pieczywo bezglutenowe przepisy

Dieta bez glutenu. Porzuć muesli i żelki!

Dieta bez glutenu. Porzuć muesli i żelki!

Ta dieta jest najtrudniejsza. Nagle zmieniają się wszystkie podstawowe produkty. Ponieważ gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie - musisz zrezygnować ze zwykłego chleba i zwykłej mąki. To wymusza zmianę bardzo wielu przyzwyczajeń.

Niestandardowe śniadanie ucznia [WASZE POMYSŁY]

Co możemy zaproponować uczniowi szkoły podstawowej na drugie śniadanie zamiast banalnej kanapki z serem i wędliną? Mamy-internautki dzielą się swoimi pomysłami.

Mąka bez tajemnic

Pszenna, graham, orkiszowa, pełnoziarnista... Która do czego? A która bardziej zdrowa? Oto garść informacji, które odmienią wasze spojrzenie na ten pozornie pospolity produkt spożywczy. Konsultacja Joanna Neuhoff-Murawska, specjalistka ds. żywienia i dietetyki

Kasza smaczna na wiele sposobów

Kasza smaczna na wiele sposobów

Zazwyczaj pierwszym po mleku posiłkiem dziecka jest zupa czy przecier jarzynowy. Czasami jednak pediatrzy radzą zacząć od kaszki - polecają ją zwłaszcza niemowlętom, które nie najlepiej przybywają na wadze. Najmłodszym podaje się kaszkę bezglutenową. Lepiej także wybrać kaszkę bezmleczną i

Kaszka z mleczkiem

Kaszka z mleczkiem

miesiącu życia wprowadza się do diety bezglutenową kaszkę (ryżową lub kukurydzianą), a z wprowadzeniem glutenu do menu czeka się do 10. miesiąca życia.Jednak te ustalenia w 2007 r. zmieniły się (o przyczynach tej zmiany pisaliśmy w poprzednim, październikowym numerze Dziecka). Obecnie obowiązujący schemat

Najważniejsze zasady

. Dla dziecka uczulonego na gluten dobrze jest poza tym mieć oddzielną deskę do krojenia pieczywa i oddzielny nóż. Do pieczenia ciasta bezglutenowego nie używaj tej samej blachy co do ciasta z pszennej mąki. Bardzo ułatwia życie, kiedy wszystkie "sprzęty dla alergika" wyraźnie różnią się od

Zdrowe przekąski i dania [PRZEPISY] dla rodziny Doroty

Zdrowe przekąski i dania [PRZEPISY] dla rodziny Doroty

mleczne glutenowe lub bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki)- Posiłek obiadowy: I danie: zupa jarzynowa z kaszą glutenowąII danie: jarzynka z gotowanym mięsem (15-20 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i 1 żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu,- przecier owocowy, owoce lub sok

Chleb (bez glutenu)

cukier; drożdże; jajka; jajka przepiórcze; mąka bezglutenowa; olej; sól; woda 1 paczka mąki bezglutenowej z czerwoną kartką; z piekarni Przekreślony Kłos; lub 40 dag mąki własnej produkcji(patrz przepis wyżej); 2 szklanki wody oligoceńskiej; 4 łyżki oleju; 3 dag drożdży + łyżeczka cukru; pół

Kotlety mielone (bez jajek)

bułka; bułka tarta; indyk; sól; woda 0.75 kg piersi indyczej; 1-2 łyżki wody; sól; tarta bułka (dla dzieci uczulonych na gluten - bezglutenowa); możesz nie dodawać żadnej bułki Mięso skręć przez maszynkę albo w malakserze. Wymieszaj z 2 łyżkami tartej bułki, wodą i solą. Z mięsa uformuj kulkę

Kartoflanka przecieranka

mleko wymieszane z mąką, ponownie zagotuj. Dodaj masło i śmietanę. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić.
Kartoflankę podawaj z natką pietruszki i groszkiem ptysiowym lub z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek, paluszków. Zupę można zaprawić żółtkiem rozprowadzonym śmietaną lub odrobiną mleka i podgrzać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów