cholesterol ldl

mzb

Cholesterol - co warto o nim wiedzieć? Normy, badania, przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol - co warto o nim wiedzieć? Normy, badania, przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego poziom zależy od wielu czynników, między innymi diety, aktywności fizycznej, ale i ogólnego stanu zdrowia. Jakie są normy cholesterolu? Co wiemy o cholesterolu dobrym i złym? Kiedy zrobić badania? Dlaczego wysoki cholesterol jest niebezpieczny?

Trójglicerydy - czym grozi ich nadmiar? Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?

Trójglicerydy są cząsteczkami tłuszczu, które pełnią w organizmie ważne funkcje. Stanowią materiał energetyczny dla całego organizmu, zapewniający mu prawidłowe funkcjonowanie. Trójglicerydy dostarczają energii i ją magazynują, jednak ich wysoki poziom stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Dlatego utrzymanie trójglicerydów na odpowiednim poziomie jest tak ważne? Czym grozi ich nadmiar? Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?

Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?

Orzechy są smaczne oraz zdrowe i to wie właściwie każdy. Ale czy wiemy, które z nich mają najwięcej cennych właściwości odżywczych?

  • Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

    Olej arganowy - właściwości i zastosowanie

    przeciwzapalne. Jego regularne spożywanie obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL) i triglicerydów we krwi, a może też zwiększać poziom "dobrego" cholesterolu (HDL), poprawia krążenie, wspomaga naturalną odporność organizmu, łagodzi ból stawów, chroni wątrobę, niektóre składniki oleju

  • Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

    Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

    , wspiera układ krążenia - zawiera wiązki siarki, które działają ochronnie na serce, zmniejszają lepkość krwinek, obniżają ryzyko powstawania skrzepów, obniża stężenie złego cholesterolu LDL i reguluje ilość dobrego cholesterolu HDL, pomaga leczyć trądzik, wspiera leczenie czyraków, ropni, ułatwia gojenie

  • Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

    Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

    leczeniu chorób jelit. Obniża ryzyko zachorowania na raka jelit, pozytywny wpływ na skórę i włosy, działanie obniżające poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, odbudowujące poziom dobrego cholesterolu HDL, Cieciorka przeciwdziała zawałom serca oraz miażdżycy, właściwości obniżające ciśnienie krwi

  • Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    we krwi (cholesterolu LDL) oraz trójglicerydów . Otręby owsiane wzmacniają również układ immunologiczny. Do czego używać otrębów? Otręby znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je dodawać do każdego posiłku, jeść na sucho, a i traktować jako dodatek. Są doskonałe do: jogurtu, mleka, kefiru

  • Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

    Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

    " cholesterolu LDL, oraz jednocześnie zwiększeniu "dobrego" cholesterolu HDL. Ta korzysta zmiana proporcji w znacznym stopniu eliminuje ryzyko zapadnięcia na dolegliwości związane z układem krążenia. Olej lniany działa przeciwzapalnie Olej ten zawiera kwas alfa-linolenowy, który zapobiega

  • Estrogeny - hormony kobiecości. Jaka jest ich rola w organizmie kobiety?

    Estrogeny - hormony kobiecości. Jaka jest ich rola w organizmie kobiety?

    lipidową, zwiększając poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) i obniżając poziom cholesterolu "złego" (LDL). Estrogen - zaburzenia Nieprawidłowe miesiączkowanie, nadmierne owłosienie czy niepłodność są sytuacjami, które mogą wskazywać na zaburzenia produkcji estrogenów. Ich nadmiar lub

  • Siemię lniane - właściwości, zastosowanie

    Siemię lniane - właściwości, zastosowanie

    , zmniejsza poziom złego cholesterolu (LDL), obniża poziom glukozy we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia, redukuje ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę, zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, reguluje pracę układu hormonalnego, ma wpływ na jakość życia kobiet w okresie menopauzy

