magnez źródło

nates

Suszone owoce - dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Poznaj właściwości suszonych jabłek, śliwek i bananów

Suszone owoce - dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Poznaj właściwości suszonych jabłek, śliwek i bananów

Suszone owoce uchodzą za doskonałą alternatywę dla słodyczy. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają ich smak. Które suszone owoce szczególnie warto włączyć do diety? Podpowiadamy.

Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia

Gorzka czekolada dodaje energii, jest dobra na kaszel, nadciśnienie, serce. Zawdzięczamy jej również piękniejszą skórę. Do tego jest smaczna i wytrawna. Czy jest więcej powodów, dla których warto ją jeść?

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

Kasza bulgur staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Jest bardzo zdrowa, ma wiele cennych składników i minerałów, które m.in. odpowiadają za obniżenie poziomu cukru we krwi, pomagają w odchudzaniu czy wspomagają pracę serca. Jakie jeszcze właściwości ma kasza bulgur?

Źródła żelaza w diecie. Skąd je pozyskiwać?

Źródła żelaza w diecie. Skąd je pozyskiwać?

Źródło żelaza stanowi wiele grup produktów spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto przy tym pamiętać, że żelazo hemowe, czyli zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego cechuje lepsza przyswajalność przez organizm (wynosi około 40%) niż żelaza niehemowego

Warzywa strączkowe - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Warzywa strączkowe - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

, soczewica, soja  Warto także wspomnieć o zaletach poszczególnych warzyw. Bób jest bardzo dobrym źródłem białka, ma dużo żelaza, magnezu i wspomagającego procesy trawienne błonnika . Zawiera również węglowodany, które zapewniają organizmowi energię niezbędną do życia. Bób jest doceniany również za

Czarcie żebro (ostrożeń warzywny) - lecznicze i magiczne walory

Czarcie żebro (ostrożeń warzywny) - lecznicze i magiczne walory

, wapnia , potasu , magnezu . Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł: Czarcie żebro ma właściwości odkażające, przeciwzapalne, antygrzybiczne i bakteriobójcze. Roślina ma również działanie przeciwkrwotoczne oraz moczopędne i żółciotwórcze, a także odtruwające

Szpinak, pomidory, jajka - co jeszcze trzeba jeść, żeby zajść w ciążę? Dieta dla płodności dotyczy też panów

Szpinak, pomidory, jajka - co jeszcze trzeba jeść, żeby zajść w ciążę? Dieta dla płodności dotyczy też panów

zwierzęcych. Dlatego dodanie do jaglanki papryki, cechującej się wysoką zawartością witaminy C, zwiększy jego przyswajanie. Wybór brązowego ryżu, zamiast białego, dostarczy znacznie więcej magnezu, cynku, witaminy E i wapnia. Łosoś to świetne źródło kwasów z grupy omega-3. Kwasy te poprawiają płodność

Jadłospis na kwiecień

Jadłospis na kwiecień

gryczana - zawiera białko, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1 i PP. Stanowi też niezłe źródło błonnika. Niekiedy można również kupić płatki i kleiki gryczane. Kasza jaglana - robiona z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Znakomite źródło błonnika, witamin B1 i PP oraz żelaza, błonnika

Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

jest do egzogennych kwasów tłuszczowych, tzn. jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm. Kolejny kwas, palmitynowy, funkcjonuje w organizmie jako źródło energii, niezbędnej do zachodzenia reakcji biologiczno-chemicznych. W suplementacji sportowej stanowi punkt

Mleko z miodem i czosnkiem - czemu zawdzięczamy jego leczniczą moc?

