od kiedy kakao dla niemowlaka

DD

Chrupki kukurydziane dla niemowląt - dobra przekąska?

Chrupki kukurydziane dla niemowląt - dobra przekąska?

Dzieci je uwielbiają, a rodzice chętnie serwują. Są polecane dla niemowlaków, więc zakładamy, że są zdrowe. Czy chrupki kukurydziane są faktycznie wartościową przekąska dla twojego malucha? Sprawdź, na co zwracać uwagę, kupując chrupki.

Alergia, czyli nadmierna odpowiedź immunologiczna. Co to tak konkretnie znaczy i czym grozi?

Alergia nie jest chorobą, a jednak daje nieprzyjemne objawy i prowadzi do groźnych dla zdrowia powikłań. Im więcej lekarze i naukowcy wiedzą o alergii, tym bardziej skomplikowanym problemem medycznym się okazuje. Szczęśliwie, jej leczenie jest coraz skuteczniejsze i mniej uciążliwe dla pacjentów.

Czarna lista: to jedzenie wcale nie jest zdrowe!

Zdarza się, że w dobrej wierze podajemy dzieciom przekąski i dania, które nie są tak wartościowe, jak myślimy. Oto lista rzeczy, które są zdrowe tylko z pozoru.

Zobacz wideo

"Zakrapiane" rodzicielstwo. Pijemy przy dzieciach, tylko niektórzy się tego wstydzą. A pijemy coraz więcej

"Zakrapiane" rodzicielstwo. Pijemy przy dzieciach, tylko niektórzy się tego wstydzą. A pijemy coraz więcej

(IAS). To też pierwsze badania, które pokazują, że spożywanie alkoholu przy dzieciach nawet w "bezpiecznych" dawkach może mieć negatywny wpływ na ich rozwój i na to, jak postrzegają swoich opiekunów. - To niepokojące, że dorośli, mimo że starają się być najlepszymi rodzicami dla swoich

Tydzień 47

dbaj, by dieta malca zawierała sporo błonnika (obecnego w produktach roślinnych), który przeciwdziała zaparciom. Jeśli ten problem dotyczy twojego niemowlaka, nie podawaj mu bananów, gotowanego jabłka i marchewki, ryżu, czekolady i kakao (działają zatwardzająco), częściej proponuj wodę do picia

Prawdy i mity o wpływie diety na zęby

Prawdy i mity o wpływie diety na zęby

dla zębów najgorsze jest słodkie jedzenie. Czy wszystkie cukry są tak samo szkodliwe? Najbardziej próchnicotwórcze są tzw. cukry zewnętrzne - głównie sacharoza i maltoza, dodawane do pożywienia. Występują one w cukierkach, lizakach, ciastkach, dżemach, słodzonych płatkach śniadaniowych, itp. Glukoza i