grysik na mleku

Ewa Rąbek

To danie królowało na szkolnych stołówkach w PRL. "Dzieci się kłóciły o dokładki. Dziś by tego nie tknęły"

To danie królowało na szkolnych stołówkach w PRL. "Dzieci się kłóciły o dokładki. Dziś by tego nie tknęły"

W czasach PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, a zdobycie niektórych produktów spożywczych graniczyło z cudem, posiłki w szkołach i przedszkolach przygotowywane były z łatwo dostępnych produktów. Jedni te proste potrawy wspominają ze smakiem, inni ze zgrozą.

Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

Kasza manna, czyli grysik pszenny, otrzymuje się z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Jest bogaty w witamy z grupy B, ma dużą zawartość jodu, jest lekkostrawny i łatwoprzyswajalny. Ze względu na swój smak stanowi świetny dodatek do wielu dań. Poleca się zarówno małym dzieciom, jak i osobom starszym, a także tym, które nie spożywają mięsa.

Jednoskładnikowe dania dla dzieci

Niektóre niemowlęta nie chcą jeść dań złożonych z wielu składników, jeśli znajdzie się wśród nich coś, czego nie lubią. Inne ze względu na alergię nie mogą jeść wszystkiego. Dobrą propozycją będą dania złożone z niewielu składników.

  • Kasza w diecie niemowlęcia

    Kasza w diecie niemowlęcia

    początek bez dodatków Na pierwszy raz najlepsza jest kaszka bez dodatków smakowych. Jeśli karmisz piersią, wybierz bezmleczną i rozmieszaj ją z wodą lub własnym, odciągniętym pokarmem. Jeśli karmisz butelką, możesz podać maluchowi kaszkę z dodatkiem mleka modyfikowanego