wysoki cholesterol

mzb

Cholesterol - co warto o nim wiedzieć? Normy, badania, przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol - co warto o nim wiedzieć? Normy, badania, przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego poziom zależy od wielu czynników, między innymi diety, aktywności fizycznej, ale i ogólnego stanu zdrowia. Jakie są normy cholesterolu? Co wiemy o cholesterolu dobrym i złym? Kiedy zrobić badania? Dlaczego wysoki cholesterol jest niebezpieczny?

Indeks glikemiczny a ryby

Dbacie o zdrowie, sylwetkę i poziom cukru we krwi? Ryby to produkt właśnie dla Was! Mają niski indeks glikemiczny i nie podnoszą w znacznym stopniu poziomu cukru. Są też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobrze przyswajalnego pełnowartościowego białka. Mięso ryb charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu oraz wysoką obecnością witamin z grupy B. Jeśli chcecie być fit i zależy Wam na odpowiednim odżywianiu, z pewnością w Waszej diecie powinny znaleźć się produkty rybne.

Trójglicerydy - czym grozi ich nadmiar? Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?

Trójglicerydy są cząsteczkami tłuszczu, które pełnią w organizmie ważne funkcje. Stanowią materiał energetyczny dla całego organizmu, zapewniający mu prawidłowe funkcjonowanie. Trójglicerydy dostarczają energii i ją magazynują, jednak ich wysoki poziom stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Dlatego utrzymanie trójglicerydów na odpowiednim poziomie jest tak ważne? Czym grozi ich nadmiar? Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?

Zobacz wideo

Mleko sojowe - zdrowa czy niezdrowa alternatywa dla mleka krowiego?

Mleko sojowe - zdrowa czy niezdrowa alternatywa dla mleka krowiego?

, fitoestrogenów, izoflawonów. Dzięki zawartości wielu cennych składników oraz właściwościom mleko sojowe zmniejsza ryzyko chorób serca i problemów z wysokim poziomem "złego" cholesterolu . Przeciwdziała otyłości, zwiększa odporność naczyń krwionośnych na wahania ciśnienia krwi, zapobiega powstawaniu

Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

zostają zmielone na proszek. Kakaowiec to drzewo rosnące w klimacie równikowym, charakteryzującym się wysoką temperaturą i dużą wilgocią. Do najlepszej uprawy potrzebuje jeszcze zacienienia i ochrony przed wiatrem. W dzisiejszych czasach kakao jest uprawiane w wielu innych miejscach na świecie poza

Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

narażony na działanie wysokiej temperatury. W przeciwnym wypadku wchodzące w jego skład kwasy omega mogą ulec zniszczeniu. Po otwarciu powinno się go zużyć w ciągu kilku tygodni, nie nadaje się już wtedy do długiego przechowywania. Olej lniany - właściwości Bogaty w  dobroczynne substancje olej lniany

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

infekcjach górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie gardła , zapalenie zatok przynosowych , angina , zapalenie migdałków czy zapalenie oskrzeli . Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci na mokry kaszel? Wystarczy pokroić cebulę w plasterki, układać je warstwami w wysokiej szklance lub miseczce

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

roślinnego, stąd doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. Jest ono dobrze przyswajalne, ma wysoką wartość odżywczą. Ciecierzyca stanowi alternatywę dla mięsa, ponieważ jest zasobna w aminokwasy , których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Cieciorka to również witaminy oraz

Kurkuma - żółta przyprawa, o której dużo się mówi. Jakie są z niej pożytki dla zdrowia?