Mleko z miodem i czosnkiem - czemu zawdzięczamy jego leczniczą moc?

wiele witamin i minerałów. Mleko to przede wszystkim źródło wapnia, potasu, fosforu, magnezu i cynku. Drugi po mleku, równie cenny składnik to masło, stanowiące skarbnicę drogocennych witamin, potrzebnych do właściwego działania układu odpornościowego. W maśle znaleźć można takie witaminy, jak: A i E

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

przeciwzapalne. Jest naturalnym antybiotykiem - zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii (pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców). Czosnek zawiera wiele cennych składników odżywczych, stąd często występuje w roli naturalnego leku. To źródło: witamin z grupy B oraz witaminy C i witaminy A

Soja - poznaj skład i właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

Soja - poznaj skład i właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

.: Liczne minerały -  wapń, magnez, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, mangan, miedź, cynk; witaminy - A, B6, C, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna; tłuszcze - kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Soja - źródło fitoestrogenów Soja słynie z

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

kwercetynie), pomaga w odrobaczaniu. Za większość jej właściwości zdrowotnych odpowiadają glikozydy, nade wszystko dwusiarczek alilo-propylowy. Cebula zawiera wiele olejków eterycznych oraz enzymów, które poprawiają trawienie. To również źródło wielu witamin ( A , B , C , E , kwas foliowy ) oraz

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina, tak zwane pseudozboże, której właściwości są znane i cenione od wieków. W krajach Inków i Azteków stanowiła podstawowe źródło węglowodanów. Komosa ryżowa jest krewną komosy białej (lebiody) i komosy wielonasiennej. Podobnie jak

Tymianek - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

Tymianek - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

, witamina B2 i B6 , niacyna, kwas foliowy , witamina C , potas , wapń , fosfor , magnez i żelazo . To również źródło flawonoidów - przeciwutleniaczy, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn i wolnych rodników. Ponieważ tymianek ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, przeciwzapalne i

Nowalijki - w końcu na naszych stołach

Nowalijki - w końcu na naszych stołach

Pierwsza wśród nowalijek, na przełomie lutego i marca, pojawia się sałata. To bogate źródło kwasu foliowego (podobnie jak natka pietruszki), polecane kobietom w ciąży. Jest bardzo niskokaloryczna – w 100 gramach ma zaledwie 12 kalorii, dlatego stanowi idealną propozycję dla osób będących

Pieczywo dla dzieci - biała bułka czy chleb razowy? Jakie pieczywo jest najlepsze dla dziecka?

Pieczywo dla dzieci - biała bułka czy chleb razowy? Jakie pieczywo jest najlepsze dla dziecka?

dodatkami (z sezamem, pestkami dyni czy ziarnami słonecznika), stanowiącymi dodatkowe źródło witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pieczywo i jego wartość odżywcza Wartość odżywcza pieczywa może się różnić od siebie w zależności od rodzaju, czyli też od składu. Pieczywo wypieka się według

Seler naciowy - jak i po co go jeść?

Seler naciowy - jak i po co go jeść?

korzeniowym seler naciowy ma więcej soli mineralnych, witaminy C i olejku eterycznego. Uprawia się go w Europie, Azji Środkowej oraz Afryce. Warzywo, choć znane jest od starożytności, spopularyzowane zostało w XVII-wiecznych Włoszech. Seler naciowy to bogate źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych

Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

rabarbarze poprawiają odporność, działają przeciwzapalne i antyalergicznie. Rabarbar stanowi źródło witamin (m.in. witaminy A , C , E) , a także potasu , fosforu, wapnia , magnezu , kwasu foliowego oraz błonnika , który doceniamy jest za swoje właściwości wspomagające pracę układu pokarmowego

Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

błony komórkowej komórek ciała, odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, chronią przed rozwojem stanów zapalnych. Ziarna słonecznika znalazły się w piramidzie żywienia jako rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów

W trosce o zdrowe macierzyństwo

W trosce o zdrowe macierzyństwo

. DROGOCENNE DHA Z ALG + ŻELAZO, MAGNEZ, JOD ORAZ WITAMINA K, TO NIEZBEDNY ZESTAW W TRZECIM TRYMESTRZE TRIMID 3 - suplement diety dla kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Oprócz DHA z alg morskich i witamin, zawiera zwiększoną ilość (w stosunku do TRIMID 1 i TRIMID 2) ważnych dla trzeciego trymestru ciąży

Żelazo w diecie ciężarnej i karmiącej - o czym warto wiedzieć?

