celiakia

rad

Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią

Celiakia, alergia na gluten i nietolerancja glutenu mają cechę wspólną - organizm nieprawidłowo reaguje na pokarmy zawierające gluten. Jednak są to różne schorzenia, nazw nie powinniśmy używać na zasadzie synonimów.

Uczulenie na gluten u dzieci i dorosłych. Co jeść, a czego unikać?

Uczulenie na gluten nie jest tym samym co celiakia, choć wiele osób je myli, ponieważ istotą obydwóch jednostek jest toksyczne działanie białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, nazywane dla uproszczenia glutenem. Podstawą leczenia uczulenia na gluten jest wykluczenie go z diety. Jakie są objawy alergii? Co jeść, a czego unikać? Na czym polega dieta bezglutenowa?

Zespół jelita drażliwego u dziecka. Jak sobie z nim radzić?

Zespół jelita drażliwego to trwająca co najmniej trzy miesiące, idiopatyczna choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Typowymi objawami są przewlekłe lub nawracające bóle brzucha, wzdęcia oraz zaburzenie rytmu wypróżnień, których przyczyna nie jest znana. Choć zespół jelita drażliwego nie zagraża życiu, potrafi je uprzykrzyć i zdezorganizować. Jak sobie z nim radzić?

  • Choroby autoimmunologiczne u dzieci - rodzaje, objawy, leczenie

    Choroby autoimmunologiczne u dzieci - rodzaje, objawy, leczenie

    innych chorób autoimmunologicznych możemy leczyć tylko objawy - w chorobie Gravesa-Basedowa objawem tym jest właśnie nadczynność tarczycy. Terapia powinna być prowadzona przez lekarza endokrynologa. Przewlekłe nieżyty jelit Celiakia i choroba Leśniowskiego-Crohna są chorobami autoimmunologicznymi, w

  • A może to celiakia?

    Wrodzona nietolerancja na gluten, czyli celiakia, jest często mylona z alergią na gluten. Celiakia najczęściej pojawia się u dzieci w drugim roku życia, zwykle po kilku miesiącach jedzenia pieczywa, makaronu, płatków czy kasz. U cho- rych dzieci cząsteczki glutenu wyzwalają

  • Celiakia (choroba trzewna)

    U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nabłonka jelita, gluten uszkadza komórki nabłonkowe, powodując zanik kosmków jelitowych. Ich brak uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wartościowych składników. Celiakia pojawia się w 4-6

  • Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

    Uczulenie na gluten? Dowiedz się, kiedy dieta bezglutenowa ma sens?

    Do niedawna dieta bezglutenowa kojarzyła się wyłącznie z celiakią i alergią, jednak od pewnego czasu zwolennicy rezygnacji z glutenu podkreślają, że to białko roślinne, znajdujące się m.in. w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia, jest ciężkostrawne, może uszkadzać jelita, a

  • Zalety karmienia piersią

    Zalety karmienia piersią

    , w czasie gdy dziecko zaczyna jeść posiłki uzupełniające i próbować niewielkich ilości glutenu, ma działanie ochronne i może zapobiegać m.in. wystąpieniu choroby trzewnej (celiakii). (Korzyści dla matki Kobiety mają bardzo różny stosunek do

  • Alergia na gluten

    ) Wiele wskazuje na alergię, być może na gluten. Takie uczulenie pojawia się u starszych niemowląt, które zaczęły jeść pieczywo. Można próbować to ustalić, choć nie ze stuprocentową pewnością, wykonując badanie krwi na IgE specyficzne dla glutenu. Warto też zrobić badanie w kierunku celiakii (IgAEmA i

  • Zespół złego wchłaniania

    ? Przyczyną mogą być przewlekłe infekcje bakteryjne jelita, zakażenie pasożytami, częste stosowanie antybiotyków, nietolerancja mleka krowiego lub nietolerancja glutenu (czyli celiakia). Zespół złego wchłaniania nie jest tylko dziecięcą przypadłością. Zaburzenie to dotyka także

