jagody

mzb

Jagody - dlaczego warto je jeść?

Jagody - dlaczego warto je jeść?

Jagody są znane i cenione od wieków zarówno z uwagi na wyjątkowy smak, jak i wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne. Od wieków są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i do leczenia różnych stanów chorobowych. Na co pomagają jagody? Dlaczego warto je jeść?

Nigdy nie podawaj ich dziecku. Pasożyt atakuje wątrobę i mózg

Lato to czas, kiedy jemy dużo owoców. Truskawki, jeżyny, jagody, maliny. Aż ślinka cieknie! Najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaka. Ale! Pamiętajmy o myciu owoców. Na ich powierzchni mogą znajdować się groźne pasożyty.

Dziecko zjadło owoc podczas spaceru. Trzy sztuki to dawka śmiertelna

W niedzielę doszło to bardzo niebezpiecznego zdarzenia w Krościenku. Dziecko podczas spaceru z rodzicami zjadło trujący owoc.

podpis główki

Jagoda

Jagoda: jest owocem o mięsistej strukturze, zawierającej dużą liczbę nasion. Jagoda jest owocem bogatym w witaminy i mikroelementy, dlatego też nie powinno zabraknąć jagód w diecie dziecka. Do grupy jagód zaliczmy takie gatunki jak maliny, poziomki, truskawki, a nawet arbuz.

Jagoda: jest owocem silnie moczopędnym ze względu na dużą zawartość wody, dlatego warto podawać jagodę w czasie upałów. Jagoda jest owocem, który obniża ciśnienie we krwi, dlatego powinny być spożywane przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Jagoda: mówiąc jagoda najczęściej myślimy o jagodzie czarnej, która zawiera wiele substancji bioaktywnych, które mają działanie hamujące rozwój drobnoustrojów w organizmie, dlatego sok z jagód warto podawać dzieciom w okresie jesienno-zimowym, w celu podniesienia odporności. Jagoda jest również naturalnym środkiem łagodzącym biegunki i zapobiegającym odwodnienie organizmu. Jagoda może pojawić się w diecie dziecka już w 9 miesiącu życia.