sałatki

materiały prasowe

Tuńczyk, jako składnik wiosennej sałatki

Tuńczyk, jako składnik wiosennej sałatki

Tuńczyk to ryba bogata w składniki odżywcze i chętnie wykorzystywana do makaronów, zapiekanek czy sałatek. Wystarczy dodać kilka warzyw i danie gotowe! Jest to ważne zwłaszcza teraz, kiedy przy pięknej pogodzie mamy ochotę na lekkie i szybkie dania, które możemy wziąć do pracy lub zjeść z przyjaciółmi w ogrodzie podczas grilla. Dzięki szerokiemu asortymentowi marki Graal, możemy wybrać ulubiony wariant tuńczyka w puszce i wyczarować z nim smaczną przekąskę.

Sałatka cesarska

Prosta w przygotowaniu, aczkolwiek jedna z najchętniej przyrządzanych sałatek na całym świecie. Sałatka cesarska to od lat nieposzlakowany król (albo cesarz) wśród lekkich dań. Wejdź i przekonaj się dlaczego!

Kolorowa sałatka

Sałatka dla chcących przypomnieć sobie wspaniałe, letnie dni...

Sałatki na lato

Sałatki na lato

Stragany kuszą najlepszą ofertą w roku. Wszystko dorodne, pachnące, dojrzałe na słońcu i świeżo zerwane. Ale gotować się nie chce, bo na dworze jest ciepło, leniwie, wakacyjnie. Zamiast przygotowywać skomplikowane i wyrafinowane dania, sięgam do sprawdzonych, ulubionych sałatek. Robi się je szybko

Sałatka

Zimna przekąska z pokrojonych na kawałki składników. Może zawierać same warzywa (gotowane lub surowe) i owoce, ale często jej bazą są także pokarmy węglowodanowe (makarony, ryż), nasiona warzyw strączkowych, mięso (pieczone, gotowane, wędliny), ryby, owoce morza, pestki, orzechy... Sałatka to

Olga Frycz sama przygotowała jedzenia na przyjęcie córki. W menu libańska sałatka i ciasta Bohosiewicz. Proste i zdrowe!

Olga Frycz sama przygotowała jedzenia na przyjęcie córki. W menu libańska sałatka i ciasta Bohosiewicz. Proste i zdrowe!

na roczek, którymi Olga Frycz podzieliła się na Instragramie ze swoimi fanami, nie są trudne do przygotowania i przede wszystkim są zarówno smaczne, jak i zdrowe.  Libańska sałatka Tabbolueh Olga Frycz libańską sałatkę Tabbolueh robiła zgodnie ze wskazówkami Anny Starmach z jury "

Wiosenne sałatki od Fit & Easy

Wiosenne sałatki od Fit & Easy

Gotowe Mixy sałat: Dla osób zapracowanych, nie mających czasu na przygotowanie zdrowych posiłków,  polecamy świeże, gotowe do spożycia Sałatki Fit &Easy:   Sałatka z tuńczykiem Przepisów na sałatkę z tuńczykiem jest wiele. W naszej gotowej sałatce znajdziesz

Wiosenne przepisy na sałatki od Fit&Easy

Wiosenne przepisy na sałatki od Fit&Easy

Składniki: 1/2 opakowania Mieszanki sałat Fit&Easy Active 1/2 opakowania Szpinaku Fit&Easy 200 g obranych krewetek 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Oliwa z oliwek Odrobina chili Sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czos

Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

Mizeria z ogórków to - najprościej mówiąc - sałatka z zielonych ogórków, tak startych, jak pokrojonych, najczęściej podawana ze śmietaną. Ale receptur jest naprawdę wiele. Niektórzy do mizerii z ogórków dodają cebulę, znana jest także mizeria z ogórków i sałaty, jak również z pomidorem. Dla

Jak przygotować pyszną sałatkę

Jak przygotować pyszną sałatkę

      Salad Day   WIĘCEJ GIEREK:   Gry z jedzeniem   Gry dla dziewczyn   Ubieranki  

Grzyby: czy można je jeść w ciąży i podczas karmienia piersią

Grzyby: czy można je jeść w ciąży i podczas karmienia piersią

Grzyby: zalety Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, a także B3) oraz witaminy D , które są niezbędne w czasie ciąży. To także bogactwo minerałów, białka czy błonnika . Kurki, pieczarki oraz boczniaki zawierają żelazo . Niektóre gatunki dostarczają także fosfor , któ

Gotuj na przerwie! 7

Gotuj na przerwie! 7

Do sterowania wystarczy mysz. Postępuj zgodnie z poleceniami gry aby przechodzić do kolejnych etapów gotowania.   Podobne gry: Gotuj na przerwie! 6 Sałatka cesarska Odlotowe muffiny

Hamburger? Tak, ale z ciecierzycy!

