immunoglobulina e

mzb

Immunoglobuliny - budowa, funkcje, cechy przeciwciał odpornościowych

Immunoglobuliny - budowa, funkcje, cechy przeciwciał odpornościowych

Immunoglobulina, nazywana również przeciwciałem, została odkryta pod koniec XIX wieku. To jeden z podstawowych elementów wchodzących w skład układu odpornościowego, zadaniem którego jest ochrona organizmu przed zagrożeniem zewnątrzkomórkowym. Co jeszcze warto wiedzieć o immunoglobulinach?

IgE - czym jest IgE całkowite i swoiste? Kiedy należy je zbadać?

IgE to jeden z typów przeciwciał. Jego zadaniem jest obrona organizmu - rozpoznanie i zneutralizowanie wroga. Czym różni się IgE całkowite od IgE swoistego? O czym może świadczyć zbyt wysoki poziom przeciwciał IgE? Jakie są wskazania do wykonania badania?

Bazocyty (bazofile) - budowa, norma i funkcje

Bazocyty, choć są najmniej licznymi komórkami układu odpornościowego, pełnią w organizmie ważną rolę. Ich podwyższony poziom może wskazywać na stany chorobowe: o ile nieznacznie przekroczone normy mogą świadczyć o występowaniu reakcji alergicznej, o tyle znaczny nadmiar sugeruje nowotwory hematologiczne. Jakie są normy bazocytów? Jaka jest ich budowa i rola? Co warto o nich wiedzieć?

Zobacz wideo

Alergia pokarmowa. Jak postępować, by uchronić dziecko przed jej objawami

być to białko (roślinne lub zwierzęce).   Rozróżnia się alergie pokarmowe IgE – zależne (gdy organizm zaczyna produkować przeciwciała- immunoglobulinę E, skierowaną przeciwko różnorodnym alergenom) i IgE - niezależne (w których nie stwierdza się produkcji immunoglobulin). Alergię IgE

Okiem eksperta: alergia pokarmowa

Okiem eksperta: alergia pokarmowa

powstawania alergii. Jednym z nich jest mechanizm IgE zależny. IgE to immunoglobulina E, czyli białko, które jest przeciwciałem skierowanym przeciwko różnorodnym alergenom. Wysoki poziom IgE całkowitego wskazuje zazwyczaj na alergię, choć nie przesądza, na co człowiek jest uczulony. To wiadomo dopiero po

Alergia pokarmowa: profilaktyka od samego początku

Alergia pokarmowa: profilaktyka od samego początku

- siara, zawiera wiele wartościowych składników odżywczych (w jej składzie znajdziemy wyższe stężenie białka i wydzielniczej immunoglobuliny A, niż w mleku, które pojawi się później) - nawet mała ich ilość wspiera rozwój dziecka. Pokarm matki jest dostosowany do wrażliwego i rozwijającego się układu

Nosicielstwo żółtaczki typu B

, dziecko zaraz po porodzie otrzyma immunoglobulinę i szczepionkę. Żeby ocenić niebezpieczeństwo zakażenia najbliższych, powinna Pani sprawdzić, czy ma Pani antygen-e. Jeśli zostanie on wykryty, ryzyko zarażenia rodziny jest znaczne - szczególnie męża, gdy zakażenie wirusem żółtaczki typu B odbywa się też

Słaba odporność - kiedy do specjalisty?

Słaba odporność - kiedy do specjalisty?

krwi i moczu a niekiedy także bardziej specjalistyczne badania (np. stężenie immunoglobulin itp.) Jeśli nie wyjaśnią one wątpliwości, pediatra może skierować malca do immunologa, czyli lekarza zajmującego się leczeniem zaburzeń odporności. Powinien to zrobić również jeśli w rodzinie chorowitego malca

Brak lewatywy a zakażenie noworodka

rzadko zarażają się bakteriami kałowymi podczas porodu. Pod koniec ciąży dziecko dostaje bowiem od mamy spory pakiet immunoglobulin i są to przeciwciała na jej florę bakteryjną. Po narodzinach malca ta odporność jest dodatkowo stymulowana przez siarę. Dlatego sądzę, że to nie Pani była źródłem zakażenia.

Wirusowe zapalenie wątroby

Żółtaczka, czyli wirusowe zapalenie wątroby (WZW), to choroba zakaźna uszkadzająca wątrobę, a ściślej biorąc - jej komórki zwane hepatocytami. Wywołuje ją wiele wirusów, z których lekarze rozpoznają obecnie pięć, oznaczanych symbolami A, B, C, D i E. W Polsce występuje przede wszystkim żółtaczka