sałatki gotowane

Tekst AGNIESZKA KRĘGLICKA

Sałatki na lato

Sałatki na lato

W upalne letnie dni z niechęcią myślimy o gotowaniu. A może by tak zastąpić tradycyjny obiad łatwą do zrobienia sałatką?

Serwujemy kanapki dzieciakom

I sałatki też się znajdą. Świetna gierka o zarządzaniu czasem / zarabianka dla wszystkich tych, którzy lubią choć trochę gotować lub w ogóle coś przyrządzać. Czas płynie przy tym tytule bardzo przyjemnie.

Zabawa w gotowanie, czyli łączymy przyjemne z pożytecznym. Jak bawić się z dziećmi w gotowanie?

Zabawa w gotowanie nie musi odbywać się wykorzystaniem np. drewnianych akcesoriów. Gotowanie z dzieckiem może być po prostu wspólnym przygotowywaniem posiłków. Może i będzie trwało dłużej, może będzie więcej bałaganu, ale warto to zrobić.

Gotuj na przerwie! 7

Gotuj na przerwie! 7

Do sterowania wystarczy mysz. Postępuj zgodnie z poleceniami gry aby przechodzić do kolejnych etapów gotowania.   Podobne gry: Gotuj na przerwie! 6 Sałatka cesarska Odlotowe muffiny

Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

dobrze dopasowany sos (również można skorzystać z gotowych sosów, warto jednak wcześniej sprawdzić na etykiecie, czy mają dobry skład). Można zagryźć chrupiącą bagietką, by się nasycić. Przepis na sałatkę z jajkiem: Gotujemy jajka na twardo. W czasie, gdy jajka się gotują, myjemy liście sałaty, suszymy

Sałatka cesarska

Sałatka cesarska

Jej siła polega na połączeniu delikatnych kawałków kurczaka oraz sosu, któremu nie oprze się nawet największy wybredny smakosz. Spróbujcie sami przygotować taką sałatkę. Kierujcie się poleceniami podawanymi w czasie gry, a wszystko powinno się udać. Udanego gotowania! Podobne gry: Gotuj

Ugotuj na przerwie! 10 - perfekcyjny tort ślubny

Ugotuj na przerwie! 10 - perfekcyjny tort ślubny

Wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w sklepie. Kiedy je zdobędziecie, będziecie mogły przystąpić do etapu pieczenia! Na sam koniec czeka Was najważniejszy punkt, czyli dekorowanie tortu. Dajcie z siebie wszystko! Do sterowania wystarczy mysz   Podobne gry: Magiczny wywar Gotuj

Michel Moran i warsztaty kulinarne. Co z tego wyniknęło? Same pyszne rzeczy!

Michel Moran i warsztaty kulinarne. Co z tego wyniknęło? Same pyszne rzeczy!

Warsztaty kulinarne, na których byłam w ubiegłym tygodniu, poprowadził Michel Moran - restaurator, szef kuchni, wielki miłośnik gotowania i ambasador marki Kenwood. Oprócz mnie na wydarzeniu stawiły się inne zaproszone dziennikarki i blogerzy parentingowi. Utworzyliśmy cztery, gotowe do działania

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

, surówki czy też sałatki. Ma delikatny, nieco słodki smak, który może zyskać sympatię dzieci. Kapusta pekińska Kapustę pekińską gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 2. rok życia. Może być podawana w postaci surówki z sosem winegret, jako dodatek do zup, potraw duszonych, dań obiadowych z ryżem

Mięso z rosołu - jak je wykorzystać? [PRZEPISY]

Mięso z rosołu - jak je wykorzystać? [PRZEPISY]

. koperkiem i wymieszać. Sałatka z gotowanego mięsa drobiowego Z kurczaka z rosołu można zrobić nawet coś dla amatorów lekkiej kuchni, a mianowicie sałatkę. Jedną z bardziej uniwersalnych jest tzw. sałatka hawajska. Wystarczy, że ugotowane mięso zmieszacie z ryżem, ananasem z puszki i kukurydzą. W

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

ugotować cieciorkę? Cieciorkę przed ugotowaniem należy moczyć przed dwanaście godzin - w zimnej wodzie, w chłodnym miejscu. Po odsączeniu należy gotować ją na małym ogniu do półtorej godziny (w czasie gotowania należy sprawdzać jej twardość). Sól dodaje się pod koniec gotowania. Zarówno do moczenia, jak i

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

, że medycyna chińska wskazuje na ocieplające właściwości kaszy. Według niej kasza jaglana wzmacnia stan wychłodzonego i osłabionego organizmu. Kasza jaglana - jak ją gotować? Kasza jaglana ma doskonały smak, choć niektórzy skarżą się na jej nieco gorzkawą nutę. Można się jej jednak pozbyć w bardzo

Jarmuż - nowość od Fit&Easy

Jarmuż - nowość od Fit&Easy

Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

tę odmianę kaszy do swojego menu. Kasza bulgur uzyskiwana jest z pszenicy, głównie z odmian Triticum durum. Zanim trafi na sklepowe półki, przechodzi przez kilka procesów. W kolejności wyglądają one mniej więcej tak: ziarna zbóż są najpierw gotowane, następnie poddawane suszeniu, potem muszą zostać

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

skrobi quinoa jest dobrym źródłem energii. To dlatego komosę ryżową można stosować jako zamiennik ryżu, kaszy, makaronu czy ziemniaków. To wdzięczny dodatek do zup, gulaszu czy sałatek. Ponieważ ma lekko słodkawy smak, jest doskonała do deserów. Można jej używać do wypieku ciastek, a prażonymi ziarnami

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

(zwłaszcza w sezonie na nie), i korzystać z przetworów. Najwięcej likopenu zawiera koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy, zupa pomidorowa oraz inne potrawy z pomidorów gotowanych. Pomidory uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych niż te hodowane w szklarniach. Uprawiane pod folią mają też

Soja - poznaj skład i właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

Soja - poznaj skład i właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

przez tłoczenie na zimno ziaren soi. Wyróżnia go intensywny orzechowy aromat. To doskonały dodatek do sałatek i surówek.  Soja dla dzieci - od kiedy? Od kiedy małe dzieci mogą spożywać soję? Gotowane ziarna soi (a nie przetworzono produkty, takie jak np. kotlety sojowe) mogą być włączone do diety

Dzieci gotują dla dzieci - otworzyliśmy sezon świątecznych spotkań kulinarnych

Dzieci gotują dla dzieci - otworzyliśmy sezon świątecznych spotkań kulinarnych

Przez cały listopad Fundacja Szkoła na Widelcu prowadziła warsztaty kulinarne z grupą dzieci i młodzieży na warszawskim Mokotowie. W ramach tego mini projektu - Wyzwanie Gotowanie – kursanci zdobywali podstawowe umiejętności kulinarne. Organizatorzy przygotowali cykl edukacyjny, podczas

Dynia i jej właściwości odżywcze

Dynia i jej właściwości odżywcze

alternatywą dla ciężkich, kalorycznych sosów do sałatek. Jak przygotować potrawy z dyni? By zrobić danie z dyni trzeba ją najpierw obrać ze skóry - jadalny jest miąższ znajdujący się w środku. Dynię można gotować, piec, smażyć. Do wielu potraw wykorzystuje się także startą na tarce dynie (np. placki). Do zup

Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

smażenia czy gotowania utraci wszelką moc. Z powodzeniem można dodawać go do sosu do sałatek lub stosować zamiast sosu. Dla celów kosmetycznych warto go bezpośrednio nakładać na skórę lub włosy. Producenci zalecają, by po otwarciu przechowywać go w lodówce. Jego trwałość szacuje się na mniej więcej

Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

. Dla zdrowia najlepiej spożywać go na surowo, ponieważ podczas gotowania traci on swoje zdrowotne właściwości. Dla smaku czosnek warto poddać obróbce termicznej. Dzięki temu wrażenia zmysłowe, jakich dostarcza roślina, są bardziej przyjemne w odbiorze. Czosnek - roślina lecznicza Czosnek pospolity jest

Inessa Kim: Nie rozumiem rodziców, którzy ukrywają niepełnosprawność dziecka

Inessa Kim: Nie rozumiem rodziców, którzy ukrywają niepełnosprawność dziecka

Angelika Swoboda: Ile miałaś lat, gdy zaczęłaś gotować? Inessa Kim, Koreanka z Kazachstanu, mama 18-letniej Olgi: Osiem. Jako dziecko uwielbiałam pomagać w kuchni mamie i babciom. To były moje trzy nauczycielki, choć mama gotowała najlepiej ze wszystkich. Robiła na przykład pyszny uzbecki plow albo

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

oddechowe. Warto pamiętać, że czosnek można jeść na surowo, obrany i pokrojony na kanapce, dodany do sałatek czy gotowanych bądź pieczonych posiłków. Warto po niego sięgać, ponieważ nie tylko pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych, ale również: ma właściwości przeciwzakrzepowe, zapobiega zawałowi serca

Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

zastosowanie kulinarne. Można z niej przyrządzić wiele różnorodnych dań - zupy-kremy , sałatki, dania z warzywami, bardzo popularne leczo, a nawet desery, takie jak ciasto z cukinii czy placki. Z cukinii można zrobić nawet frytki - w alternatywnej, zdrowej wersji pieczone w piekarniku. Można ją piec w

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

. Charakteryzuje się intensywnym smakiem. Zastosowanie w kuchni ma również soczewica zielona, która nie ma tendencji do rozgotowywania. Po ugotowaniu zachowuje sypkość. Z tego względu polecana jest do przygotowywania pierogów, krokietów,  sałatek czy past kanapkowych. Ma delikatny smak. Łagodny smak ma także

Sałatka

Zimna przekąska z pokrojonych na kawałki składników. Może zawierać same warzywa (gotowane lub surowe) i owoce, ale często jej bazą są także pokarmy węglowodanowe (makarony, ryż), nasiona warzyw strączkowych, mięso (pieczone, gotowane, wędliny), ryby, owoce morza, pestki, orzechy... Sałatka to

Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

z wodą. Do wyprodukowania 1 litra płynnego złota tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba około 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Dziś olej arganowy wytwarza się głównie maszynowo. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

, tart czy serników. Świetnie smakują także w mniej oczywistych kompozycjach, na przykład z mięsem. Gruszki mogą być nadzieniem na przykład pieczonej kaczki czy filetów z piersi kurczaka. To genialny dodatek do sałatek, który dobrze smakuje podany w towarzystwie różnych sałat, koziego sera i orzechów

Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

surowej, duszonej i gotowanej. Idealnie nadaje się do przyrządzania sałatek, jako farsz do pierogów czy naleśników. Choć szpinak to warzywo, można z niego przygotować także koktajl lub deser. Szpinak - skąd pochodzi? Szpinak znany był w średniowieczu wśród Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do

Rocznica ślubu - jakie są nazwy rocznic ślubu i jakie kupić z okazji rocznicy prezenty

zespołu, bilety do teatru czy do opery. Niektóre teatry oferują nawet specjalne karnety do wykorzystania na dowolnie wybrane sztuki. Można zatem małżonkom podarować taki voucher, a oni sami zdecydują, na co chcą się wybrać i w jakim terminie. Jeśli szukamy prezentu dla małżeństwa, które lubi gotować lub

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

można stosować w kuchni, dodawać do naleśników, ciast i deserów, ale i sałatek, choć niektórzy smarują nim także chleb. Raczej nie należy na nim smażyć, zaś gotować i piec - jak najbardziej. Ponieważ olej kokosowy ma właściwości odżywcze i nawilżające, jest składnikiem wielu kosmetyków, takich jak

Czarny bez - poznaj jego zdrowotne właściwości i działanie!

sambunigrynę oraz prunazynę. Substancje te mogą wywołać zatrucie, objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach wymiotami. Obróbka termiczna (gotowanie) oraz ususzenie owoców pozbawia je toksycznych związków i w takiej postaci można je bezpiecznie spożywać. Do spożycia nadają się tylko dojrzałe owoce

Niemowlę przy świątecznym stole

, musztardę. Niewskazane jest to, co mocno słone, czyli np. sałatka śledziowa. Nasza propozycja Dziecko może skosztować pysznej sałatki z pieczonych lub gotowanych buraków, kiszonego ogórka, ugotowanej białej fasoli (jej ziarna rozgnieć widelcem), siekanej natki pietruszki, soku z cytryny, odrobiny oliwy

Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

antynowotworowe. W Polsce olej lniany jest bardzo popularny, nie ma problemu z jego dostępnością. Można go zatem kupić w osiedlowych sklepikach i supermarketach. Olej lniany - jak go jeść? Olej lniany wykorzystywany jest do przygotowywania wielu potraw, również tradycyjnych, takich jak śledzie, sałatki czy pasty

Dzieciaki w kuchni, czyli nadchodzi "MasterChef Junior"!

fali popularności tego ostatniego show powstała wersja, w której o tytuł MasterChefa rywalizują ze sobą dzieci. Ale czy dzieci w ogóle potrafią gotować? A może szczytem ich umiejętności jest przygotowanie grzanki z dżemem? Juniorzy w kuchni O tym, czy dzieci mogą kogoś zaskoczyć swoimi kulinarnymi

Obiad dla alergika [PRZEPISY]

na ogniu i dalej gotuj, mieszając, aż nieco zgęstnieje. Gotową rozłóż do przelanych lodowatą wodą foremek i wstaw do lodówki. 3. Owoce umyj, skrop syropem klonowym i wymieszaj. 4. Schłodzony deser wyjmij z foremek na talerzyki i podawaj udekorowany porcją sałatki owocowej.

Jadłospis na wrzesień

pumpernikiel z masłem woda mineralna NIEDZIELA Śniadanie kanapka z masłem orzechowym dwie, trzy węgierki sok przecierowy marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy II Śniadanie pomarańczowa sałatka owocowa: pomarańcz, suszone morele, jabłko z sosem z tofu woda mineralna Obiad łosoś z grilla z gotowanymi brokułami sok

MQ 787 - nowa jakość blenderów ręcznych. Już dziś odkryj jak łatwe i przyjemne może być codzienne przygotowanie posiłków

akcesoriów, dołączony do urządzenia, znacznie ułatwi codzienne gotowanie oraz otworzy nowe, kulinarne możliwości. Duży pojemnik z miarką (600 ml) doskonale sprawdza się przy blendowaniu zup i sosów, wygodny malakser (1500 ml) pomoże posiekać np. składniki na ulubioną sałatkę, zetrzeć ziemniaki lub cukinię na

Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

zastosowanie kulinarne - można spożywać je same lub dodawać do różnych potraw, np. do sałatek, zup, ciast czy innych wypieków. Najzdrowsze są jednak spożywane w surowej postaci, po wcześniejszym moczeniu ich w wodzie. Z czego wynikają takie zalecenia? Powodów jest kilka, ale z pewnością warto wspomnieć o

Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

również jako dodatek do sosów i sałatek. Dobroczynne działanie oliwy wykorzystuje się również w kosmetyce - m.in. do nawilżania skóry, pielęgnacji włosów czy wspomaganiu gojenia się niewielkich ran. Oliwa z oliwek ma jasno zielonkawy odcień i wyraźny aromat. Należy ją przechowywać w suchym i ciemnym

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

: sałatek, sosów, zup, serów, ostrych sosów, twarożku, mięs, ryb, makaronu, potraw z warzyw, zapiekanek, dipów i dressingów na bazie jogurtu, do dań z warzyw strączkowych (np. humusu). Łączy się je również z miodem i konfiturami. Nasiona kozieradki posiadają specyficzną nutę goryczki. Aby się jej pozbyć

Kuchnia śródziemnomorska dla dzieci

pomidorami, dopraw oliwą. Taką sałatkę możesz zapakować do pojemniczka i podać dziecku na spacerze. (Porcja dla rodziny) Placek z cukinii (po 11. miesiącu) 2 cukinie 2 jajka 4 łyżki mąki łyżka drobno posiekanych ziół (natka pietruszki, oregano, mięta) olej rzepakowy bezerukowy bułka tarta Cukinie umyj

Dzień z życia przyszłej mamy - praktyczne porady eksperta

. Przykładowe śniadanie przyszłej mamy - jesienna owsianka z owocami Czas przygotowania: 25min Składniki na 1 porcję: 2 szklanki mleka 500 g 8 łyżek płatków owsianych 80 g 1 nieduże jabłko 80 g 8 suszonych daktyli 50 g PRZEPIS: Płatki owsiane gotuj 8-10 min na mleku. W międzyczasie przygotuj jabłko

Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

względu na swój neutralny charakter, produkt ten stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju przyprawami i sosami. Może być wykorzystywane jako podstawa dań głównych lub jako dodatek, zarówno w formie przekąsek, jak i do sałatek. Możemy go spożywać na ciepło i

Nie masz pomysłu co dzisiaj ugotować dziecku? To podpowiadamy. Ulubione przepisy naszej redakcji to...

sypię na buraki. Mieszam szybko i dokładnie składniki sosu. Orzechy lub pestki prażę na suchej patelni mieszając, by się nie przypaliły. Posypuję nimi sałatkę. Na koniec polewam sosem. Petycję można podpisywać na www.glodnizmian.pl Natalia Nocuń-Komorowska, redaktorka serwisu Edziecko

Soczewica

), jest świetną bazą zup, sałatek, dań wieloskładnikowych, no i meritum pasty dahl. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych dość szybko staje się miękka w gotowaniu. Dla dzieci od 8. miesiąca życia.

Jadłospis na kwiecień

źródło błonnika, witaminy PP, żelaza i magnezu, niezłe źródło białka i cynku. Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy. Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek. Ryż

Do syta nie znaczy dużo. O jakich zasadach zdrowej diety dziecka zapominają rodzice?

, później owoce. Serwuj też różne warzywa w postaci zup, sosów, zapiekanek, sałatek. Dziecko nie lubi gotowanych brokułów? Podaj mu chrupiące ogórki czy pomidorki koktajlowe. 4. Zapraszaj do stołu 5 razy dziennie Między 6. a 12. miesiącem życia stopniowo wprowadzaj nowe pokarmy o takich porach, żeby dojść

Świąteczne dania dla dzieci

mineralnej (niskozmineralizowanej) 2 buraki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka żurawin łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek pieprz Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą. Gotuj, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki

Sprawdzone sposoby na wspólne spędzanie czasu

, przez tworzenie poszczególnych elementów, aż po rozgrywki.  Wspólne gotowanie - Najczęściej można spotkać mnie w kuchni – łączenie smaków, odkrywanie nowych potraw to moja pasja. Nic dziwnego, że i ten sposób spędzania wolnego czasu wybierają moje dzieci – mówi Robert, tata roczniaka i

Polska mama z Hollywood: Nie chciałam, żeby nianie wychowywały za mnie moje dzieci

. Smażę je na głębokim tłuszczu, z nadzieniem, a potem oblewam lukrem. Po drożdże na ciasto pojechałam do rosyjskiego sklepu w Los Angeles. Gotuję dużo polskich potraw. A wiesz, co to oznacza? Że muszę objechać z dziesięć sklepów, aby kupić odpowiednie składniki. Na przykład po biały ser i kiszone ogórki

