witaminy gotowanie

Małgorzata Welman, Miesięcznik Dziecko

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Jak gotować, żeby nie tracić cennych witamin?

Gotowanie bez strat: jak szykować potrawy, by zachować w nich to, co najcenniejsze? Witaminy są na wagę złota!

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis 300 kwiatów. Poprawi odporność dzieci i dorosłych

Syrop z mniszka lekarskiego mogą stosować i dorośli, i dzieci. Wśród najmłodszych świetnie sprawdzi się w budowaniu odporności i przede wszystkim jako lekarstwo na kaszel i ból gardła. Jednak nie wszystkie dzieci mogą go stosować. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego - przepis 300 kwiatów?

Witamina B6 - właściwości, rola, skutki niedoborów

Witamina B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie człowieka. Jaka jest jej rola w organizmie? Czym objawia się jej niedobór i nadmiar? Gdzie jej szukać? Co warto wiedzieć o witaminie B6?

  • Dieta karmiącej mamy - warzywa

    Najprostsza metoda to wprowadzanie kolejnych warzyw przez trzy, cztery dni i obserwowanie dziecka - czy mu się nowość w diecie mamy podoba, czy też nie. I wcale nie jest powiedziane, że kapusta gotowana jest zabroniona. Trzeba ją tylko wypróbować jak każdą kolejną nowość. A jak

  • Witamina C - właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

    Witamina C - właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru

    poprawnie zakonserwowane pomidory, sok z pomidorów czy kapusta kiszona. Najwięcej witaminy C posiada zaś acerola, dzika róża, camu camu, czarna porzeczka i rokitnik. Niestety, Witaminę C bardzo łatwo jest zniszczyć podczas gotowania. Poddając warzywa obróbce cieplnej, tracą one około 75% kwasu

  • Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

    Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

    liście tej odmiany są zbawieniem dla obolałych piersi z powodu zastoju pokarmu w przypadku świeżo upieczonych mam. To także bogactwo witaminy C (zwłaszcza kapusta kwaszona) i kwasu foliowego . Kapusta włoska Kapustę gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 1. rok życia. Może stanowić dodatek do

  • Syrop z pokrzywy - przepis. Lekarstwo domowe roboty, które wzmocni odporność dziecka
  • Ile witaminy D i wapnia potrzebuje mały organizm?

    ! Tab. 1. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych Produkt spożywczy Zawartość witaminy D Węgorz świeży 1200 IU/100 g Śledź w oleju 808 IU/100 g Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g Śledź marynowany 480 IU/100 g Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g Gotowana

  • Przepisy na obiad dla dziecka - szybkie i zdrowe patenty na pyszny posiłek
  • Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

    Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

    Szpinak - co to za warzywo? Szpinak pochodzi z rodziny szarłatowatych. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. Zielone liście szpinaku są mało kaloryczne - 100 gramów surowych liści zawiera około 20 kcal, oraz niemal 3

  • Przynajmniej dwa razy w tygodniu jedz ryby - brzmi jedna z dietetycznych rad. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego?
  • Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?

    Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?

    jest wyeliminowanie niezbyt atrakcyjnego zapachu, towarzyszącemu gotowaniu kalafiora. Jeśli jednak nie mamy mleka pod ręką, możemy wykorzystać także gałkę muszkatołową (szczyptę przyprawy dodać w trakcie gotowania). Kalafior - drogocenne właściwości Kalafior ma wiele witamin i minerałów, uważany jest

  • Jarzębina - właściwości, działanie i symbolika. Co można zrobić z jarzębiny?
  • Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
  • Sok z czarnej porzeczki a karmienie piersią. Czy wolno go pić karmiąc niemowlę?
  • 8 domowych środków na wypadanie włosów po porodzie

    sposobami, które są bezpieczne również podczas laktacji.  Drożdże Drożdże to bogactwo składników, których włosy potrzebują do wzrostu. Często zaleca się picie drożdżowego zaczynu, żeby wzmacniać włosy od wewnątrz i dostarczać ciału moc witamin. Dzięki zawartej w drożdżach biotynie, czyli witaminie H