Kurkuma - żółta przyprawa, o której dużo się mówi. Jakie są z niej pożytki dla zdrowia?

lub pić napar z jej dodatkiem. Na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu Kurkuma polecana jest także cukrzykom i osobom, które cierpią z powodu wysokiego cholesterolu . Obniża poziom glukozy we krwi, a także poziom cholesterolu. Na bóle stawów Ze względu na działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne

Błonnik pokarmowy - rodzaje, działanie i właściwości

Błonnik pokarmowy - rodzaje, działanie i właściwości

stolce, eliminuje zaparcia - w połączeniu z wodą ułatwia wypróżnianie się, obniża indeks glikemiczny spożywanego posiłku, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, zmniejsza apetyt, a to oznacza skuteczność w odchudzaniu, pomaga w obniżaniu cholesterolu całkowitego we krwi (absorbuje tłuszcze oraz

Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?

Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?

Orzechy - różnorodność smaków i rodzajów Orzechy mają wiele cennych właściwości odżywczych. Wśród ich największych zalet wymienia się bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu , zawartość błonnika wspomagającego przemianę materii oraz działającej jako

Hormony żeńskie - estrogeny, progesteron, prolaktyna

Hormony żeńskie - estrogeny, progesteron, prolaktyna

także: funkcjonowanie gospodarki lipidowej (podnoszą poziom "dobrego cholesterolu", obniżając poziom cholesterolu "złego"), magazynowanie wapnia, co chroni przed osteoporozą, poprawa krzepliwości krwi, regulacja wydzielania łoju. Niedobór estrogenów przejawia się nieregularnymi

Tłuszcze zdrowe dla dzieci - jakie wybierać? Porady dla rodziców

Tłuszcze zdrowe dla dzieci - jakie wybierać? Porady dla rodziców

odpowiedzialne za wysoki poziom cholesterolu we krwi, co w przyszłości może doprowadzić do zachorowania na miażdżycę. Dobrze jest także zmniejszać spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tych roślinnych. Taka zmiana może uchronić nas przed chorobami układu krążenia. Tłuszcze nienasycone - gdzie ich szukać? Gdzie

Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia

Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia

delikatną nutą słodyczy. Wartości odżywcze gorzkiej czekolady i kalorie W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao przede wszystkim można znaleźć magnez , żelazo , cynk , potas , fosfor, flawonoidy, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę. Ile kalorii ma gorzka czekolada? Jest mniej słodka, ale czy również

Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

mięty stawia na nogi. Podobnie jak kawa, dodaje energii. Praca wątroby Mięta pieprzowa wspiera funkcjonowanie wątroby zwiększając przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Zażywanie mięty w postaci herbatki poprawia trawienie, obniża zły cholesterol i wspomaga rozkładanie tłuszczu. Niższy

Kwas octowy - właściwości, zastosowanie

Kwas octowy - właściwości, zastosowanie

Właściwości kwasu octowego Kwas octowy to substancja bezbarwna dobrze rozpuszczająca się w wodzie. Ma właściwość pochłaniania wilgoci z otoczenia. Kwas ma nieprzyjemny, charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Zapach kwasu w wysokim stężeniu jest duszący i ostry. Kwas octowy o niskim stężeniu

Podwyższone OB (odczyn Biernackiego) - o czym świadczy?

Podwyższone OB (odczyn Biernackiego) - o czym świadczy?

- nadczynności i niedoczynności tarczycy oraz innym chorobom autoimmunologicznym, hipercholesterolemii (wysoki poziom cholesterolu we krwi), białaczkom i innym nowotworom. Czasem wysokie OB pojawia się u kobiet podczas menstruacji, w czasie ciąży oraz w połogu. Podwyższone OB u dziecka jest bardzo często oznaką

Halibut - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go jeść?

Halibut - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go jeść?

wysokiej jakości białka , zdrowych tłuszczów i cennych witamin. Halibut nie jest tanią rybą - kilogram świeżego fileta to koszt około 120 zł. O wiele taniej można kupić filety mrożone, których ceny zaczynają się już od 40 zł. Jednak, każdy kto zdecyduje się zainwestować w halibuta, nie pożałuje swojego

