witaminy gotowanie

Małgorzata Welman, Miesięcznik Dziecko

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Gotowanie bez strat: jak szykować potrawy, by zachować w nich to, co najcenniejsze? Witaminy są na wagę złota!

Witamina B6 - właściwości, rola, skutki niedoborów

Witamina B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie człowieka. Jaka jest jej rola w organizmie? Czym objawia się jej niedobór i nadmiar? Gdzie jej szukać? Co warto wiedzieć o witaminie B6?

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

Kapusta jest zdrowa, tania i smaczna. Występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Dzięki temu można przygotować z niej wiele potraw. Co można przyrządzić z kapusty i kiedy włączyć ją do diety malucha?

Zobacz wideo

Witamina C - właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

Witamina C - właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

poprawnie zakonserwowane pomidory, sok z pomidorów czy kapusta kiszona. Najwięcej witaminy C posiada zaś acerola, dzika róża, camu camu, czarna porzeczka i rokitnik. Niestety, Witaminę C bardzo łatwo jest zniszczyć podczas gotowania. Poddając warzywa obróbce cieplnej, tracą one około 75% kwasu

Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

Szpinak - co to za warzywo? Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. Zielone liście szpinaku są mało kaloryczne - 100 gramów surowych liści zawiera około 20 kcal, oraz niemal 3

Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?

Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?

jest wyeliminowanie niezbyt atrakcyjnego zapachu, towarzyszącemu gotowaniu kalafiora. Jeśli jednak nie mamy mleka pod ręką, możemy wykorzystać także gałkę muszkatołową (szczyptę przyprawy dodać w trakcie gotowania). Kalafior - drogocenne właściwości Kalafior ma wiele witamin i minerałów, uważany jest

Ile witaminy D i wapnia potrzebuje mały organizm?

. 1. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych Produkt spożywczy Zawartość witaminy D Węgorz świeży 1200 IU/100 g Śledź w oleju 808 IU/100 g Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g Śledź marynowany 480 IU/100 g Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g

Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

jęczmienna - kalorie. Wartości odżywcze Kasza jęczmienna zawiera około 350 kcal na 100 g suchej kaszy. Należy jednak pamiętać, że jej objętość w czasie podczas gotowania rośnie nawet trzykrotnie. Oznacza to, ze kaloryczność kaszy względem jej objętości znacznie spada. W tym kontekście należy jednak uważać na

Witamina D dla dzieci - co powinniśmy o niej wiedzieć?

Witamina D dla dzieci - co powinniśmy o niej wiedzieć?

Białogardu? I jak wyglądają procedury medyczne po porodzie? Sprawdzamy "Odkrycie na miarę kwasu foliowego": witamina, która zapobiega poronieniom i wadom wrodzonym Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Dieta karmiącej mamy - warzywa

Najprostsza metoda to wprowadzanie kolejnych warzyw przez trzy, cztery dni i obserwowanie dziecka - czy mu się nowość w diecie mamy podoba, czy też nie. I wcale nie jest powiedziane, że kapusta gotowana jest zabroniona. Trzeba ją tylko wypróbować jak każdą kolejną nowość. A jak się okaże, że nic

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

tę odmianę kaszy do swojego menu. Kasza bulgur uzyskiwana jest z pszenicy, głównie z odmian Triticum durum. Zanim trafi na sklepowe półki, przechodzi przez kilka procesów. W kolejności wyglądają one mniej więcej tak: ziarna zbóż są najpierw gotowane, następnie poddawane suszeniu, potem muszą zostać

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

dostarczają niewielu kalorii (około 60 kcal) i mnóstwa witamin oraz minerałów. Mają sporo potasu , a także fosfor , wapń , magnez , sód, miedź, żelazo oraz witaminy, takie jak witamina A , witaminy z grupy B , witamina C i witamina PP. Gruszki są wyjątkowe, ponieważ zawierają jod, który dba o

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

wysokości i jest bardzo wytrzymała na warunki atmosferyczne. Komosa ryżowa - właściwości Komosa ryżowa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, ponieważ zawiera: wiele witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, witaminy z grupy B6 , witamina E ) i minerałów ( wapń , magnez , potas , cynk i

Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

kolorem - od szałwiowej, przez ciemnozieloną, aż po zielono-purpurową. Brokuły - wartości odżywcze Brokuły mają cenne właściwości zdrowotne: chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Zawdzięczamy to ich wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i tak zwanego sulforafanu, czyli silnego

Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

jest korzystny - wpływa na zmniejszenie przyswajalności białka i utraty części witamin oraz niektórych składników mineralnych. Kasza gryczana i jej wartości odżywcze Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ma wiele witamin i minerałów. Poniżej wartości odżywcze kaszy przypadające na 100 gramów ugotowanego

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

szkodliwe działanie wolnych rodników. To on nadaje pomidorom czerwony kolor, żelazo , wapń , magnez , miedź, mangan, kobalt, potas , witamina C , witamina E , witaminy z grupy B , witamina K oraz witamina PP, prowitamina A (czyli beta-karoten), błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie pomidorów

Kwas foliowy - właściwości, zagrożenia, suplementacja

Kwas foliowy - właściwości, zagrożenia, suplementacja

Kwas foliowy - co to takiego? Kwas foliowy, inaczej witamina B9, witamina B11, folacyna lub folian jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść. Kwas foliowy trudno przecenić. Bierze udział w ważnych procesach życiowych, wpływa na wiele układów w organizmie

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

roślinnego, stąd doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. Jest ono dobrze przyswajalne, ma wysoką wartość odżywczą. Ciecierzyca stanowi alternatywę dla mięsa, ponieważ jest zasobna w aminokwasy , których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Cieciorka to również witaminy oraz

Jak pokonać dietą zimową chandrę?

Jak pokonać dietą zimową chandrę?

Serotonina i tryptofan, czyli naturalne antydepresanty Serotonina to neuroprzekaźnik, który produkuje nasz mózg. Sprawia, że czujemy się szczęśliwi, potocznie nazywana jest naturalnym antydepresantem. Do jej wytworzenia niezbędne są m.in. witamina C, B6 oraz magnez. Witaminę C odnajdziemy m.in. w

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

, trzustką czy też z przyczyn zdrowotnych muszą stosować dietę (np. przy chorobach pęcherzyka żółciowego). Spożywanie pszennego grysiku korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego - to dobroczynne działanie zawdzięcza głównie zawartości witamin z grupy B . Te same witaminy, a w szczególności witamina B1 i

Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

są zdrowsze - mają niską zawartość tłuszczu (gotujemy na parze, a więc bez użycia tłuszczu), a podczas takiej obróbki termicznej tracą niewiele swoich cennych właściwości, witamin czy składników mineralnych. Przepis na rybę gotowaną w parowarze: Umyj dokładnie rybę, a następnie osusz papierowym

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

dla ludzi. Soczewicę docenia się za wysoką zawartość białka, niewielką ilość tłuszczu i niski indeks glikemiczny . Jest też źródłem węglowodanów złożonych. Zawiera wiele witamin (m.in. witamina A , witaminy z grupy B , C , K ) i minerałów ( wapń , żelazo , magnez , fosfor, potas , sód, cynk

Dzika róża - właściwości i zastosowanie

Dzika róża - właściwości i zastosowanie

kilkadziesiąt razy więcej niż cytrusy. Ale to nie wszystko. Naturalna witamina zawarta w jej owocach jest o wiele bardziej skuteczna i lepiej przyswajalna niż witamina syntetyczna, pochodząca z tabletek. Co istotne - choć podczas obróbki, czyli w trakcie suszenia, mrożenia lub gotowania zawartość witaminy C w

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

przeciwzapalne. Jest naturalnym antybiotykiem - zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii (pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców). Czosnek zawiera wiele cennych składników odżywczych, stąd często występuje w roli naturalnego leku. To źródło: witamin z grupy B oraz witaminy C i witaminy A

Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

Czosnek - właściwości Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny to bylina z rodziny amarylkowatych. Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej. Świeże ząbki czosnku zawierają sporo wody, węglowodanów i białka , a także: witaminy (głównie C i witaminy z grup B

Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

Właściwości płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawierają węglowodany, białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), a także błonnik pokarmowy . W płatkach owsianych znajduje się wiele witamin i

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso

żelazo , które zapobiega anemii i zwiększa odporność, cynk, który wpływa na odporność, jest istotny dla skóry, witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, PP, B12 . Kiedy wprowadzić mięso do diety niemowlaka? Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt , mięso do diety malucha

Dynia i jej właściwości odżywcze

, dynia makaronowa, a także różne odmiany dyń ozdobnych. Jest bardzo sycąca, dzięki zawartości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Zawiera wiele witamin i minerałów - np. potas , kwas foliowy , szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami

Jadłospis na kwiecień

źródło błonnika, witaminy PP, żelaza i magnezu, niezłe źródło białka i cynku. Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy. Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek. Ryż

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

gryczaną - zawiera niewielką ilość skrobi i bogactwo łatwo przyswajalnego białka (11 g na 100g produktu). Zawiera witaminy z grupy B , a dokładnie B1 - tiaminę, B2 - ryboflawinę, B6 - pirydoksynę oraz kwas pantotenowy. Jest także źródłem magnezu , potasu , wapnia i żelaza . Od kaszy gryczanej

Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i należy je dostarczać razem z pożywieniem. Zawiera takie witaminy jak: witamina C , tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 , kwas foliowy , witamina A i witamina K , a także następujące minerały: wapń , magnez , fosfor, żelazo , sód, potas

Domowe sposoby na przeziębienie. Co naprawdę działa?

Leki wyleczą przeziębienie? Popularne leki nie są w stanie zabić wirusa, dlatego nie wyleczą choroby. Mogą jednak złagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia np. obniżyć gorączkę, pomóc pozbyć się wydzieliny z nosa, złagodzić ból gardła. Witamina C to sprawdzony sposób na szybkie wyeliminowanie

Gotuj różnorodnie - na Wielkanoc i nie tylko

kulinarnej nudy! 2. Różnorodność technik przygotowywania posiłków Zmieniajmy sposób przyrządzania dań, mając do wyboru szeroki wachlarz możliwości - gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie, grillowanie, blanszowanie. Dzięki różnorodności stosowanych technik obróbki kulinarnej unikniemy w kuchni

Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

1,2 g białka , 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów , 1 g błonnika . Z tego względu cenione jest przez dietetyków. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, gdyż jest bogata w żelazo , potas i magnez , ma sporą dawkę witaminy C , K , PP i B1 oraz beta karoten . Pozytywnie wpływa

Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

żelazo , magnez i witaminy z grupy B. Działa odżywczo i jest łagodny dla przewodu pokarmowego. Można go przygotować na trzy sposoby - wymieszać z mlekiem modyfikowanym, pokarmem matki lub zrobić tylko na wodzie (starszemu dziecku i dorosłemu przygotujemy kleik na "zwykłym" mleku lub na wodzie

Rodzice wydają fortunę na witaminy dla dzieci - niepotrzebnie!

wątroby Przeczytaj odpowiedzi lekarzy na pytania o witaminy i leki dla dziecka To także może cię zainteresować: Słodkie witaminy, czyli owoce w diecie dziecka Witamina D dla dzieci - co powinniśmy o niej wiedzieć? Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

odmiany różni jednak poziom kwasowości, który w przypadku tej odmiany wynosi więcej niż 0,08%, choć mniej niż 2%. Polecana jest do smażenia i gotowania. Trudno ją dostać w polskich supermarketach. Oliwa lampante Ta odmiana oliwy poddawana jest procesowi ogrzewania, czyli tak zwanej rafinacji. W wyniku

Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść? Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wspomagają odporność, działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są znakomitym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. W 100 gramach ogórków kiszonych znajduje się 11

Czarny bez - poznaj jego zdrowotne właściwości i działanie!

, garbniki, kwasy owocowe (organiczne), witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne ( wapnia , potasu, sodu, glinu i żelaza ). Są środkiem czyszczącym krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny

Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

gramach jest zaledwie 21 kcal. Rabarbar wyróżnia się nieco cierpkim, kwaskowatym smakiem, na który ma wpływ kolor - im ogonki są czerwieńsze, tym bardziej słodkie. Nie należy jeść ich na surowo, a raczej jako dodatek do dań pieczonych i gotowanych. Warzywo to  sprawdzi się w kompotach i słodkich

Fosfor - rola, odmiany i występowanie

gotowaniem. Fosfor wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia, ale jedynie w przypadku zbliżonej ilości fosforu w diecie do ilości wapnia. W sytuacji, gdy fosforu jest zbyt wiele może powodować wypłukiwanie wapnia z kości. Witamina D wspomaga wchłanianie fosforu i wapnia, Fosfor w postaci fosforanów (symbol E451

Jarmuż - nowość od Fit&Easy

Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

do uprawy i przechowywania. Najpopularniejszą odmianą jest cebula żółtą, można również kupić cebulę czerwoną, cebule dymkę, cebulę cukrową czy szalotkę. Jest najbardziej uniwersalnym warzywem świata. Można ją jeść w każdej postaci: surową, gotowaną, grillowaną, duszoną lub smażoną. W celach

Jajko w diecie dziecka. Kiedy wprowadzić, na co uważać?

Jajko w diecie dziecka jest bogatym źródłem białka, wielu witamin ( A , B, D i E ) oraz minerałów ( żelazo , wapń , potas, fosfor, magnez , chlor, miedź czy cynk). Co jeszcze można znaleźć w jajku? Antyoksydanty, luteinę, a także dobre, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne

Planujesz jadłospis rocznego dziecka? Sprawdź, jaką rolę odgrywają w nim warzywa i owoce!

dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia dowodzi, że aż 88% dzieci, które ukończyły 1. rok życia, otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie! Warzywne przysmaki w diecie maluszka Dlaczego warzywa są tak istotne w diecie rocznego dziecka? Stanowią przede wszystkim ważne źródło witaminy C oraz beta

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis, działanie, wskazania

witamin, minerałów i wielu innych substancji, które mają działanie prozdrowotne. Co leczy syrop z mniszka? Jak działa? Okazuje się, że: wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, sprawdza się w leczeniu anemii , działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, pobudza organizm do walki z

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

także w kulturystyce. Roślina ta zawiera m.in.: śluz, tłuszcze, śladowe ilości olejków eterycznych, saponiny steroidowe, cholinę, lecytynę, witaminy: PP, H, F, B1, karoten, biopierwiastki: żelazo , fosfor, potas, wapń , flawonoidy, kumaryny, fosfolipidy, kwas fitynowy, alkohole cukrowe i cyklitole

Odkryj swój ulubiony smak na Święta - przepisy na rozgrzewające herbaty

uzupełnimy niedobory witamin. Intensywny rozmaryn Herbata Earl Grey Ahmad Tea London Gałązka rozmarynu Szczypta czerwonego pieprzu Pół plasterka grejpfruta i cytryny 3 łyżki syropu malinowego Łyżeczka miodu (opcjonalnie) Rozgnieć w moździerzu czerwony pieprz i przesyp do kubka. Następnie włóż do niego także

Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

niekorzystnym działaniu wysokiej temperatury. Poddawanie orzechów obróbce termicznej, takiej jak prażenie, pieczenie, gotowanie, niszczy wiele cennych substancji odżywczych oraz witaminę E. Pod wpływem wysokiej temperatury zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe zamieniają się w szkodliwe tłuszcze trans

Zaparcia u dzieci - przyczyny, leczenie, zapobieganie

choroby gorączkowe, krzywica , przedawkowanie witaminy D3 , cukrzyca bądź niedoczynność tarczycy, silny stres bądź emocje, jadłowstręt psychiczny. Zaparcia pojawiają się podczas przechodzenia z karmienia piersią na mieszanki sztuczne, nauki korzystania z toalety bądź w trakcie rozpoczęcia zajęć w

Mamo, pamiętaj o sobie!

początku z pewnością trudno będzie im się przyzwyczaić, stopniowo jednak zauważą, że wypoczęta i zadowolona mama to zupełnie inna kobieta – mówi Zuzanna Antecka, psycholog i dietetyczka, ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie. Czas – mamie też się należy! Jeśli

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

źródło kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy. Pozostałe to kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9) oraz linolowy (grupa omega-6). Olej kokosowy jest dobrym źródłem witamin ( z grupy B , C i E ) oraz

Przepisy na zupy i zupki

(zwłaszcza gdy gotujesz dla niemowlęcia) lub od sprawdzonych dostawców. Możesz mrozić porcje umytych, obranych i pokrojonych warzyw i korzystać z mrożonek. Warzywa wrzucaj na wrzącą wodę - stracą mniej witamin. Zupki gotuj na wodzie. Wywar mięsny może uczulać, zawiera też puryny (obciążają nerki). Mięso

Zamiast mleka

dostarczających wapń i witaminę D (jej obecność jest konieczna, aby wapń był dobrze przyswajany przez organizm). W okresie laktacji jest to niezwykle ważne. Jeśli w diecie kobiety nie będzie dostatecznej ilości produktów bogatych w wapń, dziecko "wyssie" potrzebny mu pierwiastek z zapasów organizmu mamy

Chcesz wrócić do formy? 5 prostych i zdrowych śniadań, które proponują trenerzy personalni

śniadanie nie obciąża żołądka, daje nam energię na kilka najbliższych godzin, a ponadto jest źródłem węglowodanów, antyoksydantów, witaminy C i wielu składników odżywczych. Jak przygotować idealną owsiankę? Ugotuj na wodzie płatki owsiane. Pod koniec gotowania dodaj bakalie: orzechy, suszone owoce np

Nie jedz za dwoje, tylko dla dwojga - dieta kobiety w ciąży

tkankę tłuszczową. Warto zacząć uprawiać sport i wzmacniać mięśnie przed czekającą organizm rewolucją. Ginekolodzy zalecają także wcześniejszą suplementację kwasem foliowym (minimum trzy miesiące przed planowanym poczęciem) oraz - w przypadku stwierdzonych niedoborów - witaminą D (dawkę dobiera lekarz

Pasta jajeczna na śniadanie lub kolację. Jak ją przygotować i z czym najlepiej podawać?

. Dopiero jeśli posmakuje nam ta tradycyjna, będzie można eksperymentować z rozmaitymi dodatkami. Przepis na pastę jajeczną Czas potrzebny na przygotowanie pasty jajecznej: około 10 minutCzas gotowania jajek: około 10 minutGramatura, która powstanie ze wszystkich składników: 420 gramów pasty Składniki do

Imbir i jego cenne właściwości

na świeżo lub rzadziej w suszonej postaci. W Polsce stosuje się także wersję w proszku, mającą nieco inne właściwości niż suszony - jest idealna do gotowania i przyrządzania posiłków. Warto wspomnieć o wartościach odżywczych imbiru. 100 g zawiera około 79 kcal, w tym 1,8 g białka, 9,6 g węglowodanów

Bakteria Escherichia coli (E. Coli) - czym jest, jakie są objawy zakażenia i jak się przed nią chronić?

organizmie. Stanowią część flory bakteryjnej w jelicie grubym, gdzie uczestniczą w produkowaniu witamin z grupy B oraz witaminy K , a także wspierają rozkład spożywanego pokarmu. Zagrożenie dla człowieka stanowi ich obecność w wodzie (wykrycie E. coli w wodzie oznacza wysoki poziom zanieczyszczenia) lub w

Zdrowe odżywianie przez cały rok

sałaty (kwas foliowy, beta karoten), plasterkiem pomidora (potas, beta karoten, witamina C, likopen) i posypką ze szczypiorku (witamina C, beta karoten). Do dań i przekąsek dodawajmy nasiona i orzechy, do produktów mlecznych owoce - świeże lub mrożone. Gotowanie bez strat Wiadomo, że większość witamin i

Siła zbóż na dzień dobry - świętujmy razem Dzień Zdrowego Śniadania

apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Potraktujmy zatem Dzień Zdrowego Śniadania jako doskonały pretekst do tego, by zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe

Dieta karmiącej mamy. Czy trzeba jeść więcej? Czy warto eliminować alergeny na wszelki wypadek?

razowej, orkiszowej. Są głównym źródłem energii, a także błonnika, składników mineralnych (magnezu, żelaza) i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego;  .warzywa, dzięki którym dostarczasz organizmowi witamin (zwłaszcza C, A, z grupy B) i minerałów. Jedz je 4-5 razy dziennie, gotowane i surowe

Smak waniliowy - smak dzieciństwa

poznawczych - każda porcja kaszki dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania dziecka na ten składnik, a dodatkowo obecna w kaszce witamina C zwiększa wchłanianie żelaza; Jod odgrywający ważną rolę w rozwoju poznawczym dziecka; Immunoskładniki, czyli witaminy i składniki mineralne, które uczestniczą w

Parowanie

Najlepszy chyba sposób przyrządzania ciepłych dań. Krótkie gotowanie na parze pozwala zachować dużą część witamin i minerałów, przygotować danie bez dodatku tłuszczu, a jednocześnie zachować doskonały smak warzyw, mięsa, ryb. Jest przy tym proste i szybkie. Do gotowania na parze używać można

Produkty mleczne dla małego dziecka

. miesiąca życia. Najpierw w niewielkich ilościach, powoli i stopniowo zwiększając porcje. Jogurt robiony jest z krowiego mleka zakwaszonego specjalnie dobranymi, pożytecznymi dla organizmu, bakteriami. Dzięki temu ułatwia trawienie i poprawia apetyt. Jest także niezwykle bogaty w wapń i białko oraz witaminy

Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią poprzez żywienie?

Wraz z jesienią zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji. Niedobór witaminy D, mniej warzyw i owoców w diecie, ochłodzenie – to tylko niektóre z czynników, które mogą przyczyniać się do częstszych zachorowań najmłodszych w tym czasie. Układ odpornościowy dziecka jest niedojrzały i

Mróz - jak bezpiecznie spacerować z dzieckiem?

, powinno jeść dużo warzyw, które są najbardziej wartościowym źródłem witamin i mikroelementów. W zimie, gdy wybór świeżych warzyw jest ograniczony, możemy ratować się mrożonkami. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa mrożone gotuje się krócej niż świeże. Jednak podstawą powinny być (często niedoceniane

Wokół stołu

lub pasztety warzywne. Dodany do ciasta na racuchy zastępuje jajko. Robię też z niego kisiel: zalewam wrzątkiem, mieszam, dodaję przecier z owoców. Kiszone, nie kwaszone! Kiszona kapusta, ogórki, buraki - to świetne uzupełnienie zimowej diety o witaminy, minerały oraz bardzo cenne dla zdrowia bakterie

Kasza w diecie niemowlęcia

bardziej rozdrobnione i po rozmieszaniu mają gładszą i rzadszą konsystencję. Młodszym niemowlętom łatwo je podać w butelce ze smoczkiem. Są też łagodniejsze w smaku niż kaszki. Dlatego od nich rozpoczyna się rozszerzanie diety o produkty zbożowe. Kasza gotowana czy gotowa? Niemowlętom lepiej podawać kaszki

Napoje dla dzieci

Kompot Zawiera mniej witamin niż sok. W czasie gotowania bowiem znaczna ich część ulega zniszczeniu. Warto też wiedzieć, że niektóre kompoty, np. jabłkowy i z dyni, sprzyjają zaparciom. Jeśli maluch woli kompot od bardziej intensywnego w smaku soku, proponujemy kompromisowe rozwiązanie - połączenie

Kalarepa

Pyszne wiosenne warzywo, świetne zarówno do pogryzania na surowo (i w tej wersji najbogatsze w witaminy i minerały), jak i w formie gotowanej (dobrze smakuje w zupie i faszerowana). Miękką i ugotowaną kalarepkę można podać w 7. miesiącu życia.

Dzień z życia przyszłej mamy - praktyczne porady eksperta

posiłki bogate w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy, a także minerały: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, jod oraz selen[1]. W II trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kcal dziennie, a w III trymestrze - o 475 kcal w stosunku do

Warzywa

nieocenione źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych aktywnych związków oraz błonnika. Najlepsze są świeże lub krótko gotowane na parze. W naszej diecie powinny się pojawiać pięć razy dziennie w niewielkich porcjach (zamiennie z owocami), by organizm otrzymywał stałe dostawy

Szparagi

jedno z lepszych naturalnych źródeł kwasu foliowego (ważnego między innymi z powodu właściwości krwiotwórczych), którego w naszej diecie generalnie jest zbyt mało. Zawierają także sporo potasu, beta karotenu, witaminy C. Niemowlętom można podawać świeże, mięciutkie, gotowane szparagi już po

Uboga dieta: kiedy dziecko dostaje za mało jedzenia?

. To dlatego po 6. miesiącu zaleca się stopniowe rozszerzanie diety niemowlęcia. Jeśli wynik morfologii wykaże anemię, pediatra przepisze dziecku preparaty żelaza i witaminy. Uczulone na krowie mleko dziecko skończyło pół roku Pediatra przepisze mu odpowiedni preparat mlekozastępczy i podpowie, jak

Jadłospis na czerwiec

łatwo się utleniają. Dlatego surówki od razu po przyrządzeniu warto polać oliwą lub jogurtem, sos utrudnia bowiem przenikanie tlenu. Warto pamiętać, że gotowanie niszczy większość witamin, dlatego jarzyny i owoce najlepiej jeść surowe. A jeśli już trzeba je ugotować, najlepiej robić to na parze (traci

Por

kuzyn czosnku, warzywo popularne w polskiej kuchni i świetne zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W surówkach ma ostry, mocny smak i sporo zalet (zawartość witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, fosforu, wapnia). Dobrze smakuje w kremowej zupie, zapiekankach mięsnych, duszony w lekkim

Pietruszka

Jej korzeń rzadko jadamy na surowo ze względu na dość specyficzny smak, ale już gotowana pietruszka ciekawie wzbogaca zupy i warzywne sałatki, a jej wywar dodaje aromatu bulionom - taka naturalna przyprawa to cenna rzecz w zdrowej kuchni. Jadana po ugotowaniu pietruszka nie ma zbyt wielu wartości

Czy warto kupować suplementy?