Garmażeria

Miejsce, gdzie można kupić gotowe potrawy lub półprodukty. Jeśli zaopatrujemy się w takim miejscu, musimy mieć pewność, że wyroby są przygotowywane z zachowaniem zasad higieny. Najbezpieczniej będzie wybrać w garmażerii produkty poddawane w domu jeszcze gotowaniu (np. pierogi), ostrożnie podchodzić

Fenkuł (koper włoski)

Świetne warzywo o wielkim potencjale kuchennym. Jego bulwę (jest smaczna, jeśli fenkuł jest młody) można jeść na surowo, dodawać do sałatek, dusić, piec, gotować, faszerować. Łodyg o charakterystycznym anyżkowym smaku używa się do doprawiania dań (np. zup, pieczonych ryb), liśćmi przystraja się

Cynamon

Przyprawa wyjątkowo aromatyczna i ciekawa. Dla wielu oznacza smak dzieciństwa i babcinego rozpieszczania - to właśnie on nadaje aromat szarlotce. Pasuje nie tylko do pieczonych jabłek, ale także do legumin, puddingów, pierników, słodkich sosów, sałatek, potraw jednogarnkowych o orientalnym smaku

Zaproście mnie do kuchni

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu w ciągu dnia. Wykorzystajmy więc rozpakowywanie zakupów, gotowanie czy robienie porządków do tego, by zrobić to, co zrobić musimy, a jednocześnie miło spędzić czas z dzieckiem. Zamieńmy: "Zmykaj Małgosiu, bo mamusia gotuje zupę", na: "

Przepisy na dania dla dzieci i dorosłych

wrzątku. Dodaj morele. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut, aż kasza wchłonie płyn. Lekko ostudź. Banana rozgnieć widelcem, dodaj do kaszy. Płatki kukurydziane rozgnieć tłuczkiem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe kuleczki i obtaczaj je w płatkach. Orkiszowa panna cotta Nawet kaszkę można

Pietruszka

Jej korzeń rzadko jadamy na surowo ze względu na dość specyficzny smak, ale już gotowana pietruszka ciekawie wzbogaca zupy i warzywne sałatki, a jej wywar dodaje aromatu bulionom - taka naturalna przyprawa to cenna rzecz w zdrowej kuchni. Jadana po ugotowaniu pietruszka nie ma zbyt wielu wartości

Hamburger? Tak, ale z ciecierzycy!

podawać je maluchom ze względu na właściwości wzdymające. Zupełnie niepotrzebnie. Mała miseczka sałatki z fasolki czy kawałek domowego pasztetu z soczewicy na pewno nie spowodują bólu brzucha. Nawet u zupełnie małego smakosza. ZDROWE GOTOWANIE Odpowiednie przygotowanie potraw z warzyw strączkowych

Obiad dla dziecka

kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Zupa kalafiorowa z koperkiem, ryż, filet z dorsza gotowany na parze, mizeria. Krem z zielonego groszku z grzankami i prażonymi pestkami dyni, kasza gryczana z gulaszem z indyka w warzywach. Barszczyk czerwony, pieczony filet z łososia, kuskus, brukselka. Zupa

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

intensywny kolor, nie ma na nich żadnych plam ani śladów pleśni. W związku z tym, że warzywa i owoce dość szybko tracą świeżość, a wraz z nią wartości odżywcze, nie kupujmy ich na zapas. Zamiast upychać w lodówce kilogram pomidorów, lepiej kupić tyle, by starczyło na wieczorną sałatkę, a po następne pójść do

Jadłospis na luty - propozycje zestawów dań dla całej rodziny

, mała bułka Kawa zbożowa z mlekiem Drugie śniadanie Sałatka melonowo-bananowa Przecierowy sok z owoców leśnych Obiad Krupnik z zieleniną (koperkiem lub pietruszką; można je kupić mrożone) Pieczona cielęcina, buraczki, pieczone ziemniaki (wszystko można upiec razem), surówka z białej kapusty, jabłka i

Jadłospis na sierpień - dla tych, którzy nie lubią gotować

zapiekanka z gotowanych ziemniaków, pieczarek i jajek na twardo sałatka z mieszanych kiełków (sparzonych) z sosem musztardowo--jogurtowym sok jabłkowo-gruszkowy SOBOTA Śniadanie kromka razowego chleba z masłem, białym serem i miodem mleko Drugie śniadanie sałatka z połowy grejpfruta i połowy pomarańczy z

Mamo, pamiętaj o sobie!

znalezieniu drugiej połówki. Może zebrać przyjaciół i znajomych ze studiów i wyruszyć na wycieczkę rowerową? Maj i czerwiec to świetny moment na piknik, kolację w ogrodzie czy wspólne gotowanie. Jeśli dobrze to zaplanujecie, wcale nie będzie trzeba się napracować. Wystarczy kilka dobrych pomysłów: sałatki