Hamburger? Tak, ale z ciecierzycy!

podawać je maluchom ze względu na właściwości wzdymające. Zupełnie niepotrzebnie. Mała miseczka sałatki z fasolki czy kawałek domowego pasztetu z soczewicy na pewno nie spowodują bólu brzucha. Nawet u zupełnie małego smakosza. ZDROWE GOTOWANIE Odpowiednie przygotowanie potraw z warzyw strączkowych

Dwa nowe smaki ogórków korniszonów od Krakusa: pikantne z chili i wyraziście czosnkowe - sprytny sposób na urozmaicenie menu

Dwa nowe smaki ogórków korniszonów od Krakusa: pikantne z chili i wyraziście czosnkowe - sprytny sposób na urozmaicenie menu

Charakterystyczny smak ogórków korniszonów nieodmiennie cieszy się uznaniem Polaków. Podkreślają i uzupełniają smak wielu potraw - np. pieczeni, gulaszu czy dań z grilla. Dodają charakteru sałatkom i świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Dlatego właśnie tak często pojawiają się na

Nowości od Fit&Easy

Nowości od Fit&Easy

W tej linii jako pierwsze pojawią się na rynku: ZUPA czyli baza do przygotowania barszczu ukraińskiego oraz SURÓWKA stanowiąca podstawę do przyrządzenia surówki Coleslaw. Obie gotowe mieszanki warzyw to produkty już obrane, pocięte, umyte i osuszone, co stanowi dużą dogodność dla klienta. Teraz szyb

"To, co jest opisane jako miód, nie zawsze zasługuje na taką nazwę"

"To, co jest opisane jako miód, nie zawsze zasługuje na taką nazwę"

- Powinniśmy wyrobić sobie nawyk kupowania miodu u zaprzyjaźnionego pszczelarza czy w sprawdzonym sklepie - przekonuje kucharz Grzegorz Łapanowski. - Przecież już teraz często zaopatrujemy się w wędliny, pieczywo albo suszone grzyby na wsi. Zwłaszcza grzybów nie kupujemy w supermarketach i podobnie

Ekologiczne warzywa

Ekologiczne warzywa

Skąd się biorą warzywa i owoce? Ze sklepu - odpowie większość dzieci z miasta. Zanim zaczniemy im tłumaczyć, że tak naprawdę rosną na drzewach lub na krzakach, zastanówmy się, czy znamy prawdę o warzywach i owocach, które wkładamy w sklepie do koszyka. WARZYWNIAK OD KULIS Producenci hiszpańskich pom

Serwujemy kanapki dzieciakom

Serwujemy kanapki dzieciakom

Im dalej tym oczywiście trudniej, ale mamy nadzieję, że to Was nie zniechęci. Lunch work shop

Menu na komunię - co podać na przyjęcie komunijne

Menu na komunię - co podać na przyjęcie komunijne

na względzie obecność dzieci, a i odnotować obecność wegetarian lub alergików. O czym pamiętać, wybierając dania na komunię w domu? O tym, by zarówno sałatki, gorące dania główne, zupy, przystawki, jak i desery współgrały ze sobą i tworzyły spójną całość. By podkreślały uroczystość chwili, ale były

Gotujemy z Dorą!

Gotujemy z Dorą!

Do sterowania wystarczy mysz i odrobina kulinarnego zapału! Powodzenia!   Podobne gry: Kwieciste...ciasto? Książę idealny Sałatka cesarska

Tak wyglądały urodziny syna Kożuchowskiej. Aktorka pochwaliła się zdjęciami z imprezy

Tak wyglądały urodziny syna Kożuchowskiej. Aktorka pochwaliła się zdjęciami z imprezy

przyjęcie urodzinowe, które przygotowała Olga Frycz dla swojej córki. Mama rocznej Helenki sama udekorowała dom i - co najważniejsze - sama przygotowała jedzenie, które ze smakiem zjedli goście. Przepis na sałatkę, którą mieli okazję skosztować, znajduje się w artykule: Olga Frycz sama

Wigilia klasowa w szkole: potrawy, pomysły. Co przygotować na świąteczne spotkanie?

Wigilia klasowa w szkole: potrawy, pomysły. Co przygotować na świąteczne spotkanie?

się i na wytrawne rzeczy, pomyślcie o tych, które smakują także na zimno. Może to być np. sałatka jarzynowa czy ryba po grecku. Chociaż istnieje wiele sposobów na przygotowanie sałatki jarzynowej, to istnieje baza, którą można się zainspirować. Oto przepis: Wigilia klasowa: co przygotować Oprócz

31-letnia mam ważyła ponad 100 kilogramów. Po 12 miesiącach jest nie do poznania

31-letnia mam ważyła ponad 100 kilogramów. Po 12 miesiącach jest nie do poznania

masło orzechowe. Na lunch wybieram zazwyczaj sałatkę. Na obiad zdrowe potrawy, jak np. kurczak z ryżem i warzywami - powiedziała dziennikarzom.  Najważniejsze to, aby uwierzyć w siebie Zapytana o wskazówki dla innych, którzy chcieliby schudnąć, Fa'asega powiedziała, że najważniejsze jest to

Kuchnia francuska

Życzymy miłej zabawy! Podobne gry: Smażona ryba na plaży Kanapki na wynos Jak przygotować pyszną sałatkę

Seler naciowy - jak i po co go jeść?

popularnością. To doskonała i smaczna przekąska, a także składnik sałatek oraz koktajli. Warto pamiętać, że seler naciowy w postaci nieprzetworzonej jest zarówno najmniej kaloryczny, jak i najbardziej bogaty w cenne substancje odżywcze. Seler naciowy można jeść na wiele sposobów. Najprościej - wystarczy pociąć

Mini forma, duże zaskoczenie - pięć nowych makaronów od Lubelli

opakowania. To idealna baza do sałatek, obiadów, a nawet deserów, które dzięki nim zyskają zaskakujący, świeży charakter. Makarony Lubella to bogate źródło wielu kulinarnych inspiracji, a w wersji MINI dostarczą ich jeszcze więcej! Zarówno dzięki nowym mini kształtom makaronowych klasyków, jak i dwóm

Jarmuż - nowość od Fit&Easy

Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny

"Kiedy jesteś w ciąży z czwartym dzieckiem i nie kontrolujesz pęcherza". Zawstydzająca wpadka mamy stała się viralem

Mama zrobiła siku w supermarkecie Mallory Dolan razem z mężem i trojgiem ich dzieci wybrali się na zakupy do supermarketu. Ot, normalna sprawa. Pech jednak chciał, że gdzieś między wybieraniem ziemniaków na obiad a pomidorów do sałatki, przyszłej mamie zachciało się siku. Niestety, mięśnie dna

Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

i pyszne sałatki Jeśli jesteśmy zwolennikami dietetycznej kuchni, lubimy lekkie dania i nie zależy nam na ciepłym posiłku w obiadowej porze, to szybkim i sprawdzonym pomysłem na obiad będzie sałatka. Zielone liście sałaty, szpinaku, rukoli czy roszponki (bądź mix wszystkich zielonych liści

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

, koktajlowe - dają duże pole do kulinarnych popisów. Doskonale smakują z bazylią, awokado, serami: tak fetą, mozzarellą, jak i twarogiem. Można je jeść w sałatkach czy na kanapkach. Doskonale nadają się do szaszłyków oraz jako dodatek do dań na każdą okazję. Z pomidorów robi się ketchup, przeciery, passaty

Kulinarny lot

Nim jednak ruszymy w długi lot musimy przygotować dania dla pasażerów. Z pewnością nie są to zwykłe dania. Linia lotnicza, którą zaraz poznacie, stawia na jak najwyższą jakość. Bawcie się dobrze! Podobne gry: Magiczna przemiana Kolorowa sałatka Wspaniały, świąteczny przepis

Wspaniały, świąteczny przepis

Do przygotowania mamy specjalne, świąteczne kuleczki z czekoladą, które tak naprawdę będą wspaniałą propozycją również na inne okazje. Oprócz kuleczek z czekoladą przygotujemy także... z resztą, zobaczcie sami! Podobne gry: Kolorowa sałatka Pizza jaką uwielbiamy Smakowity hamburger

Soja - poznaj skład i właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

, że nie można go podawać dla niemowląt. Jednym z najciekawszych dodatków do dań z wykorzystaniem soi jest tofu. To rodzaj sprasowanego twarogu, który otrzymuje się z mleka sojowego. Może być m.in. składnikiem deserów, sałatek i obiadów.  Warto wspomnieć także o oleju sojowym. Produkt ten powstaje

Pomysł na śniadanie - smaczny sposób na dobry dzień

, sałatki - warzywne, z jajkiem, tuńczykiem, kiełbaski i parówki, ryby - pasty rybne, paprykarz, ryby wędzone i z puszki, słodkie bułeczki, koktajle mleczne, koktajle warzywne, smoothie. Pełnowartościowe śniadanie powinno uwzględniać: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i/lub owoce, produkty białkowe

Zabawa w gotowanie, czyli łączymy przyjemne z pożytecznym. Jak bawić się z dziećmi w gotowanie?

będziecie dziś gotować. Szukanie inspiracji, przeglądanie książek kucharskich - to także wielka atrakcja. Co możemy przygotować z dzieckiem? Odpowiedź jest prosta - wszystko! Możecie zacząć od: sałatek - zarówno tych, składających się z samych warzyw, jak i takich, które w składzie mają np. kasze, kanapek

Mięso z rosołu - jak je wykorzystać? [PRZEPISY]

. koperkiem i wymieszać. Sałatka z gotowanego mięsa drobiowego Z kurczaka z rosołu można zrobić nawet coś dla amatorów lekkiej kuchni, a mianowicie sałatkę. Jedną z bardziej uniwersalnych jest tzw. sałatka hawajska. Wystarczy, że ugotowane mięso zmieszacie z ryżem, ananasem z puszki i kukurydzą. W

Gronkowiec złocisty u dzieci: objawy i leczenie zakażenia

przedmiotami, poprzez kontakt z chorymi, przez zranienie, uszkodzenie skóry, przebywając w szpitalu. Szczep pochodzenia szpitalnego jest najgroźniejszą odmianą gronkowca, ponieważ jest odporny na kurację antybiotykową, spożycie zakażonych pokarmów (wędliny, sałatki, lody). Gronkowiec wydziela szkodliwe, groźne

Dynia i jej właściwości odżywcze

naleśniki lub farsz oraz wiele rozmaitych deserów - sernik, mus, lody lub muffiny. Ale nie tylko miąższ zasługuje na uwagę - pestki dyni również są bardzo przydatne w sztuce kulinarnej. Można je dodać do sałatek, ciast i zup. Olej z dyni ma wyjątkowy, głęboki smak i cenne właściwości. Jest świetną

Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

smażenia czy gotowania utraci wszelką moc. Z powodzeniem można dodawać go do sosu do sałatek lub stosować zamiast sosu. Dla celów kosmetycznych warto go bezpośrednio nakładać na skórę lub włosy. Producenci zalecają, by po otwarciu przechowywać go w lodówce. Jego trwałość szacuje się na mniej więcej

Sałatkowa ucieczka

To będzie krwawa gierka , a tylko Ty możesz uratować te małe, bezbronne warzywa przed śmiercią w sałatce...albo na Twojej śliskiej, pięknej podłodze. Tomato Bounce Podobne gry: Wesoła jazda Zręcznościowa jazda na motocyklu Motocykle i tricki

LenVitol - olej lniany tłoczony na zimno

na nasze organizmy. Czemu więc nie skorzystać z mądrości przodków i zaprosić go do swojej kuchni? Dzięki delikatnemu smakowi olej lniany tłoczony na zimno możesz dodać go do większości chłodnych potraw i przekąsek. Idealnie nadaje się do surówek i sałatek warzywnych, samodzielnie albo jako baza do

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

oddechowe. Warto pamiętać, że czosnek można jeść na surowo, obrany i pokrojony na kanapce, dodany do sałatek czy gotowanych bądź pieczonych posiłków. Warto po niego sięgać, ponieważ nie tylko pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych, ale również: ma właściwości przeciwzakrzepowe, zapobiega zawałowi serca

Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

zastosowanie kulinarne. Można z niej przyrządzić wiele różnorodnych dań - zupy-kremy , sałatki, dania z warzywami, bardzo popularne leczo, a nawet desery, takie jak ciasto z cukinii czy placki. Z cukinii można zrobić nawet frytki - w alternatywnej, zdrowej wersji pieczone w piekarniku. Można ją piec w

Halibut - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go jeść?

ziemniakami i np. sałatką z rukoli lub roszponki, z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

, owoców morza i mięsa, a także sałatek. Warto pamiętać, że olej arganowy nie jest przeznaczony do smażenia. Aby nie stracił swoich właściwości, najlepiej stosować go na zimno, dodając do potraw bezpośrednio przed podaniem. Warto zwrócić uwagę na medyczne właściwości oleju arganowego, który: ma działanie

Niemowlę przy świątecznym stole

ciężkostrawnych. Warto tak zaplanować świąteczne przygotowania, by przynajmniej kilka potraw było dostosowanych do potrzeb najmłodszego członka rodziny. Sałatki Wśród przystawek na świątecznym stole są różne sałatki. Maluchowi nie podawajmy tych, które zawierają: majonez, marynowane grzyby, warzywa i owoce z octu

Mak w ciąży: czy można go jeść?

, ciasta, ciastka, paluszki i drożdżówki. Surowy mak można potraktować jak posypkę, a także dodawać do musów owocowych, koktajli owocowo-warzywnych, zup oraz ciast i deserów. Warto stosować go do panierowania ryb. Prażony mak można dodawać do past kanapkowych czy sałatek.

Boże Narodzenie 2019 - kiedy, tradycje, ciekawostki, ozdoby, prezenty

, czyli tylu, ilu było apostołów Chrystusa. Podczas wieczerzy wigilijnej królują potrawy rybne, takie jak: karpie, liny, śledzie, karasie, sandacze. Na stole wigilijnym pojawia się kapusta z grzybami, kapusta z grochem, sałatka jarzynowa, pierogi, barszcz, kutia, paszteciki z grzybami i krokiety. Wśród

Mniszek lekarski - właściwości lecznicze. Mlecz a mniszek - jaka jest różnica?

lekarski może być także stosowany do sałatek, zup i koktajli. To również surowiec na preparaty lecznicze typu maści, napary, herbaty, napoje, okłady. Syrop z mniszka lekarskiego może być pozyskiwany z kwiatów, łodygi i korzenia. Jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera witaminę A , witaminę C , witaminy z

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

, tart czy serników. Świetnie smakują także w mniej oczywistych kompozycjach, na przykład z mięsem. Gruszki mogą być nadzieniem na przykład pieczonej kaczki czy filetów z piersi kurczaka. To genialny dodatek do sałatek, który dobrze smakuje podany w towarzystwie różnych sałat, koziego sera i orzechów

Arbuz - niskokaloryczny owoc idealny na gorące dni

z nich dania główne, sałatki, desery lub oferować w formie przekąsek. Dobrym pomysłem jest także podawanie arbuza dzieciom podczas przyjęcia urodzinowego. Jest to dobra alternatywa dla słodyczy, czipsów, paluszków i innych niezdrowych przysmaków.

100 pomysłów na zabawę z dzieckiem. Kreatywne i pożyteczne zabawy z dzieckiem w domu

możliwości działań i aktywności, które są pozytywne, ważne, wzmacniające talenty dziecka i więź z rodzicem. Oto konkretne 100 pomysłów na zabawy z dzieckiem w domu. Gdzie możemy: wspólnie malować śpiewać razem piosenki lepić figurki z plasteliny robić bukiety z kwiatów zrobić sałatkę posadzić roślinkę zagrać

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

się z pieczywem, grissini, chlebkiem pita lub jako dip do surowych warzyw - marchwi, papryki czy selera naciowego. Z ciecierzycy można robić sałatki, gulasze, zupy, pasztety i burgery. To wdzięczny produkt do wykonania farszu do pierogów czy krokietów. Używa się jej do sporządzania rozmaitych potraw

Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

surowej, duszonej i gotowanej. Idealnie nadaje się do przyrządzania sałatek, jako farsz do pierogów czy naleśników. Choć szpinak to warzywo, można z niego przygotować także koktajl lub deser. Szpinak - skąd pochodzi? Szpinak znany był w średniowieczu wśród Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do

Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

, maślanki, owsianki, koktajli mleczno-owocowych, deserów, słodkich wypieków, takich jak ciasta czy muffinki, do wypieku chleba i bułek, zup, sosów (to świetny zagęstnik), gulaszów, potrawek, pasztetów, warzyw, surówek, sałatek, musli, panierki do mięs (kotletów) oraz burgerów warzywnych. Otręby. O czym

Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

robić tego zbyt długo, by nie pozbawić ich cennych właściwości. W kuchni pestki dyni można wykorzystać na wiele sposobów i urozmaicić nimi smak wielu potraw. Nadają się zarówno do zup-kremów, sałatek jak i wypieków (np. chleba). Doskonale sprawdzą się jako baza do przyrządzenia pasty na kanapki.

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

ziemniaki czy makaron. Stosowana jest również jako zamiennik dla ryżu oraz kuskusu. Można dodawać ją do różnorodnych potraw - idealnie sprawdzi się jako podstawa sałatek, składnik przystawek, dodatek do zup. Z powodzeniem można ją wykorzystywać w przyrządzaniu deserów. Ze względu na rosnącą popularność tej

Śledź - najbardziej niedoceniana ryba

smaczne Imponująca jest także ilość przepisów ze śledziem. Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie? Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Idealne sprawdzą się jako składnik sałatek, można je także podawać w formie rolmopsów. Ta ryba wspaniale smakuje również gdy się ją

Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

traktuje się jako szybką, tanią i dostępną przekąskę, ale słonecznik w kuchni można wykorzystać na inne sposoby. Podprażone ziarna słonecznika są idealnym dodatkiem do zup-kremów, a także sałatek i surówek. Nie tylko podkreślają urodę potraw, ale i wydobywają ich walory smakowe. Można je również dodawać do

Odkwaszanie organizmu - przyczyny, objawy, dieta

ich do diety są sałatki, surówki, warzywa w formie przekąsek, ale i soki oraz koktajle warzywne, owocowe i warzywno-owocowe. Podstawą odżywczych koktajli jest zwykle jest warzywo, mleko krowie, mleko roślinne, jogurt naturalny lub woda, owoce oraz dodatki, takie jak płatki owsiane, siemię lniane czy

Jadłospis na wrzesień

napojami. PONIEDZIAŁEK Śniadanie kanapka z rzeżuchą i plasterkiem żółtego sera sok marchewkowy II Śniadanie garść orzechów włoskich kakao Obiad zupa z dyni z jogurtem kabaczek nadziewany pieczarkami sałatka z pomidorów z cebulką woda mineralna Podwieczorek placek drożdżowy ze śliwkami kawa zbożowa z

Rzeżucha na Wielkanoc: kiedy i jak wysiać rzeżuchę na święta?

). Rzeżucha ma właściwości moczopędne, zwalcza także bakterie, które znajdują się w układzie pokarmowym. Dodawajmy ją więc do wielkanocnych potraw, posypujmy nią jajka, ozdabiajmy sałatki - nie odkładajmy na bok, ale zjadajmy (oczywiście w rozsądnych ilościach).

Wielkanoc a karmienie piersią: czy karmiąca mama musi rezygnować ze świątecznych potraw?

jedzenia jajek, jeśli sałatka jarzynowa je zawiera, poprośmy, aby odłożyć część przed ich dodaniem. Co będziemy musieli poświęcić? Ciasta – przygotowanie wielkanocnej baby i mazurka może być ciężkie bez użycia jaj i produktów zawierających krowie mleko. Jednak wszystko jej możliwe! Sprawdź strony z

Kwas octowy - właściwości, zastosowanie

jest stosowana przede wszystkim jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych i chroniący przed rozwojem niepożądanych grzybów oraz bakterii. Konserwant E260 można znaleźć między innymi w takich produktach, jak: serki topione, marynaty, sałatki, sosy, owoce i warzywa w puszkach oraz

Słonecznika ziarna

smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy E, kwasu foliowego, cynku i błonnika. Warto jeść je jako przekąskę lub dodawać do sałatek, dań warzywnych i mięsnych, makaronów, pieczywa. Prażone na suchej patelni nabiorą nowego smaku.

Sos czosnkowy dla dziecka. Przepis na pyszny dodatek do mięs, pieczywa i nie tylko

, dodasz go do mięsa, sałatki czy grzanek. Robi się go tak łatwo, że możesz o to poprosić dziecko - na pewno będzie usatysfakcjonowane, że ma swój wkład w przygotowywanie posiłku. To, ile dodacie czosnku, uzależnijcie od tego, jak ostry i wyrazisty smak lubicie (oraz od tego, w jakim wieku jest dziecko

Dieta oczyszczająca - na czym polega, komu jest zalecana i jakie są jej założenia

składników mineralnych. Spożywaj dużą ilość owoców i warzyw, ale najlepiej w formie zup, surówek, sałatek, świeżo wyciśniętych soków (np. warzywno-owocowych). Wybieraj produkty, które są dostępne w danym sezonie - jesienią i zimą będą to buraki , marchewki, seler, kiszonki, kapusta, gruszki, jabłka, warzywa

Dzieci gotują dla dzieci - otworzyliśmy sezon świątecznych spotkań kulinarnych

się przez cały dzień pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych i wolontariuszy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Grzegorza Łapanowskiego – prezesa i założyciela tej Fundacji. W menu znalazło się mnóstwo świątecznych przysmaków m.in.: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, śledziowa sałatka z

Indeks glikemiczny a ryby

idealne jako samodzielna szybka przekąska, a także jako składnik sałatek, nadzienia do jajek albo na śniadanie z twarożkiem. Cena: 6,69 zł/110 g Chcesz cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką? Jedz regularnie minimum 5 posiłków dziennie, pamiętaj o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Roszponka (roszpunka)

liściaste, zielone warzywo, świetne na sałatki. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo. Wysiewa się ją wczesną jesienią, zbiera zimą i na przedwiośniu, a więc roszponka może stanowić świetne urozmaicenie ubogiej w witaminy zimowej diety.

Chciał pomóc żonie, więc zaczął pakować córeczkom śniadania. Teraz zachwyca się nimi cały świat [ZDJĘCIA]

kuchni z całego świata. Swoim pociechom serwuje np. dzień kuchni greckiej. Wtedy w pudełku dziewczynek znajdują się m.in. oliwki, sałatka grecka, domowa pita i sos tzatziki.  Na blogu Schoollunchbox.com  George zachęca innych rodziców: Chcę, żeby moje śniadania stały się inspiracją dla

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

, surówki czy też sałatki. Ma delikatny, nieco słodki smak, który może zyskać sympatię dzieci. Kapusta pekińska Kapustę pekińską gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 2. rok życia. Może być podawana w postaci surówki z sosem winegret, jako dodatek do zup, potraw duszonych, dań obiadowych z ryżem

Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

mieszanek przyprawowych. Świetnie współgra z mięsem, zupami i daniami jednogarnkowymi czy zapiekankami, warzywami, sałatkami i ziemniakami. Jest obecny i ważny w wielu kuchniach świata. Czosnek - przeciwwskazania Choć czosnek jest zdrowy, nie każdy powinien go włączać do diety. Należy też uważać na jego

