witaminy gotowanie

Małgorzata Welman, Miesięcznik Dziecko

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Gotowanie bez strat: jak szykować potrawy, by zachować w nich to, co najcenniejsze? Witaminy są na wagę złota!

Witamina B6 - właściwości, rola, skutki niedoborów

Witamina B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie człowieka. Jaka jest jej rola w organizmie? Czym objawia się jej niedobór i nadmiar? Gdzie jej szukać? Co warto wiedzieć o witaminie B6?

Witamina C - właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

Witamina C podnosi odporność organizmu, zapobiega procesom starzenia skóry, może wspomagać ochronę przed zachorowaniem na ciężkie choroby neurologiczne, takie jak Alzheimer czy schizofrenia. Jakie jeszcze właściwości posiada kwas askorbinowy i gdzie go można znaleźć?

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

liście tej odmiany są zbawieniem dla obolałych piersi z powodu zastoju pokarmu w przypadku świeżo upieczonych mam. To także bogactwo witaminy C (zwłaszcza kapusta kwaszona) i kwasu foliowego . Kapusta włoska Kapustę gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 1. rok życia. Może stanowić dodatek do

Dieta karmiącej mamy - warzywa

Najprostsza metoda to wprowadzanie kolejnych warzyw przez trzy, cztery dni i obserwowanie dziecka - czy mu się nowość w diecie mamy podoba, czy też nie. I wcale nie jest powiedziane, że kapusta gotowana jest zabroniona. Trzeba ją tylko wypróbować jak każdą kolejną nowość. A jak się okaże, że nic

8 domowych środków na wypadanie włosów po porodzie

sposobami, które są bezpieczne również podczas laktacji.  Drożdże Drożdże to bogactwo składników, których włosy potrzebują do wzrostu. Często zaleca się picie drożdżowego zaczynu, żeby wzmacniać włosy od wewnątrz i dostarczać ciału moc witamin. Dzięki zawartej w drożdżach biotynie, czyli witaminie H

Ile witaminy D i wapnia potrzebuje mały organizm?

. 1. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych Produkt spożywczy Zawartość witaminy D Węgorz świeży 1200 IU/100 g Śledź w oleju 808 IU/100 g Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g Śledź marynowany 480 IU/100 g Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g

Sok z czarnej porzeczki a karmienie piersią. Czy wolno go pić karmiąc niemowlę?

Sok z czarnej porzeczki a karmienie piersią. Czy wolno go pić karmiąc niemowlę?

Owoce a karmienie piersią. Jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej piersią? Owoce i warzywa to obowiązkowy punkt w diecie kobiety w ciąży i karmiącej piersią . Zapewniają one dużą dawkę witamin, ale także składników mineralnych czy niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu błonnika

Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

Szpinak - co to za warzywo? Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. Zielone liście szpinaku są mało kaloryczne - 100 gramów surowych liści zawiera około 20 kcal, oraz niemal 3

Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?

Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?

jest wyeliminowanie niezbyt atrakcyjnego zapachu, towarzyszącemu gotowaniu kalafiora. Jeśli jednak nie mamy mleka pod ręką, możemy wykorzystać także gałkę muszkatołową (szczyptę przyprawy dodać w trakcie gotowania). Kalafior - drogocenne właściwości Kalafior ma wiele witamin i minerałów, uważany jest

Witamina D dla dzieci - co powinniśmy o niej wiedzieć?

Witamina D dla dzieci - co powinniśmy o niej wiedzieć?

;Odkrycie na miarę kwasu foliowego": witamina, która zapobiega poronieniom i wadom wrodzonym Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Jarzębina - właściwości, działanie i symbolika. Co można zrobić z jarzębiny?

Jarzębina - właściwości, działanie i symbolika. Co można zrobić z jarzębiny?

Jarzębina - co leczy? Ze względu na dużą zawartość witaminy C , jarzębina jest polecana na przeziębienie, a także w podczas leczenia choroby płuc czy nerek (np. wyciąg z owoców jarzębiny potrafi kruszyć kamienie nerkowe). Niewielkie owoce jarzębiny mają w sobie niemal tyle witaminy C, co cytryny

Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

jęczmienna - kalorie. Wartości odżywcze Kasza jęczmienna zawiera około 350 kcal na 100 g suchej kaszy. Należy jednak pamiętać, że jej objętość w czasie podczas gotowania rośnie nawet trzykrotnie. Oznacza to, ze kaloryczność kaszy względem jej objętości znacznie spada. W tym kontekście należy jednak uważać na

Jak urozmaicać posiłki dziecka? Sposoby mam

Jak urozmaicać posiłki dziecka? Sposoby mam

twarogów. - Co dla dzieci moich znajomych było podstawą piramidy żywieniowej, dla Krzysia było nie do przełknięcia - wspomina ten trudny okres Julia. - Realnie bałam się, że będzie miał spory niedobór wapnia czy witaminy D. I dopiero gdy odkryłam, że mleko może mieć smak truskawki lub kakao, poranne

Ciąża i urlop macierzyński to też czas dla mamy. Domowe sposoby, które wzmacniają zniszczone włosy

Ciąża i urlop macierzyński to też czas dla mamy. Domowe sposoby, które wzmacniają zniszczone włosy

witaminy i mikroelementy. Spędzając dużo czasu w domu, łatwiej zadbać o zdrowe żywienie. Można samodzielnie przygotować posiłki z dużymi ilościami warzyw i owoców oraz produktami takimi jak: jaja, ryby, płatki owsiane rośliny strączkowe i orzechy- dostarczają one do organizmu duże ilości cennych składników

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

tę odmianę kaszy do swojego menu. Kasza bulgur uzyskiwana jest z pszenicy, głównie z odmian Triticum durum. Zanim trafi na sklepowe półki, przechodzi przez kilka procesów. W kolejności wyglądają one mniej więcej tak: ziarna zbóż są najpierw gotowane, następnie poddawane suszeniu, potem muszą zostać

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

dostarczają niewielu kalorii (około 60 kcal) i mnóstwa witamin oraz minerałów. Mają sporo potasu , a także fosfor , wapń , magnez , sód, miedź, żelazo oraz witaminy, takie jak witamina A , witaminy z grupy B , witamina C i witamina PP. Gruszki są wyjątkowe, ponieważ zawierają jod, który dba o

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

wysokości i jest bardzo wytrzymała na warunki atmosferyczne. Komosa ryżowa - właściwości Komosa ryżowa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, ponieważ zawiera: wiele witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, witaminy z grupy B6 , witamina E ) i minerałów ( wapń , magnez , potas , cynk i

Pomysły na śniadanie dla dziecka. Przepisy na szybkie i smaczne śniadania dla dzieci w różnym wieku

Pomysły na śniadanie dla dziecka. Przepisy na szybkie i smaczne śniadania dla dzieci w różnym wieku

chleba pszenno-żytniego lub razowego - pomysłów może być wiele - zauważa mgr Julia Laszuk.  Dietetyczka zwraca uwagę na fakt, że często zapomina się o dodatku warzyw i owoców do każdego posiłku. W każdym posiłku powinno znaleźć się warzywo lub owoc, z przewagą warzyw. Są one skarbnicą witamin oraz

Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

kolorem - od szałwiowej, przez ciemnozieloną, aż po zielono-purpurową. Brokuły - wartości odżywcze Brokuły mają cenne właściwości zdrowotne: chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Zawdzięczamy to ich wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i tak zwanego sulforafanu, czyli silnego

Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

jest korzystny - wpływa na zmniejszenie przyswajalności białka i utraty części witamin oraz niektórych składników mineralnych. Kasza gryczana i jej wartości odżywcze Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ma wiele witamin i minerałów. Poniżej wartości odżywcze kaszy przypadające na 100 gramów ugotowanego

Kwas foliowy - właściwości, zagrożenia, suplementacja

Kwas foliowy - właściwości, zagrożenia, suplementacja

Kwas foliowy - co to takiego? Kwas foliowy, inaczej witamina B9, witamina B11, folacyna lub folian jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść. Kwas foliowy trudno przecenić. Bierze udział w ważnych procesach życiowych, wpływa na wiele układów w organizmie

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

szkodliwe działanie wolnych rodników. To on nadaje pomidorom czerwony kolor, żelazo , wapń , magnez , miedź, mangan, kobalt, potas , witamina C , witamina E , witaminy z grupy B , witamina K oraz witamina PP, prowitamina A (czyli beta-karoten), błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie pomidorów

Jak pokonać dietą zimową chandrę?

Serotonina i tryptofan, czyli naturalne antydepresanty Serotonina to neuroprzekaźnik, który produkuje nasz mózg. Sprawia, że czujemy się szczęśliwi, potocznie nazywana jest naturalnym antydepresantem. Do jej wytworzenia niezbędne są m.in. witamina C, B6 oraz magnez. Witaminę C odnajdziemy m.in. w

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

roślinnego, stąd doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. Jest ono dobrze przyswajalne, ma wysoką wartość odżywczą. Ciecierzyca stanowi alternatywę dla mięsa, ponieważ jest zasobna w aminokwasy , których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Cieciorka to również witaminy oraz

Dzika róża - właściwości i zastosowanie

kilkadziesiąt razy więcej niż cytrusy. Ale to nie wszystko. Naturalna witamina zawarta w jej owocach jest o wiele bardziej skuteczna i lepiej przyswajalna niż witamina syntetyczna, pochodząca z tabletek. Co istotne - choć podczas obróbki, czyli w trakcie suszenia, mrożenia lub gotowania zawartość witaminy C w

Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

są zdrowsze - mają niską zawartość tłuszczu (gotujemy na parze, a więc bez użycia tłuszczu), a podczas takiej obróbki termicznej tracą niewiele swoich cennych właściwości, witamin czy składników mineralnych. Przepis na rybę gotowaną w parowarze: Umyj dokładnie rybę, a następnie osusz papierowym

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

, trzustką czy też z przyczyn zdrowotnych muszą stosować dietę (np. przy chorobach pęcherzyka żółciowego). Spożywanie pszennego grysiku korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego - to dobroczynne działanie zawdzięcza głównie zawartości witamin z grupy B . Te same witaminy, a w szczególności witamina B1 i

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

dla ludzi. Soczewicę docenia się za wysoką zawartość białka, niewielką ilość tłuszczu i niski indeks glikemiczny . Jest też źródłem węglowodanów złożonych. Zawiera wiele witamin (m.in. witamina A , witaminy z grupy B , C , K ) i minerałów ( wapń , żelazo , magnez , fosfor, potas , sód, cynk

Sok z wiśni a karmienie piersią. Które owoce można jeść podczas karmienia?

eliminować różne grupy produktów. Kobieta, która urodziła i karmi musi powrócić do sił, a organizm do regeneracji potrzebuje stałego zastrzyku witamin i innych składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest, aby w jadłospisie matki karmiącej piersią, znalazły się owoce, warzywa, chude mięso, ryby, nabiał

Grzyby: czy można je jeść w ciąży i podczas karmienia piersią

rezygnować, ponieważ nawet niewielka ilość grzybów pomaga uniknąć niedoborów witamin i minerałów. Jedynym przeciwwskazaniem jest spożywanie ich w postaci surowej. W ciąży można jeść grzyby, które są jadalne, gotowane lub suszone. Jak widać odpowiedź na pytanie, czy można jeść grzyby w ciąży i podczas

Rodzice wydają fortunę na witaminy dla dzieci - niepotrzebnie!

wątroby Przeczytaj odpowiedzi lekarzy na pytania o witaminy i leki dla dziecka To także może cię zainteresować: Słodkie witaminy, czyli owoce w diecie dziecka Witamina D dla dzieci - co powinniśmy o niej wiedzieć? Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

przeciwzapalne. Jest naturalnym antybiotykiem - zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii (pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców). Czosnek zawiera wiele cennych składników odżywczych, stąd często występuje w roli naturalnego leku. To źródło: witamin z grupy B oraz witaminy C i witaminy A

Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

Czosnek - właściwości Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny to bylina z rodziny amarylkowatych. Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej. Świeże ząbki czosnku zawierają sporo wody, węglowodanów i białka , a także: witaminy (głównie C i witaminy z grup B

Jadłospis na kwiecień

źródło błonnika, witaminy PP, żelaza i magnezu, niezłe źródło białka i cynku. Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy. Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek. Ryż

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso

żelazo , które zapobiega anemii i zwiększa odporność, cynk, który wpływa na odporność, jest istotny dla skóry, witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, PP, B12 . Kiedy wprowadzić mięso do diety niemowlaka? Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt , mięso do diety malucha

Jarmuż - nowość od Fit&Easy

Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny

Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

Właściwości płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawierają węglowodany, białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), a także błonnik pokarmowy . W płatkach owsianych znajduje się wiele witamin i

Słodzik i jego najpopularniejsze odmiany

spodziewających się dziecka. Jeśli mamy do czynienia z kobietami, które mają duże pragnienie na słodycze i słodkości w czasie dziewięciu miesięcy ciąży, a jednocześnie nie chcą za bardzo przytyć i dbają o linię, to splenda jest najlepszym wyborem. Może być wykorzystywana do gotowania i pieczenia, gdyż nie traci

Domowe sposoby na przeziębienie. Co naprawdę działa?

Leki wyleczą przeziębienie? Popularne leki nie są w stanie zabić wirusa, dlatego nie wyleczą choroby. Mogą jednak złagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia np. obniżyć gorączkę, pomóc pozbyć się wydzieliny z nosa, złagodzić ból gardła. Witamina C to sprawdzony sposób na szybkie wyeliminowanie

Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

(GLA), a także inne kwasy tłuszczowe, takie jak: oleinowy, palmitynowy i stearynowy oraz fitosterole, polifenole, enzymy, witamina E i F. To również bogactwo minerałów, m.in. cynku , magnezu , selenu i wapnia . Ze względu na tak wyjątkowy skład, wiesiołek zaliczany jest do roślin cenionych przy

Dynia i jej właściwości odżywcze

, dynia makaronowa, a także różne odmiany dyń ozdobnych. Jest bardzo sycąca, dzięki zawartości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Zawiera wiele witamin i minerałów - np. potas , kwas foliowy , szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

gryczaną - zawiera niewielką ilość skrobi i bogactwo łatwo przyswajalnego białka (11 g na 100g produktu). Zawiera witaminy z grupy B , a dokładnie B1 - tiaminę, B2 - ryboflawinę, B6 - pirydoksynę oraz kwas pantotenowy. Jest także źródłem magnezu , potasu , wapnia i żelaza . Od kaszy gryczanej

Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i należy je dostarczać razem z pożywieniem. Zawiera takie witaminy jak: witamina C , tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 , kwas foliowy , witamina A i witamina K , a także następujące minerały: wapń , magnez , fosfor, żelazo , sód, potas

Gotuj różnorodnie - na Wielkanoc i nie tylko

kulinarnej nudy! 2. Różnorodność technik przygotowywania posiłków Zmieniajmy sposób przyrządzania dań, mając do wyboru szeroki wachlarz możliwości - gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie, grillowanie, blanszowanie. Dzięki różnorodności stosowanych technik obróbki kulinarnej unikniemy w kuchni

Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

żelazo , magnez i witaminy z grupy B. Działa odżywczo i jest łagodny dla przewodu pokarmowego. Można go przygotować na trzy sposoby - wymieszać z mlekiem modyfikowanym, pokarmem matki lub zrobić tylko na wodzie (starszemu dziecku i dorosłemu przygotujemy kleik na "zwykłym" mleku lub na wodzie

Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

1,2 g białka , 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów , 1 g błonnika . Z tego względu cenione jest przez dietetyków. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, gdyż jest bogata w żelazo , potas i magnez , ma sporą dawkę witaminy C , K , PP i B1 oraz beta karoten . Pozytywnie wpływa

Czarny bez - poznaj jego zdrowotne właściwości i działanie!

, garbniki, kwasy owocowe (organiczne), witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne ( wapnia , potasu, sodu, glinu i żelaza ). Są środkiem czyszczącym krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny

Refluks w ciąży. Jak sobie radzić z dolegliwościami żołądkowymi?

nieodpowiednia dieta. W przypadku kobiet w ciąży jest to szczególnie ważne, aby w codziennym jadłospisie znajdowały się produkty wartościowe, o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, za to bogate w witaminy, mikro- i makroelementy oraz sole mineralne. Jeśli kobieta w ciąży zaczyna mieć objawy towarzyszące

Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

odmiany różni jednak poziom kwasowości, który w przypadku tej odmiany wynosi więcej niż 0,08%, choć mniej niż 2%. Polecana jest do smażenia i gotowania. Trudno ją dostać w polskich supermarketach. Oliwa lampante Ta odmiana oliwy poddawana jest procesowi ogrzewania, czyli tak zwanej rafinacji. W wyniku

Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść? Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wspomagają odporność, działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są znakomitym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. W 100 gramach ogórków kiszonych znajduje się 11

Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

gramach jest zaledwie 21 kcal. Rabarbar wyróżnia się nieco cierpkim, kwaskowatym smakiem, na który ma wpływ kolor - im ogonki są czerwieńsze, tym bardziej słodkie. Nie należy jeść ich na surowo, a raczej jako dodatek do dań pieczonych i gotowanych. Warzywo to  sprawdzi się w kompotach i słodkich

Fosfor - rola, odmiany i występowanie

gotowaniem. Fosfor wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia, ale jedynie w przypadku zbliżonej ilości fosforu w diecie do ilości wapnia. W sytuacji, gdy fosforu jest zbyt wiele może powodować wypłukiwanie wapnia z kości. Witamina D wspomaga wchłanianie fosforu i wapnia, Fosfor w postaci fosforanów (symbol E451