Dieta po porodzie

lekko sparzony ma niższy indeks niż ten z puszki. To samo z marchewką - surowa ma niski indeks, gotowana wysoki. Lubisz ziemniaki? Lepiej zjedz zimną sałatkę ziemniaczaną (pokrojone w kostkę: ziemniak, ogórek kiszony, cebulka plus kropla oliwy) niż świeże purée z kartofelków - część skrobi w

Nowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, na których królują tradycyjne potrawy: kruche mazurki, puszyste babki, kolorowe jajka, warzywne sałatki czy pieczona szynka z wyrazistym chrzanem. Wśród świątecznych dań nie może też zabraknąć żurku, który podawany jest na wiele sposobów: z jajkiem, białą

Oliwa z oliwek

Wielu specjalistów uważa, że to najszlachetniejszy z olejów roślinnych. Rzeczywiście, w krajach, gdzie je się dużo oliwy z oliwek notuje się mniej zachorowań na choroby układu krążenia. Oliwa zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można ją stosować do sałatek i dań gotowanych, ale w

Jadłospis na listopad

farszem mięsnym kasza jaglana sałatka z pomidorów i utartych kwaszonych ogórków kompot z truskawek  Podwieczorek kawałek drożdżowego ciasta z kruszonką kawa zbożowa z mlekiem  Kolacja gruby plaster domowego pasztetu z gotowanej soi i warzyw korzeniowych kawałek grahamki z masłem herbatka owocowa

Jadłospis na 5

przygotowania zup wykorzystujemy domowy wywar warzywny (w pierwszym roku życia dziecka, ze względu na ryzyko alergii, nie gotujemy zup na mięsie ani nie dodajemy do nich kostki rosołowej). Nie przejmuj się, jeśli twój maluch nie cierpi pływających w zupie kawałków warzyw. Część wartościowych składników

Szkolny obiad na świecie: co jedzą uczniowie w różnych krajach? [ZDJĘCIA]

, meksykańskie taco lub burrito, macaroni & cheese (makaron z serem, jedno z ulubionych dań małych Amerykanów), kanapka z grillowanym serem. Do tego często dołączona jest niewielka paczka chipsów ziemniaczanych lub krakersów, gotowana kukurydza, frytki. Na tym zdjęciu obiad ze szkoły podstawowej w Milk Creek

Bób

Warzywo strączkowe, smaczne, zdrowe, sycące, bogate w białko i błonnik. Gotuje się go na miękko, obiera ze skórek (choć nie są niejadalne) i traktuje jako przekąskę (trudno przestać go jeść), bazę do ciekawych sałatek, surowiec do smakowitego piure z dodatkiem oliwy, czosnku, przypraw (na zimno

Ciecierzyca, cieciorka

(witaminy z grupy B, białko), sycąca i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Przed gotowaniem dobrze ją namoczyć. Gotuje się ją dość długo, więc można ugotować naraz większą ilość i zamrozić w porcjach. A potem stosować do sałatek, dań warzywnych typu ratatouille, kus-kusu. Można także rozgotować na

Papryka

(na początek gotowaną i rozdrobnioną). To atrakcyjna przegryzka, składnik sałatek i ozdoba kanapek - chrupiąca, smaczna, soczysta. Uwaga: dzieciom nie wolno podawać papryki pikantnej!

Owoce na okrągło - dania owocowe dla dzieci

, ciast z owocami. Warto także eksperymentować, łącząc różne gatunki owoców w koktajlach we wszystkich odcieniach tęczy. Proponuję jednak spróbować także smaku dań wytrawnych z dodatkiem owoców. Zbyt ostry smak sałatki warzywnej można przełamać słodyczą gruszki, winogron albo moreli, a mięso przyrządzone

Jadłospis na czerwiec

, listkiem sałaty, cienkim plasterkiem szynki i kilkoma plasterkami rzodkiewki Herbata z syropem z czarnej porzeczki Obiad Chłodnik Kasza gryczana, jajko sadzone i gotowany kalafior polany roztopionym masłem Sałatka z kapusty pekińskiej z jabłkiem doprawiona śmietaną Kompot z porzeczek Podwieczorek Lody

Kiełki

kucharskich i, oczywiście, w internecie. Podzielę się z wami kilkoma znalezionymi tam pomysłami. Kiełki na surowo Kiełki najlepiej pałaszować na surowo, zachowują wówczas najwięcej składników odżywczych. W tej postaci można je dodawać do surówek, sałatek, past lub posypywać nimi jajecznicę, ziemniaki, ryż - w

Potęga smaku

? Olej pozyskiwany z oliwek to bardzo zdrowy tłuszcz, do pieczenia, podsmażania i gotowania używajmy zwykłej, rafinowanej oliwy z oliwek (dobrze znosi wysoką temperaturę. Do sałatek czy polania ciepłej potrawy tuż przed podaniem - surowej oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno (extra vergin). Jednak oliwa