  • Gluten jest szkodliwy? Czy warto wprowadzić dietę gluten free

    Gluten jest szkodliwy? Czy warto wprowadzić dietę gluten free

    celiakia, alergia na gluten, uczulenie na gluten, nadwrażliwość na gluten. Lekarze i dietetycy nie polecają eliminowania z diety glutenu, kiedy nie mamy stwierdzonej nietolerancji na gluten, alergii na gluten czy uczulenia na gluten. Jak pisze Anna Wojtasik z IŻŻ, ekspertka kampanii Chleb Dobry

  • Suche usta? Wypróbuj naturalne, polskie, wegańskie i bezglutenowe balsamy do ust od marki 4organic
  • 12-letnia córka Agaty Rubik odstawiła gluten. "Teraz je dużo więcej i nie puchnie"
  • Zbadano dzieci pod kątem stężenia glifosatu. "Wynik ten jest dla nas bardzo niepokojący"
  • Bolesne afty u dziecka. Jak sobie radzić z tym problemem

    Bolesne afty u dziecka. Jak sobie radzić z tym problemem

    samodzielne leczenie nie przynosi rezultatów, warto wybrać się do lekarza. Warto wiedzieć, że towarzyszą często alergiom, celiakii, zaburzeniom autoimmunologicznym i hormonalnym oraz chorobom jelit. Pediatra powinien ocenić stan zdrowia dziecka, wykluczyć choroby, które przyczyniają się do powstawania aft

  • Bolesne afty u dziecka. Jak sobie radzić z tym problemem

    Bolesne afty u dziecka. Jak sobie radzić z tym problemem

    , że powyższe zmiany towarzyszą często alergiom, celiakii, zaburzeniom autoimmunologicznym i hormonalnym oraz chorobom jelit. Pediatra powinien ocenić stan zdrowia dziecka, wykluczyć choroby, które przyczyniają się do powstawania aft, zlecić odpowiednie badania oraz leczenie.

  • Nietolerancja laktozy u dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży: objawy, przyczyny i leczenie
  • Gluten

    Białko roślinne znajdujące się w otoczce ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Jego obecność w diecie wywołuje u osób chorych objawy celiakii (glutenozależnej choroby trzewnej). Do niedawna produkty glutenowe wprowadzało się do diety niemowląt w 10. miesiącu życia, obecnie

  • Piwa bezalkoholowe przyciągają Polaków. To dobra alternatywa dla rodziców
  • Brzuszkowe dolegliwości - wzdęcia, gazy i spółka. Jak im zaradzić

    Brzuszkowe dolegliwości - wzdęcia, gazy i spółka. Jak im zaradzić

    przypadku, kiedy gazy występują bardzo często i towarzyszy im silny ból brzucha. Może to bowiem oznaczać, że mamy do czynienia z celiakią, alergią na mleko krowie bądź nietolerancją laktozy. Produkcji gazów nie tak łatwo zapobiec, ale są na to sposoby. Przedy wszystkim możecie spróbować podawać dziecku

  • Anemia u dzieci - przyczyny, objawy, sposoby leczenia. Jak rozpoznać anemię?

    Anemia u dzieci - przyczyny, objawy, sposoby leczenia. Jak rozpoznać anemię?

    obraz morfologii może odbiegać od normy ze względu na przyjmowanie leków. Na zmniejszenie produkcji erytrocytów wpływ mogą mieć także choroby układu pokarmowego, które zaburzają przyswajanie żelaza z przyjmowanych pokarmów. Jednym z takich schorzeń jest np. celiakia. Aby zyskać pewność co do tego, że

  • Słyszała od lat, że nie uda jej się zajść w ciążę. Dominika Musiałowska opowiada o tym, jak "niemożliwe jest możliwe"
  • Manna na mleku modyfikowanym

    Wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety dziecka po ukończeniu przez nie 4 miesięcy, a przed ukończeniem 6 miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Pół łyżeczki kleiku glutenowego rozprowadzamy raz dziennie w 100 ml