Żelazo w diecie ciężarnej i karmiącej - o czym warto wiedzieć?

czym pamiętać? Główne źródło żelaza w diecie ciężarnej i karmiącej stanowi: mięso oraz ryby, rośliny zielone i strączkowe, żółtka jajka, nieoczyszczone zboża, niektóre suszone owoce. Aby zwiększyć ilości wchłanianego żelaza należy spożywać go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C

Dieta oczyszczająca - na czym polega, komu jest zalecana i jakie są jej założenia

Dieta oczyszczająca - na czym polega, komu jest zalecana i jakie są jej założenia

mrożone. Warto dodać, że kiszonki są w tej diecie niezwykle istotne - stanowią źródło bakterii fermentacji mlekowej i pozytywnie oddziałują na mikroflorę jelitową. Wszystkie potrawy komponuj na bazie odpowiednich przypraw. Doskonale na oczyszczenie organizmu działają takie zioła, jak: oregano, bazylia

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

 minerałów, warto wspomnieć o cynku , magnezie i żelazie . W kapuście znajdziemy również związki siarki, poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci. Sok z kapusty podnosi odporność organizmu, jest skutecznym, a jednocześnie naturalnym, lekiem w przypadku anemii . Minimalizuje obrzęki

Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

spiruliny. To doskonałe źródło białka dla wegetarian i wegan. Witaminy: A, B, C , E i K , ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy , a także minerały: wapń (cztery razy więcej niż mleko!), żelazo (od 25 do 50 razy więcej niż mięso!), magnez, fosfor, potas, cynk, beta-karoten (prawie 40 razy

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

składników mineralnych ( magnezu , potasu , wapnia , żelaza , cynku ). Zawiera również antyoksydanty, sterole i skwalen. Skład oleju kokosowego zależy od sposobu jego pozyskiwania. O ile bowiem olej kokosowy nierafinowany jest uznawany za bogate źródło wielu cennych składników, o tyle olej kokosowy

Tygryskowe kakao

Nowe kakao rozpuszczalne Tigo zawiera sporo wapnia, gdyż dodano do niego Aquamin, wyciąg z alg morskich, który stanowi naturalne, łatwo przyswajalne źródło tego pierwiastka (jak również magnezu i cynku). Kakao rozpuszcza się zarówno w ciepłym, jak i zimnym mleku. Mokate. Ceny: torba 300 g - 4,34

Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

Fosfor - 70 mg Magnez - 51 mg Sód - 4 mg Żelazo - 0.80 mg Cynk - 0.61 mg Witaminy Tiamina - 0.040 mg Ryboflawina - 0.039 mg Niacyna - 0.940 mg Witamina B6 - 0.077 mg Foliany - 14 µg Witamina E - 0.09 mg Witamina K - 1.9 µg Kasza gryczana - cenne dla zdrowia właściwości Stanowi źródło

Czy dziecko powinno pić mleko? Zalecenia specjalistów są jasne

przede wszystkim dobre źródło wapnia, ale zawierają również pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B". Cenne są zwłaszcza fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty czy kefiry, mają bowiem w sobie korzystne dla organizmu bakterie, które wspomagają i regulują funkcjonowanie mikroflory

Nasiona chia - poznaj ich lecznicze właściwości

ryzyko powstania nowotworu. Bogactwo białka. Nasiona chia stanowią bardzo dobre źródło wartościowego i przyswajalnego białka roślinnego. Z tego względu są zalecane osobom, które stosują dietę wegetariańską oraz wegańską. Chia łatwo można wkomponować w różne dania, zatem chętnie korzystają z nich również

Planujesz jadłospis rocznego dziecka? Sprawdź, jaką rolę odgrywają w nim warzywa i owoce!

