie

Najważniejsze zasady

. Dla dziecka uczulonego na gluten dobrze jest poza tym mieć oddzielną deskę do krojenia pieczywa i oddzielny nóż. Do pieczenia ciasta bezglutenowego nie używaj tej samej blachy co do ciasta z pszennej mąki. Bardzo ułatwia życie, kiedy wszystkie "sprzęty dla alergika" wyraźnie różnią się od

Krowie nie dla dzieci

gluten, którego zbyt wczesne podanie może spowodować ujawnienie się alergii lub celiakii. Im dziecko jest mniejsze, tym wrażliwość na gluten większa. Jeśli zauważyła Pani, że podawane synkowi mleko modyfikowane nie służy mu, to zalecałbym raczej zmianę mleka na inne i dobranie takiego, które będzie

A może to celiakia?

Wrodzona nietolerancja na gluten, czyli celiakia, jest często mylona z alergią na gluten. Celiakia najczęściej pojawia się u dzieci w drugim roku życia, zwykle po kilku miesiącach jedzenia pieczywa, makaronu, płatków czy kasz. U cho- rych dzieci cząsteczki glutenu wyzwalają reakcję układu

Wprowadzanie nowych pokarmów

wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu (w postaci kaszy manny) do diety niemowląt. Dzieciom karmionym piersią można podać go już w 5. miesiącu życia, a karmionym butelką w 6 miesiącu. Dotychczas lekarze zalecali wstrzymanie się z podawaniem potraw zawierających gluten do 10 miesiąca życia niemowlęcia

Spis treści październik 2010

wątpliwości. Pytania o sztuczne karmienie Buszując w zbożu. Gluten w diecie niemowlęcia Apetyt na zabawę. Dania dla niemowląt Z pediatrą o pielęgnacji. Radzi dr Agnieszka Gawrońska Biznesmamy. Mam dziecko i firmę Krok za krokiem. Dobre buty dla początkującego piechura Zdrowie Pod ochroną bakterii. Co

Zespół złego wchłaniania

krowiego lub nietolerancja glutenu (czyli celiakia). Zespół złego wchłaniania nie jest tylko dziecięcą przypadłością. Zaburzenie to dotyka także dorosłych, choć nie musi dawać bardzo widocznych objawów. Chore jelito osoby dorosłej może dość długo dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białek, tłuszczów

Alergik - jak rozszerzać jego dietę?

uczulenia. Decyzji lekarza należy pozostawić sprawę wcześniejszego wprowadzenia glutenu do jadłospisu (obecnie podaje się go w 5.-6. miesiącu życia). Trzeba pamiętać, że dzieci z alergią pokarmową często mają mniejszy apetyt. Takiego malca nie należy specjalnie namawiać do jedzenia, ale jeśli w wieku 6

Owsianka na 6 sposobów

Nie musimy używać wyłącznie płatków owsianych, podobne śniadanie możemy przygotować z płatków jęczmiennych, amarantusowych, a także z kaszy jaglanej. Ugotowane płatki nie prezentują się zbyt apetycznie, warto zatem przygotować je w taki sposób, żeby wyglądały bardziej zachęcająco. Zapiec w małej f

Dania dla alergika

Placuszki z jabłkiem (po 8. miesiącu) 3 łyżki kaszki Minima lub Sinlac 2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego) ćwierć kwaskowego jabłka nieco oleju Kaszkę i mąkę ryżową wymieszaj, dodając cztery łyżki wody. Jabłko wyszoruj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych otworach.

Rozszerzanie diety - prawdy i mity

najnowszymi zaleceniami polskich pediatrów odrobinę kaszki manny należy podać niemowlęciu już w piątym czy szóstym miesiącu życia. Do niedawna nie zalecano podawania manny niemowlętom młodszym niż 10-miesięczne. Uważano bowiem, że gluten, które zawiera, mógłby dziecku zaszkodzić i sprowokować wystąpienie u

Kiedy jedzenie szkodzi

zbożowe (gluten), jaja kurze, ryby. Można być uczulonym na jedną lub wiele rzeczy, zwykle na to, co jemy najczęściej. W naszej szerokości geograficznej - mleko i chleb. Amerykanie jedzą dużo masła orzechowego i tam wlaśnie powszechna jest alergia na fistaszki. W krajach, w których je się dużo owoców morza

Skaza białkowa

Skaza białkowa, czyli inaczej alergia pokarmowa, może być reakcją nie tylko na mleko krowie (choć to jest najczęściej spotykany alergen), ale również na gluten, orzechy, kakao, ryby, jaja i niektóre owoce - zwłaszcza cytrusy. Alergia pokarmowa zwykle samoistnie zanika około drugiego roku życia

28. miesiąc - Wojna nad talerzem

wartościowych potraw. Jeśli wasz maluch nie lubi pieczywa, nie przejmujecie się tym. Zamiast tego możecie przecież podawać mu płatki, kasze czy kluski. Jeśli i ich nie chce jeść, być może problemem jest nie wykryta alergia na gluten lub jego nietolerancja. Trzeba wtedy skonsultować się z lekarzem, być może