Czereśnie - zdrowy i smaczny owoc lata. Właściwości i kalorie

, będące dekoracją ciast i deserów. Czereśnie mogą być także marynowane w occie i podawane jako dodatek do pasztetów i mięs. Sporządza się z nich likiery i syropy. To smakowity dodatek do lodów, sałatek, placków, naleśników i płatków śniadaniowych. Czereśnie świetnie łącza się z innymi owocami i z

Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru

wszystkim w przetworzonej żywności (sosy oraz zupy w proszku), w przyprawach (np. marynaty, mieszanki przypraw do mięs, sałatek itp.), w wędlinach, kiełbasach, kiszonkach, pieczywie, serach żółtych, kostkach rosołowych, konserwach oraz w wielu przekąskach typu: chrupki, chipsy, paluszki, krakersy czy solone

Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?

wrzącą wodą. Następnie zmielić i wycisnąć sok, korzystając z gazy. Sok z pokrzywy można przechowywać w lodówce do  4 dni. Z pokrzywy, oprócz naparu czy soku, można: zrobić zupę, dodawać ją do jajecznicy czy sałatek, a także udusić jak szpinak. Można ją dodawać do soków warzywnych i warzywno

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

skrobi quinoa jest dobrym źródłem energii. To dlatego komosę ryżową można stosować jako zamiennik ryżu, kaszy, makaronu czy ziemniaków. To wdzięczny dodatek do zup, gulaszu czy sałatek. Ponieważ ma lekko słodkawy smak, jest doskonała do deserów. Można jej używać do wypieku ciastek, a prażonymi ziarnami

Czy przekąski to samo zło? Już wiemy, że NIE!

. gęstość żywieniowa, czyli zawartość wartości odżywczych względem ilości kalorii w produkcie. Zdrowe przekąski, które polecają eksperci to świeże warzywa i owoce oraz produkty na ich bazie, jak sałatki  i musy, a także mleczne produkty fermentowane do których należą naturalne i smakowe jogurty

Wakacje w PRL - zapomniane klimaty

dżem. Były parówki lub serdelki, plasterek sera żółtego lub łyżka twarożku. Na obiad jakaś zupa z ziemniakami i mielony z marchewką i groszkiem. Oraz kompot. Mortadela lub salceson na kolację. W niedzielę pojawiał się plasterek szynki i sałatka jarzynowa. Do popicia słodzona herbata, czasami kakao

Bakłażan - jak jeść? Co z niego zrobić?

. Bakłażan może być składnikiem wielu potraw: musaki czy ratatouille. Dobrym pomysłem jest leczo z bakłażana, jak i bakłażan z patelni (na przykład grillowej). To świetny towarzysz tarty, a i wdzięczna wariacja w temacie roladek. To doskonały składnik zapiekanek czy sałatek, jak również dodatek do mięs

Natka pietruszki. Dlaczego warto ją jeść? Jak hodować natkę w domu?

drugich dań, omletów i jajecznicy, surówek i sałatek, past kanapkowych i koktajli oraz soków warzywnych. Jest również wdzięcznym elementem dekoracyjnym. Warto dodawać ją do dań przez cały rok, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Natkę pietruszki można kupić - świeżą i suszoną. Warto ją mrozić, by mieć

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

: sałatek, sosów, zup, serów, ostrych sosów, twarożku, mięs, ryb, makaronu, potraw z warzyw, zapiekanek, dipów i dressingów na bazie jogurtu, do dań z warzyw strączkowych (np. humusu). Łączy się je również z miodem i konfiturami. Nasiona kozieradki posiadają specyficzną nutę goryczki. Aby się jej pozbyć

Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

antynowotworowe. W Polsce olej lniany jest bardzo popularny, nie ma problemu z jego dostępnością. Można go zatem kupić w osiedlowych sklepikach i supermarketach. Olej lniany - jak go jeść? Olej lniany wykorzystywany jest do przygotowywania wielu potraw, również tradycyjnych, takich jak śledzie, sałatki czy pasty

Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne

niego zrobić kotlety, zupę czy sałatkę. Najwięcej korzyści będziemy czerpać jedząc go jednak na surowo - spożywany w tej nieprzetworzonej postaci jest najcenniejszym źródłem witamin. Niestety, podobnie jak w przypadku większości warzyw, obróbka termiczna pozbawia go niektórych cennych właściwości. Burak

Siemię lniane - właściwości, zastosowanie

, świetnie smakuje i doskonale zagęszcza potrawy. Warto to wykorzystać i stosować siemię lniane w codziennej diecie. Po uprażeniu siemię lniane urozmaici sałatkę owocowa czy warzywną, świetnie smakuje jako dodatek do kanapki. Zmielone siemię lniane jest doskonałym zamiennikiem jajek. Zagęszcza kotlety