  • Rodzice wydają fortunę na witaminy dla dzieci - niepotrzebnie!
  • Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

    Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

    tę odmianę kaszy do swojego menu. Kasza bulgur uzyskiwana jest z pszenicy, głównie z odmian Triticum durum. Zanim trafi na sklepowe półki, przechodzi przez kilka procesów. W kolejności wyglądają one mniej więcej tak: ziarna zbóż są najpierw gotowane, następnie poddawane suszeniu, potem muszą zostać

  • Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

    Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

    dostarczają niewielu kalorii (około 60 kcal) i mnóstwa witamin oraz minerałów. Mają sporo potasu , a także fosfor , wapń , magnez , sód, miedź, żelazo oraz witaminy, takie jak witamina A , witaminy z grupy B , witamina C i witamina PP. Gruszki są wyjątkowe, ponieważ zawierają jod, który dba o

  • Kwas foliowy - właściwości, zagrożenia, suplementacja

    Kwas foliowy - właściwości, zagrożenia, suplementacja

    Kwas foliowy - co to takiego? Kwas foliowy, inaczej witamina B9, witamina B11, folacyna lub folian jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść. Kwas foliowy trudno przecenić. Bierze udział w ważnych procesach życiowych, wpływa na wiele układów w organizmie

  • Syrop z babki lancetowatej. Przepis na lekarstwo domowej roboty, które pomoże dziecku zwalczyć przeziębienie
  • Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

    Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

    kolorem - od szałwiowej, przez ciemnozieloną, aż po zielono-purpurową. Brokuły - wartości odżywcze Brokuły mają cenne właściwości zdrowotne: chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Zawdzięczamy to ich wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i tak zwanego sulforafanu, czyli silnego

  • Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

    wysokości i jest bardzo wytrzymała na warunki atmosferyczne. Komosa ryżowa - właściwości Komosa ryżowa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze, ponieważ zawiera: wiele witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, witaminy z grupy B6 , witamina E ) i minerałów ( wapń , magnez , potas , cynk i

  • Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

    jest korzystny - wpływa na zmniejszenie przyswajalności białka i utraty części witamin oraz niektórych składników mineralnych. Kasza gryczana i jej wartości odżywcze Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ma wiele witamin i minerałów. Poniżej wartości odżywcze kaszy przypadające na 100 gramów ugotowanego

  • Jak pokonać dietą zimową chandrę?

    Serotonina i tryptofan, czyli naturalne antydepresanty Serotonina to neuroprzekaźnik, który produkuje nasz mózg. Sprawia, że czujemy się szczęśliwi, potocznie nazywana jest naturalnym antydepresantem. Do jej wytworzenia niezbędne są m.in. witamina C, B6 oraz magnez. Witaminę C odnajdziemy m.in. w

  • Jarmuż - nowość od Fit&Easy

    Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) - gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż

  • Jak urozmaicać posiłki dziecka? Sposoby mam

    twarogów. - Co dla dzieci moich znajomych było podstawą piramidy żywieniowej, dla Krzysia było nie do przełknięcia - wspomina ten trudny okres Julia. - Realnie bałam się, że będzie miał spory niedobór wapnia czy witaminy D. I dopiero gdy odkryłam, że mleko może mieć smak truskawki lub kakao, poranne

  • Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

    szkodliwe działanie wolnych rodników. To on nadaje pomidorom czerwony kolor, żelazo , wapń , magnez , miedź, mangan, kobalt, potas , witamina C , witamina E , witaminy z grupy B , witamina K oraz witamina PP, prowitamina A (czyli beta-karoten), błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie pomidorów

  • Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

    roślinnego, stąd doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. Jest ono dobrze przyswajalne, ma wysoką wartość odżywczą. Ciecierzyca stanowi alternatywę dla mięsa, ponieważ jest zasobna w aminokwasy , których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Cieciorka to również witaminy oraz

  • Dzika róża - właściwości i zastosowanie

    kilkadziesiąt razy więcej niż cytrusy. Ale to nie wszystko. Naturalna witamina zawarta w jej owocach jest o wiele bardziej skuteczna i lepiej przyswajalna niż witamina syntetyczna, pochodząca z tabletek. Co istotne - choć podczas obróbki, czyli w trakcie suszenia, mrożenia lub gotowania zawartość witaminy C w

  • Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!

    są zdrowsze - mają niską zawartość tłuszczu (gotujemy na parze, a więc bez użycia tłuszczu), a podczas takiej obróbki termicznej tracą niewiele swoich cennych właściwości, witamin czy składników mineralnych. Przepis na rybę gotowaną w parowarze: Umyj dokładnie rybę, a następnie osusz papierowym

  • Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

    , trzustką czy też z przyczyn zdrowotnych muszą stosować dietę (np. przy chorobach pęcherzyka żółciowego). Spożywanie pszennego grysiku korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego - to dobroczynne działanie zawdzięcza głównie zawartości witamin z grupy B . Te same witaminy, a w szczególności witamina B1 i

  • Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne

    dla ludzi. Soczewicę docenia się za wysoką zawartość białka, niewielką ilość tłuszczu i niski indeks glikemiczny . Jest też źródłem węglowodanów złożonych. Zawiera wiele witamin (m.in. witamina A , witaminy z grupy B , C , K ) i minerałów ( wapń , żelazo , magnez , fosfor, potas , sód, cynk

  • Jadłospis na kwiecień

    . Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy. Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek. Ryż - wyjątkowo lekkostrawny

  • Grzyby: czy można je jeść w ciąży i podczas karmienia piersią

    rezygnować, ponieważ nawet niewielka ilość grzybów pomaga uniknąć niedoborów witamin i minerałów. Jedynym przeciwwskazaniem jest spożywanie ich w postaci surowej. W ciąży można jeść grzyby, które są jadalne, gotowane lub suszone. Jak widać odpowiedź na pytanie, czy można jeść grzyby w ciąży i podczas

  • Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

    Czosnek - właściwości Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny to bylina z rodziny amarylkowatych. Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej. Świeże ząbki czosnku zawierają sporo wody, węglowodanów i białka , a także: witaminy (głównie C i witaminy z grup B

  • Syrop z czosnku - jak zrobić i dawkować? Na co działa?

    przeciwzapalne. Jest naturalnym antybiotykiem - zawiera związki siarki hamujące rozwój bakterii (pałeczek okrężnicy, paciorkowca i otoczkowców). Czosnek zawiera wiele cennych składników odżywczych, stąd często występuje w roli naturalnego leku. To źródło: witamin z grupy B oraz witaminy C i witaminy A

  • Parowanie

    Najlepszy chyba sposób przyrządzania ciepłych dań. Krótkie gotowanie na parze pozwala zachować dużą część witamin i minerałów, przygotować danie bez dodatku tłuszczu, a jednocześnie zachować doskonały smak warzyw, mięsa, ryb. Jest przy tym proste i szybkie. Do gotowania na

  • Domowe sposoby na przeziębienie. Co naprawdę działa?

    . Witamina C to sprawdzony sposób na szybkie wyeliminowanie przeziębienia? Wierzymy, że witamina C wzmacnia odporność i jest niezbędna przy przeziębieniu. Jest trochę w tym prawdy, ale przeceniamy moc tej witaminy. Kilka lat temu naukowcy dowiedli, że witamina C nie łagodzi objawów

  • Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

    Właściwości płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawierają węglowodany, białka, tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), a także błonnik pokarmowy . W płatkach owsianych znajduje się wiele witamin i

  • Zamiast mleka

    zabraknąć produktów dostarczających wapń i witaminę D (jej obecność jest konieczna, aby wapń był dobrze przyswajany przez organizm). W okresie laktacji jest to niezwykle ważne. Jeśli w diecie kobiety nie będzie dostatecznej ilości produktów bogatych w wapń, dziecko "wyssie" potrzebny mu