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

do uprawy i przechowywania. Najpopularniejszą odmianą jest cebula żółtą, można również kupić cebulę czerwoną, cebule dymkę, cebulę cukrową czy szalotkę. Jest najbardziej uniwersalnym warzywem świata. Można ją jeść w każdej postaci: surową, gotowaną, grillowaną, duszoną lub smażoną. W celach

Imbir - właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwskazania

lub rzadziej w suszonej postaci. W Polsce stosuje się także wersję w proszku, mającą nieco inne właściwości niż suszony - jest idealna do gotowania i przyrządzania posiłków. Warto wspomnieć o wartościach odżywczych imbiru. 100 g zawiera około 79 kcal, w tym 1,8 g białka, 9,6 g węglowodanów, 0,8 g

Soja - poznaj skład i właściwości. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

.: Liczne minerały -  wapń, magnez, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, mangan, miedź, cynk; witaminy - A, B6, C, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna; tłuszcze - kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Soja - źródło fitoestrogenów Soja słynie z

Zamiast mleka

dostarczających wapń i witaminę D (jej obecność jest konieczna, aby wapń był dobrze przyswajany przez organizm). W okresie laktacji jest to niezwykle ważne. Jeśli w diecie kobiety nie będzie dostatecznej ilości produktów bogatych w wapń, dziecko "wyssie" potrzebny mu pierwiastek z zapasów organizmu mamy

Jajko w diecie dziecka. Kiedy wprowadzić, na co uważać?

Jajko w diecie dziecka jest bogatym źródłem białka, wielu witamin ( A , B, D i E ) oraz minerałów ( żelazo , wapń , potas, fosfor, magnez , chlor, miedź czy cynk). Co jeszcze można znaleźć w jajku? Antyoksydanty, luteinę, a także dobre, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne

Odkryj swój ulubiony smak na Święta - przepisy na rozgrzewające herbaty

uzupełnimy niedobory witamin. Intensywny rozmaryn Herbata Earl Grey Ahmad Tea London Gałązka rozmarynu Szczypta czerwonego pieprzu Pół plasterka grejpfruta i cytryny 3 łyżki syropu malinowego Łyżeczka miodu (opcjonalnie) Rozgnieć w moździerzu czerwony pieprz i przesyp do kubka. Następnie włóż do niego także

Jak schudnąć po ciąży? 5 sprawdzonych sposobów dla świeżo upieczonych mam

, powinna być dobrze przemyślana. Odpowiednia jest dieta zróżnicowana i zbilansowana. Powinna zatem zawierać produkty z mikroelementami (np. żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B, C i D). Spożywany pokarm musi dostarczać energii i odżywiać organizm zarówno mamy, jak i dziecka, które jest karmione piersią

Planujesz jadłospis rocznego dziecka? Sprawdź, jaką rolę odgrywają w nim warzywa i owoce!

dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia dowodzi, że aż 88% dzieci, które ukończyły 1. rok życia, otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie! Warzywne przysmaki w diecie maluszka Dlaczego warzywa są tak istotne w diecie rocznego dziecka? Stanowią przede wszystkim ważne źródło witaminy C oraz beta

Przepisy na zupy i zupki

(zwłaszcza gdy gotujesz dla niemowlęcia) lub od sprawdzonych dostawców. Możesz mrozić porcje umytych, obranych i pokrojonych warzyw i korzystać z mrożonek. Warzywa wrzucaj na wrzącą wodę - stracą mniej witamin. Zupki gotuj na wodzie. Wywar mięsny może uczulać, zawiera też puryny (obciążają nerki). Mięso

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

także w kulturystyce. Roślina ta zawiera m.in.: śluz, tłuszcze, śladowe ilości olejków eterycznych, saponiny steroidowe, cholinę, lecytynę, witaminy: PP, H, F, B1, karoten, biopierwiastki: żelazo , fosfor, potas, wapń , flawonoidy, kumaryny, fosfolipidy, kwas fitynowy, alkohole cukrowe i cyklitole

Mamo, pamiętaj o sobie!

początku z pewnością trudno będzie im się przyzwyczaić, stopniowo jednak zauważą, że wypoczęta i zadowolona mama to zupełnie inna kobieta – mówi Zuzanna Antecka, psycholog i dietetyczka, ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie. Czas – mamie też się należy! Jeśli