  • Zespół Turnera - przyczyny, objawy i leczenie

    , autoimmunologiczne zapalenia jelit, celiakia , osteoporoza oraz otyłość. Dla noworodków i niemowląt z zespołem Turnera typowy jest poduszeczkowaty obrzęk limfatyczny dłoni i stóp. Osoby z zespołem Turnera w większości przypadków są w pełni sprawne intelektualnie. Zespół Turnera - diagnostyka i leczenie  

  • Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

    Dieta bezglutenowa: wskazania Wskazaniem do diety bezglutenowej jest celiakia (poważna choroba utrzymująca się przez całe życie, która wymaga absolutnego wykluczenia glutenu), nietolerancja glutenu nie spowodowana celiakią (tzw. nieceliakalna nietolerancja glutenu), alergia czy nietolerancja

  • Senność - jakie są jej najczęstsze przyczyny? Jak sobie pomóc?

    , niedokrwistość , niedobory pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, choroby o podłożu autoimmunologicznym (na przykład Hashimoto , celiakia , cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów), choroby układu pokarmowego (na przykład zapalenie dróg żółciowych, przewlekłe zapalenie wątroby, zakażenia WZW), choroby

  • Słaby przyrost wagi u dziecka - kiedy naprawdę trzeba się martwić

    częste powody słabego przybierania na wadze: celiakia (choroba trzewana) - u małych dzieci często daje intensywne objawy ( bóle brzucha , biegunki , zmiany skórne), u starszych zdarza się, że trwała nietolerancja glutenu objawia się głównie zaburzeniem wagi, wzrostu, wahaniami nastroju, problemem z

  • Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

    całkowicie wchłonie wodę. Kasza bulgur a możliwe alergeny Dobrze wiedzieć, że bulgur zawiera gluten , więc nie jest wskazana dla osób z nietolerancją lub chorych na celiakię . Dodatkowo może zawierać także śladowe (ale jednak wykrywalne) ilości innych alergenów, takich jak: orzechy, sezam, soja czy mleko

  • IgE - czym jest IgE całkowite i swoiste? Kiedy należy je zbadać?

    , takie jak mukowiscydoza , zespół nerczycowy, małopłytkowość samoistna, celiakia , podejrzenie chorób autoimmunologicznych. Tym samym wskazaniem do zbadania poziomu immunoglobuliny typu E (IgE) jest podejrzenie chorób pasożytniczych, alergii, chorób płuc np. astmy, białaczki , chorób skóry . IgE

  • Fosfataza zasadowa - norma, badania, wyniki

    przebiegające z zaburzeniami wchłaniania (np. celiakia ), brak prawidłowego odkładania się wapnia w kościach (hipofosfatazemia), niedoczynność tarczycy, niedożywienie, niedobory mikroelementów i witamin (cynku i magnezu), nadmierną podaż witaminy D, długotrwałą antykoncepcję hormonalną, zaburzenia wzrostu

  • Manna

    Kasza pszenna, glutenowa. Do niedawna lekarze zalecali wprowadzenie jej do diety nie wcześniej niż w 10. miesiącu życia (sądzono, że taka ostrożność zmniejszy zapadalność dzieci na celiakię). Ale obecnie zmieniło się podejście specjalistów do wczesnego podawania glutenu. Po

  • Witamina E - jakie funkcje pełni w organizmie? Gdzie jej szukać?

    się znaleźć w posiłku. Witamina E - objawy niedoboru Niedobór witaminy E w organizmie pojawia się rzadko, najczęściej u chorych na mukowiscydozę oraz celiakię, zmagają się z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu. Degradacji witaminy sprzyja E dym tytoniowy. Niedobór witaminy E jest groźny szczególnie u

  • Biegunka u dziecka: przyczyny, objawy, leczenie

    wyrostka robaczkowego - biegunce towarzyszy ból brzucha w okolicy pępka, który nasila się i promieniuje do prawej pachwiny Przyczyną biegunki przewlekłej u dziecka może być: obecność pasożytów (lamblie, glista, tasiemiec), zapalenie jelita cienkiego (nadwrażliwości na składniki pokarmowe), celiakia

  • Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

    . Kto powinien sięgać po komosę ryżową? Co ważne quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i być jedzona przez wegetarian i wegan. Co istotne komosa ryżowa nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób chorych na celiakię bądź cierpiących z powodu nietolerancji glutenu

  • Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

    mięsa oraz dla osób w podeszłym wieku i dzieci. Należy jednak pamiętać, że kasza manna, w odróżnieniu od np. kaszy jaglanej czy gryczanej , zawiera gluten . Nie jest zatem produktem przeznaczonym dla chorych na celiakię , bądź dla osób z nietolerancją glutenu. Kasza manna - wartości odżywcze Kasza

  • Test prowokacji

    Myślę, że jeśli nie podejrzewano celiakii, tylko alergię na gluten, spokojnie może Pani spróbować podać dziecku gluten. Proszę tylko pamiętać, że na początku dawki glutenu powinny być jak najmniejsze i bardzo powoli należy je zwiększać, na przykład radziłbym zacząć od okruszka

  • Kaszki dla dzieci - co trzeba o nich wiedzieć?

    . Zawiera go kasza manna, kuskus oraz niektóre kaszki dla niemowląt po szóstym miesiącu życia. Aby zapobiegać pojawieniu się u dziecka w przyszłości celiakii, czyli choroby trzewnej, do diety malucha gluten należy wprowadzić już w szóstym miesiącu życia u dziecka karmionego piersią i w piątym miesiącu u

  • Żelazo w diecie dziecka - niedobór żelaza, jego objawy i leczenie

    dostarczania niezbędnych składników lub niewłaściwego rozszerzania diety. Przyczyną niedoboru żelaza u dziecka są także choroby, które obniżają wchłaniania żelaza lub zwiększają jego wydalanie. Są to m.in.: zapalenie jelit, celiakia , krwotoki. Niedobór żelaza wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Kiedy ta

  • Degustino - na ostro i ze smakiem

    glutenu, co potwierdza certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej. Dlatego na opakowaniach kiełbasek DEGUSTINO widnieje symbol przekreślonego kłosa, którym mogą posługiwać się tylko i wyłącznie bezpieczne i zdrowe certyfikowane produkty. Jednak, co potwierdzają

  • Magazyn Dziecko - nowy numer w kioskach od 8 października

    praktycznych podpowiedzi dla rodziców dzieci z celiakią i alergią na gluten. Po porodzie - powrót do formy Kiedy po porodzie można zacząć: uprawiać seks, ćwiczyć, tańczyć, pójść do kosmetyczki, napić się wina? Mieć dziecko w

  • Zboże na talerzu

    ? Kłopotliwy gluten Problem w tym, że najpopularniejsze w Polsce zboża: pszenica, żyto i jęczmień, zawierają białko roślinne zwane glutenem, które często wywołuje alergię. Niekiedy wyzwala też celiakię, poważną, trwającą całe życie chorobę. Trzeba więc wprowadzać go do diety malca

  • Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

    chorych na celiakię W przeciwieństwie do tradycyjnych makaronów, kasza gryczana nie ma w sobie ani grama glutenu . To dobra wiadomość dla osób, które są zmuszone wykluczyć z diety ten składnik, ponieważ ich organizm źle go toleruje. Kasza gryczana - jak ją dobrze ugotować? Aby ugotować kaszę we właściwy

  • Bezglutenowe

    otrzymuje produkty bezglutenowe, najpierw kukurydziane i ryżowe kleiki, kaszki i chrupki, a później kasze, zaczynając od gryczanej. Diety bezglutenowej muszą, niestety, przez całe życie przestrzegać osoby chore na celiakię. Choroba ujawnia się przeważnie we wczesnym dzieciństwie

  • Afty u dzieci

    niedobór witamin (zwłaszcza A, B i C). Problemem może być też niski poziom żelaza lub kwasu foliowego. Afty – celiakia i pasożyty Afty mogą być też wywołane przez zakażenia wirusowe lub bakteryjne, a także zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Ich pojawienie może być też symptomem innych chorób – m.in

  • Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

    zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, również owsa. Dawniej uważano, że sposób wprowadzenia glutenu do diety dziecka wpływa na ryzyko wystąpienia u niego celiakii. Badania tego jednak nie potwierdziły. Według aktualnych zaleceń produkty zawierające gluten należy wprowadzić w pierwszym roku życia. Tak jak w

  • Czy Twój maluszek zna już skarby ukryte w zbożach?

