zapiekanka z ryby

materiały prasowe

Tuńczyk, jako składnik wiosennej sałatki

Tuńczyk, jako składnik wiosennej sałatki

Tuńczyk to ryba bogata w składniki odżywcze i chętnie wykorzystywana do makaronów, zapiekanek czy sałatek. Wystarczy dodać kilka warzyw i danie gotowe! Jest to ważne zwłaszcza teraz, kiedy przy pięknej pogodzie mamy ochotę na lekkie i szybkie dania, które możemy wziąć do pracy lub zjeść z przyjaciółmi w ogrodzie podczas grilla. Dzięki szerokiemu asortymentowi marki Graal, możemy wybrać ulubiony wariant tuńczyka w puszce i wyczarować z nim smaczną przekąskę.

Turystka z Władysławowa pokazała paragon za obiad z rodziną. Ceny ją zaskoczyły. "Najlepiej nabrać puszki"

Wraz z końcem roku szkolnego, rozpoczęły się wakacyjne wyjazdy Polaków. Jeździmy w różne regiony Polski, często jadamy w restauracjach, czasem ceny potrafią zaskoczyć. Nasi czytelnicy chętnie dzielą się z nami takimi przypadkami.

Przepisy na obiad dla dziecka - szybkie i zdrowe patenty na pyszny posiłek

Przepisy na obiad dla dziecka powinny być różnorodne, zdrowe i kolorowe. Szukasz pomysłu na zbilansowany obiad? Sprawdź menu dla najmłodszych.

  • Ryby na stół

    Ryby na stół

    krążenia. Jedząc ryby, dostarczamy organizmowi składniki odżywcze, z których najważniejsze to: WITAMINA A (niezbędna do prawidłowego widzenia) i WITAMINA D (wpływa na mineralizację kości); JOD, który wpływa na metabolizm, koordynując wzrost, dojrzewanie

  • Ryba z pomysłem - propozycje dań

    warzywa w cienkie zapałki i wymieszaj. Rybę podziel na nieduże kawałki. Tortille podgrzej na suchej patelni. Wymieszaj delikatnie ciepłą rybę i warzywa z sosem. W gorące tortille zawiń kawałki ryby i sałatkę marchewkową. Ozdób łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki

  • Grecka kuchnia

    ), moussa-ka (zapiekanka z mięsa, ziemniaków i bakłażanów) i suflaki (szaszłyk). W greckiej kuchni używa się dużo warzyw, oliwy z oliwek, ryb i owoców morza - czyli tego, co najzdrowsze w tzw. diecie śródziemnomorskiej. Grecja cieszy się niską zapadalnością na choroby układu krążenia i nowotwory. Ale uwaga

  • Bez obiadu?

    Jeśli synek prawidłowo rozwija się i przybywa na wadze nie ma powodu do niepokoju. Najważniejsze, by posiłki były przygotowywane zgodnie z piramidą zdrowego żywienia - z odpowiednią porcją warzyw, owoców, mięsa, drobiu, ryb, jaj i nabiału. Tradycyjne w naszym mniemaniu "

  • Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

    Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

    : sałatek, sosów, zup, serów, ostrych sosów, twarożku, mięs, ryb, makaronu, potraw z warzyw, zapiekanek, dipów i dressingów na bazie jogurtu, do dań z warzyw strączkowych (np. humusu). Łączy się je również z miodem i konfiturami. Nasiona kozieradki posiadają specyficzną nutę goryczki. Aby się jej pozbyć

  • Pomysły na obiad, czyli dania, które zawsze się sprawdzą

    Pomysły na obiad, czyli dania, które zawsze się sprawdzą

    (najczęściej jest to rosół), konkretną część drugiego dania - np. tylko ziemniaki lub kaszę, tylko mięso lub rybę, tylko surówkę, raz kochają pomidory, innym razem są one obrzydliwe... Czasem nie jest łatwo za nimi nadążyć. Są jednak rzeczy, które zjadają zawsze, niezależnie od tego, na co aktualnie mają "

  • 14. miesiąc życia: dieta i pielęgnacja

    mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych, a przy tym dostarczają odpowiedniej porcji białka. Na talerzu malca powinny lądować zarówno ryby o delikatnym i chudym mięsie, jak i te tłuste, morskie. Jedne i drugie przyrządzajmy na parze lub w piekarniku (smażone, wędzone, solone, z puszki - są mniej wskazane) i

  • Jadłospis na lipiec

    warto go do tego zmuszać. Na obiad podaj coś, co można jeść ledwo ciepłe lub w temperaturze powietrza: chłodnik z botwinki, pomidorów lub (na sposób bułgarski) z owoców, na drugie makaron z twarogiem, rybę uduszoną na odrobinie masła z cukinią i ryżem, wystudzony plaster duszonej szynki podany do kolby

  • Kuchnia domowa

    Kuchnia domowa

    sosów, skórka nadaje cudowny aromat gulaszom, a plastry cytryny duszone z rybą niwelują jej intensywny zapach. Kasza manna Można z niej zrobić i ciepłe śniadanie, i polentę zapieczoną z ziołami na kolację. Kasza gryczana

  • Spis treści numeru 3/2007

    -Powolny odpowiada na wasze pytania * Burza uczuć. O emocjach i rozterkach na początku ciąży * Dwoje na huśtawce. Jak naprawdę pomóc rodzącej żonie ŻYCIE RODZINNE * Na ryby! Gotowanie z Agnieszką

  • Jak jeść zdrowo i niedrogo? Oto nasze sposoby

    upieczcie w domu schab w ziołach i czosnku. Ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny znaleźć się na naszym stole. Filet z mintaja czy morszczuka, wędzona makrela, śledzie (także jako danie obiadowe, z cebulką i śmietaną, podawane do ziemniaków) to propozycje nie tylko wartościowe, ale i ekonomiczne

  • Konsumenci i kucharze

    wędzone i pieczone ryby, pieczonego indyka, tartę z porami, sałatki, barszcz, kefir i oscypki. Czasem odmawia jedzenia brukselki i kiszonych ogórków. Do śniadania Jaś pije kakao, Julka kawę zbożową. Julka lubi bułki, Jaś woli ciemny chleb. Julka - gruszki. Jaś - jabłka. Mąż nie

  • Pora na grilla

    Pora na grilla

    Tym razem chcemy zaprosić waszą rodzinę na grilla. Grillowane potrawy mają wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Jeśli nie piecze się ich zbyt długo, pozostają soczyste i miękkie, tak że nawet dwuletni maluch sobie z nimi poradzi. Ale bardzo ważne - ani mięsa, ani ryb nie

  • Warzywa zamiast mięsa - to jest to!

    zalecają by białko zwierzęce stanowiło 60% białka w diecie, a jego źródłem było nie tylko mięso ale także mleko i przetwory mleczne, ryby i jaja. Dwuletniego dziecko powinno dostawać mięso gotowane lub pieczone, a jeśli go nie chce jeść to można mu proponować potrawy półmięsne (naleśniki z mięsem

  • Tanie danie. Jak oszczędzać i jeść zdrowo?

    lżejsza dla kieszeni będzie dieta na poły wegetariańska, urozmaicona daniami z dużo tańszych: jaj, twarogu, roślin strączkowych. No i ryb! Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny znaleźć się na naszym stole i wcale niekoniecznie w postaci kosztownego łososia czy świeżego pstrąga. Filet z mintaja czy

  • Dieta karmiącej mamy

    , jaja. Zapytaj lekarza o możliwość suplementacji diety gotowymi preparatami wapnia. Dieta karmiącej - kotlet czy ryba? Kilka razy w tygodniu jadaj ryby, zwłaszcza te morskie (są bogate w NNKT, witaminy i wysokowartościowe białko zwierzęce) oraz drób

  • Zimowe menu

    Zimowe menu

    Obiad Kawałek pieczonej ryby (starannie wybierz ości) Ziemniaki Gotowane brokuły (mrożone) Surówka z kiszonej kapusty Kompot z mrożonego agrestu i porzeczek

  • Jesienny stół

    Kromka chleba z masłem, plasterkiem szynki i listkiem sałaty Herbata z cytryną Obiad Kawałek pieczonej ryby (przed podaniem wyjmujemy wszystkie ości) Ziemniaki Kalafior

  • Zupa z proszku i mielone - to jedzą dzieci w szkolnych stołówkach

    Zupa z proszku i mielone - to jedzą dzieci w szkolnych stołówkach

    kalorii z niezdrowych produktów - ostrzega dr Białkowska. - Powód? Przede wszystkim intendentki stołówek, to panie z przypadku: nie wiedzą co jest zdrowe... Poza tym jest określony budżet, który ogranicza swobodę. Dzieci jedzą mięso słabej jakości, głównie mielone, a za mało ryb, bo tak jest taniej. Swoją

  • Czego unikać w diecie dziecka

    . Usmażona ryba Obtoczona w mące, jajku i bułce tartej, a potem nasiąknięta tłuszczem mrożona kostka - to zwykle kojarzy się dziecku z rybą. Nic dziwnego, że maluchy nie chcą tego jeść. Nasza rada: Polecamy ryby duszone lub gotowane w jarzynach