Arbuz - niskokaloryczny owoc idealny na gorące dni

Arbuz - niskokaloryczny owoc idealny na gorące dni

aktywne w arbuzie, które wspomagają usuwanie z mięśni szkodliwych związków, gromadzących się po intensywnym treningu. Ze względu na dużą zawartość płynów w arbuzie, działa on moczopędnie i z tego względu zalecany jest w chorobach nerek i układu moczowego. Ale to nie jedyne zalety związane z tak wysoką

Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

obniżeniem poziomu enzymów AST, ALT, LDH. Dodatkowo syrop klonowy wywołuje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób, u których stwierdza się niedobór manganu. Syrop klonowy - kaloryczność i indeks glikemiczny Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier, dlatego jest dla nich świetną

Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

pokarmu. Właśnie z uwagi na jego bardzo wysokie stężenie nazywa się spirulinę "mlekiem Matki Ziemi". Kwas gamma linolenowy (GLA), należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i jest uznawany za najbardziej wartościowy w tej grupie. Duże ilości wysokowartościowego białka

Chlorella - właściwości i wartości odżywcze zielonej superalgi

Chlorella - właściwości i wartości odżywcze zielonej superalgi

pozytywny wpływ na zdrowie. W chlorelli wykryto wysokie stężenie chlorofilu (substancji, która nadaje jej charakterystycznego zielonego koloru), kwasów nukleinowych, aminokwasów , enzymów, witamin i wielu minerałów, a wśród nich: żelazo , wapń , potas , magnez , cynk , mangan, fosfor, selen i jod oraz

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

stosowaną w schorzeniach wątroby sylimaryną. Ponieważ nasiona zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego oraz śliny, mogą być podawane dla pobudzenia apetytu; zaparć - dzięki wysokiej zawartości błonnika pobudzają perystaltykę jelit i ułatwiają pasaż jelitowy; pasożytów przewodu pokarmowego

Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

Tran - co to takiego? Tran jest koncentratem oleju, otrzymywanego ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. Nazwa ta nie ma zastosowania do oleju pozyskiwanego z innych ryb, np. rekina czy wieloryba. Co takiego ma w sobie tran, że jest tak wysoko cenionym preparatem

Zadbaj o odporność zimą z makrelami DIABETIC od Graal

przygotowując swój jadłospis powinniśmy pamiętać o rybach, najlepiej średnio tłustych tj. makrela, która dostarczy nam kalorii z dobrego rybiego tłuszczu oraz inne cenne witaminy i minerały. Mięso ryb charakteryzuje się także niską zawartością cholesterolu oraz wysoką obecnością witamin z grupy B. Z dodatkiem

Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

, hamują nadmierny apetyt, obniżają poziomu cholesterolu , zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pomagają utrzymać wagę, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Ponieważ płatki owsiane charakteryzują się wysoką

Insulinooporność - przyczyny, objawy, leczenie

kobiet równy lub większy 80 cm, a u mężczyzn równy lub większy 94 cm). Sygnałem może być również: zmęczenie i senność po posiłkach, problemy z koncentracją, nieustanna ochota na jedzenie, zachcianki jedzeniowe, bóle głowy , wysokie ciśnienie tętnicze, senność i zaburzenia snu. Insulinooporność to zwykle

Olej z wiesiołka - właściwości, zastosowanie

wpływają również na obniżenie poziomu złego cholesterolu , zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia i rozwoju miażdżycy. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z wiesiołka wpływa na utrzymanie elastyczności i jędrności skóry, a także pomaga zachować prawidłowy poziom nawodnienia

Witamina B12 - właściwości, źródła, niedobory

koncentracją, rozdrażnienie, nadmierna nerwowość, permanentne zmęczenie, wysoki poziom cholesterolu, anemia z niedoboru witaminy B12. Witamina B12 - suplementacja Afty w buzi, permanentne zmęczenie czy nerwowość mogą być sygnałami, że organizm domaga się witaminy B12. Można go wesprzeć, wprowadzając do diety