Śniadanie dla dziecka

Zazwyczaj kiedy tylko maluch przetrze oczka, robi się głodny i domaga się natychmiast czegoś do jedzenia. Gdy był karmiony piersią, dostawał to, co dla niego najlepsze, i to "od ręki". Jeśli dziecko jest starsze, warto, by śniadanie było wartościowym posiłkiem, żeby dostarczyło wszystkiego

Dieta dziecka, a dorosłych

Rosół Rosół, a także inne wywary mięsne są niewskazane ze względu na silne właściwości alergizujące. Domowy rosół (bez dodatku kostek i sztucznych przypraw wzmacniających smak) można podać dziecku w drugim roku życia Szynka Szynka bywa podawana dzieciom niespełna rocznym. To niedobrze. Kupne, produk

Powody braku apetytu

przypadku - cuchnące i tłuszczowe stolce. Chyba najszerzej znanym przykładem zespołu złego wchłaniania jest celiakia, czyli zespół nietolerancji glutenu. Chociaż ta choroba w postaci pełnoobjawowej występuje coraz rzadziej, bo gluten wprowadzany jest do diety później niż kiedyś, jednak nadal może się

Degustino - na ostro i ze smakiem

Chrzanowska Manufaktura Wędlin specjalizuje się w produkcji gwarantowanej jakości wędlin. Kiełbaski DEGUSTINO wyrabiane są z wyselekcjonowanego mięsa i  pasteryzowane jak domowe przetwory. Do ich produkcji nie używa się sztucznych barwników, a także glutaminianu sodu i glutenu, co potwierdza

Biegunka

objawów "przeziębieniowych" u dziecka zaczyna się ostra biegunka, często wymioty i gorączka. Maluch szybko słabnie, gdyż ilość wypróżnień może dochodzić do 20 w ciągu doby; nietolerancja składnika zbóż - glutenu. Choroba zwana celiakią objawia się pod koniec pierwszego roku życia. Biegunki są

Jadłospis na lipiec

Obojętnie gdzie spędzacie najcieplejszy w roku miesiąc - nad morzem, w górach, na wsi czy w mieście - przygotuj się na to, że wraz z nadejściem upałów twojemu dziecku mogą się zmienić nawyki żywieniowe. Ulubiony kotlecik straci swoją uprzywilejowaną pozycję, a nie doceniane do tej pory rzadkie zupy

Wcześniak a rozszerzenie diety

wytyczne nie precyzują kiedy (to znaczy w którym momencie) i w jakiej kolejności wprowadzamy mięso, ryby czy jaja. Ważne aby robić to powoli i stopniowo. Podobnie z glutenem: wprowadzamy go w małych ilościach między 4 a 12 miesiącem życia dziecka.  W chwili obecnej dziecko powinno zjadać około 5

Czy to naprawdę może uczulać? 5 bardzo dziwnych alergii

Alergologowie i dermatolodzy donoszą, że zgłaszają się do nich pacjenci z wysypkami zlokalizowanymi w okolicach uszu i szczęki. Swędzące i bolesne zmiany skórne wywołują... telefony komórkowe, a dokładniej zawarty w ich obudowie nikiel. Uczulenie na ten pierwiastek jest bardzo częste, dotyczy ok. 17

Co wiesz o zdrowym jedzeniu dla dziecka? Quiz

warzywami; b) zrobiona na wywarze mięsnym i mocno zabielana; c) zrobiona na wywarze warzywnym i mocno zabielana, bez warzyw; d) zrobiona na wywarze warzywnym, z dużą ilością zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw. 13. Które kaszki dla niemowląt zawierają gluten? a) kasza manna; b) kaszka

Test prowokacji

Myślę, że jeśli nie podejrzewano celiakii, tylko alergię na gluten, spokojnie może Pani spróbować podać dziecku gluten. Proszę tylko pamiętać, że na początku dawki glutenu powinny być jak najmniejsze i bardzo powoli należy je zwiększać, na przykład radziłbym zacząć od okruszka chleba Musi Pani

Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

). Ryż nie zawiera glutenu , dzięki czemu jest bezpieczny dla osób, które mają u czulenie na gluten . W sklepach znajdziemy gotowe kleiki w proszku, bez ulepszaczy, które wystarczy tylko zalać ciepłą wodą i dobrze wymieszać. Przygotowanie gotowego produktu zajmuje o wiele mniej czasu, niż ugotowanie

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

wzbogacać smak jogurtu. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i jest łatwostrawna. 100 g ugotowanej komosy ryżowej to niecałe 150 kalorii. Niski jest również jej indeks glikemiczny (IG) , który wynosi 35. Komosa ryżowa jest bardzo zdrowa, smaczna i pożywna, dlatego zdecydowanie warto włączyć ją do jadłospisu