    . Dawniej uważano, że sposób wprowadzenia glutenu do diety dziecka wpływa na ryzyko wystąpienia u niego celiakii. Badania tego jednak nie potwierdziły. Według aktualnych zaleceń produkty zawierające gluten należy wprowadzić w pierwszym roku życia. Tak jak w przypadku pozostałych produktów rozszerzających

  • Jak poprawić stan flory bakteryjnej dziecka?

    osłabienia układu odpornościowego niemowlęcia. Poza tym, zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju chorób immunologicznych, schorzeń o podłożu metabolicznym, otyłości, astmy oskrzelowej, celiakii i cukrzycy typu 1. Karmienie piersią a flora bakteryjna jelit dziecka Jednym ze sposobów na usprawnienie flory

  • Chłoniaki u dzieci - objawy, przyczyny występowania i leczenie chłoniaków

    , są zakażone HIV, bakterią Helicobacter pylori, wirusem HCV a także miały kontakt z niektórymi chemikaliami oraz chorujące na inne choroby m.in. astmę , alergię, celiakię , gruźlicę . Diagnozowanie chłoniaków Przy podejrzeniu chłoniaka lekarz może zlecić szereg badań, które pozwalają potwierdzić

  • Mięso z rosołu - jak je wykorzystać? [PRZEPISY]

    . Jak wykorzystać mięso z rosołu? Oprócz przygotowania wyżej wymienionych potraw możemy je po prostu... zjeść w pojedynkę lub zagryzając kromką chleba czy bułki. To także może cię zainteresować: Celiakia, alergia na gluten, nietolerancja glutenu u dzieci - co to i czym się od siebie różnią Chrupki

  • Ściągawka

    ryzykiem celiakii, możemy go podawać bez specjalnego ceremoniału i odmierzania porcji; Jeśli dziecko zje najpierw banana czy brokuł i będzie z tego powodu zadowolone, wszystko jest w porządku; to, czy najpierw podamy samo żółtko, czy całe jajko

  • Bóle brzucha - pediatra radzi

    dziecka jest rzeczywiście powodem do niepokoju. Zalecałbym więc wizytę u gastrologa, który zaleci odpowiednie badania (w kierunku celiakii, może gastroskopię itp.). Wykluczenie podstawowych schorzeń przewodu pokarmowego pozwoli wziąć pod uwagę wielce prawdopodobne psychologiczne tło dolegliwości (choćby

  • Za drobny?

    . Nie widzę powodu do wprowadzania diety bezglutenowej, zwłaszcza bez wykonania badań wykluczających celiakię. Najważniejsze, żeby w diecie synka nie brakowało tłuszczów (dziecko poniżej trzeciego roku życia powinno dostawać tłuszcze roślinne i zwierzęce). Skąpa w tłuszcze dieta jest bowiem jedną z

  • Krowie nie dla dzieci

    jeszcze bardzo mały. Kasza manna z kolei zawiera gluten, którego zbyt wczesne podanie może spowodować ujawnienie się alergii lub celiakii. Im dziecko jest mniejsze, tym wrażliwość na gluten większa. Jeśli zauważyła Pani, że podawane synkowi mleko modyfikowane nie służy mu, to

  • Niejadek - pediatra radzi

    . Trzeba zrobić morfologię krwi i badanie moczu. Warto też sprawdzić, czy nie mamy do czynienia z jakimś rodzajem alergii lub zespołem złego wchłaniania (np. celiakią). Brak apetytu ma również często podłoże psychiczne. Czasem dziecko w ten sposób manifestuje swoja rodzącą się