pociechy pełnią owoce. Planując codzienny jadłospis rocznego dziecka, warto więc znaleźć dla nich miejsce. Dostarczają maluszkowi witamin (głównie C i wspomnianej prowitaminy A, czyli beta karotenu), składników mineralnych (m.in. magnezu i żelaza) i naturalnych cukrów, które z kolei stanowią źródło łatwo

Jesteś w ciąży lub właśnie zostałaś mamą? Wybierz naturalne i bezzapachowe kosmetyki

powodzeniem mogą sięgnąć kobiety w ciąży i po porodzie. Naturalne żele, balsamy i dezodoranty z tej linii nie zawierają składników zapachowych, są bezpieczna dla zdrowia mamy i dziecka. Siemię lniane działa cuda w kosmetologii. Olej tłoczony na zimno z nasion lnu to bogate źródło kwasów omega-3 i witamin

Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie

włoski - właściwości Orzechy włoskie są zdrowe, odżywcze i kaloryczne. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych, ale i sporo kalorii. 100 gramów orzechów liczy ich około 650. Orzechy włoskie są źródłem tłuszczu roślinnego, ściślej mówiąc nienasyconych kwasów tłuszczowych. To bardzo bogate źródło

Masło orzechowe - czy jest zdrowe dla dzieci?

cynamonu, rodzynek, czekolady lub bananów. W Stanach Zjednoczonych, zgodnie z przepisami, minimalna zawartość orzechów nie może być mniejsza niż 90%. Masło orzechowe to źródło: białka . Masło orzechowe zaliczane jest do produktów białkowych. Może być składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej, a także

Truskawki

świetne źródło witamimy C, dostępne zarówno w sezonie, jak i poza nim - mrożone truskawki można zimą kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Zawierają też trochę minerałów (żelazo, potas, mangan, nieco wapnia i magnezu). Bardzo ostrożnie wprowadzamy truskawki do diety alergika - są silnym

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

gryczaną - zawiera niewielką ilość skrobi i bogactwo łatwo przyswajalnego białka (11 g na 100g produktu). Zawiera witaminy z grupy B , a dokładnie B1 - tiaminę, B2 - ryboflawinę, B6 - pirydoksynę oraz kwas pantotenowy. Jest także źródłem magnezu , potasu , wapnia i żelaza . Od kaszy gryczanej

Dieta karmiącej mamy. Czy trzeba jeść więcej? Czy warto eliminować alergeny na wszelki wypadek?

razowej, orkiszowej. Są głównym źródłem energii, a także błonnika, składników mineralnych (magnezu, żelaza) i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego;  .warzywa, dzięki którym dostarczasz organizmowi witamin (zwłaszcza C, A, z grupy B) i minerałów. Jedz je 4-5 razy dziennie, gotowane i surowe

Nie jedz za dwoje, tylko dla dwojga - dieta kobiety w ciąży

, jaglana, pełnoziarniste lub razowe makarony, brązowy ryż. Stanowią one źródło błonnika, witamin z grupy B,  magnezu i żelaza. Dziennie zaleca się kobiecie osiem porcji węglowodanów, gdzie jedna porcja to np. jedna kromka razowca. W skład zdrowej, zbilansowanej diety wchodzą białka, czyli mięso, ryby

Ile powinno pić dziecko? Zapotrzebowanie na płyny w zależności od wieku

Dietetycznych, Żywienia i Alergii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA): 0-6 miesięcy - ok. 680 ml na dobę lub 100-190 ml/kg ciała/dzień, źródło płynów: pokarm kobiecy lub mleko modyfikowane, 6-12 miesięcy - 0,8-1,2 l na dobę (mleko + napoje i pierwsze produkty stałe) 1-2 lata - 1,1-1,2 l na

Żółtko

bardzo bogate źródło wielu cennych minerałów (żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez, miedź, mangan), witamin A i E oraz kwasów tłuszczowych (m.in. kwasy LCPUFA, mające korzystny wpływ na rozwój mózgu i wzroku). Żółtko, w przeciwieństwie do białka, rzadziej uczula. Wprowadzamy je do diety niemowlęcia w