Parowanie

Najlepszy chyba sposób przyrządzania ciepłych dań. Krótkie gotowanie na parze pozwala zachować dużą część witamin i minerałów, przygotować danie bez dodatku tłuszczu, a jednocześnie zachować doskonały smak warzyw, mięsa, ryb. Jest przy tym proste i szybkie. Do gotowania na parze używać można

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis, działanie, wskazania

witamin, minerałów i wielu innych substancji, które mają działanie prozdrowotne. Co leczy syrop z mniszka? Jak działa? Okazuje się, że: wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, sprawdza się w leczeniu anemii , działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, pobudza organizm do walki z

Zdrowe odżywianie przez cały rok

sałaty (kwas foliowy, beta karoten), plasterkiem pomidora (potas, beta karoten, witamina C, likopen) i posypką ze szczypiorku (witamina C, beta karoten). Do dań i przekąsek dodawajmy nasiona i orzechy, do produktów mlecznych owoce - świeże lub mrożone. Gotowanie bez strat Wiadomo, że większość witamin i

Dieta w ciąży - co można jeść a czego nie?

listę produktów bardziej lub mniej oczywistych (które są powszechnie zalecane i uważane za zdrowe), z których należy zrezygnować w diecie dla ciężarnych : Alkohol – to oczywistość, ale nie można o tym nie wspomnieć! Wątróbka – ze względu na wysoką zawartość witaminy A Surowe: jajka

Nie jedz za dwoje, tylko dla dwojga - dieta kobiety w ciąży

tkankę tłuszczową. Warto zacząć uprawiać sport i wzmacniać mięśnie przed czekającą organizm rewolucją. Ginekolodzy zalecają także wcześniejszą suplementację kwasem foliowym (minimum trzy miesiące przed planowanym poczęciem) oraz - w przypadku stwierdzonych niedoborów - witaminą D (dawkę dobiera lekarz

Produkty mleczne dla małego dziecka

. miesiąca życia. Najpierw w niewielkich ilościach, powoli i stopniowo zwiększając porcje. Jogurt robiony jest z krowiego mleka zakwaszonego specjalnie dobranymi, pożytecznymi dla organizmu, bakteriami. Dzięki temu ułatwia trawienie i poprawia apetyt. Jest także niezwykle bogaty w wapń i białko oraz witaminy

Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

niekorzystnym działaniu wysokiej temperatury. Poddawanie orzechów obróbce termicznej, takiej jak prażenie, pieczenie, gotowanie, niszczy wiele cennych substancji odżywczych oraz witaminę E. Pod wpływem wysokiej temperatury zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe zamieniają się w szkodliwe tłuszcze trans

Zaparcia u dzieci - przyczyny, leczenie, zapobieganie

choroby gorączkowe, krzywica , przedawkowanie witaminy D3 , cukrzyca bądź niedoczynność tarczycy, silny stres bądź emocje, jadłowstręt psychiczny. Zaparcia pojawiają się podczas przechodzenia z karmienia piersią na mieszanki sztuczne, nauki korzystania z toalety bądź w trakcie rozpoczęcia zajęć w

Kalarepa

Pyszne wiosenne warzywo, świetne zarówno do pogryzania na surowo (i w tej wersji najbogatsze w witaminy i minerały), jak i w formie gotowanej (dobrze smakuje w zupie i faszerowana). Miękką i ugotowaną kalarepkę można podać w 7. miesiącu życia.

Warzywa

nieocenione źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych aktywnych związków oraz błonnika. Najlepsze są świeże lub krótko gotowane na parze. W naszej diecie powinny się pojawiać pięć razy dziennie w niewielkich porcjach (zamiennie z owocami), by organizm otrzymywał stałe dostawy

Szparagi

jedno z lepszych naturalnych źródeł kwasu foliowego (ważnego między innymi z powodu właściwości krwiotwórczych), którego w naszej diecie generalnie jest zbyt mało. Zawierają także sporo potasu, beta karotenu, witaminy C. Niemowlętom można podawać świeże, mięciutkie, gotowane szparagi już po

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

źródło kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy. Pozostałe to kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9) oraz linolowy (grupa omega-6). Olej kokosowy jest dobrym źródłem witamin ( z grupy B , C i E ) oraz

Kosmetyki zakazane w ciąży. Kosmetolożka: Prawo jest bardzo restrykcyjne

restrykcyjne, także produkty dla kobiet w ciąży i karmiących, które są dostępne w Europie są bezpieczne i nie trzeba się ich obawiać. Substancje, których zdecydowanie unikamy to: pochodne witaminy A , tretynoiny, retinol, kwas salicylowy, mocno złuszczające kwasy, farby do włosów z amoniakiem. (1) O czym

Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią poprzez żywienie?