Moc drogocennych olejów! Olej rzepakowy, słonecznikowy i lniany

dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim cennych Omega-3. Należy jednak pamiętać o przechowywaniu go w chłodnym i zaciemnionym miejscu - jest to ważne, gdyż na skutek działania promieni słonecznych kwasy tłuszczowe Omega-3 gwałtownie się utleniają. Nie powinno się go

Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

- doceniano ją szczególnie za niewysoką cenę, trwałość, dostępność niezależnie od sezonu, walory smakowe i bogactwo witamin. Dziś nie jest już tak lubiana; złą sławę zyskuje z powodu swoich wzdymających i ciężkostrawnych właściwości. Statystyczny Polak rocznie spożywa około 10 kg tego warzywa. Kapusta

Jagody - dlaczego warto je jeść?

była znana już w czasach starożytnych i średniowiecznych. Czarna jagoda rośnie w środkowej i północnej Europie, jest rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. Jagodowe krzaczki nie są wysokie, sięgają 50 cm wysokości. Mają drobne listki i

Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne

wyhodowaniem buraka z korzeniem nadającym się do spożycia. Dziś burak jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Ze względu na coraz częściej stosowaną dietę wegańską, przechodzi on prawdziwy renesans. I bardzo dobrze, jest to bowiem bardzo zdrowe warzywo o wysokiej zawartości kwasu foliowego . Korzystnie

Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

także zaburzenia koncentracji. Cukier podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, wpływa na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego Najpopularniejsze zamienniki cukru Ponieważ biały cukier ma fatalne wypływ na zdrowie, po zamienniki cukru sięgają dziś nie tylko

Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

funkcjonowanie pracy serca i zaopatruje mózg w tlen. Migdały dla cukrzyków Spożywanie migdałów w znaczący sposób obniża poziom cukru we krwi oraz niweluje poziom "złego" cholesterolu (LDL) u osób ze stanem przedcukrzycowym, zmniejszając w konsekwencji ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

. Ma też dość krótki termin przydatności do spożycia. Olej kokosowy rafinowany jest pozbawiony swoich cennych właściwości, a także smaku i zapachu. Produkuje się go w wysokich temperaturach. Jest dużo tańszy, ma też dłuższy termin przydatności do spożycia. Olej kokosowy - zastosowanie Olej kokosowy

Dzika róża - właściwości i zastosowanie

róży maleje, wciąż pozostaje na bardzo wysokim poziomie. Czy wiesz, że trzy owoce dzikiej róży pokrywają dziennie zapotrzebowanie na witaminę C? Owoce dzikiej róży zawierają także wiele innych cennych składników. Są nimi witaminy: A, B1, B2, E i K , kwas foliowy , a także garbniki, karotenoidy

Badanie CRP - co to jest, kiedy powinno się je wykonać i jak zinterpretować wyniki?

Warto wiedzieć, że niektóre środki farmaceutyczne wpływają na obniżenie poziomu białka C-reaktywnego we krwi. To między innymi statyny, środki wykorzystywane do obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu: atorwastatyna, prawastatyna, rozuwastatyna. Mogą one obniżyć stężenie CRP nawet o trzydzieści procent

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

krwionośnych - tym samym chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, obniżają poziom złego cholesterolu LDL (jeśli nie spożywamy ich zbyt dużo), stabilizują ciśnienie tętnicze, łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych (RZS, toczeń), w życiu płodowym odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego

Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?

. Kwasotwórcza dieta niesie ze sobą ryzyko dla zdrowia i przyczynia się do powstawania nowotworów. Spożywanie kaszy jaglanej wpływa korzystnie na wyrównywanie poziomu cholesterolu we krwi.  Ma ona stosunkowo mało kalorii - 100 gramów suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej zawiera około 350 kalorii. Niestety

Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

dla ludzi. Soczewicę docenia się za wysoką zawartość białka, niewielką ilość tłuszczu i niski indeks glikemiczny . Jest też źródłem węglowodanów złożonych. Zawiera wiele witamin (m.in. witamina A , witaminy z grupy B , C , K ) i minerałów ( wapń , żelazo , magnez , fosfor, potas , sód, cynk