Dwa nowe, unikalne smaki dżemów Łowicz 100% z owoców z funkcją prozdrowotną

surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza. Dereń - to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo

Pietruszka

- jej głównym atutem jest spora zawartość witaminy C, która w wysokiej temperaturze ginie. Za to zielona natka to bardzo bogate źródło witamin (głównie C i beta karotenu) oraz minerałów (potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan)

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

organizmu na patogenne szczepy bakterii, przyśpiesza procesy detoksykacji (odtruwania), zapobiega zastojom żółci, posiada funkcję ochrony wątroby przed wpływem niektórych ksenobiotyków, stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka i tłuszczu roślinnego, reguluje wypróżnianie. Kozieradkę można wykorzystać do

Trzy trymestry, różne potrzeby!

krwiotwórczym. Największy wzrost zapotrzebowania na żelazo przypada w 3. trymestrze ciąży. Nawet odpowiednio skomponowana dieta może nie wystarczyć, gdyż żelazo zawarte w warzywach, polecanych ciężarnym jako jego bogate źródło, jest bardzo słabo przyswajalne. Przyjmowanie specjalnych preparatów zapobiega anemii

Kasza w diecie niemowlęcia

. Stanowi dobre źródło błonnika. Kasza jaglana jest również dobrym źródłem błonnika, a także witamin PP, B1 oraz żelaza. Ryż z kolei jest bogaty w magnez. Brązowy jest dobrym źródłem witamin PP i B1, a także żelaza. Kaszka kukurydziana zawiera żelazo i niewielkie ilości witaminy B1. Kasze te nie zawierają

Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

sami Grecy. Jęczmień to źródło błonnika pokarmowego w rozpuszczalnej formie, cynku potrzebnego do prawidłowego wzrostu, magnezu i witamin z grupy B. Owies początkowo nie był zbyt lubiany przez rolników, ponieważ na polach pszenicy był… chwastem. Gdy dostrzeżono jego wartość odżywczą, zaczęto

Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

zbierał jęczmień dziko rosnący, a później zaczął sam go uprawiać. Zboże to było popularne w Grecji już w czasach prehistorycznych - pojawiło się tam nawet wcześniej niż sami Grecy. Jęczmień to źródło błonnika pokarmowego w rozpuszczalnej formie, cynku potrzebnego do prawidłowego wzrostu, magnezu i witamin

Podczas wyprawy rowerowej albo po intensywnej zabawie w parku, kiedy zabraknie nam sił, odrobina czekolady przywróci siłę

- dodaje energii. Gorzka czekolada to źródło węglowodanów, potasu, żelaza i magnezu, zawiera stosunkowo mało cukru. Z czekolady możemy czerpać energię, a także przyjemność. Mówi się, że podczas jej jedzenia wytwarzany jest hormon szczęścia. Podczas wyprawy rowerowej albo po intensywnej zabawie w parku

Zdrowe odżywianie przez cały rok

), trochę jogurtu, jajka, ser, w zamrażarce porcje sezonowych warzyw i owoców, a w doniczce na parapecie - nieco świeżych ziół, nietrudno będzie wyczarować dania i zdrowsze, i smaczniejsze, niż zwykle. Kanapka z żółtym serem? Proszę bardzo, ale na ciemnym chlebie (witaminy z grupy B, magnez), z listkiem

Mąka bez tajemnic

potrawy z mniej znanych rodzajów mąki. Mąka z ama-rantusa nadaje potrawom orzechowy posmak. Z kolei mąka sojowa to bogate źródło białka, magnezu i żelaza. Co ciekawe, w kuchni zastąpi nie tylko mąkę zbożową, ale i jajka.

