kwas linolowy

Materiały prasowe

KLORANE Pielęgnacja włosów na bazie mango do włosów suchych (Mangifera indica L.)

KLORANE Pielęgnacja włosów na bazie mango do włosów suchych (Mangifera indica L.)

Odmiana mango wybrana przez Laboratoria Klorane jest bogata w kwasy tłuszczowe, które mają szczególne właściwości odżywcze. Owoce mango są zbierane ręcznie tuż przed uzyskaniem dojrzałości, kiedy zawarte w nich substancje czynne są najbardziej skoncentrowane. Owoce są następnie otwierane, aby wydobyć z nich pestkę z nasionem. Ekstrakcja dobroczynnych składników odbywa się poprzez tłoczenie nasion na zimno, aby zachować wysokie właściwości odżywcze masła mangowego, które w 90% składa się z kwasów tłuszczowych - kwasu stearynowego, oleinowego, linolowego i palmitynowego.

Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią - czy warto stosować olej rzepakowy?

Odżywianie w XXI wieku kojarzy się z dietą w biegu, w której często nie ma czasu na spożywanie wystarczającej ilości zdrowych aminokwasów czy minerałów. Dla kobiet karmiących piersią czy będących jeszcze w ciąży odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz witamin jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka oraz zdrowego samopoczucia mamy. Warto pomyśleć o bazowych składnikach żywienia, których używamy do przygotowywania potraw. Ważnym elementem diety są oleje roślinne, gdzie dużą przewagę ma olej rzepakowy, który ma w sobie dziesięciokrotnie większą ilość kwasów omega-3 niż np. oliwa z oliwek. Młoda mama musi zwrócić uwagę na odpowiedni dobór produktów, zapewniających najlepsze składniki odżywcze dla dziecka i dla swojego zdrowia.

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Te zdrowe tłuszcze, w odróżnieniu od niezdrowych tłuszczów nasyconych, mają wielorakie pozytywne działanie - jeśli są dawkowane w odpowiednich ilościach i proporcjach.

  • Olej z wiesiołka - właściwości, zastosowanie

    Olej z wiesiołka - właściwości, zastosowanie

    . Olej wspomaga również regenerację zniszczonych, łamliwych włosów. Olej ten jest bogaty w wiele cennych składników, wśród których najważniejsze są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). W oleju z wiesiołka można znaleźć również inne kwasy

  • Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

    Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

    tzw. wiesiołek Lamarcka i wiesiołek dwuletni. Najbardziej wartościowe w wiesiołku są nasiona, z których tłoczy się ten cenny olej. Korzeń i liście wykorzystuje się również w ziołolecznictwie. W olejku z wiesiołka obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 ; kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy

  • Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

    Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?

    około 560 kcal i prawie 50 g tłuszczu. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, są do kupienia w każdym sklepie i to za jedyne kilka złotych. Pestki dyni - właściwości Zawierają kwasy tłuszczowe Kwas linolowy, zawarty w pestkach dyni, z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6, zaliczany

  • Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

    oleistych. W Polsce słonecznik występuje jako roślina ozdobna, choć słonecznik zwyczajny jest uprawiany również jako warzywo o jadalnych nasionach. Otrzymuje się z nich między innymi olej słonecznikowy, który jest bardzo bogatym źródłem kwasu linolowego. Ziarna słonecznika są także składnikiem preparatów

  • Emolienty - jak działają? Kiedy je stosować?

    Emolienty - jak działają? Kiedy je stosować?

    lipidy naskórka, substancje uzupełniające lipidy naskórka. Ich zadaniem jest rekonstrukcja lipidów naskórka. To ceramidy, cholesterol , trójglicerydy , kwas linolowy i linolenowy oraz oleje roślinne cholesterol, skwaleny, fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, substancje okluzyjne, które na powierzchni

  • Olej z wiesiołka - skarb medycyny naturalnej. Poznaj jego właściwości i zastosowanie
  • Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie

    Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie

    wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Orzechy włoskie zawierają również białko , błonnik pokarmowy , witaminy ( witaminę E , A , witaminy z grupy B , kwas foliowy )  i minerały ( magnez , fosfor , cynk , potas , mangan i jod), a także