Moc drogocennych olejów! Olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany

podgrzewać ani smażyć na nim potraw - można go natomiast wykorzystywać np. do sałatek, surówek, sosów czy innych dań podawanych na zimno. Należy wspomnieć, że niestety Polacy, w odniesieniu np. do mieszkańców krajów śródziemnomorskich, jedzą bardzo małe ilości ryb, będących źródłem korzystnych dla zdrowia

Nasiona chia - poznaj ich lecznicze właściwości

(nawet do dżemów i konfitur). Z powodzeniem można nimi posypać kanapki i sałatki, a także jeszcze bardziej rozdrobnić i używać w celu zagęszczenia zup i sosów (zastępując mąką). Zmielone lub sproszkowane ziarna dodaje się do wypieku ciast, chleba, bułek, do przyrządzania naleśników lub i właśnie jako

zarodki pszenne

część ziarna pszenicy, z której wyrastają kiełki. Są bogatym źródłem witamin (głównie w z grupy B oraz witaminy E), minerałów (fosfor, magnez, cynk) i błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Warto je dodawać do rozmaitych dań warzywnych, sałatek, musli, jogurtów, deserów...

Rocznica ślubu - jakie są nazwy rocznic ślubu i jakie kupić z okazji rocznicy prezenty

dla pary małżonków jest też wazon, ładna misa na sałatki, patera kryształowa lub innego typu dekoracje do domu. Dobrym pomysłem są też tradycje podarunki, takie jak kwiaty, butelka dobrego wina. Życzenia na rocznicę ślubu Pierwsza, druga, dziesiąta czy dwudziesta - niezależnie od tego, która to

Matka pięciorga dzieci wstaje codziennie skoro świt, by rzeźbić ciało. Jak wygląda? [ZDJĘCIA]

naturalnych, niskoprzetworzonych produktach. Przykładowe menu Simon: Śniadanie: granola/omlet Lunch:  sałatka z łososiem Obiad: tuńczyk z pieczonymi warzywami Trudno uwierzyć, że Simon jest mamą tej gromadki. A jednak. Simon po pięciu ciążach może pochwalić się idealnie płaskim brzuchem

Wybory z dzieciństwa mogą wpływać na całe życie

na naszym "dorosłym" talerzu znajdzie się ryba w otoczeniu kaszy i wymyślnej sałatki. Naszym pierwszym wyborem będzie to, co znamy. Podobnie z napojami. Nauczeni pić słodkie płyny, nie będziemy sięgać po wodę. Gdy do obiadu serwowano nam herbatę, jako dorośli nie będziemy sobie wyobrażali

Olej z wiesiołka - właściwości, zastosowanie

żelowych kapsułek do stosowania doustnego, a także w postaci płynnej, którą można stosować w codziennej kuchni, na przykład jako dodatek do sałatek. Olej najlepiej spożywać na zimno i nie poddawać obróbce termicznej, ponieważ wówczas traci wiele cennych składników. Olej z wiesiołka - właściwości Oprócz

Sezamowy olej

olej roślinny o delikatnym smaku i jasnożółtej barwie. Tłoczony na zimno jest dobry do surówek i sałatek, nie nadaje się jednak do smażenia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Oleju sezamowego używa się do produkcji margaryn. Jest mało popularny w

Napisała do córeczki list, który ma jej pomóc odnaleźć się w przedszkolu. "Nie uśmiechaj się", "nie przepraszaj"

nikomu tłumaczyć. Zwykłe "nie mam ochoty" powinno być zaakceptowane. Nie myśl o tym, co jesz przy innych. Jeżeli jesteś głodna, to jedz, i jedz tylko to, na co masz ochotę. Jeżeli masz ochotę na pizze, nie jedz sałatki, tylko dlatego, że inne osoby tak robią. Zamów sobie pizzę. Nie

Dieta dr Dąbrowskiej - na czym polega i czy może być niebezpieczna? Poznaj zasady, efekty i przeciwwskazania

, kapustne, korzeniowe, dyniowate, liściaste i psiankowate. Do tego dochodzą także owoce niskocukrowe, czyli m.in. cytryny, jabłka, grejpfruty, jagody. Warzywa najlepiej jest jeść w formie sałatek, surówek, zup, czy lecza (jednak bez dodatku jogurtu, tłuszczu, śmietany).  W czasie leczniczej

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

można stosować w kuchni, dodawać do naleśników, ciast i deserów, ale i sałatek, choć niektórzy smarują nim także chleb. Raczej nie należy na nim smażyć, zaś gotować i piec - jak najbardziej. Ponieważ olej kokosowy ma właściwości odżywcze i nawilżające, jest składnikiem wielu kosmetyków, takich jak