Napoje dla dzieci

gasi pragnienie, nie zawiera cukru ani żadnych niekorzystnych dla zdrowia dodatków. Woda mineralna ma w składzie cenne minerały (wapń, magnez). Dla małych dzieci nadaje się tylko woda niskozmineralizowana o niskiej zawartości sodu. Taką wodę maluch może pić bez ograniczeń. Lepiej natomiast unikać wód

Czekolada

Ziarna kakaowca, z których od ponad trzech tysięcy lat produko-wana jest czekolada (początko-wo jako ostry napój do picia, a od XIX wieku także w formie tabliczek), to nie tylko tłuszcz, ale również bogate źródło cennych składników. W miazdze kakaowej są węglowodany, białko, skrobia, kwas foliowy

Wartościowe posiłki dla dzieci

źródło witaminy E, cynku i innych składników mineralnych, są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe; Zarodki, pełne ziarna - mąka razowa, czy to pszenna, czy żytnia, zawsze będzie o niebo bogatsza w cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, magnez, żelazo, błonnik niż mąka biała; Warzywa strączkowe

Kasza w diecie niemowlęcia

jakie cenne składniki kryją się w poszczególnych rodzajach ziaren. Kasza gryczana - zawiera magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1, B2 i PP. Stanowi dobre źródło błonnika. Nie ma w niej glutenu. Kasza jęczmienna (perłowa) - obfituje w witaminę PP i błonnik, sporo jest w niej też witamin B1 i B6, żelaza

Owoce sezonowe, które możemy podać niemowlęciu?

Dla maluchów owoce to zabawne kształty, ciekawe kolory, różne faktury i pyszny, słodki smak. Dla rodziców - źródło cennych składników wzmacniających odporność, wspomagających rozwój i regulujących trawienie. Oto alfabetyczny spis letnich przysmaków. Kolejność wprowadzania ich do diety dziecka jest

"Dieta wegetariańska szkodzi dzieciom". A jak jest naprawdę?

, dostarczy ona odpowiednią jakość oraz ilość białka dla organizmu. Do tego niezbędne są rośliny strączkowe - dobre źródło białka roślinnego. Zarówno badania brytyjskie, jak i nasze przeprowadzone w CZD, potwierdzają, że dzieci na diecie wegetariańskiej mają prawidłowy rozwój, masę i wysokość ciała. Owszem

Owoce - co w sobie kryją?

mogą powodować wzdęcia. Zarówno świeże, jak i suszone śliwki można wprowadzić w 9.-10. miesiącu. Truskawki Świetne źródło witamimy C. Zawierają też trochę minerałów (żelazo, potas, mangan, nieco wapnia i magnezu). Bardzo ostrożnie wprowadzamy truskawki do diety alergika - są silnym alergenem i lepiej z

Woda... ale jaka?

kolei dzielą się, w zależności od procentowej zawartości składników mineralnych, na nisko (poniżej 500 mg składników mineralnych/l), średnio (500-1500 mg/l) i wysoce zmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Najważniejsze minerały, z punktu widzenia zaspokajania naszych potrzeb żywieniowych, to wapń i magnez

Dieta w ciąży - zbudować człowieka

. Zawierają złożone węglowodany (które, prócz innych zalet, na dłużej sycą głód) oraz całą masę witamin (głównie z grupy B, także kwas foliowy) i minerałów (cenny magnez, żelazo, potas). Zrezygnuj za to z białej mąki (a dokładniej wykonanych z niej klusek, naleśników, pierogów, pieczywa), oczyszczonego ryżu

Zdrowe desery i przekąski dla dzieci

piekarniku i pokruszyć). Czekolada Zawiera dużo magnezu, którego niedobór może być przyczyną nerwowości, nadpobudliwości, problemów z koncentracją. Jest w niej także sporo wapnia i żelaza. Dostarcza energii i poprawia nastrój. Najzdrowsza jest ciemna, z dużą zawartością kakao. Ale należy ją jeść z umiarem