  • Ciężkie nogi - przyczyny, objawy i skuteczne sposoby leczenia

    Ciężkie nogi - przyczyny, objawy i skuteczne sposoby leczenia

    korytarzu”. Zdrowa, zbilansowana dieta Oprócz ruchu duże znacznie odgrywa również odpowiednia dieta, ograniczająca spożycie „złego” cholesterolu (tzw. LDL). Jego nadmiar powoduje odkładanie się tłuszczu w naczyniach krwionośnych i ogranicza przepływ krwi. W codziennym menu nie powinno

  • Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

    Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

    obniżeniem poziomu enzymów AST, ALT, LDH. Dodatkowo syrop klonowy wywołuje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób, u których stwierdza się niedobór manganu. Syrop klonowy - kaloryczność i indeks glikemiczny Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier, dlatego jest dla nich świetną

  • Olej palmowy - tak bardzo popularny, a jednocześnie tak szkodliwy. Czy da się go uniknąć?
  • Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

    , pomaga zwalczać komórki białaczkowe, wspiera leczenie i regenerację organizmu, reguluje glikemię poposiłkową, obniża poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wspomaga układ odpornościowy, zwiększa odporność, wspiera serce, obniża ciśnienie

  • Kwasy tłuszczowe

    to budulec tłuszczów. Kwasy tłuszczowe różnią się budową i dzielą na nasycone (znajdują się w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego i oleju palmowym, zwykle w naszej diecie jest ich zbyt dużo, podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL), jednonienasycone (ich źródłem są np

  • Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

    Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

    także poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi. Kapusta to także bogactwo witamin - szczególnie K ,  C ,  E i witaminy z grupy B (B1, B5, B6 ). Porcja o wadze 150 gramów pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i w 50% na witaminę C. Jeśli chodzi o zawartość

  • Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

    Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

    także zaburzenia koncentracji. Cukier podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, wpływa na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego Najpopularniejsze zamienniki cukru Ponieważ biały cukier ma fatalne wypływ na zdrowie, po zamienniki cukru sięgają dziś nie tylko

  • Inwestycja w zdrowie - lista badań profilaktycznych, które powinnaś robić regularnie
  • Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

    Tran - właściwości, wskazania, przedawkowanie tranu

    : obniża stężenie triglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększa stężenie dobrego cholesterolu (HDL), obniża krzepliwość krwi ,  zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy, reguluje nadciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych wspiera prawidłową pracę

  • Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

    Kozieradka: poznaj i doceń jej cenne właściwości

    stymuluje śmierć komórek ludzkiego nowotworu jelita grubego HT-29; miażdżycy i związanych z nią chorób serca, m.in. choroby wieńcowej. Dzięki zawartości w nasionach saponin steroidowych, nasiona kozieradki przyczyniają się do obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu: "złego" cholesterolu LDL

  • Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

    Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

    krwionośnych - tym samym chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, obniżają poziom złego cholesterolu LDL (jeśli nie spożywamy ich zbyt dużo), stabilizują ciśnienie tętnicze, łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych (RZS, toczeń), w życiu płodowym odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego

  • Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

    Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

    funkcjonowanie pracy serca i zaopatruje mózg w tlen. Migdały dla cukrzyków Spożywanie migdałów w znaczący sposób obniża poziom cukru we krwi oraz niweluje poziom "złego" cholesterolu (LDL) u osób ze stanem przedcukrzycowym, zmniejszając w konsekwencji ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

  • W zdrowym ciele...

    ). Serce i układ krążenia - choroba wieńcowa i nadciśnienie dotykają wiele kobiet w sile wieku. Dlatego po 35. roku życia warto raz na rok wykonać EKG, zbadać poziom cholesterolu i jego frakcji HDL i LDL w surowicy krwi, a przy okazji zmierzyć ciśnienie. Dotyczy to szczególnie kobiet, które mają nadwagę