  • Aloes dla zdrowia i urody. Poznaj jego właściwości i zastosowanie

    Aloes dla zdrowia i urody. Poznaj jego właściwości i zastosowanie

    -sitosterol, - kwasy tłuszczowe, np. kwas linolowy, linolenowy, kaprylowy, oleinowy, mirystynowy, - amiokwasy i antrazwiązki, m.in. aloina i aloemodyna. Dzięki temu aloes jest tak szeroko stosowany w medycynie, kosmetyce oraz wielu innych dziedzinach. Aloes - smak, wygląd i struktura Wygląd aloesu może

  • Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby? Właściwości grzybów

    Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby? Właściwości grzybów

    foliowego (B9) i kobalaminy (B12); witaminy C ; witaminy E ; prowitaminy D2 (ergosterolu); minerałów: wapnia , potasu , żelaza, selenu, magnezu, fosforu, cynku, sodu, miedzi, manganu, jodu; błonnika (beta-glukanu); aminokwasów egzogennych; fitosteroli ; likopenu; sprzężonego kwasu linolowego CLA

  • Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    : magnez , cynk , żelazo , jod, potas czy mangan. Zawierają też duże ilości błonnika. Najbardziej popularne są otręby owsiane, uznawane za najzdrowszy rodzaj otrębów. Zawarty w nich tłuszcz składa się w 40% z kwasu linolowego. Otręby owsiane i pszenne - właściwości i działanie Otręby pszenne wyróżnia

  • Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

    Olej kokosowy - co warto nim wiedzieć? Czy jest zdrowy?

    źródło kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy. Pozostałe to kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9) oraz linolowy (grupa omega-6). Olej kokosowy jest dobrym źródłem witamin ( z grupy B , C i E ) oraz

  • Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie

    Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie

    zawierają: olej, który w 85 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (między innymi kwasu linolowy, alfa-linolenowy, palmitynowy), olejki eteryczne, witaminy: A , E , F, B1, B3, B6, minerały: cynk , selen, magnez , wapń , żelazo , potas , fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy i

  • Mleko z miodem i czosnkiem - czemu zawdzięczamy jego leczniczą moc?

    Mleko z miodem i czosnkiem - czemu zawdzięczamy jego leczniczą moc?

    , kwas linolowy, a także kwas masłowy - składniki pomagające w zahamowaniu procesu rozmnażania się komórek rakowych wewnątrz organizmu. W cudownej miksturze jest także miód - słodki i smaczny, wykazuje korzystne działanie zdrowotne. Wysoka zawartość cennych związków sprawia, że miód przyspiesza leczenie

  • Czarne mydło - właściwości i zastosowanie

    Czarne mydło - właściwości i zastosowanie

    oliwa z oliwek zawiera sporo kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego i linolenowego. Jak działa czarne mydło? Z uwagi na swój dobroczynny skład ma ono wiele niezwykłych właściwości: dogłębnie oczyszcza skórę, nie zatyka porów, nawilża i zmiękcza skórę, posiada właściwości dotleniające, działa jak

  • Co dobrego w mleku

    mg na 100 g. Ale żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej (1000 mg), trzeba by zjeść kilka dużych pęczków natki! Przy tym przyswajalność wapnia z warzyw, w których występują fityniany i kwas szczawiowy, jest dużo mniejsza niż z mleka i produktów mleczarskich

  • Ryby. Dlaczego są takie zdrowe?

    Ryby. Dlaczego są takie zdrowe?

    tuńczyka czy krewetek? Czy będzie pozbawione cennych kwasów omega-3? Czy tę stratę uda się jakoś zrekompensować? Najważniejsze dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe to kwas linolowy i linoleinowy. Organizm wytwarza z nich substancje, które mają wpływ na budowę błon komórkowych i

  • Dlaczego warto karmić piersią?

    wspomaga rozwój Z badań wynika, że maluchy karmione piersią osiągają lepsze wyniki w nauce i maja wyższe IQ. Wiąże się to z obecnością w mleku matki ważnych dla rozwoju mózgu i całego układu nerwowego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chodzi o kwas linolowy oraz linolenowy