Manna na mleku modyfikowanym

Wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety dziecka po ukończeniu przez nie 4 miesięcy, a przed ukończeniem 6 miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Pół łyżeczki kleiku glutenowego rozprowadzamy raz dziennie w 100 ml przecieru jarzynowego lub

Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

najmłodszych. Niewielkie ilości można podawać maluszkowi już na początku rozszerzania diety, w 5. miesiącu życia. Zwykle poprzedzone są przez wprowadzenie pierwszych warzyw i owoców. Składnikiem zbóż, który często niepokoi rodziców jest gluten. To mieszanina białek naturalnie zawartych w ziarnach niektórych

Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

życia. Zwykle poprzedzone są przez wprowadzenie pierwszych warzyw i owoców. Składnikiem zbóż, który często niepokoi rodziców jest gluten. To mieszanina białek naturalnie zawartych w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, również owsa. Dawniej uważano, że sposób wprowadzenia glutenu do

Jak dziecko zmienia związek?

Młodym rodzicom często trudno znaleźć czas na kąpiel, a co dopiero na wyjście we dwoje. Dlaczego, gdy rodzi się dziecko, tak jest nam trudno nadal pielęgnować wzajemną więź? Narodziny dziecka to wielka zmiana. Wszelkie życiowe rewolucje są trudne, nawet jeśli wiąże się z nimi wielka radość. Co jes

Pieczywo dla dzieci - biała bułka czy chleb razowy? Jakie pieczywo jest najlepsze dla dziecka?

posmakowało też różnych warzyw i owoców, a  także kaszki, która zawiera gluten . Maluch ma już takie pierwsze ząbki, więc może samodzielnie pogryźć pieczywo. Jeśli dziecko po wprowadzeniu kaszki z glutenem nie wykazało żadnej reakcji alergicznej, nie ma powodów do obaw. Tym bardziej w przypadku, gdy

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

mięsa oraz dla osób w podeszłym wieku i dzieci. Należy jednak pamiętać, że kasza manna, w odróżnieniu od np. kaszy jaglanej czy gryczanej , zawiera gluten . Nie jest zatem produktem przeznaczonym dla chorych na celiakię , bądź dla osób z nietolerancją glutenu. Kasza manna - wartości odżywcze Kasza

Dieta eliminacyjna u dziecka, czyli metoda leczenia alergii pokarmowej. Dlaczego nie powinno się jej stosować profilaktycznie?

sugerował alergię pokarmową. Tymczasem to rozwiązanie nie zapobiegło wielu problemom. Przykładowo: przedwcześnie za alergię brano inne jednostki chorobowe, np. celiakię , a eliminacja glutenu z diety dodatkowo opóźniała prawidłową diagnozę. Wielu rodziców miało (i wciąż ma) problemy ze zrozumieniem diety

Uwaga na środki przeciwbólowe w ciąży

Chociaż zażycie pojedynczej tabletki na ból głowy kilka razy w trakcie trwania ciąży nie powinno zaszkodzić potomstwu, z regularnym przyjmowaniem leków na bazie paracetamolu oraz innych środków uśmierzających ból, lepiej się wstrzymać. Badania przeprowadzone właśnie przez naukowców z Danii, Finlandi

podpis główki

Gluten

Gluten: jest mieszanką białka zawartego w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Gluten praktycznie nie zawiera żadnych wartości odżywczych, a wyeliminowanie go z diety człowieka nie ma żadnej szkody dla organizmu. Przede wszystkim dużą zaletą glutenu jest rzadko spotykana wśród innych białek właściwość mechaniczna i fizykochemiczna charakteryzująca się wysoką elastycznością, sprężystością oraz plastycznością. Przede wszystkim gluten stosowany jest do wypieków pozwalając wypiekom osiągnąć pulchność, elastyczność oraz ułatwiając wypiekanie produktów piekarniczych.

Gluten: ze względu na możliwość wiązania tłuszczu z wodą gluten wykorzystywany jest również w produkcji wędlin, przetworów, produktów mlecznych, przyprawach, napojach oraz suszonych owocach. Zawartość glutenu praktycznie w każdym produkcie zdecydowanie pogarsza jakość życia osób nietolerujących gluten. Najprostszą metodą sprawdzającą, czy dany produkt zawiera gluten jest próba płynem Lugola. Jeżeli w kontakcie z produktem płyn zmieni kolor oznacza to , że produkt zawiera gluten.

Gluten: spożywanie glutenu może być niebezpiecznie i zagrażające życiu u osób nietolerujący glutenu. Celiakia, zwana także choroba trzewną, to uwarunkowana genetycznie nietolerancja. Nietolerancja glutenu najłatwiej zaobserwować u niemowląt i małych dzieci. Po wprowadzeniu glutenu u dzieci z nietolerancją glutenu pojawiają się bóle brzucha i obfite, cuchnące stolce. W Polsce stosuje się wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka, w rygorystycznie określonych ilościach, jako profilaktykę wystąpienia celiakii.