Wraz z jesienią zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji. Niedobór witaminy D, mniej warzyw i owoców w diecie, ochłodzenie – to tylko niektóre z czynników, które mogą przyczyniać się do częstszych zachorowań najmłodszych w tym czasie. Układ odpornościowy dziecka jest niedojrzały i

Napoje dla dzieci

Kompot Zawiera mniej witamin niż sok. W czasie gotowania bowiem znaczna ich część ulega zniszczeniu. Warto też wiedzieć, że niektóre kompoty, np. jabłkowy i z dyni, sprzyjają zaparciom. Jeśli maluch woli kompot od bardziej intensywnego w smaku soku, proponujemy kompromisowe rozwiązanie - połączenie

Kasza w diecie niemowlęcia

bardziej rozdrobnione i po rozmieszaniu mają gładszą i rzadszą konsystencję. Młodszym niemowlętom łatwo je podać w butelce ze smoczkiem. Są też łagodniejsze w smaku niż kaszki. Dlatego od nich rozpoczyna się rozszerzanie diety o produkty zbożowe. Kasza gotowana czy gotowa? Niemowlętom lepiej podawać kaszki

Siła zbóż na dzień dobry - świętujmy razem Dzień Zdrowego Śniadania

apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Potraktujmy zatem Dzień Zdrowego Śniadania jako doskonały pretekst do tego, by zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe

Dieta karmiącej mamy. Czy trzeba jeść więcej? Czy warto eliminować alergeny na wszelki wypadek?

razowej, orkiszowej. Są głównym źródłem energii, a także błonnika, składników mineralnych (magnezu, żelaza) i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego;  .warzywa, dzięki którym dostarczasz organizmowi witamin (zwłaszcza C, A, z grupy B) i minerałów. Jedz je 4-5 razy dziennie, gotowane i surowe

Smak waniliowy - smak dzieciństwa

poznawczych - każda porcja kaszki dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania dziecka na ten składnik, a dodatkowo obecna w kaszce witamina C zwiększa wchłanianie żelaza; Jod odgrywający ważną rolę w rozwoju poznawczym dziecka; Immunoskładniki, czyli witaminy i składniki mineralne, które uczestniczą w

Por

kuzyn czosnku, warzywo popularne w polskiej kuchni i świetne zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W surówkach ma ostry, mocny smak i sporo zalet (zawartość witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, fosforu, wapnia). Dobrze smakuje w kremowej zupie, zapiekankach mięsnych, duszony w lekkim

Pietruszka

Jej korzeń rzadko jadamy na surowo ze względu na dość specyficzny smak, ale już gotowana pietruszka ciekawie wzbogaca zupy i warzywne sałatki, a jej wywar dodaje aromatu bulionom - taka naturalna przyprawa to cenna rzecz w zdrowej kuchni. Jadana po ugotowaniu pietruszka nie ma zbyt wielu wartości

Wokół stołu

lub pasztety warzywne. Dodany do ciasta na racuchy zastępuje jajko. Robię też z niego kisiel: zalewam wrzątkiem, mieszam, dodaję przecier z owoców. Kiszone, nie kwaszone! Kiszona kapusta, ogórki, buraki - to świetne uzupełnienie zimowej diety o witaminy, minerały oraz bardzo cenne dla zdrowia bakterie

Bakteria Escherichia coli (E. Coli) - czym jest, jakie są objawy zakażenia i jak się przed nią chronić?

organizmie. Stanowią część flory bakteryjnej w jelicie grubym, gdzie uczestniczą w produkowaniu witamin z grupy B oraz witaminy K , a także wspierają rozkład spożywanego pokarmu. Zagrożenie dla człowieka stanowi ich obecność w wodzie (wykrycie E. coli w wodzie oznacza wysoki poziom zanieczyszczenia) lub w

Jadłospis na czerwiec

łatwo się utleniają. Dlatego surówki od razu po przyrządzeniu warto polać oliwą lub jogurtem, sos utrudnia bowiem przenikanie tlenu. Warto pamiętać, że gotowanie niszczy większość witamin, dlatego jarzyny i owoce najlepiej jeść surowe. A jeśli już trzeba je ugotować, najlepiej robić to na parze (traci

Pasta jajeczna na śniadanie lub kolację. Jak ją przygotować i z czym najlepiej podawać?