Imbir i jego cenne właściwości

bóle stawów - można go wypić lub wcierać w obolałe miejsca, delikatnie masując (np. w formie olejku). Imbir na mdłości i problemy z trawieniem Imbir, dzięki wysokiej zawartości cennego olejku, jest bardzo pomocny w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Ułatwia  trawienie, działając pobudzająco na

Smacznie, zdrowo i wygodnie, czyli metamorfoza z Hortex!

nie wszystko! Lepsze równa się zdrowsze W trosce o nasze zdrowie Hortex zamienił olej palmowy w Warzywach na patelnię na wysokiej jakości olej słonecznikowy. To bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witaminy E, beta-karotenu oraz lecytyny obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza

To prawda, że przez nadmiar słodyczy dzieci są hiperaktywne? Nauka: to nie wina cukru, tylko rodziców

przy kasach na stacjach benzynowych. Bo cukier jest już niemal wszędzie - nie tylko w słodyczach, ale też w wielu gotowych daniach, we wszystkich wysoko przetworzonych produktach, pieczywie, napojach, "zdrowych" sokach i surówkach, sosach (keczup!), a nawet w środkach farmakologicznych (np

AZS - jak łagodzić jego skutki?

;      stres, .         klimat – problemem może być niska wilgotność, kwestia dynamicznych zmian pogody oraz wysoka temperatura intensyfikująca pocenie, .         podrażnienia – objawy

Przebarwienia na twarzy: przyczyny, zapobieganie, jak usunąć

mają właściwości rozjaśniające. Dobroczynny wpływ na naszą skórę ma także witamina E oraz kwasy owocowe. Pamiętaj, aby w czasie kuracji stosować krem z wysokim filtrem. W walce z przebarwieniami pomocne jest także regularne złuszczanie naskórka, np. za pomocą peelingu czy mikrodermabrazji. Jeśli na

Potęga smaku

? Olej pozyskiwany z oliwek to bardzo zdrowy tłuszcz, do pieczenia, podsmażania i gotowania używajmy zwykłej, rafinowanej oliwy z oliwek (dobrze znosi wysoką temperaturę. Do sałatek czy polania ciepłej potrawy tuż przed podaniem - surowej oliwy z pierwszego tłoczenia na zimno (extra vergin). Jednak oliwa

Małżeństwo może być groźne dla zdrowia. I to na 5 sposobów!

niż mężczyzn. U kobiet, które często doświadczały konfliktów w swoich związkach zaobserwowano wysoki cholesterol, nadciśnienie, otyłość i podwyższony poziom cukru. Mimo że mężczyźni w nieudanych związkach, podobnie jak kobiety, są zagrożeni depresją, problemy małżeńskie nie mają takiego samego

Zespół metaboliczny. Konsekwencje otyłości u dzieci

Zespół metaboliczny to grupa czynników, które sprawiają, że ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych w przyszłości jest bardzo wysokie. Obecnie coraz częściej, oprócz wymienionych schorzeń, obserwuje się także uszkodzenie wątroby wynikające z jej stłuszczenia. Czynniki sprzyjające

Masło

Produkt z wysoką zawartością tłuszczu mlecznego (od 80 do 90 proc.). Jest bardzo kaloryczne (masło śmietankowe - 659 kcal w 100 g, masło extra - aż 735 kcal), zawiera cholesterol (220-250 mg w 100 g), który w pewnych ilościach jest dziecku potrzebny do rozwoju, ale w diecie i tak go zwykle nie

Margaryna

bowiem znajdują się szkodliwe izomery trans. Do niektórych margaryn dodaje się korzystne dla zdrowia składniki: witaminy, kwasy tłuszczowe. Margaryna wysokiej jakości miękka, może być podawana dzieciom, najlepiej zamiennie z masłem. Jednym i drugim smarujmy pieczywo z umiarem. Nie używajmy także ani