Problem słodyczy

", czyli wszystkie otrzymane słodycze, schować na niedzielę i zjeść. Jak leci. Ale przecież słodki smak to nie jedyna cecha tych produktów. Jedne są mniej, inne bardziej wartościowe. Gorzka czekolada to dobre źródło magnezu, na dodatek szybko syci zapotrzebowanie na słodkości. Ale kolorowe żelki są

Brzuch rośnie w oczach

łydek mogą też być sygnałem, że w organizmie brakuje magnezu. Porozmawiaj o tym z ginekologiem. Złuszczaj się! Regularne złuszczania to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych. Peeling w połączeniu z masażem twarzy powoduje, że skóra jest oczyszczona, lepiej ukrwiona i dotleniona. I dobrze chłonie

Sam jem

. Jest niezwykle bogata w prowitaminę A, lekkostrawna i bardzo rzadko wywołuje alergię. Różyczka brokuła - ugotowana do miękkości. Jej atutem jest ciekawy wygląd i kolor. Stanowi też dobre źródło witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza i wapnia. Maluchowi można też podać różyczkę

Ryba? No, chyba!

Ryby są zdrowe, a ich jedzenie chroni nas przed wieloma chorobami. Dostarczają zdrowej porcji białka. Zawierają sporo składników mineralnych (wapń, fosfor, jod, żelazo, magnez, miedź, fluor, selen) oraz witaminy A, D, E i B. Te tłuste, morskie, są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

mikroelementy: witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz żelazo , magnez , fosfor, cynk i potas . To bogactwo kwasów nienasyconych i błonnika . W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Nie mniej znane są inne jej walory. Cieciorce przypisuje się

Grzyby: czy można je jeść w ciąży i podczas karmienia piersią

, który jest ważny dla mocnych kości i zębów, a także potas czy selen. Grzyby zawierają również: wapń , jod, sole magnezu. W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz (ergotioneina), która wzmacnia układ odpornościowy. Choć grzyby nawet w 90 proc. składają się z wody

Jem jak dorosły

oczyszczone produkty zbożowe tracą moc witamin, magnezu, błonnika, są też bardziej tuczące. Jak najmniej cukru Popularny jest pogląd, że cukier powinni ograniczać dorośli, a dzieciom - szczupłym, ruchliwym i zdrowym - słodycze nie zaszkodzą. Tak można było myśleć kiedyś, gdy czekolada czy cukierki były

Dieta karmiącej mamy

grupy B (pomagają utrzymać nerwy na wodzy!) i soli mineralnych (w tym ważnych dla ciebie magnezu i żelaza), a także błonnika (przeciwdziała zaparciom, wspomaga trawienie). Najbogatsze w cenne składniki są ziarna z pełnego przemiału - dlatego wybieraj chleb razowy, pełnoziarnisty, bułki grahamki, ciemne

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

dla ludzi. Soczewicę docenia się za wysoką zawartość białka, niewielką ilość tłuszczu i niski indeks glikemiczny . Jest też źródłem węglowodanów złożonych. Zawiera wiele witamin (m.in. witamina A , witaminy z grupy B , C , K ) i minerałów ( wapń , żelazo , magnez , fosfor, potas , sód, cynk

Dieta niemowląt - prawdy i mity

zauważycie u malucha objawy uczulenia na mleko modyfikowane, skonsultujcie się z pediatrą w sprawie zmiany mieszanki na bezmleczną. Twaróg to dobre źródło wapnia. Przeciwnie, popularny w Polsce biały ser, jest (spośród przetworów mlecznych) najgorszym źródłem wapnia (94 mg w 100 g). W procesie produkcji

Pochwała śniadania

pełnoziarniste produkty zbożowe. Jeśli podczas śniadania dostarczymy organizmowi złożonych węglowodanów, wykorzysta je jako źródło energii, aż do drugiego śniadania (lunchu). Gdyby zabrakło mu "paliwa", niski poziom cukru we krwi wyzwoliłby gwałtowny apetyt na coś kalorycznego. W takiej sytuacji