Wakacje w domu nie muszą być nudne! 7 (tanich i prostych) pomysłów na każdy dzień tygodnia

je to, że są proste w realizacji, niekosztowne albo zupełnie nie wymagają wydawania pieniędzy, a do tego – jeśli dobrze się zorganizujesz – będziesz mieć też czas dla siebie. 1. Wspólne „gotowanie” w kuchni A konkretniej pyszności ze świeżych owoców, których latem nie brakuje

Obiad w kwadrans - dla zapracowanych rodziców

pamięć. Domowy obiad można przygotować w kilkanaście minut, szczególnie jeśli jest kilka par rąk do pracy. Wspólne gotowanie i jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to bycie razem w kuchni, przepychanie się przy lodówce, rozmowa przy stole. I cała masa emocji, które - przy okazji gotowania

Pomysły na postanowienia noworoczne dla całej rodziny

, comiesięczna wizyta w kinie, rodzinne gotowanie, nauka gry na instrumencie... Co tylko w Waszej rodzinnej duszy gra - byle razem i dobrowolnie! Może w tym roku postawić na ekologię? Nauczcie się segregowania śmieci, wkręćcie w to dzieciaki. Zbierajcie makulaturę, wybierajcie zdrową żywność, nakłaniajcie

Brakuje ci pomysłów na zimowe dania? Jadłospis na styczeń!

leśnych Obiad Spaghetti z sosem bolognese posypane startym serem Sałatka z pomidorów z dodatkiem kiszonego ogórka i drobno posiekanej cebulki Woda mineralna Podwieczorek Mała drożdżówka Kakao Kolacja Gotowana fasolka szparagowa z mrożonki polana zrumienioną na maśle tartą bułką Sok jabłkowy Śniadanie

Na miarę małego brzuszka

rozmaite grzanki. Na ogrodowym stole prócz dań grillowanych mogą się także pojawić surowe, gotowane lub upieczone w piekarniku. Warto przygotować sałatki, ziemniaki w mundurkach i warzywa pokrojone w słupki (do nich dipy z jogurtu greckiego lub twarożku), a na deser owoce. DZIECI NIE POWINNY JEŚĆ MIĘS

Dania dla niemowląt - apetyt na zabawę

. Ciasto podziel na 4 części, w każdą wciśnij po połówce śliwki i uformuj kulkę. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od czasu, gdy woda znów zawrze. Przestudzone knedle udekoruj jogurtem. KOLACJA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 2 łyżki ryżu ugotowanego na sypko łyżka posiekanego mięsa kurczaka (ugotowanego

Zdrowe zamienniki

Junior przy stole - taka sytuacja to dobra okazja, by zweryfikować nawyki dotyczące gotowania. Przecież chcemy dla dziecka jak najlepiej - a więc także, by jadło zdrowe posiłki. Sami też na zmianach w menu możemy skorzystać! I na nowo odkryć naturalne smaki, chrupiąc z dzieckiem marchewkę zamiast

Rodzina przy stole

? NA ŚNIADANIE I KOLACJĘ - kanapki z razowego pieczywa z serem, pastą warzywną, domowym pasztetem, mięsem upieczonym w domu; owsiankę; kaszę z bakaliami lub owocami; jaja w różnej postaci, sałatki owocowe i warzywne, naleśniki, grzanki. NA OBIAD - zupy z dużą ilością warzyw gotowane na wodzie lub z

Dania, które szkodzą dzieciom

zdrową dietę naprawdę dość łatwo ułożyć. Wystarczy przyswoić sobie kilka zasad zdrowego odżywiania, gotowania i komponowania posiłków. I unikać tego, co w diecie małego dziecka niepożądane. Mniej soli Sól czai się w wielu produktach chętnie podawanych dzieciom - w wędlinach, parówkach, żółtym serze

Mama w Rumunii: Osoby patrzące na dziecko muszą dwa razy splunąć i powiedzieć: Niech go nikt nie zauroczy

, piękna jesteś. Te zwyczaje były bardzo silne, gdy śmiertelność małych dzieci była bardzo wysoka i bano się wszystkiego, co może przynieść to nieszczęście. Sporo tego... Mam jeszcze kilka: matka w połogu nie gotowała, jedzenie przynosiły jej sąsiadki lub rodzina. Ustalały grafik, żeby nie było za dużo. I

Przekąski dla dzieci

słupki i kromka chleba pełnoziarnistego z masłem Koktajl mleczno-owocowy z biszkoptem Różyczki brokułu gotowane na parze z dipem jogurtowym Sałatka owocowa i kawałek ciasta drożdżowego Placuszek z marchwi i cukinii z jogurtem naturalnym Warzywa blanszowane z łyżeczką oliwy, kilka świderków

Zupa dla dziecka - idealna na rozgrzewkę!