"Dieta wegetariańska szkodzi dzieciom". A jak jest naprawdę?

wyglądać tak, że zamiast mięsa będziemy mu podawać po prostu żółty ser, to niedobrze. W naszych badaniach w CZD zauważyliśmy, że na takich dietach dzieci mają stosunkowo wysokie stężenie cholesterolu, czasem nawet wyższe niż u dzieci na diecie tradycyjnej. Ale trzeba pamiętać, że dieta tradycyjna też nie

Szkodliwe mity na temat seksu. Też w nie wierzysz?

niepozwalające w pełni czerpać satysfakcji z seksu, np. cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu, choroba wieńcowa. Na każdym etapie życia problemy seksualne mogą natomiast wynikać z depresji, braku akceptacji swojego ciała, problemów w związku, lęku przed oceną. Poważne zaburzenia funkcji seksualnych mogą dotyczyć

Wędlinka drobiowa czy rybka wędzona - wcale nie są zdrowe! Jakie ryby i mięso kupować?

O tym, że mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, cholesterolu, żelaza, selenu, witaminy B12 oraz wielu innych cennych składników odżywczych nie trzeba nikogo szczególnie przekonywać. Jednak Powyżej pewnej ilości przestajemy dostarczać organizmowi składników odżywczych, tylko nadmiar tłuszczu

Soki Merry Berry - naturalnie borówkowe

możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie. Owoc ten jest zdrowy i coraz bardziej pożądany wśród konsumentów, dlatego chcemy aby naturalne i wysokiej jakości produkty wytwarzane z borówki oraz innych owoców jagodowych, mogły być dostępne przez cały rok - dodaje Piotr Milewski. Dobrodziejstwo zamknięte w

Mleko

, potas, magnez, cynk), tłuszcz, cholesterol, dużo białka oraz cukier mleczny - laktozę. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dzieci i dorosłych. Oczywiście pić go nie mogą osoby uczulone na białko mleka krowiego (kozie mleko także może uczulać), ale tych wcale nie jest tak dużo - wśród dzieci do drugiego

"Najszybciej zachodzą w ciążę kobiety, których waga mieści się między 20 a 24 BMI". Dieta na płodność - nowa moda?

badaniach i stwierdzonych brakach wit. E w organizmie rozważyć suplementowanie. Niedobór tłustego nabiału w naszym jadłospisie zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, a nadmiar tłustych produktów mlecznych ma niekorzystne działanie na poziom we krwi cholesterolu frakcji LDL, zwiększa ryzyko miażdżycy

Zdrowy tłuszcz leczy

niemowląt. Masło Produkt z wysoką zawartością tłuszczu mlecznego (od 80 do 90 proc.). Zawiera cholesterol, który w pewnych ilościach jest dziecku potrzebny, ale w diecie i tak go nie brakuje (jest np. w tłustym mleku, serach, mięsie, jajach). Masło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E

Zdrowa mleczna kanapka i witaminowe landrynki? Dietetyk: "To nieuczciwe" [SŁODYCZE POD LUPĄ]

tłuszcz Słodycze to także tłuszcz, zwykle nie najlepszej jakości, wysoko przetworzony. - Jeden gram tłuszczu dostarcza organizmowi ponad 2 razy więcej energii niż 1g cukru, a więc im więcej produkt zawiera tłuszczu, tym jest bardziej wysokoenergetyczny - tłumaczy Dorota Barańska, dietetyk. - Jakiś czas

Przegląd butelkowanych wód dla dzieci

Niemowlę i małe dziecko ze względu na niedojrzałość układu pokarmowego powinno pić wodę wysokiej jakości, przebadaną, pochodzącą ze sprawdzonego źródła, no i odpowiednią do jego wieku i potrzeb... Dla malucha Jeśli dziecko jest karmione piersią, dobrze, by mama oprócz soków, herbaty i innych płynów

