cukinia z mięsem mielonym przepis

MK

Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów. Pomysły na pyszne i proste przekąski

Potrawy wielkanocne - jajka faszerowane na kilka sposobów. Pomysły na pyszne i proste przekąski

Potrawy wielkanocne warto przemyśleć z dużym wyprzedzeniem, aby nie robić zakupów na ostatnią chwilę. W artykule przedstawiamy przepisy na faszerowane jajka zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Przekąski na Wielkanoc z jajkiem w roli głównej. Proste i smaczne przystawki, które zasmakują też dzieciom

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niewątpliwie czołowym składnikiem, który gości na świątecznym stole są jajka. W artykule przedstawiamy pięć pomysłów na wielkanocne przekąski, które przypadną do gustu także najmłodszym.

Pomysły na obiad, czyli dania, które zawsze się sprawdzą

Pomysły na obiad mamy różne, czasem mamy ochotę na kulinarne eksperymenty, innym razem stawiamy na klasykę. Dobrze jest mieć asa w rękawie, czyli potrawy, które dzieci zjadają z wielką chęcią. Pomysły na obiad nie muszą być wymyślne, najważniejsze, aby nasze dzieło zostało dobrze przyjęte przez małych smakoszy.

podpis główki

Cukinia

Cukinia: inaczej nazywana kabaczkiem jest to rodzaj warzywa należącego d rodziny dyń zwyczajnych. Nazwa cukinia pochodzi od włoskiego zuchinna, które oznacza mała dynia. Cukinia cieszy się ogromną popularnością w Europie, Rosji, a także na Bałkanach. Istnieje również wiele odmian cukinii, różniących się kolorem, wielkością oraz kształtem.

Cukinia: nie zwiera zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego też w dużej mierze w kuchni stosowana jest ze względu na swoje walory smakowe. Cukinia jest świetnym produktem dietetycznym, ze względu na niskokaloryczność oraz poprawę metabolizmu. Cukinia zwiera potas, żelazo oraz magnez. Cukinia jest jednym niewielu warzyw odpornych na odkładanie się metali ciężkiej, pozwalając tym samym na odkwaszenie organizmu.

Cukinia: est warzywem, które może być spożywane na surowo. Również kwiaty cukinii nadają się do spożycia w formie surowej oraz przetworzonej. Cukinia w diecie dziecka może pojawić się już w 7 miesiącu życia.