  • Przyczyny bólu brzucha u dzieci

    , półpłynne, tłuszczowe stolce o przykrym zapachu, podejrzewać trzeba celiakię - nietolerancję glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu. W razie stwierdzenia choroby konieczne jest przejście na dietę bezglutenową do końca życia. Zapalenie ucha

  • Tylko placki?

    ciała, syn nie zjada wcale za mało. To prawda, że jego dieta nie jest zbyt urozmaicona, ale do prawidłowego rozwoju wystarczy. Ponieważ wspomina Pani o bólach brzucha, jedyne, co bym zrobił, to badania w kierunku celiakii. Jeśli synek okaże się zdrowy, radziłbym przestać się

  • Moc z ziaren

    znacznie później. Dlaczego? Zmiana dotyczy kaszek glutenowych. Zboża - pszenica, żyto, jęczmień - zawierają gluten, który u niemowlęcia może wywoływać objawy choroby trzewnej zwanej celiakią. Jeszcze kilka lat temu uważano, że podanie glutenu po 10. miesiącu życia zmniejsza

  • Zupa z mąki czy przecier z marchewki? Karmienie niemowląt dawniej i dziś

    dodatkowo pociągają za sobą ryzyko celiakii. Z kolei niegdyś uważane za niezdrowe dla maluchów mięso pojawia się w jadłospisie już w 6.-7. miesiącu życia i jest uznawane za jego nieodzowny składnik. Wygląda więc na to, że sposób żywienia w dużej mierze stanął na głowie albo - jak kto woli - wrócił z głowy

  • Jak się rozwija niemowlę - piąty miesiąc życia

    lekarzy wprowadzenie takich małych dawek glutenu, w czasie gdy dziecko jest jeszcze karmione piersią, zmniejsza ryzyko celiakii i cukrzycy u dziecka. W piątym miesiącu niemowlę ma prawo: intensywnie się ślinić, zwłaszcza jeśli zaczęło ząbkować

  • Dlaczego tak słabo rośnie?

    pokarmowego do krwi (np. z powodu stanu zapalnego jelit, celiakii, chorób pasożytniczych). Konieczne jest wykrycie przyczyny i odpowiednie postępowanie lecznicze. (W przypadku celiakii będzie to dieta bezglutenowa). Choroba nerek - stany zapalne nerek doprowadzają do trwałego

  • Jakie mleko modyfikowane dla dziecka?

    trawiennym, celiakią. Rośnie też wiedza o specyficznych wymaganiach malucha przedwcześnie urodzonego, a także dziecka, które przestaje być niemowlęciem, ale nadal potrzebuje mleka innego niż krowie. Większość rodzajów mleka modyfikowanego można bez problemu kupić w aptece lub sklepie. Bardziej

  • Mały stołownik

    glutenu jeszcze podczas wyłącznego karmienia piersią - w 5. lub 6. miesiącu życia (dziennie 2-3 g glutenowego kleiku lub kaszki). Takie postępowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Jednak niektóre dzieci już wcześniej mają ochotę na coś nowego. Są wyraźnie

  • Więcej luzu w schemacie, czyli nowy schemat żywienia niemowląt

    nietolerancji, wprowadzamy inny. Rozszerzanie diety rozpoczynamy od typowych produktów: marchewki, jabłek, gruszek, bananów, kaszek. Wcześnie wprowadzamy małe porcje glutenu, następnie - kaszki bezglutenowe, a potem glutenowe. By zmniejszyć ryzyko celiakii, od 5. miesiąca podajemy

  • Siatki centylowe

    zahamowania rozwoju. Nagły spadek na dużo niższy centyl może świadczyć o chorobie, np. o celiakii. Siatki centylowe do oceny rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży Opracowanie: Z. Niedźwiecka, I. Palczewska. Zakład Rozwoju Dzieci i Młodzieży Instytutu

  • Słaba odporność - kiedy do specjalisty?

    schorzenia (np. astmę, katar sienny, alergię, celiakię), a jeśli tak, to jak jest leczony i czy ma jakieś niepokojące objawy. Na pierwszą wizytę warto więc wziąć ze sobą wszystkie wyniki badań dziecka i opinie lekarzy, przydadzą się także nasze notatki na temat chorób malca