  • Dynia i jej właściwości odżywcze

    , dynia makaronowa, a także różne odmiany dyń ozdobnych. Jest bardzo sycąca, dzięki zawartości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Zawiera wiele witamin i minerałów - np. potas , kwas foliowy , szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami

  • Słodzik i jego najpopularniejsze odmiany

    spodziewających się dziecka. Jeśli mamy do czynienia z kobietami, które mają duże pragnienie na słodycze i słodkości w czasie dziewięciu miesięcy ciąży, a jednocześnie nie chcą za bardzo przytyć i dbają o linię, to splenda jest najlepszym wyborem. Może być wykorzystywana do gotowania i pieczenia, gdyż nie traci

  • Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść

    organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i należy je dostarczać razem z pożywieniem. Zawiera takie witaminy jak: witamina C , tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 , kwas foliowy , witamina A i witamina K , a także następujące minerały: wapń , magnez , fosfor, żelazo , sód, potas

  • Gotuj różnorodnie - na Wielkanoc i nie tylko

    kulinarnej nudy! 2. Różnorodność technik przygotowywania posiłków Zmieniajmy sposób przyrządzania dań, mając do wyboru szeroki wachlarz możliwości - gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie, grillowanie, blanszowanie. Dzięki różnorodności stosowanych technik obróbki kulinarnej unikniemy w kuchni

  • Kalarepa

    Pyszne wiosenne warzywo, świetne zarówno do pogryzania na surowo (i w tej wersji najbogatsze w witaminy i minerały), jak i w formie gotowanej (dobrze smakuje w zupie i faszerowana). Miękką i ugotowaną kalarepkę można podać w 7. miesiącu życia.

  • Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości

    (GLA), a także inne kwasy tłuszczowe, takie jak: oleinowy, palmitynowy i stearynowy oraz fitosterole, polifenole, enzymy, witamina E i F. To również bogactwo minerałów, m.in. cynku , magnezu , selenu i wapnia . Ze względu na tak wyjątkowy skład, wiesiołek zaliczany jest do roślin cenionych przy

  • Czarny bez - poznaj jego zdrowotne właściwości i działanie!

    , garbniki, kwasy owocowe (organiczne), witaminy (szczególnie dużo witaminy C i prowitaminy A), sole mineralne ( wapnia , potasu, sodu, glinu i żelaza ). Są środkiem czyszczącym krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny

  • Przepisy na zupy i zupki

    jakości składniki. Kupuj warzywa ekologiczne (zwłaszcza gdy gotujesz dla niemowlęcia) lub od sprawdzonych dostawców. Możesz mrozić porcje umytych, obranych i pokrojonych warzyw i korzystać z mrożonek. Warzywa wrzucaj na wrzącą wodę - stracą mniej witamin. Zupki gotuj na wodzie. Wywar mięsny może uczulać

  • Dieta matki karmiącej, czyli co powinna jeść karmiąca mama?

    naprawdę niewiele jest produktów niebezpiecznych dla dziecka. Dieta matki karmiącej powinna być bezpieczna dla niej samej, dobrze zbilansowana i dostarczać jej wszelkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dieta dla matki karmiącej – co powinna zawierać? Dieta dla matki

  • Warzywa

    nieocenione źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych aktywnych związków oraz błonnika. Najlepsze są świeże lub krótko gotowane na parze. W naszej diecie powinny się pojawiać pięć razy dziennie w niewielkich porcjach (zamiennie z owocami), by organizm

  • Szparagi

    jedno z lepszych naturalnych źródeł kwasu foliowego (ważnego między innymi z powodu właściwości krwiotwórczych), którego w naszej diecie generalnie jest zbyt mało. Zawierają także sporo potasu, beta karotenu, witaminy C. Niemowlętom można podawać świeże, mięciutkie, gotowane

  • Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

    odmiany różni jednak poziom kwasowości, który w przypadku tej odmiany wynosi więcej niż 0,08%, choć mniej niż 2%. Polecana jest do smażenia i gotowania. Trudno ją dostać w polskich supermarketach. Oliwa lampante Ta odmiana oliwy poddawana jest procesowi ogrzewania, czyli tak zwanej rafinacji. W wyniku

  • Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

    Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść? Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wspomagają odporność, działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są znakomitym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. W 100 gramach ogórków kiszonych znajduje się 11

  • Por

    kuzyn czosnku, warzywo popularne w polskiej kuchni i świetne zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W surówkach ma ostry, mocny smak i sporo zalet (zawartość witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, fosforu, wapnia). Dobrze smakuje w kremowej zupie, zapiekankach mięsnych

  • Pietruszka

    Jej korzeń rzadko jadamy na surowo ze względu na dość specyficzny smak, ale już gotowana pietruszka ciekawie wzbogaca zupy i warzywne sałatki, a jej wywar dodaje aromatu bulionom - taka naturalna przyprawa to cenna rzecz w zdrowej kuchni. Jadana po ugotowaniu pietruszka nie ma

  • Odkryj swój ulubiony smak na Święta - przepisy na rozgrzewające herbaty

    uzupełnimy niedobory witamin. Intensywny rozmaryn Herbata Earl Grey Ahmad Tea London Gałązka rozmarynu Szczypta czerwonego pieprzu Pół plasterka grejpfruta i cytryny 3 łyżki syropu malinowego Łyżeczka miodu (opcjonalnie) Rozgnieć w moździerzu czerwony pieprz i przesyp do kubka. Następnie włóż do niego także

  • Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

    gramach jest zaledwie 21 kcal. Rabarbar wyróżnia się nieco cierpkim, kwaskowatym smakiem, na który ma wpływ kolor - im ogonki są czerwieńsze, tym bardziej słodkie. Nie należy jeść ich na surowo, a raczej jako dodatek do dań pieczonych i gotowanych. Warzywo to  sprawdzi się w kompotach i słodkich

  • Mamo, pamiętaj o sobie!

    początku z pewnością trudno będzie im się przyzwyczaić, stopniowo jednak zauważą, że wypoczęta i zadowolona mama to zupełnie inna kobieta – mówi Zuzanna Antecka, psycholog i dietetyczka, ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie. Czas – mamie też się należy! Jeśli

  • Fosfor - rola, odmiany i występowanie

    gotowaniem. Fosfor wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia, ale jedynie w przypadku zbliżonej ilości fosforu w diecie do ilości wapnia. W sytuacji, gdy fosforu jest zbyt wiele może powodować wypłukiwanie wapnia z kości. Witamina D wspomaga wchłanianie fosforu i wapnia, Fosfor w postaci fosforanów (symbol E451

  • Produkty mleczne dla małego dziecka

    dobranymi, pożytecznymi dla organizmu, bakteriami. Dzięki temu ułatwia trawienie i poprawia apetyt. Jest także niezwykle bogaty w wapń i białko oraz witaminy z grupy B. Najzdrowszy jest jogurt naturalny (bez dodatków smakowych) i... tłusty. Jogurty odtłuszczone mają bowiem niższą

  • Awitaminozy

    Niedobory witamin spowodowane błędami żywieniowymi (monotonne menu; dieta uboga w warzywa, owoce, produkty mleczne, tłuszcze), nieprawidłowym przygotowaniem posiłków (długie gotowanie, wielokrotne podgrzewanie potraw, przechowywanie żywności w złych warunkach), upośledzonym

  • Łosoś

    Ryba wyśmienita, aromatyczna, soczysta i krucha zarazem, bardzo zdrowa, dość łatwo w Polsce dostępna, zawierająca cenne kwasy tłuszczowe, dużo fosforu i witaminy E, sporo żelaza. Dla małych dzieci najlepszy będzie łosoś gotowany na parze lub pieczony. Smażonego jedzmy rzadziej

  • Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

    do uprawy i przechowywania. Najpopularniejszą odmianą jest cebula żółtą, można również kupić cebulę czerwoną, cebule dymkę, cebulę cukrową czy szalotkę. Jest najbardziej uniwersalnym warzywem świata. Można ją jeść w każdej postaci: surową, gotowaną, grillowaną, duszoną lub smażoną. W celach

  • Jarmuż

    Kuzyn kapusty o smaku zbliżonym do szpinaku. Najlepiej jeść go po przemrożeniu (pozbawia go to goryczki) lub wybierać niegorzkie odmiany. Kędzierzawe liście o ciemnozielonym lub fioletowawym odcieniu mają w kuchni wiele zastosowań: od dekoracji potraw po wymyślne dania gotowane

  • Kalafior

    witaminową, zawiera natomiast sporo błonnika, potasu i duże ilości witaminy C, która jednak ginie w czasie gotowania.