. Dopiero jeśli posmakuje nam ta tradycyjna, będzie można eksperymentować z rozmaitymi dodatkami. Przepis na pastę jajeczną Czas potrzebny na przygotowanie pasty jajecznej: około 10 minutCzas gotowania jajek: około 10 minutGramatura, która powstanie ze wszystkich składników: 420 gramów pasty Składniki do

Łosoś

Ryba wyśmienita, aromatyczna, soczysta i krucha zarazem, bardzo zdrowa, dość łatwo w Polsce dostępna, zawierająca cenne kwasy tłuszczowe, dużo fosforu i witaminy E, sporo żelaza. Dla małych dzieci najlepszy będzie łosoś gotowany na parze lub pieczony. Smażonego jedzmy rzadziej. A wędzonego raczej

Awitaminozy

Niedobory witamin spowodowane błędami żywieniowymi (monotonne menu; dieta uboga w warzywa, owoce, produkty mleczne, tłuszcze), nieprawidłowym przygotowaniem posiłków (długie gotowanie, wielokrotne podgrzewanie potraw, przechowywanie żywności w złych warunkach), upośledzonym wchłanianiem witamin w

Jarmuż

Kuzyn kapusty o smaku zbliżonym do szpinaku. Najlepiej jeść go po przemrożeniu (pozbawia go to goryczki) lub wybierać niegorzkie odmiany. Kędzierzawe liście o ciemnozielonym lub fioletowawym odcieniu mają w kuchni wiele zastosowań: od dekoracji potraw po wymyślne dania gotowane, duszone, zapiekane

Kalafior

natomiast sporo błonnika, potasu i duże ilości witaminy C, która jednak ginie w czasie gotowania.

Ziemniaki

teoretycznie zdrowe warzywo, z przyzwoitą dawką potasu, fosforu, witaminy C. Ale... długotrwałe gotowanie pozbawia ziemniaki ich zalet, a wybija na pierwszy plan wady: wysoką kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny (aż 95!). Na dodatek lubimy jadać je rozgotowane i polane tłustymi sosami, albo w

Uboga dieta: kiedy dziecko dostaje za mało jedzenia?

. To dlatego po 6. miesiącu zaleca się stopniowe rozszerzanie diety niemowlęcia. Jeśli wynik morfologii wykaże anemię, pediatra przepisze dziecku preparaty żelaza i witaminy. Uczulone na krowie mleko dziecko skończyło pół roku Pediatra przepisze mu odpowiedni preparat mlekozastępczy i podpowie, jak

Czy warto kupować suplementy?

. Jeśli chodzi o sposoby przyrządzania jedzenia, unikamy potraw smażonych, a za to gotujemy na parze, pieczemy, dusimy. Taka dieta z reguły zaspokaja zapotrzebowanie na najważniejsze składniki odżywcze. Problem może być z kilkoma składnikami, takimi jak witamina D, kwasy Omega-3 i probiotyki, które czasem

Żurawina

jej owoce mają mnóstwo zalet; zawierają witaminy (głównie C, ale także A i z grupy B), minerały, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Pomagają w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, wzmacniają odporność, działają korzystnie na stan naczyń krwionośnych. Żurawinowe sosy

Soczewica

zarówno tej czerwonej, jak i zielonej nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, a także cennego kwasu foliowego, minerałów, błonnika. Doskonale nadaje się do przygotowywania farszów (do warzyw, pierogów, pasztecików

Dieta w ciąży: co wolno jeść, a czego lepiej unikać?

- jest niskokaloryczna, a kryje w sobie dużo witaminy C i kwasu foliowego. Czerwona papryka - ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu. Ziemniaki - dobre źródło węglowodanów i witaminy C. Najbardziej wartościowe są gotowane lub pieczone w mundurkach. Szpinak - dwie

Ricotta

. tłuszczu i nie jest solony. W procesie produkcji poddaje się go długotrwałemu gotowaniu, więc na wysoką zawartość witamin i minerałów raczej nie ma co liczyć.

Witaminy

Witaminy

Witaminy: to grupa zwizków chemicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm człowieka, nie jest wstanie sam wytwarzać witamin, dlatego tak ważne jest aby zwłaszcza dzieci i kobiety ciężarne, przyswajały ich jak najwięcej z pokarmem. Brak w organiźmie jednej, lub więcej witamin nazywane jest awitaminozą, nadmiar witamin nazywany jest hiperwitaminozą.