kwas linolowy

Materiały prasowe

KLORANE Pielęgnacja włosów na bazie mango do włosów suchych (Mangifera indica L.)

KLORANE Pielęgnacja włosów na bazie mango do włosów suchych (Mangifera indica L.)

Odmiana mango wybrana przez Laboratoria Klorane jest bogata w kwasy tłuszczowe, które mają szczególne właściwości odżywcze. Owoce mango są zbierane ręcznie tuż przed uzyskaniem dojrzałości, kiedy zawarte w nich substancje czynne są najbardziej skoncentrowane. Owoce są następnie otwierane, aby wydobyć z nich pestkę z nasionem. Ekstrakcja dobroczynnych składników odbywa się poprzez tłoczenie nasion na zimno, aby zachować wysokie właściwości odżywcze masła mangowego, które w 90% składa się z kwasów tłuszczowych - kwasu stearynowego, oleinowego, linolowego i palmitynowego.

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Te zdrowe tłuszcze, w odróżnieniu od niezdrowych tłuszczów nasyconych, mają wielorakie pozytywne działanie - jeśli są dawkowane w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

Olej z wiesiołka jest skuteczny w leczeniu reumatyzmu, poprawia odporność i zapewnia piękną skórę. Jakie jeszcze właściwości ma ten olej i jak należy go stosować, by czerpać z niego jak najwięcej?

Zobacz wideo

Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

około 560 kcal i prawie 50 g tłuszczu. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, są do kupienia w każdym sklepie i to za jedyne kilka złotych. Pestki dyni - właściwości Zawierają kwasy tłuszczowe Kwas linolowy, zawarty w pestkach dyni, z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6, zaliczany

Olej z wiesiołka - właściwości, zastosowanie

Olej z wiesiołka - właściwości, zastosowanie

. Olej wspomaga również regenerację zniszczonych, łamliwych włosów. Olej ten jest bogaty w wiele cennych składników, wśród których najważniejsze są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). W oleju z wiesiołka można znaleźć również inne kwasy

Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

oleistych. W Polsce słonecznik występuje jako roślina ozdobna, choć słonecznik zwyczajny jest uprawiany również jako warzywo o jadalnych nasionach. Otrzymuje się z nich między innymi olej słonecznikowy, który jest bardzo bogatym źródłem kwasu linolowego. Ziarna słonecznika są także składnikiem preparatów

Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie

Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie

wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Orzechy włoskie zawierają również białko , błonnik pokarmowy , witaminy ( witaminę E , A , witaminy z grupy B , kwas foliowy )  i minerały ( magnez , fosfor , cynk , potas , mangan i jod), a także

Aloes dla zdrowia i urody. Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Aloes dla zdrowia i urody. Poznaj jego właściwości i zastosowanie

-sitosterol, - kwasy tłuszczowe, np. kwas linolowy, linolenowy, kaprylowy, oleinowy, mirystynowy, - amiokwasy i antrazwiązki, m.in. aloina i aloemodyna. Dzięki temu aloes jest tak szeroko stosowany w medycynie, kosmetyce oraz wielu innych dziedzinach. Aloes - smak, wygląd i struktura Wygląd aloesu może

Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

: magnez , cynk , żelazo , jod, potas czy mangan. Zawierają też duże ilości błonnika. Najbardziej popularne są otręby owsiane, uznawane za najzdrowszy rodzaj otrębów. Zawarty w nich tłuszcz składa się w 40% z kwasu linolowego. Otręby owsiane i pszenne - właściwości i działanie Otręby pszenne wyróżnia

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

źródło kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy. Pozostałe to kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9) oraz linolowy (grupa omega-6). Olej kokosowy jest dobrym źródłem witamin ( z grupy B , C i E ) oraz

Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie

Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie

zawierają: olej, który w 85 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (między innymi kwasu linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy), olejki eteryczne, witaminy: A , E , F, B1, B3, B6, minerały: cynk , selen, magnez , wapń , żelazo , potas , fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy i

Czarne mydło - właściwości i zastosowanie

Czarne mydło - właściwości i zastosowanie

oliwa z oliwek zawiera sporo kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linolenowego. Jak działa czarne mydło? Z uwagi na swój dobroczynny skład ma ono wiele niezwykłych właściwości: dogłębnie oczyszcza skórę, nie zatyka porów, nawilża i zmiękcza skórę, posiada właściwości dotleniające, działa jak

Plan naprawczy po porodach. Wraz z dermatologiem wybieramy najskuteczniejsze składniki kosmetyków i zabiegi

Plan naprawczy po porodach. Wraz z dermatologiem wybieramy najskuteczniejsze składniki kosmetyków i zabiegi

niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (kwas linolowy i olejowy), ma wpływ na kondycję skóry, a także włosów. Jeśli pod wpływem ciąży powstało dużo rozstępów, wówczas nawet w gabinecie nie uda się całkowicie zregenerować zniszczonej skóry. Tylko w przypadku małych i świeżych rozstępów można

Co dobrego w mleku

Co dobrego w mleku

różnych kwasów tłuszczowych. Rola większości z nich nie jest jeszcze znana. Tymczasem w tłuszczach roślinnych jest ich kilka, góra kilkanaście. Masło zawiera między innymi naturalny czynnik antynowotworowy CLA - izomery skoniugowanego kwasu linolowego. CLA sprzyja też spalaniu tkanki tłuszczowej. CLA

Ryby. Dlaczego są takie zdrowe?

Ryby. Dlaczego są takie zdrowe?

ograniczenia podawania - nie częściej niż dwa razy w tygodniu, wymiennie z rybami. A jeśli dziecko nie chce tknąć tuńczyka czy krewetek? Czy będzie pozbawione cennych kwasów omega-3? Czy tę stratę uda się jakoś zrekompensować? Najważniejsze dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe to kwas linolowy i

Dlaczego warto karmić piersią?

Dlaczego warto karmić piersią?

maluchy karmione piersią osiągają lepsze wyniki w nauce i maja wyższe IQ. Wiąże się to z obecnością w mleku matki ważnych dla rozwoju mózgu i całego układu nerwowego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chodzi o kwas linolowy oraz linolenowy, a także ich pochodne, które są charakterystyczne właśnie dla