. Jeśli chodzi o sposoby przyrządzania jedzenia, unikamy potraw smażonych, a za to gotujemy na parze, pieczemy, dusimy. Taka dieta z reguły zaspokaja zapotrzebowanie na najważniejsze składniki odżywcze. Problem może być z kilkoma składnikami, takimi jak witamina D, kwasy Omega-3 i probiotyki, które czasem

Żywienie malucha na wakacjach. O czym każdy rodzic powinien pamiętać podczas urlopu (i nie tylko)?

;Także te pozycje opatrzone podpisem menu dla dzieci zazwyczaj niewiele mają wspólnego ze zdrowym żywieniem najmłodszych. Zamiast smażonych w głębokim tłuszczu nuggetsów warto wybrać mięso pieczone, duszone lub gotowane. Większość dzieci spożywa zbyt mało warzyw, zatem świetnym sposobem na ich

Łosoś

Ryba wyśmienita, aromatyczna, soczysta i krucha zarazem, bardzo zdrowa, dość łatwo w Polsce dostępna, zawierająca cenne kwasy tłuszczowe, dużo fosforu i witaminy E, sporo żelaza. Dla małych dzieci najlepszy będzie łosoś gotowany na parze lub pieczony. Smażonego jedzmy rzadziej. A wędzonego raczej

Awitaminozy

Niedobory witamin spowodowane błędami żywieniowymi (monotonne menu; dieta uboga w warzywa, owoce, produkty mleczne, tłuszcze), nieprawidłowym przygotowaniem posiłków (długie gotowanie, wielokrotne podgrzewanie potraw, przechowywanie żywności w złych warunkach), upośledzonym wchłanianiem witamin w

Jarmuż

Kuzyn kapusty o smaku zbliżonym do szpinaku. Najlepiej jeść go po przemrożeniu (pozbawia go to goryczki) lub wybierać niegorzkie odmiany. Kędzierzawe liście o ciemnozielonym lub fioletowawym odcieniu mają w kuchni wiele zastosowań: od dekoracji potraw po wymyślne dania gotowane, duszone, zapiekane

Kalafior

natomiast sporo błonnika, potasu i duże ilości witaminy C, która jednak ginie w czasie gotowania.

Ziemniaki

teoretycznie zdrowe warzywo, z przyzwoitą dawką potasu, fosforu, witaminy C. Ale... długotrwałe gotowanie pozbawia ziemniaki ich zalet, a wybija na pierwszy plan wady: wysoką kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny (aż 95!). Na dodatek lubimy jadać je rozgotowane i polane tłustymi sosami, albo w

Rozszerzanie diety niemowlaka

debiutuje przy stole między 5. a 7. miesiącem życia. I bardzo dobrze, bo zdaniem pediatrów i dietetyków to najlepszy czas na rozszerzenie diety. Jedzenie do rączki Rozszerzanie diety niemowlaka, który już dobrze siedzi, można zacząć od podania mu kawałków miękkiego jedzenia. Na początek gotowane warzywa i

Żurawina

jej owoce mają mnóstwo zalet; zawierają witaminy (głównie C, ale także A i z grupy B), minerały, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Pomagają w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, wzmacniają odporność, działają korzystnie na stan naczyń krwionośnych. Żurawinowe sosy

Dieta w ciąży: co wolno jeść, a czego lepiej unikać?

gotowane lub pieczone w mundurkach. Szpinak - dwie filiżanki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy; poza tym dużo w nim witaminy C, witaminy E, wapnia i żelaza. Mleko - najlepsze źródło wapnia. Zawiera też witaminę D, która ułatwia jego wchłanianie. Tofu (serek sojowy

Sposoby na przeziębienie w ciąży - czym się leczyć?

wolno przyjmować żadnych leków. Nawet tak łagodne środki jak witaminy, preparaty łagodzące skutki przeziębienia czy zwykłe krople do nosa mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Najwięcej ograniczeń obowiązuje w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy to kształtują się wszystkie narządy dziecka. Jednak

Do syta nie znaczy dużo. O jakich zasadach zdrowej diety dziecka zapominają rodzice?