garnku podsmaż warzywa, wlej 2 puszki pomidorów i 2 szklanki wody. Wsyp kaszę i gotuj 15-20 minut na średnim ogniu. Przed podaniem posyp posiekaną natką. (4-6 porcji) Włoska zupa minestrone (powyżej 9. miesiąca) szklanka fasoli ugotowanej do miękkości 2 marchewki, mały por, niewielka

Menu na mroźne dni

plasterkiem schabu pieczonego plasterki cukinii gotowane na parze woda z plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty Wtorek ŚNIADANIE muesli tradycyjne na mleku plasterki banana i kiwi II ŚNIADANIE mała grahamka z pastą z soczewicy i koperkiem woda OBIAD zupa pomidorowa z listkiem bazylii pulpety z

Ojciec karmiący

pokarmowej. Jedzenie ma przede wszystkim zaspokoić potrzeby żywieniowe kobiety. Powinna jeść 5-6 niezbyt dużych posiłków: warzywa, owoce, kasze, nabiał, chude mięso, ryby, nasiona i pestki. Raczej produkty gotowane na parze niż smażone, ale jeśli ma ochotę na kotlet w panierce czy naleśnika, przygotuj jej to

Lipcowy numer miesięcznika "Dziecko"

maluchowi i sobie. Jak chronić dziecko przed szkodliwym działaniem słońca? Polecamy kremy, czapki, ubranka i inne akcesoria dla niemowląt z filtrami, chroniącymi przed szkodliwym promieniowaniem. Wreszcie jest lato! Czas na dania lekkie, pełne witamin i minerałów: warzywa gotowane na parze, sałatki, mleczne

Ekologiczne potrawy nie muszą być drogie - kuchnia a`la babcia

Specjaliści mówią tak: ekologiczna kuchnia to normalne gotowanie, ale z lepszych i zdrowszych półproduktów. - Wykorzystujmy te same przepisy, które mamy już sprawdzone. Będzie jeszcze smaczniej, bo ekologiczna żywność jest lepsza - przekonuje Cezary Lompart, właściciel białostockiej Restauracji

Warzywa w diecie niemowlęcia

miesiąca brukselkę, groszek zielony, gotowaną kapustę białą, czerwoną i włoską. Nowości 7. miesiąca to soczewica, kalarepa, por i burak. W 8. czas na jarmuż i świeże szparagi, a w 9. - na cebulę, szczaw i szpinak. Od 10. miesiąca możesz wprowadzać: bakłażana, bób, kapustę kiszoną, ogórek kiszony i świeży

O tym, że "chłopak i dziewczyna to zgrana drużyna!"

sałatki do zrobienia z warzyw i owoców i ja wybrałem selera i rodzynki, żeby wyszła taka, jaką ty robisz czasami do kotletów. Ja obierałem, a Pola i Maja tarły seler na tarce. - A Franek? - Franek nie robił sałatki, bo mówił, że gotowanie to babskie sprawy. Ale wtedy znowu Pola mu powiedziała, że jest

10 przepisów na tanie dania dla rodziny

(zmiażdżony) 500 g marchewki litr bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki, pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie) jogurt naturalny Sposób przygotowania: Cebulę podsmaż na oliwie do miękkości, dodaj czosnek, pokrojoną na nieduże kawałki marchewkę i duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj

Czym karmić dziecko na wyjeździe?

jest pieczona ryba, szaszłyki drobiowo-warzywne, sałatki, kasza, zupa krem z warzyw, pierogi? Wybierajcie to, co gotowane lub pieczone, a jeśli smażone, to krótko, w gorącym, głębokim tłuszczu (taka potrawa jest mniej tłusta od podsmażanej powoli na zalanej olejem patelni). W ciepłych

Tanie danie. Jak oszczędzać i jeść zdrowo?

mamy to samo i musimy się o nie podobnie troszczyć. Co zatem robić? Mamy dla was kilka podpowiedzi, jak żywić siebie zdrowo, a jednocześnie oszczędzić na wydatkach - być może nasze podpowiedzi pomogą zreformować koszty gotowania. Postaw na węglowodany Specjaliści twierdzą, że podstawą naszej codziennej

Zwolnij! Chwila relaksu dla mamy

pewnością lepszy! Pyszne jedzenie naprawdę rozwesela. Sałatka? Truskawki? Nie wybieraj niczego czasochłonnego, bo to może stać się źródłem kolejnych frustracji. Chyba, że gotowanie cię relaksuje i nie przeszkadza ci fakt, że najwięcej wolnego czasu masz wieczorami, w takim wypadku: do dzieła! Wiadomo: samo

Mniejszy apetyt

do właściwej pory. Można zachęcić malucha do zjedzenia całego posiłku kolorowym nakryciem, samodzielnie wybraną przez małego stołownika zastawą czy atrakcyjną formą dań (kanapki o zabawnych kształtach, kolorowe sałatki, itp.). Można też wrócić do bardziej sycących dań, np. kaszek (także tych gotowych