  • W proszku

    białko pochodzące z mąki ryżowej i mączki chleba świętojańskiego. Można go stosować w celiakii, alergii na białka mleka krowiego, a także po to, by do niej nie dopuścić (jako uzupełnienie karmienia piersią lub preparatami mlekozastępczymi). Nadaje się dla dzieci od piątego miesiąca życia. Można go łączyć

  • Powody braku apetytu

    pokarmowe nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym, tylko niemal w całości wydalane. Stąd - charakterystyczne w takim przypadku - cuchnące i tłuszczowe stolce. Chyba najszerzej znanym przykładem zespołu złego wchłaniania jest celiakia, czyli zespół nietolerancji glutenu. Chociaż ta choroba w postaci

  • Kasza w diecie niemowlęcia

    , czyli mała łyżeczka. Ma to działać trochę na zasadzie szczepienia przed wystąpieniem alergii i choroby trzewnej, zwanej celiakią). Najlepsze dla niemowląt Zdaniem pediatrów dla małych dzieci najlepsze są kaszki przygotowane specjalnie z myślą o nich

  • Dlaczego warto karmić piersią?

    substancji i pomocą w walce z alergią. Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi Udowodniono, że niemowlęta karmione piersią rzadziej cierpią na zapalenie uszu, zapalenie żołądka i jelit, na celiakię, biegunki, choroby alergiczne, astmę, a nawet na próchnicę

  • Prawdy i mity o mleku

    ). Można również podawać enzym laktazę razem z wypijanym mlekiem. Stała wrodzona nietolerancja laktozy bardzo rzadko zdarza się u niemowląt i małych dzieci, nieco częściej występuje nietolerancja przejściowa (np. po ostrych biegunkach, poantybiotykowe, celiakia, alergia pokarmowa) ). Dla takich maluchów

  • Nie tylko mleko

    ujawnić groźną chorobę, zwaną celiakią. Gdy produkty zbożowe wprowadzimy później, to objawy choroby będą łagodniejsze. Jeżeli twój maluch toleruje gluten, nowe potrawy z pewnością mu zasmakują. Pieczywo, kluski, pierogi i wreszcie ciasta, ciastka i ciasteczka - kto z nas ich nie lubi

  • Biegunka

    dniach objawów "przeziębieniowych" u dziecka zaczyna się ostra biegunka, często wymioty i gorączka. Maluch szybko słabnie, gdyż ilość wypróżnień może dochodzić do 20 w ciągu doby; nietolerancja składnika zbóż - glutenu. Choroba zwana celiakią objawia się pod koniec

  • Rozszerzanie diety - prawdy i mity

    niego choroby zwanej celiakią. Obecnie większość lekarzy sądzi, wczesne wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety niemowlęcia, może go wręcz chronić przed tą chorobą. Bardzo ważne jest jednak by były to ilości rzeczywiście niewielkie. Najlepiej zagęścić manną zupkę jarzynową (pół łyżeczki kaszki

celiakia

Celiakia

Celiakia: Celiakia, zwana także choroba trzewną, to uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu - niektóre źródła podają również owies, ale zdania naukowców w tym przypadku są podzielone. Celiakia jest czasem mylnie kojarzona z dziećmi, jednak może dotyczy ona ludzi bez względu na ich wiek. Objawy celiakii są łatwiejsze do zaobserwowania u niemowląt i małych dzieci: po wprowadzeniu glutenu u dzieci pojawiają się bóle brzucha i obfite, cuchnące stolce. Takie objawy mogą jednak oznaczać również alergię pokarmową, a nie celiakię. Przy stwierdzonej celiakii obowiązuje restrykcyjna dieta bezglutenowa, polegająca na eliminacji glutenu z diety chorego. Celiakia jest nieuleczalna. W Polsce stosuje się wczesne, stopniowe wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka, w rygorystycznie określonych ilościach, jako profilaktykę wystąpienia celiakii.