, później owoce. Serwuj też różne warzywa w postaci zup, sosów, zapiekanek, sałatek. Dziecko nie lubi gotowanych brokułów? Podaj mu chrupiące ogórki czy pomidorki koktajlowe. 4. Zapraszaj do stołu 5 razy dziennie Między 6. a 12. miesiącem życia stopniowo wprowadzaj nowe pokarmy o takich porach, żeby dojść

Soczewica

zarówno tej czerwonej, jak i zielonej nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, a także cennego kwasu foliowego, minerałów, błonnika. Doskonale nadaje się do przygotowywania farszów (do warzyw, pierogów, pasztecików

Ricotta

. tłuszczu i nie jest solony. W procesie produkcji poddaje się go długotrwałemu gotowaniu, więc na wysoką zawartość witamin i minerałów raczej nie ma co liczyć.

Kiełki

U mnie w domu mówimy na nie kukiełki albo szczypadełka, bo niektóre szczypią w język. Robimy z nich czuprynki i wąsy potrawom na talerzu. Jemy je często ot tak, prosto z miseczki. Starsze dzieci zachęcam - jedzcie, to bomba witamin! Bomba, jaka bomba? - to skojarzenie zawsze budzi emocje. No więc

Kasze w nowej odsłonie: smakują całej rodzinie! [PRZEPISY]

gotuje] Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej 1 cebula 1 marchew kilka pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Marchewkę obierz i

Nie za tłuste, nie za chude - menu doskonałe

witamin i soli mineralnych. Przedpołudniowy posiłek nie może być zbyt kaloryczny, by nie osłabił apetytu na obiad. Starszemu niemowlęciu najlepiej podać owoce z naturalnym jogurtem lub twarożkiem (malec powinien jeść dużo produktów mlecznych, które są bogate w wapń i białko). Nie dosypujmy do nich

Witaminy

Rzeczywiście są witaminy, które rozpuszczają się tylko w tłuszczach (A, D, E i K). Przed podaniem przecieru owocowo-warzywnego można więc ewentualnie podać maluchowi pierś, mleko matki zawiera bowiem dobrze przyswajalny tłuszcz. Jeśli chodzi o zupki jarzynowe ze słoiczków, to zawsze zawierają

Idzie sezon infekcji - jak wspierać odporność dziecka na jesień?

są głodne. Jedzenie powinno być dla nich przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Jednak w takiej sytuacji należy pilnować, by maluch nie podjadał między posiłkami nieodpowiednich rzeczy - ciastek, czekoladek czy innych słodyczy. Warto też zachęcić nieco starsze maluchy do wspólnego gotowania. To

Owsianka na 6 sposobów

i  plasterki banana. Owsianka smakuje również znakomicie z owocami jagodowymi, tartym jabłkiem i gruszką. Owoce wzbogacą śniadanie o cenne wartości odżywcze. Jest kilka sposobów przygotowania płatków. Można je gotować na mleku lub na wodzie. Po ugotowaniu płatków na wodzie, do owsianki można

Zdrowe zamienniki

Junior przy stole - taka sytuacja to dobra okazja, by zweryfikować nawyki dotyczące gotowania. Przecież chcemy dla dziecka jak najlepiej - a więc także, by jadło zdrowe posiłki. Sami też na zmianach w menu możemy skorzystać! I na nowo odkryć naturalne smaki, chrupiąc z dzieckiem marchewkę zamiast

Polskie superfoods

mineralne, witaminy, związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Najwyżej oceniane są produkty zawierające dużo wartościowych składników odżywczych w przeliczeniu na jedną kalorię – m.in. jarmuż, kapusta, szpinak, boćwina, sałata, brokuły, kalafior.Badania potwierdzają

Witaminy

Witaminy

Witaminy: to grupa zwizków chemicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm człowieka, nie jest wstanie sam wytwarzać witamin, dlatego tak ważne jest aby zwłaszcza dzieci i kobiety ciężarne, przyswajały ich jak najwięcej z pokarmem. Brak w organiźmie jednej, lub więcej witamin nazywane jest awitaminozą, nadmiar witamin nazywany jest hiperwitaminozą.