  • Wokół stołu

    świetne uzupełnienie zimowej diety o witaminy, minerały oraz bardzo cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Ale uwaga - chodzi o produkty kiszone, a nie kwaszone. Kiszenie to naturalny, trwający dwa tygodnie proces fermentacji mlekowej, w wyniku którego uzyskujemy naturalny, bogaty mikrobiologicznie

  • Napoje dla dzieci

    Kompot Zawiera mniej witamin niż sok. W czasie gotowania bowiem znaczna ich część ulega zniszczeniu. Warto też wiedzieć, że niektóre kompoty, np. jabłkowy i z dyni, sprzyjają zaparciom. Jeśli maluch woli kompot od bardziej

  • Refluks w ciąży. Jak sobie radzić z dolegliwościami żołądkowymi?

    nieodpowiednia dieta. W przypadku kobiet w ciąży jest to szczególnie ważne, aby w codziennym jadłospisie znajdowały się produkty wartościowe, o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, za to bogate w witaminy, mikro- i makroelementy oraz sole mineralne. Jeśli kobieta w ciąży zaczyna mieć objawy towarzyszące

  • Jadłospis na czerwiec

    warzywa, w zetknięciu z powietrzem łatwo się utleniają. Dlatego surówki od razu po przyrządzeniu warto polać oliwą lub jogurtem, sos utrudnia bowiem przenikanie tlenu. Warto pamiętać, że gotowanie niszczy większość witamin, dlatego jarzyny i owoce najlepiej jeść surowe. A jeśli

  • Kasza w diecie niemowlęcia

    smoczkiem. Są też łagodniejsze w smaku niż kaszki. Dlatego od nich rozpoczyna się rozszerzanie diety o produkty zbożowe. Kasza gotowana czy gotowa? Niemowlętom lepiej podawać kaszki przygotowane specjalnie z myślą o nich. Ich receptura opracowywana jest

  • Jajko w diecie dziecka. Kiedy wprowadzić, na co uważać?

    Jajko w diecie dziecka jest bogatym źródłem białka, wielu witamin ( A , B, D i E ) oraz minerałów ( żelazo , wapń , potas, fosfor, magnez , chlor, miedź czy cynk). Co jeszcze można znaleźć w jajku? Antyoksydanty, luteinę, a także dobre, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne

  • Ziemniaki

    teoretycznie zdrowe warzywo, z przyzwoitą dawką potasu, fosforu, witaminy C. Ale... długotrwałe gotowanie pozbawia ziemniaki ich zalet, a wybija na pierwszy plan wady: wysoką kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny (aż 95!). Na dodatek lubimy jadać je rozgotowane i polane

  • Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

    także w kulturystyce. Roślina ta zawiera m.in.: śluz, tłuszcze, śladowe ilości olejków eterycznych, saponiny steroidowe, cholinę, lecytynę, witaminy: PP, H, F, B1, karoten, biopierwiastki: żelazo , fosfor, potas, wapń , flawonoidy, kumaryny, fosfolipidy, kwas fitynowy, alkohole cukrowe i cyklitole

  • Żurawina

    jej owoce mają mnóstwo zalet; zawierają witaminy (głównie C, ale także A i z grupy B), minerały, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Pomagają w profilaktyce i leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, wzmacniają odporność, działają korzystnie na stan naczyń krwionośnych