Jak wydobyć z mamy kobietę? Oto kilka sztuczek

zapachowych świec lub użyć olejków. Jeśli taka aromaterapia ma na celu odprężyć, wybierz wanilię lub pomarańczę, jeśli pobudzić, sięgnij po cytrynę, eukaliptusa lub jaśmin. Pamiętaj! Kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 15-20 minut! Wysoka temperatura po takim czasie może spowodować pękanie naczynek

Prawdy i mity o mleku

;dorosłych. Pewne i potwierdzone są natomiast zalety mleka: wysoka zawartość łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka i witamin. Poza tym nie znamy innego produktu, który mógłby w pełni je zastąpić. Mleko krowie często wywołuje alergię. Prawda. Mleko krowie uważa się za jeden z 

Pięciolatek przy piersi - czy to normalne?

krążenia, cukrzycy, wysokiego cholesterolu i nadciśnienia niż te, które utrzymywały laktację powyżej roku. Kiedy odstawić? Światowa Organizacja Zdrowia autorytatywnie stwierdza, że przez pierwsze sześć miesięcy życia człowiek powinien odżywiać się wyłącznie mlekiem matki. Po tym okresie należy rozpocząć

Tłuszcze zdrowe dla dzieci

nadmiar tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Te tłuszcze dostarczają również cholesterolu, który jest organizmowi potrzebny (bo buduje błony komórkowe i śródkomórkowe), ale jeśli zjada się go za dużo, osadza się w naczyniach krwionośnych i jest przyczyną zmian miażdżycowych. Kwasy tłuszczowe to fascynująca

Mięso w diecie dziecka

antybiotyków. Więc jeśli mięso pochodzi z dobrego źródła i zostało dokładnie przebadane, stanowi dobre urozmaicenie diety. Gdzie szukać mięsa dobrej jakości? Wysoką jakość ma żywność produkowana specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, w tym mięso w daniach słoiczkowych. Surowce używane do ich komponowania

Dieta karmiącej mamy

tzw. "złego" cholesterolu) i można sobie na nie pozwolić tylko kilka razy w miesiącu. Dla ssącego pierś dziecka nie ma większego znaczenia, w jaki sposób przyrządzisz mięso czy ryby. Dla ciebie najzdrowsze będzie gotowanie na parze lub pieczenie. Natomiast istotne dla karmionego dziecka są

W proszku

Mleko w proszku dla niemowląt robi się z mleka krowiego, ale tak zmienia się jego skład, żeby jak najbardziej przypominało pokarm kobiecy. Tłuszcze pochodzące z mleka krowiego zawierają zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, zastępuje się je więc częściowo lub całkowicie

Owoce - co w sobie kryją?

maluchowi, który ma kłopoty z wypróżnieniami, działa bowiem lekko przeczyszczająco, przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w jelitach. Zawarte w nim pektyny dobrze wpływają także na pracę wątroby i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Agrest można podawać dzieciom od 9. miesiąca życia. Aronia

Mleko

, paprykę, morele, brzoskwinie (wit. A), tran, wątróbkę, sery, jajka (wit. A i D), ryby (wit. D). Młodzieży powyżej 12. roku życia podajemy mleko chude. Teraz dodatkowe kalorie zawarte w pełnym mleku mogą się jedynie przyczynić do nadwagi i problemów z cholesterolem

Grypa - ważne pytania

): niewysoka gorączka, złe samopoczucie, ból głowy, ból mięśni i stawów; nasilenie objawów jest niewielkie i ustępują one po jednym-dwóch dniach. Reakcje ogólne częściej występują u małych dzieci i osób szczepionych przeciwko grypie pierwszy raz. Szczepionki przeciwko grypie A/H1N1 są skonstruowane według tej

Kontrowersje wokół porodu

także białko, cholesterol potrzebny do dojrzewania układu nerwowego, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, liczne enzymy, hormony, elementy krwi, żywe komórki. Ten koktajl zapewnia dziecku optymalny rozwój i chroni przed chorobami. Również matka czerpie z karmienia piersią korzyści. Wydzielająca się