kwas linolowy

Materiały prasowe

KLORANE Pielęgnacja włosów na bazie mango do włosów suchych (Mangifera indica L.)

KLORANE Pielęgnacja włosów na bazie mango do włosów suchych (Mangifera indica L.)

Odmiana mango wybrana przez Laboratoria Klorane jest bogata w kwasy tłuszczowe, które mają szczególne właściwości odżywcze. Owoce mango są zbierane ręcznie tuż przed uzyskaniem dojrzałości, kiedy zawarte w nich substancje czynne są najbardziej skoncentrowane. Owoce są następnie otwierane, aby wydobyć z nich pestkę z nasionem. Ekstrakcja dobroczynnych składników odbywa się poprzez tłoczenie nasion na zimno, aby zachować wysokie właściwości odżywcze masła mangowego, które w 90% składa się z kwasów tłuszczowych - kwasu stearynowego, oleinowego, linolowego i palmitynowego.

Alternatywa w żywieniu niemowląt: modyfikowane mleko kozie

Wśród konsumentów wzrasta świadomość zależności stanu zdrowia od stosowanej diety. Mleko kozie jest pokar-mem o wysokiej wartości odżywczej, zarówno ze względu na aminokwasowy skład białka jak i profil tłuszczu oraz minerałów. Producenci żywności oferują mieszanki zaspokajające potrzeby niemowląt, w których wykorzystuje się jako surowiec mleko krowie oraz innego pochodzenia. W pracy przedstawiono czynniki wpływające na zaintereso-wanie konsumentów mlekiem kozim i jego przetworami.

Co dobrego w mleku

W diecie Polaków dramatycznie brakuje wapnia. Jak temu zaradzić? Wystarczy codziennie jeść dwa plasterki żółtego sera - przekonuje profesor Antoni Pluta, specjalista od żywności z SGGW, w rozmowie z Magdą Rodak.

Zobacz wideo

Ryby. Dlaczego są takie zdrowe?

Ryby. Dlaczego są takie zdrowe?

ograniczenia podawania - nie częściej niż dwa razy w tygodniu, wymiennie z rybami. A jeśli dziecko nie chce tknąć tuńczyka czy krewetek? Czy będzie pozbawione cennych kwasów omega-3? Czy tę stratę uda się jakoś zrekompensować? Najważniejsze dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe to kwas linolowy i

Dlaczego warto karmić piersią?

Dlaczego warto karmić piersią?

maluchy karmione piersią osiągają lepsze wyniki w nauce i maja wyższe IQ. Wiąże się to z obecnością w mleku matki ważnych dla rozwoju mózgu i całego układu nerwowego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chodzi o kwas linolowy oraz linolenowy, a także ich pochodne, które są charakterystyczne właśnie dla