  • Nie jedz za dwoje, tylko dla dwojga - dieta kobiety w ciąży

    tkankę tłuszczową. Warto zacząć uprawiać sport i wzmacniać mięśnie przed czekającą organizm rewolucją. Ginekolodzy zalecają także wcześniejszą suplementację kwasem foliowym (minimum trzy miesiące przed planowanym poczęciem) oraz - w przypadku stwierdzonych niedoborów - witaminą D (dawkę dobiera lekarz

  • Soczewica

    zarówno tej czerwonej, jak i zielonej nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Podobnie jak inne rośliny strączkowe jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, a także cennego kwasu foliowego, minerałów, błonnika. Doskonale nadaje się do przygotowywania farszów (do warzyw

  • Imbir - właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwskazania

    lub rzadziej w suszonej postaci. W Polsce stosuje się także wersję w proszku, mającą nieco inne właściwości niż suszony - jest idealna do gotowania i przyrządzania posiłków. Warto wspomnieć o wartościach odżywczych imbiru. 100 g zawiera około 79 kcal, w tym 1,8 g białka, 9,6 g węglowodanów, 0,8 g

  • Witaminy

    Rzeczywiście są witaminy, które rozpuszczają się tylko w tłuszczach (A, D, E i K). Przed podaniem przecieru owocowo-warzywnego można więc ewentualnie podać maluchowi pierś, mleko matki zawiera bowiem dobrze przyswajalny tłuszcz. Jeśli chodzi o zupki

  • Ricotta

    . Zawiera tylko 20-30 proc. tłuszczu i nie jest solony. W procesie produkcji poddaje się go długotrwałemu gotowaniu, więc na wysoką zawartość witamin i minerałów raczej nie ma co liczyć.

  • Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią poprzez żywienie?

    Wraz z jesienią zwiększa się ryzyko przeziębień i infekcji. Niedobór witaminy D, mniej warzyw i owoców w diecie, ochłodzenie – to tylko niektóre z czynników, które mogą przyczyniać się do częstszych zachorowań najmłodszych w tym czasie. Układ odpornościowy dziecka jest niedojrzały i

  • Dieta w ciąży: co wolno jeść, a czego lepiej unikać?

    gotowane lub pieczone w mundurkach. Szpinak - dwie filiżanki pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy; poza tym dużo w nim witaminy C, witaminy E, wapnia i żelaza. Mleko - najlepsze źródło wapnia. Zawiera też witaminę D, która ułatwia

  • Syrop z mniszka lekarskiego - przepis, działanie, wskazania

    witamin, minerałów i wielu innych substancji, które mają działanie prozdrowotne. Co leczy syrop z mniszka? Jak działa? Okazuje się, że: wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, sprawdza się w leczeniu anemii , działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, pobudza organizm do walki z

  • Budyń z mleka modyfikowanego?

    Rzeczywiście, na mleku modyfikowanym nie da się zrobić budyniu, ale nie bardzo rozumiem, czemu tak Pani na tym zależy, bo budyń nie ma żadnych specjalnych wartości. Mleka modyfikowanego się nie gotuje, ponieważ straciłoby wartości odżywcze i witaminy. To, że mleko tego rodzaju

  • Czy warto kupować suplementy?

    założeniu mają zawierać skoncentrowane składniki uważane za korzystne dla zdrowia, np. witaminy oraz makro- i mikro-elementy. Od leków różni je to, że producent nie musi udowadniać ich skuteczności. Jak zatem wybierać suplementy? Zapytaj lekarza

  • Siła zbóż na dzień dobry - świętujmy razem Dzień Zdrowego Śniadania

    apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Potraktujmy zatem Dzień Zdrowego Śniadania jako doskonały pretekst do tego, by zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe

Witaminy

Witaminy

Witaminy: to grupa zwizków chemicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm człowieka, nie jest wstanie sam wytwarzać witamin, dlatego tak ważne jest aby zwłaszcza dzieci i kobiety ciężarne, przyswajały ich jak najwięcej z pokarmem. Brak w organiźmie jednej, lub więcej witamin nazywane jest awitaminozą, nadmiar witamin nazywany jest hiperwitaminozą.